QUESTIONNAIRE: Waking up early without looking like a sleepwalker

Photobucket

Mijn wekker gaat vaak vroeg. 5.45u is niet ongebruikelijk. Een paar van jullie vroegen zich af hoe ik dat in godsnaam voor elkaar kreeg zonder vervolgens met wallen tot op mijn knieën te lopen.

Eigenlijk is het antwoord daarop heel erg simpel, ga vroeger naar bed! Vroeger werd mij altijd verteld dat de uren die je voor middernacht slaapt dubbel tellen. De wetenschap spreekt dat echter tegen, maar… ik voel me wel beter als ik van 23.00u tot 6.00u slaap dan als ik van 1.00u tot 9.00u slaap (terwijl ik bij die laatste zelfs nog een uur langer heb). Het liefst slaap ik van 22.00u tot 6.00u, maar er zijn maar weinig dagen dat ik daadwerkelijk om 22.00u al “klaar” ben met mijn dag, dus meestal is het van 23.00u tot 6.00u.. Oh en er zijn natuurlijk ook heus wel dagen dat ik één of twee uurtjes langer blijf liggen. Maar echt uitslapen doe ik vrijwel nooit, ook niet op zondag. Ik heb gemerkt dat hoe langer ik in bed blijf draaien, hoe duffer ik word.

Je hebt natuurlijk wel de energie nodig om daadwerkelijk je benen uit bed te zwaaien. Ik ben gestopt met snoozen. Snoozen, het werkt niet. Gaat die wekker, blijf je liggen.. ben je eigenlijk tijd aan het verdoen en denk maar niet dat je op dat moment nog rustig ligt.. De hele tijd denk je “OMG, ik moet er eigenlijk uit”. Vervolgens heb je de rest van de ochtend tijd te kort. Je kunt natuurlijk ook je wekker eerder zetten, zodat je nog kan snoozen. Maar waarom zou je dat doen? Wil je niet veel liever gewoon nog een halfuurtje langer ECHT slapen, in plaats van opgefokt liggen draaien in bed, in de wetenschap dat je er snel uit zal moeten. Nee… Ik behandel opstaan tegenwoordig hetzelfde als hoe ik een pleister verwijder, gewoon HUP in één keer.

Het eerste dat ik doe als ik opsta (na het toiletbezoek) is een groot glas water vullen. In het glas doe ik een Vitamine C bruistablet, dat laat ik oplossen en vervolgens drink ik dat en slik ik een Vitamine B+ pil door. Als het mijn yoga of HIIT-run dag is begin ik daar gelijk aan (die duren beiden maar 20 minuten) en ontbijt ik daarna, is het tijd voor een 10 kilometer of een duurloop, dan ontbijt ik gelijk na mijn vitamineshot en loop ik een half uurtje na mijn ontbijt. Voor mij is mijn ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag en omdat ik het al mijn hele leven iedere dag doe, word ik ook daadwerkelijk wakker met een lege maag en heb ik ook echt trek in een goed ontbijt. Meestal eet ik twee volkoren boterhammen met twee gebakken eieren. Soms ga ik alleen voor een grote bak kwark met aardbeien of andere vruchtjes. Maar ontbijten doe ik altijd.

Jup, eigenlijk is er dus helemaal geen geheim. Gewoon niet te laat naar bed, gezond eten, lekker sporten en af en toe een beetje streng zijn voor jezelf.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

24 Reacties

 1. juli 27, 2012 / 12:34

  Herkenbaar, mijn zusje doet een vakantiejob in de bakkerij en moet daar om 6 uur zijn. EN aangezien het toch een eindje hier vandaan is, moet ik om 5u30 op om haar te voeren. Wanneer de wekker afgaat, spring ik gelijk uit mijn bed en drink ik een grote slok water, kleren aan en de auto in. :)

 2. juli 27, 2012 / 12:36

  Ik ben niet echt een uitslaper, maar nu in de vakantie slaap ik ongeveer van 23:00-8:30. Dat vind ik een lekker ritme. Soms wordt het wat later, soms wat vroeger.
  Als ik naar school moet en ik moet om 8:30 beginnen dan kijk ik daar behoorlijk tegenop. Ik moet dan om 6:15 uit bed en ik vind dat maar niks!

  Het is inderdaad zo dat als je gewend bent om te ontbijten dat je dan wakker wordt met trek. Dat heb ik ook.

 3. juli 27, 2012 / 13:16

  Ik zou het niet kunnen, altijd zo vroeg opstaan. Als ik moet gaan werken, gaat mijn wekker om 6u15 en sta ik op om 6u30 (ik vind dat zo onmenselijk vroeg!) Maar in het weekend blijf ik graag tot 10 (soms zelfs 11u) liggen. Heerlijk vind ik dat…

 4. juli 27, 2012 / 13:32

  Mijn ritme verschilt niet eens heel veel van dat van jou en toch heb ik de wallen onder mijn ogen staan. Al heb je wel gelijk dat als je vaker eerder opstaat het steeds makkelijker (zeker zonder snoozen). Trouwens is het niet slecht om te sporten op een lege maag?

 5. Bente
  juli 27, 2012 / 13:56

  Hoi annemerel!
  Zou je misschien een artikel kunnen schrijven over hoe je Isabel marant sneakers kan combineren?
  Ik heb namelijk net een paar beige gekocht maar nog geen idee hoe ik ze moet combineren :)

 6. juli 27, 2012 / 14:00

  Ik vind sinds een jaar uitslapen ook zonde van mijn tijd, zelfs al sta ik om half tien op ik heb het idee dat mijn halve dag verdwenen is. Nooit gedacht dat ik dat ooit nog eens zou zeggen.

 7. juli 27, 2012 / 14:10

  Ik geloof dat ik toch maar weer op zoek moet naar een ritme (a) Mijn ochtendkrantenwijk zorgt voor wekkers die om 5 uur en kwart over 5 afgaan, maar na het bezorgen duik ik weer mijn bed in tot half 11. Dit zorgt natuurlijk voor een messed up schema en ik word er echt sloom van. ‘S avonds kan ik dan niet slapen en rond 1 uur sluiten mijn ogen, jaja, ik geloof dat er iets moet veranderen…

 8. juli 27, 2012 / 14:23

  Ik vind het heerlijk om af en toe uit te slapen tot een uur of 12, maar als ik dat te vaak doe (vakanties) krijg ik het gevoel dat ik gewoon te weinig uit mijn dag haal. Dus dan gaat de wekker meestal op 9 uur. Toch nog uitslapen, maar wel nog ’s ochtends dingen kunnen doen. En als het dan vakantie/weekend is, kan ik wel even lekker snoozen. Doordeweeks zit ik zo in mijn ritme van 12 uur slapen 7 uur opstaan dat ik daar nooit problemen mee heb.

 9. juli 27, 2012 / 16:20

  wat een leuk artikel, ik vind het echt knap, zelf zou ik er echt niet zo vroeg uit kunnen.

 10. juli 27, 2012 / 19:03

  Ik ga ook meestal redelijk vroeg uit bed, zo rond half 8. Vind het ook super fijn om s ochtends rustig te ontbijten en niet te haasten. In het weekend lees ik vaak s ochtends nog een halfuurtje een boekje en ga dan ontbijten, heerlijk! Moet wel toegeven dat ik ook dagen heb waarop ik tot 10 uur in bed lig, maar dat is gelukkig niet heel vaak.

 11. juli 27, 2012 / 19:07

  Bij mij is dat een gek iets: ik verlang naar uitslapen, omdat ik al een hele lang tijd zo móe ben. Maar blijf ik een luttele keer eens langer dan 7 uur in bed liggen, ben ik de hele dag duf en futloos. Vreemd vind ik dat.

 12. juli 27, 2012 / 19:08

  Het is waar. Als ik meteen uit mijn bed ga, me omkleed, opmaakt en naar beneden ga ( allemaal lekker relaxt) ben ik veel fitter dan dat ik nog een half uur in ben blijf liggen en daarna allemaal snel snel moet doen.

 13. Jeske
  juli 27, 2012 / 20:22

  Sinds mijn stage slaap ik zelden nog echt uit. Ik weet niet, het is me toen in het hoofd gesprongen dat het zonde van mijn tijd is om al die tijd te slapen… laatst weer een keer gedaan en toen werd ik ook echt om half 1 wakker, maar meestal zet ik de wekker. Soms wel “laat” (bijv 10.00 uur) maar dan weet ik dat als ik zou uitslapen ik nog veel later wakker zou zijn.
  Maar snoozen heb ik nog nooit echt gedaan. Ik heb een hekel aan het geluid van de wekker, waarom zou ik er dan vrijwillig vaker naar willen luisteren?!

 14. juli 27, 2012 / 20:30

  In de vakantie kan ik goed tot 12 uur slapen maar dat is zo’n zonde van je dag! Toch maar streng zijn voor mezelf.

 15. N
  juli 27, 2012 / 20:59

  Mwah, ben het met je eens dat snoozen alleen maar jezelf martelen is (lol). Maar aan 7 uur slaap heb ik niet genoeg hoor! Ik weet dat he went en heb het vaak genoeg geprobeerd maar ik heb geen zin om de hele dag moe te zijn. Liever wat minder uurtjes in een dag waarin ik me beter voel, dan meer uren terwijl ik de hele dag doodmoe ben.

  Slaapbehoefte is biologisch bepaald :)

 16. Phine
  juli 27, 2012 / 21:50

  Ik ben ook een vroege vogel… En snoozen komt niet in mijn woordenboek voor! En ik vind het, net zoals jij heerlijk om gewoon op tijd op te staan.. dan heb je lekker veel aan je dag, meteen hardlopen, of onder douche & ontbijten en de dag kan beginnen.

 17. Ilse
  juli 27, 2012 / 22:49

  Als ik naar stage en school ga ben ik er meestal rond 20 over 6 uit alleen het lukt me op de een of andere manier toch niet om niet te gaan snoozen en in het weekend ben ik een slaapkop. En ik word altijd wakker met een lege maag.

 18. juli 27, 2012 / 23:15

  Herkenbaar! Vroeg opstaan is gewoon prettig, ik voel me dan ook veel ‘frisser’ en energieker. Ik vind mn ontbijt vaak ook de fijnste maaltijd van de dag… heerlijk in de ochtend!

 19. juli 28, 2012 / 01:43

  Niets van dit alles geldt voor mij. Ik ben een avondmens. Ik hou van uitslapen. Tot 11.00 uur. Ik vind het totaal niet zonde van mijn dag, want het is lekker om te relaxen en heb daar absoluut geen moeite mee of spijt van dat ik een dag ‘vergooi’. Dit geldt voor het weekend en vrije dagen. Op werkdagen (meestal 5 per week) sta ik om 6.30 uur op. Na 1 x snoozen.

 20. juli 29, 2012 / 09:19

  Ik kan niet uitslapen. Acht uur is echt de max, later kan ik niet opstaan. Aan de ene kant fijn, aan de andere kant ook weer heel vervelend als ik te laat naar bed ben gegaan.

 21. juli 29, 2012 / 20:09

  Je hebt ook gewoon zo gelijk he, maar die discipline, dat is het lastigste!

 22. juli 29, 2012 / 20:28

  Toch vind ik in dit stuk nog best wel wat tips zitten! Thanks :)
  Eigenlijk is dat ook gewoon het beste, eerder naar bed. Maar soms heb ik die rust dan nog helemaal niet.

 23. juli 31, 2012 / 21:47

  Wauw. als ik dit lees heb ik nog een hele hoop te leren. Maar je bent wel een soort voorbeeld voor me, ook al ben ik daar eigenlijk te oud voor… Dus ik ga mijn best doen om opstaan onder de knie te krijgen! ;)

 24. augustus 3, 2012 / 21:47

  Ik herken veel van je slaapritme, ik ga tegenwoordig op tijd slapen als ik moet werken en voel me daardoor veel meer uitgeslapen. Een heerlijke douche, even een yoga les en een goed ontbijt doen ook hier wonderen.

  Ik heb trouwens ook een bloedhekel aan snoozen..