ROSIE’S RUNNING DIARY: #1

 photo Desktop28.jpg

Als Annemerel je vraagt om een hardloopdiary bij te houden op haar blog, dan doe je dat natuurlijk als lief zusje, dus ik ga voor de 100e keer het hardlopen weer proberen op te pakken. Aangezien ik elke keer na 2 weken al een blessure heb, heb ik besloten het anders aan te pakken. Niet meer meteen helemaal voluit, maar “rustig” opbouwen. Een echt specifiek doel heb ik nog niet, maar ik wil stabiel op een redelijk hoog tempo worden zonder blessures. Hoe lang ik daar over doe maakt me niet uit, als ik maar niet wéér een blessure krijg.

Dinsdag

Omdat ik deze keer echt alles anders wilde aanpakken, besloot ik dat ik nieuwe hardloopschoenen wilde. Ik had nog nooit advies bij het kopen van hardloopschoenen gehad en daarnaast waren m’n huidige schoenen ook een maatje te klein, wat m’n teennagels me niet in dank afnamen. Dinsdag ging ik daarom naar Den Haag samen met Annemerel om hardloopschoenen te kopen. Ik had me er al bij neergelegd dat ik waarschijnlijk toch wel de meest lelijke hardloopschoenen zou krijgen, en was daarom ook blij verrast dat de verkoopster met de Adidas Boost aan kwam zetten na het maken van het filmpje. Ze zaten heerlijk en na wat vergelijken met de Nike Air Zoom Structure besloot ik ze te kopen. De verkoopster raadde me aan om langzaam op te bouwen door eerst 10 minuten te gaan lopen en dan hardlopen en wandelen afwisselen. Ik luisterde aandachtig en knikte ja op alles wat ze zei, maar als ik rustig ga opbouwen dan doe ik dat wel op mijn manier (en daar hoort geen wandelen bij).

’s Middags was het tijd om de schoenen uit te proberen en omdat de kortste route die ook nog leuk is in Annemerel’s buurt 6km is, bestond mijn eerste training dus ook uit 6km hardlopen. Ik weet dat de meeste mensen dit niet als rustig opbouwen zien, maar ik heb de hele run er extra goed op gelet of ik niet ergens pijn kreeg en dus moest stoppen. We liepen op een rustig tempo, waardoor Annemerel extra pijn aan haar knie kreeg. Tussendoor hebben we daarom nog even gestretcht en als je dan toch stilstaat, kan je beter maar meteen wat (heel veel) foto’s maken. Ook al was het 6km, zowel conditioneel als lichamelijk ging het me vrij makkelijk af, dus ik heb goede moed voor de komende tijd.

 Donderdag

Donderdag wilde ik weer gaan hardlopen, alleen alles liep net even wat anders. Ik was van plan om vroeg naar bed te gaan, totdat ik opgebeld werd door een vriendin of ik mee uit wilde. Na heel wat gezeur van mijn kant, had ik uiteindelijk geen argumenten meer om niet te gaan en was ik om 4 uur ’s ochtends thuis. De volgende ochtend werd ik met een zwaar hoofd wakker, terwijl ik niet eens veel had gedronken. Het regende voor m’n gevoel de hele dag en ik zocht allemaal excuusjes om niet te gaan hardlopen. Maar nadat ik m’n werkgroep van m’n studie had gehad, vond ik toch ergens de energie om te gaan hardlopen. Omdat ik vanaf nu echt rustig ging opbouwen, was mijn doel om minimaal 15 minuten hard te lopen op een redelijk rustig tempo. Dit is me uiteindelijk gelukt met wat moeite, want ik was niet vooruit te branden en m’n benen konden gewoon niet harder, maar voor nu is snelheid toch nog niet zo van belang. Daarnaast had ik voor de meest geestdodende route gekozen, omdat ik geen zin had om door de plassen te rennen met m’n nieuwe schoenen, wat de run er nou ook niet leuker op maakte.

 Zaterdag

Vrijdagavond had ik mijn eerste 21-diner ooit van een vriendin, dus gold eigenlijk hetzelfde verhaal als voor donderdag, alleen lag ik dit keer nog later in bed. Wonder boven wonder werd ik zaterdag fris en fruitig wakker en bleek het weer ook ontzettend mee te vallen. Aan het eind van de middag was het dus tijd voor een klein rondje, dit keer stond er 3km op een rustig tempo op het programma. Het ging allemaal heel makkelijk en onbewust liep ik de laatste kilometer toch weer harder dan m’n bedoeling was. Ik rende en rende totdat ik er precies 3km op had zitten, voor m’n gevoel had ik er nog wel 10 met gemak kunnen lopen. Zoals na elke run stretchte ik weer wat en m’n lichaam voelde gelukkig nog prima aan, alsof ik nog niets had gedaan.

Op dit moment durf ik vooral nog geen specifiek doel te stellen. Ten eerste omdat ik bang ben voor een nieuwe blessure en dat ik dus weer moet stoppen. Ten tweede heb ik in het verleden vaak met wat motivatieprobleempjes gekampt waardoor ik stopte. En ten derde is mijn levensstijl op dit moment niet ideaal voor hardlopers, omdat ik minimaal 1x per week uit ga en deze week zelfs 3 keer, ook al was ik maandag voor mijn doen vroeg naar huis gegaan en had ik expres geen alcohol gedronken. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en daarnaast niet al te veel alcohol te drinken, maar vooral het laatste kost me heel veel moeite.

Misschien is dit niet voor iedereen de beste manier om te beginnen met hardlopen, maar hiervoor liep ik meestal wel minimaal 1 keer per maand hard en daarnaast sportte ik voordat ik begon al 4 weken lang bijna elke dag om m’n spieren sterker te maken. En als dit inderdaad niet de goede manier is, dan zal ik daar snel genoeg achter komen door een nieuwe blessure…

Liefs,
Roosmarijn

Delen:

26 Reacties

 1. februari 1, 2015 / 17:04

  Haha je hebt de genen van je zus ;) gelijk hard en ver willen, ik kan mij herinneren dat Annemerel ook het schema van de glamour (geloof ik?) snel voorbij ging en haar eigen plan trok!

  Veel succes!

 2. februari 1, 2015 / 17:17

  Hi Rosie!

  Leuk artikel en ook herkenbaar op sommige punten. Je bent in ieder geval begonnen en de eerste stap is vaak het moeilijkst.

  Zes kilometer als start is knap werk (vind ik) en ik denk mar altijd elke kilometer die ik pak is er weer één en altijd beter dan op mijn achterwerk blijven zitten.

  Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat.

 3. februari 1, 2015 / 17:21

  Wat leuk om jouw hardloop story te lezen :) en goed dat je nog vol motivatie zit! Je schoenen zien er leuk uit met die kleurtjes.

 4. februari 1, 2015 / 17:28

  Veel succes met het opbouwen! Moet ook nodig eens beginnen maar het is gewoon veel te koud nu (in München tenminste)! Misschien kunnen we weer samen die 10 km ownen;)

 5. februari 1, 2015 / 17:33

  Wat leuk dat je hardloopdagboekjes gaat schrijven! Dat niet drinken van alcohol is altijd lastig als je uitgaat, maar ik vind het toch heel knap dat je wel bent gaan hardlopen!

 6. februari 1, 2015 / 17:34

  Beginnen met 6 km! Oh mijn god. Ik val al om als ik eraan denk. Nou, ik wens je veel succes! Ben benieuwd.

 7. februari 1, 2015 / 17:53

  Oh wat een leuk nieuw ‘ding’ dit, ook leuk en grappig geschreven haha! Die schoenen zien er super mooi uit, moet je mijn lelijke dingen eens zien, bah :( succes met de blessures te vermijden!

 8. februari 1, 2015 / 18:34

  Succes!

 9. februari 1, 2015 / 18:44

  Succes!
  Ik begon met 3K en ben zo naar 6K en naar 8K gegaan.
  Ook aardig rustig opbouwen dacht ik zo!
  Het ging allemaal goed en had nergens last van. Ik hoorde iedereen over blessures en ik dacht “YES! Ik doe het goed!”.
  Niet dus.. Ik ben al een week niet geweest, omdat ik ontzettende pijn heb in mijn linkerbeen.
  Ik kreeg hier wel pas na 2 maanden last van en ik hoor sommige al over een blessure na 2 weken, dus dat moet ik dan maar als mijn mazzel zien!
  Ik hoop dat jij meer geluk hebt!

 10. Mandy
  februari 1, 2015 / 18:44

  Je schrijft zeker zo leuk als je zus! Ben eigenlijk nu heel erg benieuwd naar je leven als nieuwbakken studentenleven. Vertel daar eens iets over! Hardlopen kennen we al van Annemerel. ;)

 11. Mandy
  februari 1, 2015 / 18:45

  Ho. Leven als nieuwbakken student bedoelde ik. Excuus.

 12. lisa
  februari 1, 2015 / 18:45

  Waar ergens in Den Haag heb jij hardloopschoenen gekocht?=)

 13. februari 1, 2015 / 18:56

  Heel leuk om te lezen!

 14. februari 1, 2015 / 19:09

  Haha jij begint met opbouwen met een afstand die al hoger ligt dan mijn uiteindelijke doel :’)

 15. februari 1, 2015 / 19:47

  Haha, dat over dat het je heel veel moeite kost om weinig alcohol te drinken, klinkt niet al te fout, maar ik snap wel dat je dat zo waarschijnlijk niet zo bedoeld! Je bent in elk geval begonnen, de rest komt vanzelf wel.

  • februari 1, 2015 / 19:47

   ** klinkt een beetje fout

   • Pien
    februari 1, 2015 / 22:00

    Als je ooit student bent geweest snap je roos heel goed ;)

    • Carina
     februari 6, 2015 / 08:25

     ik ben student en snap haar (terwijl zelf niet eens alcohol drink), maar daarom klinkt het no wel fout hahahahaha :)

     @Roos welke studentenvereniging zit je bij? aangezien 21-dinner :)

   • Mandy
    februari 2, 2015 / 08:41

    Ontzettende truttige zeurpiet ben je. Lekker genieten, Roos!

 16. Lynn
  februari 1, 2015 / 20:24

  Haha wat een leuke blog!

  Dat laatste heb ik ook veel problemen mee, avondjes uitgaan. Waardoor ik de volgende dag (zaterdag of zondag) echt met een kater zit. Maar dat houd het hardlopen niet tegen, gewoon 4x per week trainen. + 2x per week core stability & sportschool. En het weekend is ook voor om te gaan genieten hoor. Gewoon doen! :)

 17. februari 1, 2015 / 20:47

  Zo leuk om ook jouw hardloopverhalen te lezen, Roos! De zin ‘Ik luisterde aandachtig en knikte ja op alles wat ze zei, maar als ik rustig ga opbouwen dan doe ik dat wel op mijn manier (en daar hoort geen wandelen bij).’ deed mij heel erg aan jouw zus denken, hihi.

 18. Marleen
  februari 1, 2015 / 21:01

  Leuk om ook jouw hardloopverhalen te lezen! Beginnen met zes kilometer, zes kilometer is mijn langste loop ooit geweest…

  Ik hoop voor je dat het lukt om blessure-vrij te blijven!

 19. Ilse
  februari 1, 2015 / 21:50

  Tof om het ook eens van jou’n kant te lezen en zoals andere ook zeggen doe je me denken aan je zus.

 20. februari 2, 2015 / 12:09

  Leuk om te lezen!

 21. Elvira
  februari 3, 2015 / 13:19

  Leuk artikel!
  Misschien een tip, het viel mij op dat je nogal veel “m’n” gebruikt, dat ging mij op een bepaald moment storen. Verder echt heel leuk geschreven!

 22. februari 3, 2015 / 14:19

  Admiring the persistence you put into your website ɑnd detailed information you provide.
  Ιt’ѕ ցreat tο come ɑcross a blog eνery οnce іn a while tɦаt
  іsn’t tɦe same unwanted rehashed material.
  Fantastic гead! Ι’νе saved ʏοur site
  ɑnd I’m including ƴοur RSS feeds tߋ my Google account.