LET’S TALK ABOUT: Planning

 photo annemerel4.jpg

Als ik één ding geleerd heb het afgelopen half jaar, dan is het dat een goede to-do-list het allerbelangrijkste is voor mijn productiviteit. Zonder to-do-list heb ik ineens niets meer te doen, of erger nog, is alles dat ik moet doen me ineens te veel.

Dit is niet iets dat uit de lucht komt vallen, ik ben altijd al fan geweest van taken afspreken. Op de basisschool hadden we het laatste half uurtje van de dag altijd een lijst met opdrachten die we op ons eigen tempo moesten maken. Het schooljaar was nog niet halverwege, of ik had alle opdrachten al gemaakt. Als ik een to-do-list heb komt er een soort van oerdrang in mij naar boven om hem zo snel mogelijk af te hebben.

Dat is ook de enige reden waarom ik zelfstandig ondernemer kan zijn. Want zonder to-do-list ben ik stuurloos. Mijn to-do-list is eigenlijk mijn baas, mijn leidinggevende, degene aan wie ik verantwoording moet afleggen. Op een goede dag heb ik mijn overvolle lijst al voor 16.30u af, op een slechte dag – die heb ik ook wel eens, ook al heb ik een to-do-list – moet ik een aantal taken naar een volgende dag verplaatsen.

Mijn to-do-list maak ik al de avond van te voren. Nadat ik mijn lijstje af heb, maak ik mijn lijstje voor de volgende dag. Ik schrijf op ‘blog’ ‘metro’ ‘overig’ en onder deze kopjes schrijf ik de dingen die ik de volgende dag moet doen. Van het schrijven van blogs, tot het maken van bepaalde foto’s, tot het opzetten van een Metro-pagina. Onder het kopje ‘overig’ plaats ik helemaal van alles. Van bed verschonen en een was draaien tot hardlopen en een afspraak met een vriendin. Ik hou van afstrepen, dus ik schrijf daadwerkelijk alles op wat ik moet doen.

En weet je wat ik nu het aller fijnste vind? De dag beginnen met een taak die al is afgerond. Als ik ’s ochtends naar mijn to-do-list kijk en er is al één (of zelfs twee!) taken met mijn gele marker gemarkeerd. Dus als ik in een goede bui ben, dan begin ik de dag van te voren alvast aan mijn to-d0-list van de volgende dag, want er is niets lekkerder dan beginnen aan een to-do-list waar je al aan begonnen bent. Althans, dat is mijn bescheiden mening.

Ik heb het bijna allemaal onder controle.. Het enige waar ik nu nog naar op zoek ben, is een goede manier om planningen voor een paar weken vooruit te maken. Ik maak nu mijn planning de avond van te voren, soms twee dagen, maar meer red ik niet. Soms krijg ik drie weken van te voren een opdracht en die maak ik dan natuurlijk niet meteen, ik heb immers nog drie weken. Maar als de deadline daar dan eenmaal is, ben ik de opdracht ineens vergeten en heb ik alsnog stress. HOE ga ik dat voorkomen. Wat vinden jullie de fijnste manier om mee te werken? Is er een digitale planner die hier ideaal voor is? Ik wil het weten!

Liefs,
Annemerel

Delen:

54 Reacties

 1. februari 16, 2015 / 17:05

  Ik snap helemaal wat je bedoeld! Ik zit op een Montessori middelbare school en het is zo fijn om alles gewoon zelf te mogen bepalen! Als ik een to do list maak voor een paar weken doe ik dat meestal op mijn laptop in een tabel. Het is even puzzelen maar als je een goede indeling hebt, kan je het gewoon kopiëren!

 2. Willemijn
  februari 16, 2015 / 17:06

  Wunderlist is een hele fijn app waar je verschillende lijsten in kan maken en bij de taken die je hierbij indeelt een datum kan zetten! Als je de taak heb afgerond hoor je een geluidje waar je na een tijdje verslaafd aan raakt ;)

  • Lisanne
   februari 16, 2015 / 18:46

   Wunderlist is echt super fijn! Is al eerder genoemd, maar werkt ook echt fijn. Je kan ook andere mensen aan een lijstje koppelen, zodat zij zien wat er nog moet gebeuren. Bijv. Een boodschappenlijstje of paklijst voor de vakantie deel ik met mijn vriend :)

 3. Marieke
  februari 16, 2015 / 17:06

  Haha ik hou ook van to do lijstjes, alleen mijn probleem is vaak dat ik mijn lijstje op papier maak en vervolgens dat vergeet mee te nemen van werk (of van werk naar huis). Ik gebruik daarom vaak de iPhone app “Any.DO”. Daar kan je heel makkelijk taken toevoegen en je kunt ook nog steeds digitaal wegstrepen *whoehoe*. Haha oh en voor de toekomst, ik zag dat je ook een taak aan kunt maken waarbij je kunt instellen dat je op een bepaalde datum een ‘herinnering krijgt’. Die taak komt dan onder “Komenden” te staan en je krijgt dan op je gekozen datum een soort push-melding. Misschien is die app een mooie update van je papieren to do lijstjes?

 4. Marit
  februari 16, 2015 / 17:11

  Wunderlist is een heel fijn programma. Het kan zowel op je telefoon als laptop en je kan ook heel makkelijk dingen inplannen die pas over een paar weken af hoeven te zijn! Mascha van Beautygloss gebruikt wunderlist ook en in 1 van haar vlogs legt ze uit hoe wunderlist werkt.

  Hopelijk heb je er iets aan !

 5. ivette
  februari 16, 2015 / 17:11

  Misschien kan je eens kijken naar de werkwijze van ‘getting things done’.

 6. februari 16, 2015 / 17:14

  Jaaaa ik vind Wunderlist heel erg fijn. Kan je ook verschillende lijsten maken (dus onderverdelingen tussen bv metro-prive-etc), en ook prioriteiten geven. Heel handig!

 7. februari 16, 2015 / 17:17

  Haha wat een herkenbaar verhaal. Als het iets is, wat ik goed kan, is het wel een planning maken, maar het ook echt af krijgen, kost veel, heeeeul veel moeite. Soms zet ik zelfs ‘pauze houden’ op mijn planning om die maar zo snel mogelijk af te strepen ;-)

 8. februari 16, 2015 / 17:28

  Ik gebruik wunderlist, echt ideaal, daar kan ik dus ook dingen in zetten die over 33 weken op dinsdag moeten gebeuren, werkt perfect voor mij!

 9. februari 16, 2015 / 17:28

  Ik werk ook het liefst met to-do lijstjes! Alleen zet ik er altijd te veel op waardoor ik uiteindelijk niets doe..

 10. februari 16, 2015 / 17:36

  Zoals hierboven gezegd, Wunderlist is fantastisch! Je kunt dingen inplannen en herinneringen instellen. Ook kun je lijsten delen met vrienden (handig als je samen aan een project werkt) en meerdere lijsten aanmaken (Metro, Blog, Overig).

 11. februari 16, 2015 / 17:40

  Ik gebruik inderdaad ook Wunderlist. Als ik een opdracht heb, gooi ik hem daarin, zet ik er een datum op en op een gegeven moment zie ik hem vanzelf in mijn to do list verschijnen. Ideaal!

 12. februari 16, 2015 / 17:42

  Ik werk persoonlijk nog steeds het liefst met papieren to do-lijstjes – het plezier van dingen af te strepen is zo goed, en dat wil ik niet zomaar vervangen door een muisklik :)
  Ik zorg dat ik altijd mijn to do-lijstje (meestal een notitieboekje of een pakje post-its) bij de hand heb, zodat ik taken er meteen kan opschrijven zodra ik er aan denk.
  Om vooruit te plannen print ik vaak maandkalenders af (die maak ik met een simpel sjabloon in Publisher) en die hang ik dan op een centrale plaats op. Verder dan één of twee maanden vooruit denk ik zelf ook niet, haha!

 13. Frances
  februari 16, 2015 / 17:43

  Ik herken me hier heel erg in. Ik vind het ook heel fijn om mijn lijstje mooi op te maken met Word of 1000 x opnieuw te schrijven omdat ik zo perfectionistisch ben. Lange planningen lukken mij ook niet, ik vind het fijn om alles zo snel mogelijk af te hebben.

 14. februari 16, 2015 / 17:47

  Wunderlist werkt erg prettig!

 15. Emma
  februari 16, 2015 / 17:50

  Heel herkenbaar, zonder to do lijstjes kom ik de dag niet door! Het liefste maak ik ze met de hand. Ik gebruik dan ook een planner van de Hema. Heel handig! Je kunt zelf de datums erin zetten en vooruit plannen!

 16. februari 16, 2015 / 17:56

  Zelf plan ik altijd van achter naar voren. Dus als ik maand maart in wil plannen, maak ik een lijst van alles dat in maart moet gebeuren en plan ik dat in. Ik begin om 29 maart (dan heb je nog een beetje speling) en zet allereerst alle deadlines erin. De rest is invullen en go!

 17. februari 16, 2015 / 18:00

  Ik ben ook dol op plannen! Vaak ben ik in de avond heel druk in mijn hoofd en zie ik op tegen wat ik de volgende dag allemaal moet doen, maar als ik dan eenmaal alles op een rijtje heb gezet, blijkt het prima te doen.

 18. Laura
  februari 16, 2015 / 18:15

  Ik sluit me aan bij mijn voorgangers, Wunderlist is geweldig! Anders kent Hema to-do planners voor een hele week, die gebruikte ik eerst, ook erg fijn! Kan je lekker to-do listjes maken voor de hele week en weken erna!

 19. februari 16, 2015 / 18:24

  Wunderlist indeed! Ik ben verder heel slecht met plannen, het zit in mijn hoofd en van uitvoering op gewenste tijd en datum komt weinig terecht.

  Ik heb Wunderlist een paar weken op mijn telefoon en ik vind het handig, vooral met boodschappen doen ;-)

 20. Marianne
  februari 16, 2015 / 18:33

  Todoist is heel chill!

 21. februari 16, 2015 / 19:28

  Wat fijn dat je zo productief werkt met to do lists! Ik heb ook echt lijstjes nodig om te kunnen functioneren en vooruit te geraken en het overzicht te bewaren, maar helaas krijg ik mn lijstje vaak niet helemaal af :-( Ik gebruik zelf ook een Filofax om alles goed te plannen en daarin zit nu ook bij elke week een weekplanner zodat ik dingen dus al wat van tevoren kan plannen. Ik heb er ook artikels en filmpjes van op mn blog staan als je benieuwd bent.

 22. februari 16, 2015 / 19:30

  Haha wat herken ik dit zeg!
  Maak altijd lijstjes!

 23. februari 16, 2015 / 19:32

  Ik snap je helemaal. Lijstjes maken, en zeker het afstrepen geeft me het gevoel dat alles onder controle is. Ver vooruit plannen lukt me alleen met een duidelijk einddoel. Vanuit dat doel plan ik ’terug’. Qua tools gebruik ik een ouderwets notebook voor de dag lijstjes, en excel om het overzicht op de lange termijn te bewaken.

 24. Elvira
  februari 16, 2015 / 20:26

  Mee eens dat een to do list zorgt voor een drang om hem af te krijgen. Echter leidde het bij mij een paar maanden geleden tot mega stress/paniek als ik hem niet af kreeg (wat elke dag gebeurde, door mijn studie grr) dat ik er mee geminderd ben. Ik maak hem alleen nog als ik het écht druk heb, en zet er geen “plezier” dingen meer op zoals met vriendinnen afspreken, omdat die dingen zelfs als verplichting gingen voelen daardoor.

 25. Alissa
  februari 16, 2015 / 20:58

  Wunderlist!
  De beste app ooit. Beschikbaar voor iphone en mac en die synchroniseren met elkaar. Je kan daarin ook lijstjes op onderdeel maken en als je alle data invult krijg je een weekoverzicht met wat je elke dag moet doen.

 26. Marleen
  februari 16, 2015 / 20:58

  Ik werk(te) voor school ook altijd met to-do lijstjes. Alleen de laatste tijd merk ik dat op de dagen dat ik er géén maak relaxter met alles om ga dan wanneer ik er wel een maak. Ik schrijf wel alles op in mijn agenda, hier kijk ik heel vaak in dus het lijstje zit eigenlijk al in mijn hoofd. Gelukkig maar, anders vergeet ik vast een heleboel.

  Ik ga nog een paar dagen to-do lijstjesloos door het leven, ben benieuwd of het voor mij zo beter werkt!

 27. februari 16, 2015 / 21:10

  Ik hou ook echt van mijn to-do lijstjes! Ik gebruik al jaren Wunderlist, love it!!

 28. februari 16, 2015 / 21:15

  Ik ben echt een addict als het gaat om lijstjes. Ondanks dat ik zelf ook Wunderlist gebruik, ben ik grote voorstander van papieren lijstjes.

  Mijn tip? Maak meerdere lijstje;
  – 1 voor dagelijkse to-do dingen met categorieën (zoals je nu al hebt met blog, metro, overig)
  – 1 voor algehele to-do dingen, zoals een bepaald project met einddatum of algemene taak zoals SEO blogs aanpassen. Probeer wel aan alles op dit lijstje een einddatum te hangen, anders staat het over een halfjaar nog op je lijstje.
  – 1 voor long term plans, zoals een blog schrijven ooit over die ene leuke hotspot of je plugin lijst aflopen. Dingen die niet perse morgen gedaan moeten worden, maar die je wel gedaan wilt hebben

  Ik hoop dat je er wat aan hebt! Succes :)

 29. Suuz
  februari 16, 2015 / 21:25

  Hier ook een lijstjes meisje!!! echt i love it.. zonder to do lijstjes kan ik ook niet!!!

 30. februari 16, 2015 / 21:39

  Ik voel me altijd zo belangrijk als ik een to do lijstje maak haha, ik ben dan veel productiever dan wanneer ik geen lijstje maak en alles uit mijn hoofd moet doen. Mijn grote favoriet zijn toch lijstjes op papier, ik heb geen tips wat betreft ver vooruit werken want dat kan ik niet haha.

 31. februari 16, 2015 / 21:44

  Fijn artikel! Ik ben echt een verschrikking qua planning betreft. Misschien moet ik ook de avond van te voren een to-do list maken.

 32. februari 16, 2015 / 21:47

  Wat een herkenbare blog! Ik hou ook van to do lijstjes, maar bij mij werken de digitale lijstjes niet heel goed. Ik ben iemand die moet schrijven, want zo schrijf ik alles ook uit mijn hoofd. Anders blijft het nog in mijn hoofd spoken en dan blijft het daar maar doorratelen. Dus mijn to do list staat meestal geschreven op papier.

 33. februari 16, 2015 / 22:50

  Dit stukje is zo herkenbaar! Ik moet ook altijd alles plannen. Ik heb papieren to-do-lijstjes, maar tegenwoordig werk ik met Wunderlist. Deze app kan je gratis downloaden voor IOS (en ook Android). Hij is écht superhandig! En als je een taak hebt afgerond, krijg je een leuk pling-geluidje te horen. Daar doe ik het voor! :D

 34. februari 16, 2015 / 23:01

  Ja Wunderlist! Vind ik ontzettend fijn werken voor wat jij zegt; dingen die ooit nog eens moeten gebeuren maar niet vandaag. Elke ochtend even kijken wat daar ook al weer in stond en dan alsnog alles opschrijven… ;-) Ben ook fan van de functie om herhalingen in te plannen, voor dingen die je bijvoorbeeld 1x per week of 1x per maand moet doen. En je kunt ook gewoon “categorieën” aanmaken net als je zegt nu dagelijks te doen. Erg handig!

 35. februari 16, 2015 / 23:04

  Ik maak ook wel veel todolijstjes (puur omdat ik anders dingen vergeet te doen), maar het ding is dat ik nog op school zit en dus vooral heel veel huiswerk op lijstjes heb staan. Jij hebt ongetwijfeld ook heel veel klusjes die je niet leuk vindt, maar ik denk dat je toch wel iets gemotiveerder bent (en dus iets meer voldoening uit lijstjes haalt) als er het schrijven van blogposts of maken van bepaalde foto’s opstaat. Dus ja, ik gebruik ze en het werkt wel lekker voor het overzicht, maar zo erg als bij jou is het nog niet omdat ik ze daarvoor gewoon te irritant vind ofzo haha.

 36. februari 16, 2015 / 23:26

  Ik ben ook helemaal verslaafd aan lijstjes! Ik vind met de hand het fijnst, maar een notitie in mijn mobiel heeft het pluspunt dat ik hem niet kwijtraak! Mijn zwakte is alleen dat ik de neiging heb te enthousiast te worden met schrijven waardoor ze eindeloos lang worden met de raarste dingen (muren verven, dit en dat recept maken, de kelder uitzoeken)..wat er natuurlijk op zo’n dag nooit van komt haha.

 37. februari 17, 2015 / 10:51

  Ik gebruik sinds kort Wunderlist! Maar het gevoel van een taak wegstrepen is zoveel fijner dan wegklikken!

 38. februari 17, 2015 / 11:10

  Deze agenda is echt geweldig voor planningen! http://Www.passionplanner.com. Er is ook een gratis pdf van beschikbaar! Verder helpt t mij om een deadline voor een opdracht een week naar voren te schuiven dan de werkelijke deadline. Dan heb je m op tijd af en dan heb je er na nog een week om m na te kijken of evt nog dingen aan te passen :)

 39. februari 17, 2015 / 11:15

  De passionplanner (even Googlen of checken op instagram, het is een supermooie bijzondere agenda) is echt geweldig voor planningen! Er is ook een gratis pdf van beschikbaar op hun website! Verder helpt t mij om een deadline voor een opdracht een week naar voren te schuiven dan de werkelijke deadline. Dan heb je m op tijd af en dan heb je er na nog een week om m na te kijken of evt nog dingen aan te passen :)

 40. Sarah
  februari 17, 2015 / 12:50

  Ik ben totaal omgekeerd. Ik ben een ramp in plannen en tot een jaar geleden vond ik ook dat ik dat niet nodig had. Ook al vergat ik (soms belangrijke) afspraken, was het huishouden een kleine ramp en liep (en loop) ik achter alle feiten aan.

  Nu ben ik op het punt dat ik langzaam inzie dat het prettig zou kunnen zijn dingen gewoon te doen in plaats van te wachten op een ramp, boete of stress voor ze gebeuren.

  Twee dingen zijn volgens mij de sleutel: Getting Things Done (al ergens aangehaald, maar Annemerel, echt zo hard de tijd waard om door te nemen) en voor het huishouden: FlyLady. Beiden hebben ze op een fascinerende manier een typetje gemaakt van zichzelf, maar samen hebben ze, denk ik, echt véél potentieel.

  GTD gaat trouwens specifiek in op plannen op langere termijn, naast dingen doen en plannen op korte termijn. Vooral als je schrijft dat je nu al drijft op TD-lijstjes, denk ik dat het echt iets voor jou zou kunnen zijn.

 41. Ilse
  februari 17, 2015 / 13:30

  Haha, was ik dus blijkbaar niet de enige die haar opdrachten op de basisschool zo snel mogelijk af wou hebben.
  Ik heb de laatste tijd vrij weinig to-do lijsten gemaakt, misschien maar wel weer doen en dan hopen op wat minder stress.

 42. februari 17, 2015 / 13:52

  Zonder een to do list kan ik ook echt niet werken! Anders ga ik gewoon niet aan de gang, haha!

 43. februari 17, 2015 / 17:50

  Asana! :-) Hele fijne tool. Je kunt taken indelen per project, koppelen aan een datum en precies zien wanneer je wat af moet hebben. Je kunt er subtaken onder hangen en er is ook een app voor je telefoon, dus je kunt er zowel vanaf je laptop als telefoon mee werken.

 44. Bir
  februari 17, 2015 / 20:05

  Leuk artikel:D Doet me beseffen dat ik op dit moment een dagelijkse to-do list in mijn leven mis. En dat terwijl ik zo van plannen hou! Groetjes van een lurker.

 45. Anne
  februari 18, 2015 / 06:34

  Het systeem van een ‘Bullet journal’ in een mooie notebook van Moleskine!
  Werkt superfijn.

 46. februari 18, 2015 / 10:33

  Erg leuk om te lezen dat het maken van een to do lijstje je zo helpt.

  Hoe ik te werk ga? En wat misschien ook helpt om voor jou meer vooruit te plannen? Ik heb een A5 notitieboekje van de Hema gekocht, daar heb ik vervolgens op elke pagina de datum geschreven. Vervolgens kan je zo vooruit plannen. Als je dan inderdaad een opdracht voor over drie weken hebt, kan je alvast op een bepaalde dag dit inplannen.

  Wat misschien ook werkt is een A5 jaaragenda, hiermee kan je op dezelfde manier werken alleen staan dan de dagen er al ingeschreven haha ;)

 47. Cynthia
  februari 18, 2015 / 15:37

  Wunderlist, fantastisch app, je kan hetzelfde op de iphone zien als op je macbook, dus dat is gekoppeld. Je kan data instellen wanneer iets af moet en ook to do list delen met andere.
  Ideaal, ik werk ook als freelancer, en ik zou niet zonder Wunderlist kunnen.

 48. Desiré
  februari 18, 2015 / 16:00

  Zoals al vele malen voorbij is gekomen: Wunderlist!

 49. Eline
  februari 18, 2015 / 17:41

  Als ik mijn vriend mag geloven – en ik zag ‘m bij Mandy al voorbij komen: Asana. Hij is er ontzettend productief mee. Ik durf me er niet aan te wagen ;) Ik ben zo iemand die stress krijgt van to-do lijstjes.

 50. Elise
  februari 19, 2015 / 09:15

  Door jou ben ik begonnen met to-do lijstjes! Ik merk dat als ik die niet heb er veel tijd verloren gaat met… tja, met eigenlijk onzinnige dingen doen. Wel ben ik “bang” om teveel op mijn lijstje te zetten, omdat het niet afkrijgen nogal kan demotiveren. Bedankt voor de goede tip Annemerel!

 51. Lisa
  februari 19, 2015 / 22:19

  Zoek op YouTube even een filmpje met uitleg over “bullet journaling”. Simpel, lekker op papier en je kan er mee vooruit plannen. Het is dus gewoon een plan systeem :) je kan het verder ook gemakkelijk aanpassen aan wat je zelf fijn vindt. Werkt voor mij als to-do lijstjes addict perfect.

 52. februari 21, 2015 / 09:52

  Ik kan echt niet zonder mijn Bijenkorf agenda! De ene kant is een week agenda en de andere pagina is voor notities. Hierin schrijf ik ook echt alles op! Zo kan ik makkelijk vooruit plannen. Dan schrijf ik het bij de dag of week waarin ik vind dat ik iets moet doen. Ideaal! Snap nu niet hoe ik ooit zonder gekund heb.