RUN BABY RUN: 5 Things you shouldn’t do before a race

 photo 11182787_910037535683901_8122391356603108210_o.jpg

Foto: David Stegenga Fotografie

Vorige week heb ik het gehad over dingen die je moet doen de weken voor een wedstrijd, laten we vandaag hebben over de dingen die je vooral niet moet doen.

1. Met stip op nummer één, over-trainen. Je denkt dat je het niet gaat halen en besluit daarom in de laatste twee weken je training nog even op te voeren. Je traint vijf keer in de week, probeert sneller te gaan, en terwijl je nooit meer dan acht kilometer loopt, ga je nu proberen de tien aan te tikken en als dat gelukt is, loop je het liefst ook nog een keer twaalf kilometer, om te zien of je het écht wel kunt. Doe dit NIET! Als je nu zeven of acht kilometer achter elkaar kunt rennen, kun je tijdens de wedstrijd ook heus wel tien kilometer rennen. Daar zorgt de adrenaline van een wedstrijd wel voor. Als je nu nog keihard gaat trainen ben je tijdens de wedstrijd uitgeput en ik hoef je vast niet uit te leggen dat je tijdens een wedstrijd alles behalve uitgeput wilt zien.

2. Stressen. Stress pleegt net als over-trainen een aanslag op je lichaam. Stress zorgt voor vermoeidheid en die vermoeidheid kun je tijdens de wedstrijd echt niet gebruiken. Een beetje gezonde spanning is goed, dat houdt je scherp, maar maak je alsjeblieft niet te veel zorgen over de wedstrijd. Het is geen kwestie van leven of dood. Je rent voor je plezier, houd het dan ook plezierig.

3. Nieuwe schoenen kopen. Nieuwe schoenen had je een paar weken geleden al moeten kopen, dat doe je tien dagen voor een wedstrijd niet meer. Of het moeten schoenen zijn waar je al eens eerder op gelopen hebt. Als je altijd op de LunarGlides loopt kun je prima een nieuw paar LunarGlides kopen. Maar liep je altijd op de LunarGlide 5 en koop je nu de LunarGlide 6 (om gewoon maar even een voorbeeld te noemen) dan kun je tijdens de wedstrijd voor nare verrassingen komen te staan. Ik had dit tijdens de New York Marathon afgelopen jaar. Ik had mijn nieuwe LunarGlides nog niet goed ingelopen en wat gebeurt er? Ik krijg kramp op de knokkel van mijn linkervoet na zo’n zes kilometer, de rest van de wedstrijd heb ik het gevoeld. Heb je nieuwe schoenen nodig? Koop dan of dezelfde waar je altijd al op loopt, of beloon je zelf na de wedstrijd.

Hetzelfde geldt voor kleding eigenlijk, ik heb ooit een wedstrijd gelopen in een nieuw kort broekje en na twee kilometer kwam ik erachter dat het toch wel heel erg schuurde tussen mijn bovenbenen.. dat was pijnlijk, want ik moest nog acht kilometer!

4. Over alcohol en hardlopen zijn de meningen verdeeld. Ik ken genoeg mensen die de avond voor een wedstrijd gerust nog een paar wijntjes drinken. Ik voel dat dat voor mij niet werkt, ik voel me veel beter als ik geen alcohol drink de week voor een wedstrijd. Alcohol, ook al zijn het maar één of twee glazen, kan er bij mij voor zorgen dat ik minder goed slaap, misselijk wordt en hoofdpijn krijg. Dit gebeurt lang niet altijd, maar een week voor een wedstrijd neem ik het risico gewoon liever niet. Als jij prima tegen alcohol kunt en nooit problemen hebt met alcohol, zal ik je ook niet verbieden om net als ik een week lang geen alcohol te drinken, maar wat ik niet zou doen is een dag of twee dagen voor de wedstrijd dronken worden, want dat zal je wedstrijd écht niet ten goede komen.

5. Iets zwaars eten. Op Race-dag wil je niet aan de race zijn. Als je begrijpt wat ik bedoel. #werunamsterdam vindt ’s avonds om 21.00u plaats en dat is best een lastige tijd, want wat doe je dan de rest van de dag. Wat eet je? Nou, in ieder geval niets zwaars. Ik zou geen spare ribs eten, sushi is ook niet iets dat ik op de dag van de wedstrijd zou eten en eet ook niet iets wat je darmen in de war brengt (dat is voor iedereen weer iets anders). Zelf eet ik op de dag zelf vooral veel pannenkoeken en wit brood. Ook eet ik havermout, maar hier doe ik bijvoorbeeld geen rozijnen doorheen (want eh… tja…). 2,5 tot 3 uur voor de wedstrijd eet ik mijn laatste maaltijd, een uur voor de wedstrijd eet ik nog een banaan en daarna is het GAAN MET DIE BANAAN!

En vergeet vooral niet te lachen…

Nog tien dagen tot #werunamsterdam !!!!!! Het wordt nu echt serieus !!!!!! Heb jij trouwens je Race pack al gehaald? Dit kan bij Run2Day op de Overtoom in Amsterdam. In het Race pack zit onder andere je startbewijs, het shirt dat je tijdens de wedstrijd gaat dragen! Je haalt je Race pack iedere donderdag (14u-21u), vrijdag (12u-18u), zaterdag (10u-17u) en zondag (12u-15u). Kun je niet eerder naar Amsterdam komen? Op de dag zelf kun je vanaf 17.00u je Race pack halen in het Olympisch Stadion! Maar eh.. als je je Race pack nu morgen (7 mei) komt halen, dan kun je meteen met de training van Run2Day meedoen!

Liefs,
Annemerel

  

 

Delen:

13 Reacties

 1. mei 6, 2015 / 17:08

  Ik moet mijn pack nog ophalen, goed idee om dat morgen te doen! Afhankelijk van of ik een call heb met een klant ’s avonds of niet ga ik dat doen :) Neem in ieder geval mijn hardloopspullen mee naar mijn werk!

 2. mei 6, 2015 / 17:23

  Handig!! Ik heb ook veel aan jouw to do post gehad! Mijn pack moet ik nog ophalen woon niet echt in de buurt van Amsterdam.

 3. Ilse
  mei 6, 2015 / 17:31

  Handige tips zo vlak voor een wedstrijd.
  Ga ik zeker onthouden! :)

 4. Paula
  mei 6, 2015 / 17:32

  Superleuke post! En heel fijne tips in het laatste punt, ik vind het altijd zo moeilijk om te kiezen wat ik eet voor een wedstrijd of training!

 5. mei 6, 2015 / 17:52

  Ohhh punt 1 is heel belangrijk voor mij! Hier ligt m’n valkuil. Volgende week loop ik m’n eerste halve marathon, maar heb helemtijd de neiging om nog even een paar keer 20km te gaan lopen. Bedankt voor deze herinnering!

 6. mei 6, 2015 / 17:54

  Helaas kan ik nog geen wedstrijd rennen maar ooit op een dag zal ik deze tips meenemen haha

 7. mei 6, 2015 / 18:35

  Ik heb er zo zo zo veel zin in! Mijn racepack haal ik volgende week op, de dag na m’n laatste deadline dit semester. Eigenlijk zouden mijn dagen vanaf dan in het teken van tentamens moeten staan, maar ik weet al wat mijn dagen gaat overheersen: We Run Amsterdam! :D Handige tips trouwens, 21:00 is inderdaad een moeilijke tijd, dus ik moet ook nog even kijken hoe ik dat ga aanpakken.

 8. mei 6, 2015 / 21:51

  Fijne tips! Ik heb er super veel zin in (vorig jaar was te gek), maar ben ook wel een beetje zenuwachtig. Ik heb sinds vorig jaar eigenlijk niet meer gelopen en ben pas een paar weekjes weer aan het trainen. Ik weet dat het me wel moet lukken, maar toch voel ik een lichte stress. Weg ermee. Zoals je zegt, het is geen kwestie van leven of dood :)

 9. Merin
  mei 6, 2015 / 22:03

  Handig! Ik vind het wel jammer dat er niet meer elke dag een snapshot diary online komt! Die blijven toch het aller aller leukst! :)

 10. mei 7, 2015 / 12:05

  Ik ga straks mijn race pack ophalen. Thanks voor de tips. Ik heb nu al buikpijn van de zenuwen maar gaat vast helemaal goed komen, haha.

 11. mei 7, 2015 / 16:34

  Die foto is echt zo leuk!
  En hele fijne tips, ik hoop binnenkort mijn eerste wedstrijd te lopen, dus kan ik het meteen in praktijk brengen..

 12. mei 7, 2015 / 16:51

  Haha, slimme tips! Vooral van dat over-trainen. En die foto blijft leuk. In de zin ‘… kan er bij mij voor zorgen dat ik minder goed slaap, misselijk wordt en hoofdpijn krijg’ moet het trouwens ‘word’ zijn :)

 13. Suzanne
  mei 7, 2015 / 17:50

  jaa nog maar 10 dagen! Vandaag voor het eerst 9 km gerend dus ik heb er nu wel vertrouwen in :) Nog een paar trainingen zoals ik die gewend ben en ik ben er ook klaar voor! Maar eh, wit brood?? Ik dacht dat bruin brood juist goed was, koolhydraten enzo?