RUN BABY RUN: Nog 10 dagen

Nog 10 dagen, dan sta ik aan de start van de halve marathon in Leiden. In 2013 liep ik hier een PR (1.48 destijds), in 2016 liep ik hier onofficiële PR’s op de 5 kilometer (21:39) en 10 kilometer (44:45) en net geen PR op de halve marathon (1.39, ik liep drie weken eerder 1.37). Niet heel gek dat ik toen mijn PR niet verbrak, ik ging veel te hard van start en het was een stuk warmer dan een paar weken eerder. Gegokt en verloren dus. Dit jaar hoop ik te winnen.

Voor dit voorjaar stond er een PR op de halve marathon op mijn bucketlist. Een knieblessure gooide roet in het eten. Ik herstelde net op tijd, maar was niet goed getraind en werd twee uur voor de wedstrijd ongesteld. Over een slechte voorbereiding gesproken. 1.45 was mijn eindtijd. Een week later liep ik weer een halve marathon, ik liep op een voor mij heel relaxt tempo in New York. Ik ging niet voor een PR, ik liep vier minuten langzamer dan in Den Haag (1.49) maar ik had de tijd van mijn leven en kwam zielsgelukkig over de finish.

Laten we voorop stellen dat ik met 1.49 in Leiden niet zielsgelukkig over de finish kom. Met 1.45 ook niet. 1.40 moet gebroken worden en als het even kan ook mijn PR graag. De afgelopen weken heb ik hard getraind, op een totaal andere manier dan ik normaal gesproken doe. Ik heb voor het eerst mijn trainingsschema uit handen gegeven en hoewel dat nog steeds iedere dag wennen is, merk ik dat ik sterker en sneller word. En het belangrijkste: ik heb in geen tijden niet zoveel plezier gehad in hardlopen. En dat terwijl mijn training voor een groot gedeelte bestaat uit mijn normaal zo gehate trainingen: interval en kracht.

Deze week hier op Mallorca heb ik iedere dag hardgelopen. Van drie kilometer inlopen voor een krachttraining tot een heerlijke lange duurloop van 20 kilometer de dag voor mijn verjaardag. Ik vond op de eerste dag al een onwijs lekker pad langs de haven van Cala d’Or. Het pad is iets langer dan een kilometer en ik loop het steeds heen en weer (het is een U-vorm), in totaal is zo’n ‘rondje’ 2,5 kilometer. Reken maar uit hoe vaak ik dat gelopen heb om 20 kilometer vol te maken. Je denkt misschien, wat saai… maar ik vind het juist heel fijn dat wanneer ik een specifieke training moet doen, ik me dan geen zorgen hoef te maken over waar ik precies naartoe moet. En het uitzicht op alle prachtige jachten in de haven en de opkomende zon boven zee is natuurlijk ook alles behalve saai.

Een perfect game plan voor Leiden heb ik nog niet uitgewerkt. Ik weet in ieder geval dat ik dit keer niet de eerste kilometer in 4’10 moet lopen, dat zal me later in de wedstrijd duur komen te staan. Verder hoop ik dat de zomer op 27 mei eventjes wacht tot een uurtje of twaalf, zodat ik nog met een temperatuur van rond de 13/14 graden kan finishen (ben bang dat dit teveel gevraagd zal zijn, maar je kunt het altijd hopen, toch?).

En dan ga ik na die halve marathon in Leiden eindelijk mijn ‘plan’ voor deze zomer met jullie delen. Kan niet wachten :)

Hebben jullie komende weken nog leuke wedstrijden op het programma staan? Ben jij er misschien ook wel bij in Leiden 27 mei? Of sta je aan de kant? Zou leuk zijn als ik een aantal van jullie zou kunnen spotten. Volgens mij heb ik aardig wat ‘volgers’ in Leiden en omgeving wonen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. Rosemarijn
  mei 16, 2018 / 13:00

  Wat tof dat je zoveel plezier hebt in het hardlopen, ook al had je dat dus niet verwacht! Ik sta ook aan de start, helaas niet bij de halve marathon ivm blessure, wel van de 10k! Ik ga je graag aanmoedigen haha, moet ik heel hard ‘hup Annemerel’ roepen? :)

 2. Britt
  mei 16, 2018 / 15:10

  Ik had/heb (ben er nog niet over uit) ook een hekel aan intervallen. 1 april begonnen met een schema vol intervallen en krachttraining en liep bij mijn eerste 10 kilometer wedstrijd ineens een heel dik PR, bijna 2,5 minuut eraf. Dus ik blijf maar braaf het doen. Komt bij jou vast ook goed! Succes!!

 3. Sylvia
  mei 16, 2018 / 15:52

  Ik sta aan de start van de halve!

 4. Zorana
  mei 16, 2018 / 16:16

  Ik ga de 10km doen volgende week!

 5. Ilse
  mei 16, 2018 / 16:47

  Tof vooruitzicht! En wat fijn dat je zoveel plezier hebt in het hardlopen.

 6. Anneloes
  mei 16, 2018 / 20:04

  Ik ga mijn eersts halve marathon lopen in leiden. Tijd is voor mij niet belangrijk,maar hoop wel te finishen. Ben erg benieuwd. Tot 18 km getraind en qua conditie lukt het, helaas een dwarsliggende knie. Vandaag fysio gehad en hopelijk de 27ste niet heel pijnlijk. Heel veel succes met het verbreken van je PR en benieuwd naar je zomerse plannen!

 7. Merel
  mei 16, 2018 / 20:54

  Ik ben er ook bij in Leiden! Wat ga jij komende week nog doen aan trainingen?
  Ik train zonder trainer of gericht trainingsschema, dus ben even benieuwd… :-) Wat voor soort intervallen heb je gedaan afgelopen weken?

 8. mei 17, 2018 / 18:09

  Veel succes! Ik ben suuuuuuper benieuwd naar je plan, nog 10 dagen wachten… :)

 9. Carin bobeldijk
  mei 20, 2018 / 20:23

  Ik hoop je te kunnen begeleiden! Ik ben namelijk jurylid in Leiden en moet de derde vrouw op de halve marathon volgen. Het zou leuk zijn als jij dat bent. wie weet!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 20, 2018 / 23:23

   Hahaha wooooow, heb zo’n voorgevoel dat ik dat NIET zal zijn (zo snel ben ik echt niet) maar wie weet ooit ;-) Op wat voor manier moet je de derde vrouw volgen, op de fiets?

 10. Rosalie
  mei 20, 2018 / 22:56

  Ik heb geen wedstrijd op de korte termijn. Later dit jaar ga ik een 5 kilometer doen. Na mijn vakantie ga ik met de training daarvoor beginnen. Een pittige training voor mij omdat ik daar een PR op wil lopen. Maar ik heb er zin in. En het ziet er naar uit dat mijn voeten dan ook eindelijk weer hersteld zijn van Rotterdam.