RUN BABY RUN: 21/150 – Always look on the bright side of life

 photo alwayslook.jpg

De eerste drie weken van mijn marathontraining had ik van te voren iets anders voorgesteld. Het weekend na de marathon zat ik op zaterdagavond op de bank en deelde ik mijn trainingen in. Op mijn lijstje stond voor afgelopen weekend 20 kilometer en voor aankomend weekend de 15 kilometer van de Bruggenloop. Die 20 kilometer liep ik afgelopen weekend niet en die Bruggenloop laat ik zondag ook maar even schieten. Is er ook nog iets positiefs te melden? Ja, mijn zielepietengedrag van vorige week heeft plaatsgemaakt voor een gevoel van “won’t stop, can’t stop, I’ll be back, bigger, better, faster”.

Zondag
Ik werd zondag wakker van de zon die in mijn kamer scheen, die scheen gewoon door mijn slaapmasker heen. Voor het eerst in tijden slingerde ik direct na het wakker worden mijn benen enthousiast uit bed. Wat een paar zonnestralen al niet met een mens kan doen. Hardlopen stond eigenlijk niet op mijn to-d0-list, maar met dit soort weersomstandigheden kan ik mezelf moeilijk bedwingen en dus ging ik naar buiten voor vijf kilometer.

Een langzame vijf kilometer. Vijfhonderd meter langzaam joggen, honderd meter wandelen en dat acht keer. Hardlopen als het eigenlijk niet mag is stiekem nog leuker dan hardlopen als het wel mag. Ik voelde me zo vrij en zo goed, serieus, de eerste vijfhonderd meter beleefde ik al een runner’s high en moest ik mijn tranen bedwingen. Dus….. Ik had tijdens het lopen ook geen pijn aan mijn knie, maar dat was de vorige keer ook niet het geval, dus dat zei niets.. Na het lopen deed mijn knie iets meer pijn dan ervoor, maar het was geen vervelende pijn.

Fysio
Maandag had ik een afspraak bij de fysio, ik werd afgelopen week gek van alle tegenstrijdige berichten die ik over lopersknieën op internet las, tijd om een professional haar mening te laten geven. En het is maar goed ook dat ik gegaan ben, want die knie is eigenlijk het probleem niet, het is mijn linkerbeen en die pijn in mijn rechterknie is compensatiepijn.

Weten jullie nog dat ik eerder dit jaar de marathon in Parijs aan me voorbij heb moeten laten gaan omdat ik last had van mijn linkerlies? Weten jullie nog dat ik van de zomer bij de podoloog belandde omdat ik last had van mijn linkervoet? Beide klachten zijn nog steeds niet helemaal verdwenen en ik heb het afgelopen jaar de pijn in mijn linkerbeen gecompenseerd met mijn rechterbeen en nu moet mijn rechterknie het dus ontzien.

En nu?
“Rust”, zei de fysiotherapeute. “Rust heb jij nodig.” Het was als een scène uit een horrorfilm, is er dan helemaal niets dat ik nu kan doen?  Gelukkig is dat “Rust” iets minder heftig dan ik in eerste instantie dacht. Ik mag namelijk nog steeds hardlopen. Het wordt zelfs aangeraden. Als ik van drie keer in de week hardlopen ineens naar niets ga, is dat nog slechter voor je lichaam en dus mag ik drie keer per week 5-10 kilometer op een HEEL rustig tempo hardlopen. Geen Bruggenloop voor mij dus zondag, maar het maakt me helemaal niets uit, ik mag wel gewoon hardlopen en dat is alles dat telt.

Naast hardlopen moet ik ook oefeningen doen. De spieren aan de binnenkant van mijn benen zijn niet sterk genoeg, één van de redenen van de blessures die ik heb. Ik moet mijn benen beter trainen. Dat wist ik natuurlijk stiekem al wel, maar in mijn voorbereiding voor de marathon van New York had ik het al zo druk met andere dingen dat het trainen van mijn benen een klein beetje naar achter werd geschoven, net zolang totdat ik het op een gegeven moment vergeten was.

Marathon Rotterdam
Ik vroeg aan de fysio of de marathon van Rotterdam nog realistisch is en daarop antwoordde ze positief. Ik moet op dit moment geen lange afstanden gaan lopen, maar van wat ze maandag gezien heeft, denkt ze dat ik in april genoeg hersteld moet zijn. Wanneer ik mijn marathontraining daadwerkelijk kan hervatten is nog niet duidelijk, maar dat zal niet meer in 2013 zijn. Het maakt niet uit… dat PR kan ik ook een andere keer lopen. Als ik nu te hard van stapel loop  is de kans groot dat ik NOOIT meer en PR loop, dus ik kan nu maar beter verstandig zijn en doen wat de fysio zegt.

Morgenochtend heb ik weer een afspraak bij de fysio, dan gaan we kijken wat voor oefeningen ik kan doen om mijn bovenbenen te versterken en of er andere maatregelen nodig zijn. Het klinkt allemaal als serious business, alsof ik een topsporter ben wiens leven afhangt van haar sport, maar hé mijn leven hangt ook wel een klein beetje af van hardlopen en dat van de mensen in mijn leven ook. Je wilt niet weten hoe chagrijnig ik vorige week was, ik miste mijn runner’s endorfine! Ik ben blij dat ik die in ieder geval nu weer terug heb.

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. december 4, 2013 / 17:09

  Ik train voor Rotterdam met een hartslagmeter en moet ook héééél langzaam trainen. Vanmorgen moest ik in zone 2 en dat was zo niet-enerverend dat ik ondertussen een sinterklaasgedicht verzon van 16 regels. Wat ik zeggen wil: dat héél langzaam trainen schijnt zo slecht nog niet te zijn, de trainers van Run2day zweren erbij! Het komt vast allemaal in orde. Succes!

 2. Jorinde
  december 4, 2013 / 17:09

  Arghhhh.. ik snap je helemaal. Dit jaar ben ik weer begonnen met hardlopen na een lange pauze. Na een paar weken liep ik weer heerlijk 8 km met een snelheid van 10-11 KM per uur. Genieten dus! Na een paar weken zat ik echter weer op de bank, omdat ik een pijn had net onder mijn rechter knie.

  Met wat tips van de fysio heb ik het weer rustig opgepakt. In de sportschool doe ik nu meerdere malen per week oefeningen om de spieren boven mijn knieën sterker te maken, zodat de rest van mijn been niet meer hoeft te compenseren.

  Ik voel de plek jammer genoeg nog steeds als ik er bewust op druk, maar lopen gaat volledig zonder pijn, dus er is al vooruitgang! Ik ben blij überhaupt gewoon weer lekker te kunnen lopen zonder al te veel pijn, want dat was eerst wel anders en ik doe trouw de oefeningen voor mijn knieren.

  Succes met je herstel. Het komt vast binnenkort weer goed. :)

 3. december 4, 2013 / 17:43

  Fijn dat je toch nog een beetje mag hardlopen! Succes!

 4. december 4, 2013 / 17:45

  Jeetje, balen zeg! Ik hoop voor je dat dit helpt en dat je in april gewoon lekker die marathon van Rotterdam kan lopen!

 5. december 4, 2013 / 18:26

  Heel goed dat je naar een professional bent geweest! Succes ermee :(!

 6. december 4, 2013 / 18:32

  Wat super goed dat je hebt na laten kijken! Succes ermee!

 7. Carina
  december 4, 2013 / 18:52

  Fietsen fietsen fietsen fietsen fietsen :P dat versterkt je boven benen erg..w el op een racefiets (of in die houding) lage versnelling, hoge rotatie dus :)

  heeft mijn knie gered <3… 2x al btw. mag nu weer beginnen voor trainen van een marathon (die ik in oktober moet lopen) jammer genoeg is mijn conditie nu wel heeeel slecht met hardlopen en heeeeel goed met fietsen :P haal de 5km amper moet interval doen dan :') naja we hebben nog even

  Ik mocht trouwens van mijn 16 tot 21,5 jaar niet meer lopen en de afgelopen 5 maanden weer niet :P (wordt deze maand 23 jaar)

 8. december 4, 2013 / 19:21

  Bummer zeg dat gedoe met je blessure! Doe rustig aan en hopelijk knapt het allemaal snel op!

 9. december 4, 2013 / 19:37

  Goed dat je nu duidelijkheid hebt wel, en echt leuk dat je nog wel mag lopen :)

 10. december 4, 2013 / 20:05

  Gelukkig mag je nog wel een beetje hardlopen, zit je toch niet helemaal stil.
  En langzaam trainen schijnt juist wel goed te zijn!

 11. december 4, 2013 / 20:06

  Gelukkig is het goed te behandelen!

 12. december 5, 2013 / 07:59

  goed dat je gegaan bent :) ik loop nu ook al een tijdje met een knieblessure en probeer beetje bij beetje mijn sportprogramma weer op te bouwen.. maar miss moet ik binnenkort ook maar eens aan de fysio geloven, haha.
  xo, cheyenne

 13. december 5, 2013 / 14:55

  Oh jeej, wat naar die blessures! Wel fijn dat je iig mag blijven hardlopen.. en een rustige 5-10 km, dat is mijn normale niveau haha ;-)

 14. december 5, 2013 / 15:18

  Wat fijn dat je hier in je voorbereiding voor NY geen last van hebt gehad. Of naja, fijn, niet dat ik wil zeggen dat het relaxt is dat je er nu mee zit, maar NY is en blijft een andere marathon dan Rotterdam. Still a dream!

 15. december 5, 2013 / 16:52

  Van internetdokters krijg je altijd de ergste dingen dus fijn dat je naar een échte fysio geweest bent, vind ik ook altijd fijner dan internetgeziemel haha. Gelukkig is het vooruitzicht goed en kan je zonder blessures de marathon in Rotterdam lopen!

 16. december 6, 2013 / 12:06

  Goed dat je toch naar de fysio bent geweest. Ik zou alleen maar liever willen hardlopen als ik weet at het niet mag dus fijn dat je toch nog wat mag hardlopen.

 17. marleen
  december 8, 2013 / 10:50

  misschien moet je toch maar weer een sportschool abo benutten ;) of gewichtjes in huis halen! squats baby! serieus de beste oefening voor je benen! gelukkig mag je lopen!