RUN BABY RUN: 7 tips om een regenloper te worden

Deze week begin ik het goed te beseffen. De herfst komt eraan. Als mijn wekker om half zeven gaat is het buiten nog donker. Als ik om kwart over acht ’s avonds mijn baantraining begin gaat de zon net onder, als ik drie kwartier later klaar ben is het pikdonker. En ik hoef nu niet eens naar buiten te kijken om te weten dat het pietjepruimenweer is, het geluid van auto’s over een nat wegdek, de regen die tegen mijn ramen klettert. Het heeft wel wat, maar mijn regenjas heb ik nog niet mee verhuisd en ik zou zo graag even naar buiten gaan om iets van lunch te halen. De regen houdt me tegen. Waar de regen me niet van weerhoudt? Hardlopen. Dat vind ik eigenlijk best prima in de regen. Dat was niet altijd zo en ik moet toegeven, als ik een strakblauwe hemel zie met een blinkend zonnetje wordt mijn drang naar hardlopen wel iets groter, maar hardlopen in de regen is nu ook weer niet zo verschrikkelijk. Er zijn wel een paar maatregelen die ik tref en die deel ik graag met jou.

Regen-proefhaar

Ik zorg dat mijn haar netjes gevlochten is. Hardlopen met een paardenstaart boven op mijn hoofd zorgt sowieso al voor een heleboel klitten, regen maakt er een puinhoop in het kwadraat van. Het liefst vlecht ik mijn hele haar, in een enkele vlecht of een dubbele vlecht. Ik doe er dan nog wel een scrunchie omheen om de vlecht(en) in een staart te doen. Hierdoor zit het net iets steviger. Mijn ervaring is dat ik minder lang bezig ben met vlechten vooraf, dan met het eruit halen van mijn klitten achteraf als ik verzaak te vlechten. Bijkomend voordeel is dat ik niet het gevoel heb dat ik mijn halve haar vaarwel moet zeggen.

Niet te warm

Je denkt bij regen misschien meteen aan kou, maar kleed je nu niet meteen mega dik aan. Een dun regenjasje is fijn, zeker als je van plan bent om lange tijd in de regen te gaan lopen. Maar voor een korte run en/of een wedstrijd, zou ik mijn jasje wel thuislaten. Of in ieder geval uittrekken voordat je begint met lopen. Mits het niet te koud is natuurlijk. Ik hanteer voor alles behalve duurlopen (dan draag ik wel een jasje omdat ik op een lagere intensiteit loop en het dus sneller koud krijg als ik lang in de regen loop) eigenlijk dezelfde kledingregel als wanneer het niet regent. Ligt de temperatuur onder de 2 graden? Jasje. Ligt de temperatuur tussen de 2-10 graden? Longsleeve. Ligt de temperatuur tussen de 10 en de 15 graden? T-shirt. Ligt de temperatuur boven de 15 graden, singlet. Ligt de temperatuur boven de 25 graden, sportbeha.

Windrichting

Ik check voordat ik ga lopen altijd even waar de wind vandaan komt. Dat doe ik trouwens niet alleen als het regent, dat doe ik eigenlijk altijd. Als ik op de heenweg met de wind in mijn rug loop ben ik geneigd om veel te hard te gaan en dan is er weinig energie over voor de terugweg. Als het regent vind ik een terugweg met de wind vol tegen helemaal een lijdensweg. Ik bedenk mijn rondje dus afhankelijk van de windrichting.

Enjoy

Als ik naar buiten stap en de regen komt al met bakken naar beneden kijk ik eerst altijd een beetje moeilijk. Is dit echt wel een goed idee? Waarom doe ik dit? Maar als je er eenmaal doorheen bent vind ik die regen eigenlijk wel fijn. Het is een beetje hetzelfde als ‘doorgaan’ in de zee. Als je met je teen het water voelt denk je k-k-k-koudddd en als je dan de zee voorzichtig in loopt denk je, dit ga ik toch nooit prettig vinden? Maar als je dan jezelf volledig onderdompelt in het water blijkt het allemaal wel mee te vallen.

Schoenen

Je schoenen zullen de regen waarschijnlijk niet echt kunnen waarderen. Je denkt na afloop misschien slim te zijn door ze bij de verwarming te plaatsen, maar doe dit niet. De warme, droge lucht zorgt ervoor dat het rubber snel uitdroogt en de demping sneller verdwijnt. Beter is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen. Dit duurt wellicht iets langer en misschien zijn ze daarom nog niet droog op het moment dat je weer wil gaan lopen. Dit vind ik dus een uitermate goed excuus om meerdere paren hardloopschoenen in je bezit te hebben.

Warme douche

Dit sla ik echt NOOIT over na een regenachtige training of wedstrijd, een warme douche. En geloof me, er is geen moment wanneer een warme douche hemelser voelt dan na een zeiknatte run. Als ik mezelf echt wil verwennen, maak (of haal) ik ook een lekker warm drankje, zoals een pumpkin spice latte of warme chocolademelk. Hiervoor alleen al stap ik met liefde de deur uit voor een natte training.

Herstel

Naast die warme douche en dat lekkere warme drankje, is het in de herfst/winter ook extra belangrijk om goed aan je herstel te denken. Daarmee wil ik zeggen: gezonde voeding, genoeg nachtrust. Je immuunsysteem heeft het iets zwaarder te verduren en daarom is het extra belangrijk om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, zodat je goed kunt herstellen.

Ben jij een regenloper? Of is hardlopen wel het laatste waar je zin in hebt op een regenachtige dag?

Liefs,

Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. evy
  september 11, 2019 / 12:09

  Team regen rennen! Opzich vind ik in de regen lopen best wel fijn, maar als voorvoetloper (natural running) krijg ik vaak blauwe teennagels van rennen met natte sokken/ schoenen :( Heb je daar tips voor? (of eigenlijk tegen dus :) )

  • Annemerel
   Auteur
   september 11, 2019 / 12:11

   Oeeeehhh daar zeg je me wat. Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar dat heb ik ook!!! Heb daar (nog) geen tips voor. But I feel your pain!

   • evy
    september 11, 2019 / 16:42

    tja, hardlopen voeten zijn niet bepaald charmant, gelukkig zijn we niet de enige!

 2. Marije
  september 11, 2019 / 12:44

  Vooral dat herstellen na een regenrun. En dan op de bank met een kopje thee, Netflix en een pyamabroek (+ warme trui) aan. Love it!

 3. Lieke
  september 11, 2019 / 14:41

  Ik haal wel altijd mijn zooltjes uit mijn schoenen als ze heel nat zijn. En dan veters zo wijd mogelijk en de hele handel ondersteboven op het droogrek.

 4. september 11, 2019 / 16:42

  Loopjes in de regen zijn de beste loopjes ;) Exercise, therapy and a shower all at the same time :D

 5. Rogier
  september 12, 2019 / 02:00

  Wanneer mijn schoenen echt nat zijn, vul ik ze op met proppen krantenpapier. Na een paar uur nieuwe proppen erin, en je schoenen zijn binnen no time droog! ??

 6. Vera Boekelman
  september 12, 2019 / 14:05

  Oef, moeilijk! In de zomer vind ik lopen in de regen heerlijk en super verfrissend, maar als in de herfst en winter warm ik nauwelijks op hoor, ook tijdens het lopen. Maar ik denk dat dat eerder aan mijn kleding ligt… een goed waterafstotend jasje moet ervoor zorgen dat je onderkleding helemaal droog blijft, toch? Want dat is bij mijn jasje nu niet aan de orde, haha.