RUN BABY RUN: waarom de zenuwen door mijn lichaam gieren

Het is vier dagen voor de marathon. We zijn inmiddels een stuk verder dan in september, toen ik op dit punt in mijn voorbereiding mijn koffers aan het pakken was voor vijf dagen Málaga. Nu ben ik wederom mijn koffer aan het inpakken voor Málaga, alleen dit keer niet om Arthur aan te moedigen tijdens zijn WK, maar om eindelijk die marathon te gaan lopen die ik 12 weken eerder al had willen lopen. De zenuwen beginnen inmiddels wel te komen. Maar waarom eigenlijk?

 • Ik heb hard getraind, dat vond ik heel fijn om te doen, ik heb van het proces genoten, toch zou ik ook wel graag het resultaat van al dat trainen in mijn marathontijd willen terugzien. Dat het niet alleen leuk tijdverdrijf was, maar dat ik ook daadwerkelijk een betere loper geworden ben. Natuurlijk liep ik PR’s op de 5 en de 10 kilometer, maar komt het er op de marathon ook uit?
 • Na mijn duurloop-marathon in 3.29 in New York heb ik het idee dat mensen mega hoge verwachtingen van mij hebben. Maar feit is wel: ik was toen zo ontzettend ontspannen, dat heeft me zeker geholpen een goede tijd te lopen. Daarnaast weet ik van mezelf dat ik ontzettend lang met een snelheid tussen de 4’55 en 5’00 kan lopen, maar zodra het harder gaat, vind ik het allemaal toch wel iets minder plezierig. Hoe lang zou ik dat ‘minder plezierig’ vol kunnen houden? Het helpt ook niet dat mensen dingen roepen als ‘jij gaat sowieso onder de 3:10’ of zelfs ‘ik denk dat jij onder de 3 uur gaat lopen’. Mijn hemel, daar ben ik écht niet klaar voor. Ik weet zelf nog steeds niet op welke tijd ik moet inzetten, maar ik denk dat de ondergrens (als in: het snelste waar ik nu toe in staat ben) toch echt wel 3:15 is op dit moment.
 • Van een marathon als Berlijn of New York zijn overal op internet beschrijvingen van het parcours te vinden, dat is bij deze marathon dus niet het geval. Van de ene hoor ik dat het parcours de tweede helft echt heel heuvelachtig is, een ander zegt dat het alleen tussen 35 en 38 niet vlak is. Komt ook nog eens bij dat er dit jaar een nieuw parcours is, maar hoe nieuw is het, hoeveel hebben ze veranderd? Met andere woorden: ik heb geen flauw benul of ik aan het begin van de wedstrijd in moet houden omdat het laatste gedeelte heel zwaar is, of niet.
 • Ik ben bang dat ik mezelf teleurstel, dat ik het na een X-aantal kilometer niet alleen fysiek maar vooral ook mentaal zwaar krijg en dat ik dan voor mijn gevoel opgeef. Ruim drie uur lang de focus bewaren en doorzetten is lang. Heel lang. Natuurlijk oefen je dat in trainingen, maar ik heb toch altijd weer het gevoel alsof ik niet genoeg gedaan heb. Eigenlijk was mijn enige echt lange duurloop de afgelopen maanden New York en daar had ik zoveel leuke afleiding van het publiek en het indrukwekkende parcours dat ik genoeg afleiding had om niet te denken aan vermoeide benen (want ja, het was misschien een duurloop, na 32 kilometer ga je die benen heus wel voelen…)
 • Ik wil mijn boek gewoon een mooi einde geven. Als ik straks niet eens een persoonlijk record loop, dan voelt het toch wel een klein beetje als een gefaald project. Verder leg ik mezelf absoluut geen druk op…

Natuurlijk weet ik dat zenuwen me niet gaan helpen om zondag mijn beste marathon ooit te lopen. Maar ik weet inmiddels ook dat het erbij hoort en dat ik het niet zomaar weg kan stoppen, maar over die theorie wijd ik verder uit in mijn boek (ik wil natuurlijk nog wel iets voor mijn boek bewaren). Het belangrijkste is nu dat ik goed eet, slaap en zorg dat ik alles voor marathondag van te voren al zo goed geregeld heb, dat ik me daar in Málaga geen zorgen meer over hoef te maken.

Dus ik ga maar weer verder met die paklijst, en die afspeellijst voor mijn Apple Watch. En ik moet nog even uitvinden waar in Málaga ze fietsen voor een heel weekend verhuren… genoeg te doen. Let’s go!

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. Tember
  december 5, 2018 / 13:26

  Hi,

  Ik weet niet of het parcours hetzelfde is als vorig jaar maar ik kan wel wat proberen te vertellen hoe het ongeveer was qua hoogtemeters/ zware stukken/ etc. Dat is dan wel echt vanuit mijn gevoel maar misschien heb je er wat aan :)
  Hierbij in ieder geval mijn blog (het mag eigenlijk geen blog heten maar meer een verhaal voor familie en vrienden): https://tembertettert.wordpress.com/2018/01/22/malaga-je-was-zo-bijzonder/

  De eerste paar kilometers (tot ongeveer 7 denk) hadden in mijn beleving het meeste hoogteverschillen, wat bruggen en viaducten (niet echt spannend vergeleken met NY maar wel een beetje kuitenbijters). Ook was het wegdek wat minder prettig omdat er wat scheuren inzaten. Daarna loop je een enorm stuk over een weg langs het strand, dit was echt wel heel vlak alleen soms wat smal en door gelletjes heel plakkerig. Ergens tussen de 31 en 38 km ligt een saai industrieterrein waar wel wat heuveltjes en slecht wegdek inzit. De laatste kilometers ren je door het centrum wat ook wel wat hoogteverschillen kent maar ook veel gezelligheid dus dat valt mee. Ik ga zo voor je duimen dat het mag gaan zoals jij graag wil :)

 2. december 5, 2018 / 13:33

  Oh, zo spannend! Jammer dat je toen niet kon inzetten op New York, daar had je echt een super tijd neer gezet als het geen duurloop was volgens mij, haha. Ik volg je graag en duim met je mee!

 3. Sandra
  december 5, 2018 / 13:35

  Annemerel, wat leg je jezelf veel druk op zeg! Ik snap het hoor, als je traint als een topatleet kom je tot de beste resultaten als jezelf een beetje pusht, maar lieve lieve Annemerel, óók al loop je geen PR, je bent een ongelofelijk voorbeeld voor veel van je volgers, dus hoe dan ook, voor mij is jouw marathon en de weg ernaar toe al geslaagd. HEEL veel succes, je kan het!

  • Annemerel
   Auteur
   december 5, 2018 / 18:09

   Lief dat je dat zegt! Dankjewel!

 4. Renate
  december 5, 2018 / 17:00

  Kunnen we je ook ergens volgen?

 5. Ilse
  december 5, 2018 / 17:05

  Hee Annemerel, super veel succes komend weekend! Hopelijk helpt het schrijven van de blog om je zenuwen en de druk een beetje van je af te schrijven… Ik ga voor je duimen en ook al rolt er géén PR uit (om welke reden dan ook!), is dit nog steeds een super ervaring geweest om te volgen, en waar we allemaal hopelijk veel van gaan leren (uit jouw boek dan). En het heeft jou toch ook veel moois gebracht… ;)

  Liefs, Ilse

 6. Marlies
  december 5, 2018 / 18:35

  Mooi stuk en heeel herkenbaar!! Ga genieten, laat het over je heen komen, en wat Sandra al zegt..leg jezelf niet te veel druk op…..je bent een topper…ook een marathon is een momentopname….en wat jezelf al zegt..het parcours is ook deels een verrassing…. x

 7. Marrie
  december 5, 2018 / 21:29

  De weg ernaar toe is al een doel op zich!

 8. Eveline
  december 6, 2018 / 06:49

  Heeeel veel succes nogmaals voor zondag! Ik weet van mezelf dat hoe meer ik van mezelf verwacht/druk op mezelf leg, hoe minder goed het gaat en hoe makkelijker ik opgeef (het is ZO verleidelijk om jezelf ervan te overtuigen dat je er toch niet klaar voor bent, ik kan altijd minstens 10 redenen bedenken waarom “het deze keer er niet inzit”, helemaal als het een beetje pijnlijk begint te worden). Ren voor jezelf, niet voor anderemans verwachtingen. Stel een doel waarvan je echt, realistisch denkt dat het haalbaar is en overtuig jezelf dat “YOU CAN AND YOU WILL”, je bent er klaar voor, je hebt super hard getrained, je bent in topvorm! Het mentale aspect speelt vaak zo’n grote rol. Veel positive quotes lezen de komende dagen ;)

  • Annemerel
   Auteur
   december 6, 2018 / 08:03

   Dankjewel Eveline. Vooral de zin ‘Ren voor jezelf, niet voor andermans verwachtingen’ moet ik in mijn oren knopen.

 9. Thijs
  december 7, 2018 / 22:49

  Veel succes zondagmorgen! Probeer niet teveel met het eindresultaat bezig te zijn maar te focussen op anderen zaken. Bepaalde punten langs het parcours waar je langs komt. Misschien nog wat technische dingen waar je op moet letten. Volgens mij gaat het wel goed komen: je duurvermogen heb je in New York getest, nu zorgen dat je op een goed schema weg gaat.
  In Nederland is het nu pokkenweer: de hele dag regen en windkracht 5, niet echt hardloopweer. :-)