RUN BABY RUN: 17 days to Nike’s 10K, what now?

 photo 11034397_906258359395152_3238447432780706754_o.jpg

Foto: David Stegenga Fotografie

Nog zeventien dagen, dan is Nike’s 10K in Amsterdam. Ik kijk hier al naar uit sinds het moment dat ik vorig jaar over de finish kwam in het Olympisch Stadion. Naast de CPC in maart, zijn de Nike 10K’s mijn favoriete wedstrijden. Inmiddels komt de wedstrijd steeds dichterbij en hoewel het parcours zich niet heel erg leent voor een super scherp PR (er zitten een aantal fietspaden in het parcours, super smal dus, ook loop je regelmatig over klinkers, dat loopt een stuk minder makkelijk dan asfalt, om over de bruggetjes over de grachten nog maar niet te spreken), doen we er natuurlijk wel alles aan om die 10K zo snel mogelijk te lopen. De komende 2,5 week focus ik me dus volledig op de wedstrijd. Want ik neem dit erg serieus.

Benieuwd hoe ik me voorbereid?

1. Aller eerst zorg ik voor voldoende rust. De afgelopen weken heb ik niet genoeg rust gepakt en dat voel ik meteen tijdens het rennen, ik heb het zwaarder en moet meer moeite doen om snel te lopen. Iedere nacht 7-8 uur slapen en geen dingen doen die stress opleveren. Stress nekte me in New York, dat gaat me niet nog een keer gebeuren.

2. Hier hoort natuurlijk ook bij dat ik goed eet en drink. Genoeg groenten en fruit, voedingsmiddelen die iets doen voor mijn lichaam. De dagen voor de wedstrijd drink ik genoeg water, minstens twee liter per dag.

3. Mijn trainingen bestaan de komende tijd vooral uit tempo-trainingen. Die afstand van 10 kilometer heb ik wel, maar er mag wel weer wat sneller in. Hoe ik dat het liefste doe? Ik loop een kilometer op wedstrijd tempo en rust dan een minuut (ik kan nog steeds niet rustig lopen ivm mijn knie-blessure), vervolgens loop ik weer een kilometer op wedstrijd tempo. Dit herhaal ik 5 tot 8 keer. Je denkt misschien, ja maar hoe weet je dan dat je dat ook tijdens een wedstrijd kan? Dat weet je niet. Dat weet je nooit. Maar tijdens een wedstrijd heb je als het goed is wat adrenaline in je lichaam dat er voor zorgt dat je meer kunt dan anders.

4. Ik train onder iedere omstandigheid. In de regen, met wind, met snoeihete zon.. je weet namelijk niet wat voor weer het wordt op 16 mei en je kunt beter maar op iedere omstandigheid zijn voorbereid.

5. Ik train niet alleen onder omstandigheid, ik zorg er ook voor dat ik over verschillende soorten ondergrond loop. Ik heb zo’n hekel aan klinkers, maar ik denk dat ik er de komende weken toch aan moet geloven. De heuvels in de duinen zijn zwaar, maar schroom ik ook niet (dat doe ik sowieso al nooit, maar nu dus al helemaal niet).

Maar het aller belangrijkste op dit moment is toch echt die rust en goed eten, je lichaam presteert het beste op het moment dat het stress-loos en goed verzorgd is. In die laatste 17 dagen ga je het niet winnen door 100.000 extra trainingen te doen, het belangrijkste is dat je goed in je vel zit.

Zie ik jou over 17 dagen aan de start van We Run Amsterdam? 

Liefs,
Annemerel

Delen:

21 Reacties

 1. april 29, 2015 / 17:04

  En niet vergeten genoeg drinken de dagen voor de wedstrijd met name als het net zo warm wordt als vorig jaar! Ik ben er zeker bij en ben van plan gewoon lekker te gaan genieten en gezellig met vriendinnen te lopen.

  • Annemerel
   Auteur
   april 29, 2015 / 21:31

   Zie punt twee ;-) dat is inderdaad HEEL erg belangrijk!

 2. april 29, 2015 / 17:13

  I need to step up my game, haha! Ik heb er wel zo veel zin in, maar er is nog wel wat werk aan de winkel voordat ik een tijd neer ga zetten waar ik tevreden mee ben. Dus ik ga de komende 2.5 week ook bikkelen! En ik zie inderdaad echt op tegen lopen op klinkers, als ik ergens een bloedhekel aan heb… Maar goed, hopelijk is de run zo leuk, dat ik het niet eens meer door heb :D

 3. april 29, 2015 / 17:29

  Succes met de voorbereidingen! Hopen dat het weer mee zit :-)

 4. Ilse
  april 29, 2015 / 17:36

  Heel veel succes en natuurlijk ook veel rusten.
  Ik heb besloten om verstandig te doen en niet mee te doen. Ik ben op tijd begonnen met trainen alleen genekt door een heup-blessure.

 5. april 29, 2015 / 18:15

  ja! Tot 16 mei! Al vind mijn fysiotherapeut het niet verstandig, maar ik wil hem zo graag lopen. Dat ik hem alleen mag lopen als ik rustig loop. Daar gaan we dus voor.

 6. april 29, 2015 / 18:33

  Bedankt voor het delen van deze handige tips. Ik ben erbij en kom waarschijnlijk als laatste over de streep maar mijn doel is: uitlopen.

 7. april 29, 2015 / 18:54

  Bedankt voor de fijne tips! :)

 8. Maud
  april 29, 2015 / 19:00

  Voor mij wordt het mijn eerste 10k ooit… erg spannend dus! De 6km haal ik makkelijk, en ik weet dat ik door adrenaline en doorzettingsvermogen de overige 4 ook ga redden. Hoop dat het een geweldige race wordt, ik kom er namelijk voor vanuit Zuid-Limburg :)

 9. april 29, 2015 / 19:11

  Interessant om te lezen, ik heb er zelf namelijk geen verstand van! Ik las trouwens “in verschillende soorten ondergoed” :’)

 10. april 29, 2015 / 19:23

  Ik doe dit jaar voor het eerst mee en het parcours lijkt me zo zwaar! Loop zelf altijd op asfalt, en op goed onderhouden fietspaden dus dat wordt nog wat :p
  Ben wel netjes elke dag aan het planken, dat hielp me tijdens een wedstrijd in februari heel goed, alle beetjes helpen he ;)
  Succes met de voorbereidingen!

 11. CarlijnD
  april 29, 2015 / 21:22

  Hahaha die foto! Het eerste wat ik zag was die IPhone in je hand

 12. celine
  april 29, 2015 / 23:13

  ik doe dit jaar ook mee, met m’n zusje! we komen speciaal uit België om een nike run te kunnen meedoen. Voor mij is het de eerste keer 10km en ik vind het ongelofelijk spannend. Mijn conditie is niet altijd top geweest en mijn lichaam wil niet altijd mee (ik sleur helaas wat veel te veel kilo’s mee) Maar ik moet toegeven dat mede door je leuke en enthousiaste blogs over lopen ik me blijf geprikkeld en gemotiveerd voelen om toch door te gaan! waarvoor vele dank je’s!
  Ik zal pas veeheeeel later dan jou over de finish lopen, maar hopelijk geraak ik er wel! wie weet zie je een zeer zeer rode kop rond lopen, dat ben ik :-)
  tot dan!
  groetjes

  • Annemerel
   Auteur
   mei 3, 2015 / 15:39

   Wat leuk dat jullie helemaal vanuit België komen, you can do it, ik heb het volste vertrouwen!

 13. april 30, 2015 / 09:15

  Zo spannend! Ik ben heel benieuwd. Mijn verste afstand is tot nu toe 7 kilometer maar hopelijk gaat het me de 16e allemaal lukken :)

 14. april 30, 2015 / 10:57

  Jaaaa, ik doe ook mee voor de eerste keer. Ik ben ontzettend benieuwd!

 15. april 30, 2015 / 11:01

  Knap dat je in eender welke situatie toch gaat trainen! Succes alvast.

 16. Elvira
  april 30, 2015 / 13:15

  Amen.
  Ooit ga ik nog eens mee doen met een 10k wedstrijd, nu was ik al blij dat ik laatst een 5k wedstrijd gedaan heb :-)

 17. Suzanne
  mei 1, 2015 / 12:55

  aaaah nog 17 dagen! Ik had zo mooi bedacht dat ik van 1 januari tot 16 mei precies naar de 10 km kon, maar heb helaas iets minder getraind dan de bedoeling en zit nu rond de 8 km! De komende iets-meer-dan-2-weken toch nog een paar laatste trainingen en hopelijk lukt de 10km dan helemaal :) Je tips zal ik zeker meenemen!

 18. Mandy
  mei 1, 2015 / 19:32

  Nog 15 dagen ondertussen, gaat echt hard! Ik zat super goed op schema voor mijn eerste wedstrijd ooit, maar heb sinds vorige week niet meer kunnen rennen door een blessure (ik denk shin splints). 10 meter rennen en ik heb alweer pijn, super balen dus. Hopelijk gaat het me toch lukken om hem uit te lopen!

 19. Merel
  mei 12, 2015 / 17:28

  Gaaf, ik wens je heel veel succes!
  Dank voor de tips, ik loop aanstaande zondag 5km, hopelijk ooit de 10!
  Verder vraag ik me af waar je de hardloopsokken van hebt? Geven deze ook steun aan je schenen? Heb soms namelijk last na het hardlopen van mijn schenen.