RUN BABY RUN: 4 dagen tot de Leiden halve marathon + tips voor wedstrijden met warm weer

28 graden en een stralend zonnetje. Het weerbericht voor komende zondag. Ik weet dat je vier dagen van te voren nog niet met zekerheid kan zeggen dat het daadwerkelijk bijna dertig graden met een strakblauwe hemel wordt, maar als dat wel het geval zou zijn, dan wordt zondag een zeer interessante halve marathon. Of in ieder geval, een erg warme.

Nog veel meer medelijden heb ik met degene die zondag de hele marathon moeten lopen. Niet alleen starten die een half uur later (om half elf pas!), ze doen er waarschijnlijk ook gemiddeld ruim twee keer zo lang over. En daarnaast: de meeste marathonlopers lopen niet meer dan een marathon per seizoen, hier heb je je dan een half jaar op voorbereid en dan zie je je doel smelten waar je bij staat. Deze weersvoorspellingen vind ik angstaanjagender dan -10. Als ik heel eerlijk ben.

Als hardloper verander je een beetje in Piet Paulusma. Of in ieder geval, de meeste hardlopers die ik ken zijn beter op de hoogte van het weer dan niet-lopers. Ik bekijk de weerapp op mijn iPhone vrijwel net zo vaak als mijn Instagram en Twitter. En als ik me ‘zorgen’ maak, dan raadpleeg ik ook altijd nog even weeronline. Ik zoek net zo lang totdat ik ergens een weerbericht vind dat een beetje bij mijn wensen in de buurt komt, toch geloof ik altijd dat het slechtste scenario uiteindelijk uit zou komen.

Ik krijg heel vaak de vraag wat je kunt doen om hardlopen in de warmte dragelijk te maken. Ik heb die vraag al meerdere keren beantwoord, maar iedere keren was mijn antwoord gebaseerd op een training. Kijk, aanraden om de halve marathon een uurtje vroeger te lopen heeft zeg maar niet zoveel zin, de marathonorganisatie ziet me aankomen (alhoewel ik eigenlijk vind dat de organisatie de wedstrijd een uur moet vervroegen, maar dat zie ik eerlijk gezegd niet gebeuren). Maar wat ben ik dan wel van plan als het zondag echt zo warm wordt:

 • Allereerst kleed ik me zo licht mogelijk. Een kort broekje en een witte top. Misschien kies ik er zelfs voor om alleen een (wat langere) sportbeha te dragen. Hier ben ik nog niet helemaal over uit.
 • De dagen van te voren ga ik er extra goed opletten dat ik genoeg drink en ook ’s ochtends begin ik al vroeg met hydrateren.
 • Natuurlijk zorg ik ook dat ik tijdens de halve marathon genoeg drink. Op de website van de organisatie zag ik dat er iedere 2,5 kilometer een waterpost is. Daar ga ik gebruik van maken. En ik ga het niet alleen opdrinken, ik ben ook van plan om mijn lichaam te koelen. Mocht ik onderweg ijsblokjes tegenkomen, dan stop ik die in mijn sportbeha (dat was zo fijn in Boston overig jaar. Hopelijk zijn er mensen in de dorpjes rond Leiden waar we doorheen komen met hetzelfde idee als de toeschouwers in Boston.
 • Ook niet geheel onbelangrijk: een zweetbandje. Niets zo vervelend als een mix van zonnebrand en zweet in je ogen tijdens het lopen. Echt, een van mijn grootste irritaties van lopen met warm weer.
 • Ik zweet redelijk veel en met warm weer is dit – vanzelfsprekend – nog heftiger. Het is niet alleen belangrijk dat ik veel drink, maar dat ik ook genoeg zouten heb. De dag van te voren moet ik genoeg zout eten en ik twijfel er ook over om kleine zakjes zout mee te nemen voor tijdens de wedstrijd. Een andere oplossing zou ook kunnen zijn om bij de verzorgingsposten water af te wisselen met sportdrank, omdat hier ook vaak iets van sodium inzit.
 • Ik las ook ergens dat het eten van een makkelijk verteerbaar en koud ontbijt er voor kan zorgen dat je lichaamstemperatuur lager blijft. Smoothies worden aangeraden. Ik weet alleen niet of dat voor mij genoeg is voor een wedstrijd. Maar wellicht kan ik een hele grote smoothiebowl maken met twee bananen?
 • Imodium. Imodium duo om precies te zijn (ik heb het uit New York, maar ze schijnen het ook in België te verkopen). Hier zit niet alleen een stofje in dat de boel verstopt, maar ook iets dat helpt bij gasvorming. Het werkt voor mij heel goed en dat kan ik wel gebruiken zondag, want mijn buik vindt al die warmte misschien nog wel het aller verschrikkelijkst.
 • En hoe jammer ik dit ook vind, ik ga ook mijn doel iets aanpassen. Ik had een ambitieus doel, maar ik weet ook dat mijn hartslag in warmte een stuk hoger is dan wanneer het gewoon een graad of zestien is. Voor een vijf kilometer is dat niet zo’n probleem, ik denk dat ik een tien ook nog wel zou kunnen lopen in warmere omstandigheden, maar een halve marathon is gewoon te lang. Als ik een tijd tussen de 1.40 en 1.45 loop ben ik tevreden.

Verder denk ik dat ik mezelf niet te druk moet maken. En dat  jij – mocht je ook een wedstrijd met warm weer moeten lopen – dat ook niet zou moeten doen. Ja, misschien haal je je doel niet. Balen. Maar er is niet zoveel dat je er aan kunt veranderen en die negatieve energie wil je eigenlijk helemaal niet hebben. Anticipeer op de warmte, maar maak een niet te groot ding van voor jezelf. Dit is wat ik mezelf de komende dagen ook ga wijsmaken.

Loop jij zondag ook een wedstrijd? Loop je misschien ook wel in Leiden? Of sta je in Leiden langs de kant? Tell me!

Liefs,
Annemerel

Delen:

35 Reacties

 1. Charnelle
  mei 23, 2018 / 12:42

  Ik ga ook zondag de halve van Leiden doen. Word nu de de 3e keer en heb er superveel zin in. Zie een klein beetje op tegen de warmte omdat ik altijd zo een hoofdpijn krijg,ik draag wel een wit hardlooppetje voor de zekerheid. Ook ik heb getraind om wat sneller over de finish te komen maar met deze warmte ga ik voor genieten en gezond uitlopen. Succes alvast

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:28

   Super leuk, het wordt ook mijn derde! Ik krijg ook vaak hoofdpijn in de warmte, genieten en gezond uitlopen is denk ik de meest verstandige keuze.

 2. Sophie
  mei 23, 2018 / 13:12

  Als de tickets+hotel die voor me worden geboekt enigszins gaan zoals gepland zit ik zondag in het vliegtuig naar Suriname voor afstudeeronderzoek :)

  Heel veel succes voor iedereen die gaat hardlopen zondag! :)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:27

   Wauw, hoop dat dat gaat zoals planning en zo ja: goede reis!

 3. Vera
  mei 23, 2018 / 14:00

  Ah God ja, wat vreselijk! Ik vind 18 graden al te warm om te lopen, laat staan 28…. vergeet een petje niet! Dit scheelt echt aanzienlijk in gevoelstemperatuur, vooral voor brunettes zoals ik.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:27

   Jaaa alleen vorig jaar in Boston had ik een petje en toen kreeg ik pijn in mijn hoofd door de druk van het petje, had het gevoel dat het mijn hoofd afknelde door de warmte.

   • Vera
    mei 24, 2018 / 15:05

    Oooh, wat kut! Pff, dan heb je weer dàt probleem.

 4. Mieke
  mei 23, 2018 / 15:11

  Vergeet ook niet om goed zonnebrand te smeren!
  En een functioneel (dry fit) shirt of singlet werkt vaak beter dan geen top of alleen een sport BH, aangezien het zweet effectiever transporteert en ook bescherming biedt tegen de zon.

  Ik ga digitaal supporteren, has gehoopt dat Leiden in het pinksterweekeinde viel dan had ik mee kunnen doen. Maar nu met de warmte ben ik blij dat ik niet hoef :)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:27

   Aaaahhh ja ik twijfel heel erg, sowieso smeer ik me in en heb al lekker kleurtje van Mallorca, dus dat zou genoeg moeten zijn tegen verbranden.

 5. mei 23, 2018 / 15:52

  Mijn eerste (en vooralsnog enige) halve marathon was die van Leiden, vorig jaar. Het was toen ook warm, alhoewel niet zo warm als de voorspellingen voor komend weekeinde, en ik liep ‘m compleet onvoorbereid. Da’s op zich niet echt een aanradertje… Ik denk dat ik ‘m ook alleen heb kunnen uitlopen omdat ik totaal geen idee had wat me te wachten stond, haha!

  Langs de kant stonden vorig jaar veel mensen met tuinslangen en dat vond ik wel top! De eerste paar sloeg ik nog een beetje bozig over (“Hallo! Ik loop hier met een iPhone ja! Wég met dat water!”), maar zo na een kilometer of 15 ontdekte ik hoe ik er gebruik van kon maken zonder gevaar voor m’n telefoon.

  Ik vond het in ieder geval een ontzettend toffe ervaring in Leiden, maar ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal. Veel plezier zondag!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:26

   Oooooh hoop dat ze dit jaar weer met een tuinslang staan, ik vind dat heerlijk (iPhone is waterproof haha). Ga je hem dit jaar niet lopen?

   • mei 26, 2018 / 18:43

    Vast wel! Heb gehoord dat bewoners langs de route is gevraagd om vooral met tuinslangen in de aanslag te gaan staan én de brandweer is morgen van de partij. iPhone X, toch? Dat is voor mij dan in ieder geval geen excuus meer om ‘m niet te lopen, haha!

    Doordat ik vorig jaar totaal niet voorbereid was, heb ik het de laatste kilometers best zwaar gehad. Eenmaal over de finish moest ik nog 5 km wandelen om het punt te bereiken waar ik opgehaald werd, dus eenmaal thuis nam ik me één ding meer dan stellig voor: Hardlopen?! Nooit! Meer!
    En ik deed het ook echt niet meer.
    Gelukkig durf ik inmiddels toe te geven dat ik het hardlopen best gemist heb het afgelopen jaar, dus ik probeer nu weer een beetje een ritme te creëren. En heel eerlijk, ik heb de afgelopen week zelfs al een keer gedacht ‘misschien moet ik die halve volgend jaar toch nog een keer doen, maar dan góed…

 6. mei 23, 2018 / 17:05

  Tien dagen geleden liep ik de kwart marathon en haalde ik op 2 minuten na mijn streeftijd niet. Aankomende zondag wilde ik revanche op de 10 km nemen maar met de weersvoorspellingen (en mijn starttijd om 13:00 uur) vrees ik dat ik dat doel voor mijn ogen zal zien smelten. Met mijn warmte allergie zal het uitlopen van de wedstrijd al een uitdaging op zich zijn.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:25

   Aaah shit zeg, enige dat ik kan zeggen is: laat het los, maar weet uit ervaring dat dat niet zo makkelijk is.

 7. Jolijn
  mei 23, 2018 / 17:16

  Mijn moeder loopt aanstaande zondag haar tiende marathon in Leiden. Zelf liep ik mijn eerste marathon in Enschede; waar heb ook 28 graden was op een gegeven moment. Het was een slagveld; veel mensen uitgestapt of hadden medische hulp nodig onderweg. Duimen voor mijn moeder en de rest van de lopers. Dat iedereen verstandig is en kiest voor gezondheid ipv een goede tijd er uit te moeten persen.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:25

   Wauw wat knap! Heel veel succes voor je moeder en ik hoop inderdaad dat ze er niet teveel last van heeft en in ieder geval gezond de finish haalt.

 8. mei 23, 2018 / 18:04

  Handig artikel! Ik loop zondag de 20km door Brussel en ben nu al een beetje aan het stressen door het weer dat ze voorspellen. Warmte is namelijk niet echt mijn ding. Ga jouw tip van het zoutzakje zeker proberen!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:24

   Heel veel succes zondag Aurelie, probeer er van te genieten!

 9. mei 23, 2018 / 19:53

  Ik vind fietsen stiekem al te warm in dit weer (maar vooral vandaag, als de zon niet schijnt dus het niet geoorloofd voelt – en het er ook niet uitnodigend uitziet – heel bloot gekleed te gaan maar het wel heel warm blijkt te zijn) dus ik ehh zou al bijna geen zin meer hebben in die marathon, maar ik weet zeker dat het jou wel gaat lukken :) Hoewel misschien inderdaad geen PR, wat vet jammer is, maar ik denk wel dat het misschien minder erg is nu het niet om persoonlijke omstandigheden (zoals een virus/ongesteld zijn) gaat – althans, dat kan ik me inbeelden.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:24

   Jaaa dat is zeker waar, maar ik voel me zo fit en de komende tijd past een halve marathon niet in mijn planning, dus stiekem baal ik wel een klein beetje.

 10. Marijke
  mei 23, 2018 / 20:46

  Aanstaande zondag loop ik de Royal Ten in Den Haag en deze begint pas om half 3 smiddags OMG!
  Geen idee of er onderweg water wordt uitgedeeld, hopelijk wel. Gelukkig lopen we stuk door het bos en dat is lekker koel. Mijn tijd ga ik even loslaten en mijn doel is gewoon de finish halen. In iedergeval veel succes en plezier in Leiden!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:23

   Oooooh wow, half drie ’s middags! Ik heb die race ook een keer gelopen en inderdaad fijn stuk bos, maar dan nog! Heel veel succes.

  • Willemijn
   mei 26, 2018 / 21:10

   Ja hoor! Er worden zelfs twee extra waterpunten ingericht. Dus op de 3, 5 en 8 km. Het parcours gaat onder de bomen van de Bezuidenhoutseweg en door het Haagse Bos, hopelijk is het daar een beetje koel… Veel plezier. Geniet van de omgeving.

 11. Annelies
  mei 23, 2018 / 21:26

  Goed artikel!!! Ik loop de 10km zaterdag, ook heel warm weer voorspeld. Laat een pr lopen ook maar los.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:23

   Heel veel succes zaterdag!

 12. Annabel
  mei 23, 2018 / 22:31

  Ga zondag mijn eerste marathon lopen. Je hebt gelijk: maanden voor getraind en dit weerbericht maakt het allemaal een stuk spannender…

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2018 / 22:39

   Wauw, heel veel succes Annabel. Let goed op jezelf en probeer er toch van te genieten :)

 13. Nienke
  mei 24, 2018 / 05:12

  Wat is de reden dat ze in NL zo laat starten met alle races? Hier begint de (halve) marathon om 06.00 in de ochtend, voor de ergste warmte. Het is goedkoper, want dan hoeven de straten niet zo lang te worden afgezet en de mensen die hem willen lopen die komen toch wel (lekker hotelletje en zo komt de ‘gemeente’ toch een beetje aan het geld wat ze hopen te maken om zo’n wedstrijd heen). Ook eten de mensen vaak uit in zo’n weekend dus nogmaals stroomt er op die manier geld in het laadje van de plek waar het gehouden wordt.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 26, 2018 / 09:53

   Dit vind ik ook echt een hele goede vraag. Snap er zelf ook totaal niks van!

  • Rosalie
   mei 29, 2018 / 14:55

   Ik vroeg me dat eigenlijk ook al af. Zeker omdat de 10km pas om 2 uur startte! Waarom zou je mensen op het heetst van de dag laten hardlopen??? Ik zou zeggen, we starten een petitie :-)

 14. Merel
  mei 24, 2018 / 07:42

  Super fijne tips! Ik loop zondag de 10km tijdens de Marikenloop. Wilde graag voor een PR gaan, maar nu met die hitte erbij, ik ben er bang voor… Ik start pas om 14.00 helaas! Heb ook nog niks gelezen over een extra waterpost naast die op de 5km.. Ga wel nog even een witte top scoren voor die tijd :) heel veel succes zondag!!

 15. Eveline
  mei 24, 2018 / 07:48

  Ik loop zondag voor het eerst sinds ruim een jaar weer een halve marathon :) Heb er super veel zin in en hoop voor een PR te gaan… Hier is regen en wind voorspeld met een graad of 13, niet ideal maar heb ook genoeg hele warme races gelopen hier en denk dat ik toch liever regen en kou heb inderdaad!! Succes voor zondag!

 16. Ilse
  mei 25, 2018 / 08:58

  Mooi artikel, veel succes zondag en vooral genieten!

 17. Maaike
  mei 25, 2018 / 09:19

  Ik loop zondag de marikenloop! Zin in:D

 18. Nicole
  mei 26, 2018 / 10:31

  Ik sta zondag voor het eerst aan de start van een 10km… in Leiden ? Om half 3, dus super warm, maar I can do it!