RUN BABY RUN: 10 tips voor je eerste hardloopwedstrijd

 photo Desktop2997.jpg

Het hardloopwedstrijden seizoen is weer aangebroken, de komende weken staan er weer heel veel leuke runs op het programma. Niet alleen op 25 september in Disneyland Parijs en op 9 oktober in Chicago. Morgen staat de Damloop op het programma, volgende week zaterdag kun je meedoen aan de Vredesloop (5 of 10 kilometer) in Den Haag. Het weekend daarna is (onder andere) de Singelloop in Breda, een week later is het feest in Eindhoven en op 16 oktober is de Amsterdam Marathon. En wellicht heb jij je nog wel voor een compleet andere wedstrijd ingeschreven. Is dit je aller eerste wedstrijd? Dan heb ik een aantal tips voor je. Tips die ik graag gelezen had voor mijn eerste wedstrijd (halve marathon CPC maart 2011).

 • Kleed je nooit te warm. Ben je bang dat je het koud gaat krijgen, zet die angst maar uit je hoofd, tijdens een wedstrijd krijg je het eerder warm dan koud (of het moet echt vriezen natuurlijk). Laat dat jasje maar gewoon thuis. Ik doe dat ook als het regent. Als je bang bent dat je het koud krijgt in het startvak kun je een oud vest aan trekken dat je na de start aan de kant kunt gooien, of een vuilniszak als hesje gebruiken.
 • Laat je in de eerste kilometers niet gek maken door de mensen om je heen. De kans dat het bij de start erg druk is, is groot. Maar verspil hier geen energie aan. Probeer niet koste wat kost mensen in te halen, probeer de mensen om je heen ook niet te vervloeken, want ook die woede kost energie en die energie kun je wel aan iets beters besteden.
 • Je kunt nog zo vaak naar de wc geweest zijn thuis, een zenuwenplasje voor de start is vaak eerder regel dan uitzondering. De rijen voor dixies zijn vaak extreem lang en daar heb ik zelf nooit geduld voor. Mannen hebben het wat dat betreft veel makkelijker, die zoeken gewoon een boom op. Ik heb vorig jaar in Berlijn besloten dat ik me vanaf nu ook als man ga gedragen en trek dus ook gewoon mijn broek naar beneden in de wildernis. Jammer dan, hadden ze maar meer dixies moeten regelen. Daarna loop ik door naar mijn startvak.
 • Zorg dat je je reis van te voren goed gepland hebt. Niets zo vervelend om je naar de start te moeten haasten, dan ben je al energie kwijt voordat je daadwerkelijk moet beginnen. Zelf ga ik meestal een half uur tot een kwartier van te voren in mijn startvak staan zodat ik een goed plekje kan bemachtigen. Maar als dit je eerste wedstrijd is en een toptijd niet bovenaan je prioriteiten lijst prijkt (wat ook helemaal niet hoeft, want je moet nog een PR neer gaan zetten, je hoeft niets te verbeteren), dan heb je aan tien minuten in het startvak vaak ook wel genoeg.
 • Qua eten: kies van te voren voor voedsel dat je kent en ga op de dag van de wedstrijd niet experimenteren. Ik eet meestal 2,5 tot 2 uur voor de start een paar pannenkoeken met jam en eet een half uur van te voren nog een banaan. Als het een langere wedstrijd is eet ik tijdens de wedstrijd om de 3/4 kilometer een snoepje van Powerbar.
 • Laat je niet intimideren door de andere lopers. Jij mag net zo goed deze wedstrijd lopen als wie dan ook. Het maakt niet uit dat anderen er wellicht veel sportiever of beter getraind uitzien. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen hierover. Iedereen loopt hier voor zichzelf en wat anderen van jou denken (waarschijnlijk denken ze helemaal niets omdat ze vooral met zichzelf bezig zo vlak voor of tijdens een wedstrijd), daar moet je je niets van aantrekken. Tijdens mijn eerste halve marathon maakte ik me enorm veel zorgen over wat anderen van me dachten, ik voelde me eigenlijk helemaal geen hardloper en dacht dat ik er ook niet uit zag als een echte hardloper. Wat een onzin eigenlijk!
 • Begin je wedstrijd rustig en heb vertrouwen dat wanneer je rustig begint, je aan het eind van de wedstrijd iets over hebt. Wat dat ‘iets’ precies is verschilt natuurlijk per situatie. Misschien kun je aan het eind nog even versnellen, misschien is dat ‘iets’ wel gewoon dat je je wedstrijd met een goed gevoel kunt uitlopen. Alle wedstrijden die ik super snel gestart ben liepen uiteindelijk uit op een drama. Of nou ja, niet altijd een drama, maar meer gewoon een langzamere tijd dan ik voor ogen had en een drastisch lager tempo in het tweede deel van mijn race. Tijdens de Berlijn Marathon waren mijn eerste vijf kilometer de langzaamste en kilometer 30-35 was mijn snelste gedeelte. Ik bedoel maar.
 • Geniet van het publiek en beeld je in dat zij daar allemaal speciaal voor jou staan, ook al heb je geen idee wie die mensen langs de kant van de weg zijn. High fives aan kleine kinderen geven tijdens het lopen kan heel veel energie geven, maar het kan je ook uit je ritme halen. Ik probeer niet te veel onverwachte dingen te doen tijdens een wedstrijd, want zoals gezegd, dat kost energie… En die energie kun je voor een heleboel andere dingen ook gebruiken, het lopen zelf bijvoorbeeld ;-).
 • Mijn nummer 1 pro-tip is nog steeds: neem rietjes mee en stop ze op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Kunnen lopen en drinken tegelijk zonder dat je jezelf verslikt of het halve bekertje energiedrank over jezelf heen gooit is een uitkomst.
 • Over drinken gesproken. Loop je een marathon? Drink dan bij ieder waterpunt, zeker bij het eerste. Daar ga je profijt van hebben in het tweede gedeelte van je race. Voor een halve marathon zou ik – weersafhankelijk – ook meteen bij het eerste waterpunt beginnen. Loop je een vijf of tien kilometer wedstrijd? Dan zou je het ook zonder water kunnen doen, maar je moet doen wat op dat moment goed voelt. Heb je behoefte aan water? Drink dan vooral! Zeker als het warm is is dat ook wel zo verstandig. Is het druk bij de drankpost? Loop dan een stukje door naar achteren, daar is het vaak iets rustiger.

Bonustip: GENIET ERVAN. Leg jezelf geen onnodige druk op. De kans dat je leven van deze wedstrijd afhangt is zeer klein. Ik snap je gevoel van willen presteren wel, ik wil zelf ook altijd beter zijn dan een vorige keer en kan bloedchagrijnig worden op het moment dat dat niet lukt. Maar eigenlijk slaat dat natuurlijk helemaal nergens op. Het is maar een hardloopwedstrijd, eerste wordt je sowieso niet (ervan uitgaande dat dit daadwerkelijk je eerste wedstrijd is en je geen Abdi Nageeye heet, hij won wel zijn allereerste hardloopwedstrijd), relax, geniet en wees blij met welke prestatie je ook levert.

Heb jij de komende weken een hardloopwedstrijd op het programma staan? Zo ja, welke? En is het je eerste, of ben je inmiddels een doorgewinterd ‘wedstrijd’loper?

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Gemma van Merkestijn
  september 17, 2016 / 12:42

  Ik heb morgen mijn allereerste wedstrijd! Ik loop nu ongeveer sinds een half jaar nadat door fysio altijd gezegd was dat dit nooit zou kunnen i.v.m. mijn scoliose. Maar door hard trainen en sterker worden is het gelukt! Morgen ren ik de 5 km, bij mij in de gemeente Cranendonck. Ik hoop het binnen 32,5 minuut te rennen, maar het uitlopen is eigenlijk al een doel op zich. Heb er in ieder geval ZIN IN!!

 2. september 17, 2016 / 15:01

  Leuke tips! Ik loop morgen de Dam tot Damloop voor de tweede keer en heb drie halve marathons achter de kiezen. Toch zijn bepaalde tips ook voor mij heel bruikbaar…

 3. Vera
  september 17, 2016 / 15:04

  De rietjes liggen al klaar voor morgen hoor! Dan loop ik mijn eerste Damloop, een afstand die mij tot een paar maanden geleden onmogelijk leek. Daardoor zou je denken dat uitlopen op zich al een hele prestatie is, maar ja… ik wil meer. Daarom heb ik twee doelen: een haalbaar doel en een ‘omg dat zou fantastisch zijn’ doel. Ik ga natuurlijk voor de tweede maar hoop vooral dat ik niet teleurgesteld ben als ik ‘slechts’ mijn eerste doel haal. Ik heb er in ieder geval méga veel zin in en sta al te stuiteren als ik aan morgen denk.

  Dat van de intimidatie is trouwens een super goede tip! Dit is pas mijn tweede wedstrijd, maar ik weet nog hoe geïntimideerd ik raakte van veel mensen tijdens mijn eerste wedstrijd, een 10 km. Iedereen schoot er na het startschot vandoor en ik dacht alleen maar ‘omg, waarom gaat iedereen zo hard, ga ik nou zo sloom?!’. Heel onrustig werd ik ervan!

 4. xAmber
  september 17, 2016 / 15:17

  Morgen is de Dam tot Dam voor mij! Het wordt mijn derde keer, en voorlopig ook de laatste. Ik kende vrijwel alle tips al, met dank aan jouw boek.

 5. september 17, 2016 / 15:53

  Heerlijk om deze tips even zo op een rijtje te zien! Ik loop volgende week voor de eerste keer de Vreseslooo (10km), maar dit is zeker niet m’n eerste wedstrijd. ? En die tip van de rietjes? Briljant! Al zóveel profijt van gehad tijdens m’n laatste 3 halve marathons! ??
  PS ben jij er zaterdag bij tijdens de Vredesloop?

 6. Marije
  september 17, 2016 / 16:33

  Leuk! Ik loop volgende week zaterdag mijn eerste 10 km wedstrijd. En de spanning begint nu wat te komen. Ik heb het schema uit je boek gevolgd en loop 9,3 km in een uur tijd en ik heb nog nooit 10km volledig gelopen, maar ach die 700 meter extra haal ik ook wel! Ik ga in ieder geval genieten!

 7. Ilse
  september 17, 2016 / 16:41

  Handige en goede tips! Ik heb al meerdere gehad maar niks op de planning staan want het hardlopen wil niet zo meer..

 8. september 18, 2016 / 03:02

  Deze post had een paar dagen eerder moeten verschijnen! Ik liep vandaag mijn allereerste wedstrijd OOIT and it was not good.. Ik heb er in ieder geval veel uit geleerd en ben super gemotiveerd om het volgende keer wél goed te doen ;-) Leuke post en veel succes in Chicago!

 9. Julia
  september 18, 2016 / 10:43

  Ik doe vandaag mee aan de Damloop! Mijn tweede hardloopwedstrijd. Vorig jaar ook de Damloop, dus wel weer een beetje spannend! Vooral omdat ik gisteren ineens een beetje ziek werd… Ik twijfel nog steeds of ik nu fit genoeg ben, maar ik vind het zo jammer van mijn trainingen om nu niet mee te doen. Gelukkig heb ik nog ongeveer 4 uur om te beslissen wat ik ga doen :/

 10. september 18, 2016 / 11:06

  Dit vind ik nou echt een hele leuke post! Nuttige tips :) (en leuk opgeschreven!)

 11. Astrid
  september 19, 2016 / 10:53

  ‘Kleed je nooit te warm” – dat heb ik geweten tijdens de kwart marathon van Rotterdam eerder dit jaar. :’)Voor de start was het frisjes, maar op het moment dat we bij de Kralingse Plas aankwamen was het ontzettend warm in de zon dat ik er heel hard van baalde dat ik een jasje had aangedaan. Volgende keer volg ik maar op wat ik anderen zag doen: poncho gebruiken voor de tijd dat je nog moet wachten in de schaduw tussen de best wel hoge gebouwen – en als je mag starten HUP weggooien haha! :P

  Water drinken doe ik voortaan ook anders, ik dronk het dusdanig snel op dat ik er misselijk van werd. Misschien werkt een rietje dan inderdaad beter.

 12. Hanne
  oktober 4, 2016 / 19:02

  Ik heb dit weekend mijn eerste halve marathon uitgelopen in Brussel (Powered by Annemerel’s Live Love Run!). Ik heb je ontmoet in Breda en wou even laten weten dat alles goed is verlopen en zelfs een stuk sneller is gegaan tegen alle verwachtingen in. Nu twee dagen later beginnen mijn benen weer als normaal aan te voelen en begin ik al te dromen van een marathon, liefst eentje in het buitenland.
  Heel erg veel succes in Chicago, ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken!

  (Ik had als een van je tips een oude handdoek meegenomen om ‘aan te doen’ in het startvak, maar voor ik nog maar in het startvak stond, was ik ‘m al kwijt door de zenuwen haha :))

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 4, 2016 / 21:15

   Wat leuk om te lezen en wat ontzettend goed gedaan!!!!!