MIDWINTER READING: Yes Please!

 photo amypoehleryesplease.jpg

Ik heb nog nooit een hele aflevering van Saturday Night Live gezien, maar inmiddels weet ik wel precies hoe het er zowel voor als achter de schermen aan toe gaat. Twee jaar terug las ik Bossypants van Tina Fey, afgelopen week las ik Yes Please van Amy Poehler, beide dames zijn SNL-alumni en wijden in hun boek meerdere hoofdstukken aan de show.

Ik hou wel van boeken geschreven door grappige TV-mevrouwen. Bossypants was leuk, I Can Barely Take Care of Myself van Jen Kirkman was vermakelijk en afgelopen zomer las ik Uganda Be Kidding Me van Chelsea Handler. Yes Please van Amy Poehler is net als al die andere boeken fijn leesmateriaal.

In Yes Please neemt Amy je mee in een reis door haar 43-jarige bestaan. Niet in chronologische volgorde, de hoofdstukken volgen elkaar op als korte verhalen. Het is een wirwar van verhalen door elkaar en de reden hiervan is, is dat het boek ook op die manier geschreven is, chaotisch. Amy schreef het boek terwijl ze de hoofdrol speelde in een TV-serie (Parks and Recreation) en twee kleine kinderen probeerde op te voeden. Door het boek heen vertelt ze dan ook regelmatig hoe druk ze het wel niet heeft en vraagt ze zich af waarom ze in godsnaam heeft toegezegd een boek te schrijven. Volgens haar moet je als beginnend schrijver vooral niet aan een gepubliceerd auteur vragen hoe het is om een boek te schrijven. Ze zullen waarschijnlijk zeggen dat het fantastisch is.. maar het is volgens haar met schrijvers precies zoals met moeders. Wanneer de bevalling eenmaal achter de rug is zijn ze vergeten hoe afschuwelijk de bevalling eigenlijk was.

Het boek zit vol met dit soort scherpe observeringen en sarcastische opmerkingen. In het boek is ook ruimte voor wijze levenslessen en een hoofdstuk van goede vriend en collega Seth Meyers. Je krijgt een kijkje achter de schermen bij Saturday Night Live en Amy legt je uit hoe de showbizz volgens haar hilarische visie in elkaar steekt. Ik heb me ‘kostelijk’ vermaakt tijdens het lezen van Amy’s boek en zou graag willen dat ik net zo grappig was.

Lachen: Ja!
Huilen: Nope!
Irritaties: Soms heb ik een beetje doorgebladerd omdat ik een hoofdstuk een beetje langdradig vond.
Opvallend: Amy Poehler is in real life besties met Tina Fey en speelt de moeder van Rachel McAdams in Mean Girls (je weet wel die ene met de harde tieten en die zo lekker ongegeneerd stond mee te dansen tijdens Jingle Bell Rock)
Aanrader: Jaaaaa! Zeker een fijn boek om naast je bed te hebben liggen. Je kunt de hoofdstukken heel makkelijk los van elkaar lezen, dus je hoeft niet persé helemaal in het verhaal te komen om het verhaal te lezen.
Hartjes: ?????????? 8/10

Op dit moment is er alleen een Engelse versie van Yes Please, je koopt hem voor €13,99 bij Bol.com !

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. januari 11, 2015 / 17:27

  O jee, de lijst met boeken die ik nog wil lezen groeit sneller dan de boeken die ik gelezen heb… Maar ik denk dat dit boek niet helemaal mijn ding is, dus deze sla ik over.

 2. januari 11, 2015 / 17:41

  Hmm, ik lees eigenlijk nooit dit soort boeken, maar misschien moet ik er gewoon eens eentje proberen. :)

 3. januari 11, 2015 / 17:46

  Lijkt mij heel een leuk boek. Een beetje chaos en drukte hou ik juist van natuurlijk in combinatie met een lach.

  Staat op het lijstje. Je hebt ook dit boek aantrekkelijk gemaakt!

 4. Esther
  januari 11, 2015 / 18:49

  Ik vind haar zoo leuk! Denk dat ik deze zeker ga lezen!

 5. Maaike
  januari 11, 2015 / 19:06

  Door jou heb ik een enorme (digitale) stapel, en al een enorme stapel boeken naast mn bed staan. Die ik nog al-le-maal wil lezen. Maar ja, tijd is er niet. Bedankt he;)

 6. januari 11, 2015 / 19:26

  Annemerel ik zit nu aflevering 8 van the originals te kijken. Op 1 dag. En dat is dus jouw schuld he, dat ik nog steeds in mijn pyamabroek zit op half 8 s’avonds. Dag werk, dag sociaal leven, dag basic hygiene en dat allemaal dankzij jou!

  (nee grapje, eigen verantwoordelijkheid enzo, toffe serie idd!)

 7. januari 11, 2015 / 20:50

  Ik lees niet zo heel vaak boeken, maar als ik er aan eentje begin dan vind ik het heerlijk! Ben ook erg benieuwd naar dit boek x

 8. Ilse
  januari 11, 2015 / 23:20

  Nog nooit eerder zo’n soort boek gelezen maar zoals jij hem beschrijft dan wil ik hem wel lezen! :)

 9. januari 12, 2015 / 09:08

  Klinkt goed als boek om in mn pauze op het werk te lezen!

 10. Cecile
  januari 12, 2015 / 13:27

  Ik ben groot fan van Amy (je MOET Parks and Recreation zien, zit ook bomvol acteurs die nu flink aan het doorbreken zijn, zoals Chris Pratt) dus heb dit boek uiteraard ook aangeschaft. Vind ‘m tot nu toe geweldig, al meerdere keren hardop gelachen! En er zitten ook echt wijze levenslessen in, Amy is een feminist zoals een feminist hoort te zijn.

  • januari 12, 2015 / 15:00

   “Danmark ødelægger alle”

 11. januari 12, 2015 / 14:59

  In een beetje dezelfde categorie kan ik Is Everyone Hanging Out Without Me?: (And other concerns)van Mindy Kaling aanraden.

 12. januari 12, 2015 / 17:28

  Ben erg benieuwd! Normaal lees ik niet dit soort boeken maar je hebt mij erg benieuwd gemaakt. Als het boek ook in het Nederlands verkrijgbaar is dan ga ik zeker even kijken bij bol.com