RUN BABY RUN: Versla de storm

Heel even had ik de illusie dat het voorjaar was, maar inmiddels ben ik goed met mijn neus op de feiten gedrukt; het is allesbehalve voorjaar. Het is herfst, herfst in het kwadraat. De CPC werd afgelopen weekend afgelast, ik vloog afgelopen donderdag tijdens mijn training bijna van het viaduct en terwijl ik dit schrijf giert de wind door de schoorsteen. Veel liever loop ik mijn trainingen als het zonnig en windstil is, maar van te lang binnen zitten word ik ook niet vrolijk en na een stormachtige training voel ik me vaak dubbel zo voldaan – ik heb niet alleen mijn training gedaan, maar heb ook de elementen getrotseerd. Ik heb wat handige tips & tricks voor lopen met windkracht 8 (of 7 of 6 of 5 op een rijtje gezet).

Stormproef haar

Allereerst, heb je lang haar zoals ik, dan heb je vast weleens ruzie gehad met je haarborstel na afloop van een regen/storm loopje. Dit weer verandert mijn paardenstaart altijd in een ellendige bos stro met klitten. Een klein beetje voorbereiding is het halve werk. Ik vlecht mijn haren meestal aan de bovenkant en doe de onderkant in een stevige knot die ik goed vastzet, vaak met twee elastiekjes. Ik rol mijn staart als het ware op en hier overheen doe ik eerst een dun elastiek en daaroverheen een scrunchie. Het kost even tijd, maar het kost me meer tijd om die klitten na het lopen te verwijderen dan om dit te doen. Daarnaast breekt mijn haar tijdens het ‘ontklitten’ vaak ook af, wat natuurlijk best wel een beetje zonde is.

Pet

Een andere goede tip is het dragen van een pet. Door de wind komt de regen vaak diagonaal naar beneden en als je dan de wind tegen hebt, komt die regen linea recta in je ogen. Not fun. Ik draag dus vrijwel altijd een pet als het waait/regent. Helpt ook bij het intact houden van je haar.

Regenjas

Ik loop niet graag met een jasje als de temperatuur boven de 6 graden is, maar als het regent maak ik daar een uitzondering voor. Ik heb een heel dun jasje van Nike die redelijk strak om mijn lichaam zit en met capuchon. Ik doe de capuchon vaak over mijn pet zodat mijn oren redelijk droog blijven (dan blijven mijn oortjes beter zitten).

Geen AirPods!

Draag in de regen/storm geen AirPods, hier zijn ze niet voor gemaakt. Ze kunnen wel tegen een beetje ‘zweetvocht’ maar echt een heftige regenbui, dat zou ik ze niet aandurven doen. Als het regent draag ik dan ook mijn oude Bose sportoortjes (met snoer) die ik in mijn iPod Shuffle steek.

Route

Ik plan mijn route vaak zo dat ik op de heenweg wind tegen heb en op de terugweg wind mee. Als ik wind tegen heb probeer ik iets beschutter te lopen zodat ik er minder last van heb, met wind mee loop ik juist door de duinen om optimaal te kunnen genieten van de meewind. Heb je op je planning een intervaltraining staan en wil je van te voren een warming-up doen? Probeer dan in de warming-up zoveel mogelijk tegen de wind in te pakken en loop in je herstel tussen de loopjes ook terug tegen de wind in. Op die manier kun je je ‘snelle dingen’ bijna allemaal met de wind mee doen.

Wind als trainingselement

Toch doe ik dat niet altijd, dat plannen van die ‘makkelijke’ route. In een wedstrijd kan de wind ook de laatste vijf kilometer onbeschut tegen zijn (dat had ik bijvoorbeeld tijdens de Linschotenloop in december). Daarom loop ik af en toe ook bewust het eerste gedeelte met wind mee en de terugweg met de wind in mijn gezicht en dan kies ik ook geen route met beschutting, maar kies ik de moeilijkste route door de duinen. Mijn tempo zakt, mijn hartslag schiet omhoog, maar ik ben ervan overtuigd dat als je dit vaker doet je hier ook beter op voorbereid bent in wedstrijden.

Hartslag in plaats van tempo

Probeer niet uit alle macht je beoogde tempo vast te houden, als het echt hard waait kost lopen met 5’30 met wind tegen minstens zoveel energie als 4’30 met wind mee. Een betere raadgever is op zo’n moment je hartslag. Heb je een hartslagmeter en wil je tijdens het lopen graag weten of je op de juiste intensiteit loopt, kijk hier dan naar in plaats van je tempo. Heb je geen hartslagmeter, probeer dan goed naar je lichaam te luisteren. Hoe vaker je loopt hoe beter je weet of iets normaal of niet-normaal voelt.

Schoenen

Laat je schoenen na afloop niet de hele nacht onder de verwarming staan. Dit lijkt een makkelijke oplossing om ze snel te laten drogen, maar dit is niet goed voor de zool van je schoen, het rubber droogt snel uit wat de demping niet ten goede komt. Ik haal meestal mijn zooltjes eruit en laat ze aan de lucht drogen, meestal zijn ze binnen 24 uur wel droog. Als dat niet het geval is en ik wil toch weer naar buiten om te lopen, pak ik vaak een ander paar schoenen.

After-care

Van een beetje wind en regen word je niet ziek, maar het geeft je immuunsysteem wel een optater. Zorg goed voor je lichaam na afloop, stap meteen onder een warme douche, kleed je goed aan en eet binnen een half uur een voedende maaltijd of snack.

Laat jij de wind en regen je het plezier in hardlopen afnemen, of trotseer jij de elementen met fier? Heb je nog een toevoeging voor mijn lijst me tips?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Marije
  maart 13, 2019 / 12:41

  Ik kom net van buiten na een koude, natte winderige (windkracht 6) training. Ik duim met je mee voor voorjaar! Brrrrr!
  Goeie tips! Wat ik ook altijd doe met dit weer is mijn telefoon in zo’n watersporthoesje stoppen. Zo’n waterdicht geval. Die verkopen ze gewoon bij de Action voor 1 euro. Mocht ik dan eens zeiknat regen is mijn telefoon niet meteen helemaal dood. ;)

 2. Michelle
  maart 13, 2019 / 13:07

  Hi Annemerel! Ik las laatst dat je binnen een maand 5 kilo was afgevallen toen je begon met trainen als topatleet. Ik ben benieuwd hoe dit is gekomen. At je te weinig? (maar had je dan geen honger?) of kwam het gewoon door het vele sporten?

 3. maart 13, 2019 / 13:11

  Althoung I don’t belong to the runners I walk each day a very long distance – equal how the weather is!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 4. Eva
  maart 14, 2019 / 10:20

  Ik probeerde laatst ook op hartslag te lopen tijdens een training met heel harde wind (tegen), maar gek genoeg kreeg ik mijn hartslag niet zo hoog als de bedoeling was, terwijl ik normaal wel redelijk goed op hartslag kan lopen. M’n vriend dacht dat dit was omdat een inspanning met heel harde wind al iets meer vergelijkbaar is met een krachtinspanning dan puur “cardio”, en dat daarbij je hartslag moeilijker omhoog te krijgen is. Ideeën over?

 5. Vera Boekelman
  maart 14, 2019 / 11:12

  Goede tips! Ik zie de heeele week al op tegen m’n intervaltraining, maar de tip om je training zo op de wind in te delen is wel een goeie! Ga er vanmiddag toch maar aan geloven :’)

 6. maart 16, 2019 / 13:39

  Ik moet zeggen dat ik normaal gezien het weer niet aan mijn humeur laat komen tijdens het lopen, maar de laatste tijd begint het toch wel mijn strot uit te komen. Nood aan lente en zon om in te lopen!