RUN BABY RUN: Hoestend en snotterend door mijn zwaarste Malaga-voorbereiding week

Toen ik vorige week maandag hoestend en proestend wakker werd na een weekend met veel ellende in bed, had ik niet verwacht dat het met zou lukken in een week acht looptrainingen, twee krachtsessies en een yoga workout eruit te kunnen persen. In totaal legde ik ruim 105 kilometer hardlopend en ik ben er nog steeds om het na te vertellen. Benieuwd naar mijn trainingen van afgelopen week? Ik zet ze alle elf voor je op een rijtje.

Maandag

Ik heb de hele nacht weer niet geslapen omdat ik zo heb liggen hoesten, toch verlaat ik mijn bed om kwart voor zeven om samen met Arthur te kunnen ontbijten. Als Tuur om kwart voor acht de deur uitgaat om naar zijn werk te gaan strompel ik naar boven om weer in bed te gaan liggen. Maar ik ben nog niet halverwege de trap als ik me bedenk dat een bezoekje aan de huisarts misschien een slimmer idee is. Vijf minuten later zit ik (nog half in pyjama) in de wachtkamer van mijn huisarts. Mijn kuch-des-doods blijkt een bovenste luchtweginfectie te zijn en ik mag gewoon blijven lopen. Wel kreeg ik een inhalator mee die er voor moet zorgen dat mijn longen beschermd blijven. Ik werk tot een uurtje of half twee en duik dan een uurtje terug in bed. Om half drie is Arthur thuis en doen we twee workouts.

 • Yoga voor thighs, hips & Buns (deze video). We hebben al twee maanden geen yoga gedaan omdat ik niet op mijn tenen durfde te steunen (wat je bij de lunges en de downward facing dogs die veelvuldig voorbij komen dus steeds moet doen). Gelukkig kan ik de training redelijk makkelijk volhouden. Na 22 minuten zeggen we tegenelkaar dat we dit toch echt vaker moeten doen (inmiddels zijn we negen dagen verder en is dit nog niet gebeurd).
 • Daarna gaan we naar buiten om hard te lopen. We lopen eerst zeven kilometer warm en doen dan een kilometer lang loopscholing (waarin ook een paar versnellingen verwerkt zitten). Daarna doen we twee tempoblokken van 3000 meter die ik op mijn halve marathontempo loop (echter heb ik nog nooit een halve marathon zo snel gelopen). Ik liep de blokken gemiddeld met een snelheid van 4’15 per kilometer. Tussen de blokken in dribbel ik een kilometer en na afloop loop ik ook nog een kilometer. In totaal komen we dus uit op een mooie zestien kilometer.

Dinsdag

Ik hoest nog steeds als een zeehond en begin er redelijk tureluurs van te worden. Bij de Etos haal ik iets dat de prikkel zou moeten onderdrukken. Hopelijk helpt dat ’s nachts om te kunnen slapen. Overdag durf ik het niet te nemen omdat je er durf van zou kunnen worden. ’s Avonds heb ik een training bij Olympus.

 • Eerst loop ik samen met de groep 3,5 kilometer warm. Vervolgens doen we binnen wat loopscholing en kracht- en stabiliteitsoefeningen. De baantraining bestaat uit 6x 1000 meter op 10 kilometertempo (4’00 per kilometer) gevolgd door 200 meter in 2 minuten.

Woensdag

Die pilletjes deden dus echt helemaal niks. Ik heb er drie genomen (de maximale dosering) en ik lag nog steeds de hele te blaffen als een zieke zeehond. Nadat ik tot een uurtje of een gewerkt heb duik ik dus weer mijn bed in. Fit blijven is deze week eigenlijk ook een belangrijke taak. ’s Middags doe ik mijn eerste krachttraining in twee weken tijd (door ziek zijn en mijn week in New York is dat er een beetje bij ingeschoten).

 • Voordat we krachttraining doen lopen we eerst 7 kilometer hard (of nou ja, rustig) met daarin ook wat loopscholing en versnellingen, om de stijfheid van de vorige dag eruit te lopen en goed opgewarmd te zijn voor de krachttraining.
 • Bij de krachttraining doe ik squats, balansbal, deadlifts, opstappen, legpress, traplopen, hip thruster en voorslaan op een been gevolgd door een buikspierkwartier. Alle oefeningen doe ik in sets van 10 en herhaal ik drie keer. Ik combineer steeds een tweebenige oefening met een eenbenige oefening en werk de oefeningen dus steeds in sets van twee af.

Donderdag

Volgens mij heb ik minder gehoest? Ik ben nog wel gebroken als ik wakker word. Maar het zonnetje zorgt ervoor dat ik toch voldoende energie heb om mijn bed uit te komen.

 • Rond een uurtje of elf ga ik naar buiten voor een rustig duurloopje van 35 minuten, om de spierpijn die ik in de krachttraining zou kunnen hebben opgelopen voor te zijn en gewoon om lekker van het zonnetje te genieten. Het is heerlijk. Ik kan zelfs in korte broek, op 15 november!
 • ’s Avonds heb ik weer een baantraining. We werken ons vertrouwde warming-up programma af. Eerst 3,5 kilometer inlopen, wat loopscholing, krachtsoefeningen en versnellingen. Daarna loop ik 6x 300, 5x 300, 4x 300 en 3x 300. Tussen de intervallen zit steeds 1 minuut dribbel. Ik vind dit een hele heftige training omdat de rust eigenlijk niet eens echt rust is.

Vrijdag

Nog half slaapdronken na de avondtraining en korte nacht (avondtraining + nog steeds hoesten) zit ik ’s ochtends om half acht aan mijn ontbijt. Anderhalf uur later sta ik buiten in de dikke mist voor een looptraining.

 • We lopen wederom 35 minuten hard als warming-up. We doen dit door de duinen, waar vrij weinig van te zien omdat we lopen door de dikke mist. Het is ook bizar veel kouder dan een dag eerder, toen ik in mijn korte broek liep.
 • Daarna rijden we door naar Olympus voor een krachttraining. Mijn training lijkt op die van woensdag, alleen doen we door tijdgebrek iets minder oefeningen dan woensdag.

Zaterdag

No rest for the wicked. Ik mag weer naar buiten voor een looptraining. Maar eerst fiets ik naar de stad om nieuwe AirPods te kopen bij Apple. Die van mij zijn namelijk kapot en ik wil niet zonder lopen.

 • De training bestaat uit 3,5 kilometer warm lopen, 10x 150 meter tempo’s mooi op ritme op een lichte heuvel met zachte ondergrond. Na iedere herhaling dribbel ik weer 150 meter naar beneden. Na afloop loop ik weer 3,5 kilometer terug naar huis. Het is een super lekkere training, mede dankzij het ontzettend goede zonnetje en de strakblauwe lucht. Je begrijpt vast wel waar ik mijn middag spendeer… in bed inderdaad.

Zondag

Mijn meest gevreesde training die ik ook nog eens zelf verzonnen heb. Een lange duurloop met daarin 5x 5000 meter op marathontempo. Op het schema stond in eerste instantie gewoon een lange duurloop, maar ja… in New York heb ik een lange duurloop van 42 kilometer gedaan en dat ging bet wel goed. Ik weet nu dat ik 42 kilometer lang op duurlooptempo kan lopen, wat ik niet wist is hoe lang ik op beoogd marathontempo kon lopen. En daarom deed ik dus 5x 5000. Na een ontbijt bestaande uit poffertjes rijden we naar een parcours waar veel mooi asfalt ligt en gaan we aan de slag.

 • Eerst lopen we drie kilometer warm, vervolgens doen we een kilometer loopscholing en versnellingen. Ik merk meteen dat het een zware kluif gaat worden. Mijn benen zijn best wel moe van alle trainingen en er staat een ijzig koude en sterke wind vanuit het oosten. De kilometers met de wind in de rug zijn goed te doen, zodra de wind tegen is heb ik het zwaar. De eerste drie herhalingen red ik (met moeite) in marathontempo (4’35), de laatste twee vecht ik er echt voor, maar krijg ik het niet voor elkaar om het tempo vast te houden. Ik loop eigenlijk gewoon op duurlooptempo. Dit geeft niet heel veel vertrouwen voor mijn marathontempo, maar ik moet ook in acht nemen dat ik het zwaar heb gehad deze week met veel trainingen en een flinke verkoudheid. De kou en de wind hoop ik in Málaga ook niet te hebben. Het enige dat ik nu kan doen is vertrouwen dat het goed komt.

Zo, dat was mijn meest intensieve trainingsweek van #herstellenalseentopatleet. Slechts een keer eerder liep ik meer kilometer (110) en toen zaten er toevallige twee lange duurlopen van dertig kilometer in een week (eentje op maandag en eentje op zondag) dus eigenlijk was dit misschien nog wel intensiever. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan en meer kun je niet doen. Nu nog een week knallen in de training (wel iets minder omvang dan afgelopen week) en dan is het alweer tijd voor de taper. Het komt allemaal wel weer heel erg dichtbij. Ik kijk er naar uit en krijg er de kriebels van.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

2 Reacties

 1. Vera
  november 21, 2018 / 13:38

  Super leuke en interessante blog! Hoewel ik zelf al sinds juni op de bank zit met een teenblessure (duurt lang…), motiveert dit wel voor de loopjes die er hopelijk ooit weer gaan komen. Grappig om te zien hoe anders je trainingen zijn dan vroeger en hoeveel intervallen er eigenlijk inzitten (5x 1000 op tempo X, 2x 3000 op tempo Y, etc.). Het is niet vaak meer ‘gewoon een rustige duurloop’ of ‘gewoon een tempoloopje’.

  Oh en kan je misschien ooit een blog maken over wat loopscholing nou precies is? Ik neem aan dat dat ook in je boek komt, maar voor daarna misschien :-)

 2. Jolie
  november 21, 2018 / 13:52

  Erg leuk om te lezen! bedankt voor de inspiratie :) Heb me deze week ingeschreven voor mijn eerste marathon!!

  Super knap gedaan met zo’n verkoudheid! Succes de komende weken!