LOVE: Nike Free Flyknit RN

 photo Nikefree Flyknit RN 2016.jpg

Het is deze week precies vier jaar geleden dat ik voor het eerst een paar Nike Free’s aan mijn voeten had. Het is ook precies vier jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met Nike hardloopschoenen. Dat wil niet zeggen dat ik vroeger nooit op Nike’s heb hardgelopen. Als je mijn boek hebt gelezen dan weet je dat ik in juni 2006 mijn hardloopcarrière op een paar oude Nikes die ik voor gym gebruikte gestart ben. Maar goed, Nike maakt ook écht hardloopschoenen en hoewel me die schoenen in iedere hardloopwinkel werd afgeraden – waardoor ik dus een beetje sceptisch was over Nike hardloopschoenen – bleken die ook helemaal niet zo verkeerd te zijn.


Ik begon dus met Nike Free’s en die zaten niet alleen onwijs lekker, ze waren ook nog eens ontzettend mooi. Ik was bang dat ze niet goed zouden zijn voor mij, omdat ik naar binnen liep en daardoor vaak last had van scheenbeenblessures (op dat moment had ik er ook last van), maar niets bleek minder waar… mijn scheenbeenblessure ging zelfs weg. Dat zal vast niet alleen aan de Nike Free’s liggen, maar feit is wel dat je met de Nike Free’s je benen minder eenzijdig traint dan op een hardloopschoen met veel support, je lichaam moet met de Nike Free net iets meer zelf doen, waardoor je meerdere spieren in je benen traint.

Dit zijn en blijven de mooiste hardloopschoenen die ik ooit gehad heb. Maar goed, na de Nike Free kwamen er nog veel meer hardloopschoenen van Nike waar ik enthousiast over werd. De Nike LunarGlide volgde, daarna de Nike Zoom Structure en nu ben ik ontzettend fan van de Lunar Tempo. Alles over mijn favoriete hardloopschoenen lees je natuurlijk in mijn boek, maar kun je ook in deze video bekijken.

En dan nu terug naar donderdag, toen ik uitgenodigd was om de nieuwe Nike Free collectie te bekijken en proberen. Wist je dat de Nike Free voor het eerst in 2004 werd geïntroduceerd, dat betekent dat Nike al heel wat jaren met de ontwikkeling van de schoen bezig is en dat merk je. De schoen is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid, niet in omvang of gewicht (in tegenstelling juist), maar in kwaliteit.

Ik maakte gisteren, op de dag dat ik eigenlijk een marathon had moet lopen, heel voorzichtig een kleine hardlooprentree. Klein, echt klein, want het was nog meer wandelen – lopen, dan echt hardlopen. Maar ik had wel mijn nieuwe Nike Free’s aan, de Nike Free Flyknit RN. En wat vond ik daarvan? Nou, zover ik dat op dit moment kan zeggen, heel erg fijn. De zool is echt ontzettend flexibel waardoor je heel veel bewegingsvrijheid hebt, maar aan demping ook niets te kort, ik had niet het gevoel dat ik door die flexibiliteit heel erg veel demping verloor. Natuurlijk, het is anders dan een schoen met veel ondersteuning, maar hij geeft zeker wel wat energie terug op het moment dat je met je voet de grond raakt. De bovenkant van de schoen zit als een sok om je voet heen, waardoor hij perfect om je voet aansluit. Ik had tijdens het lopen het gevoel dat de schoen er niet was, maar had daarbij wel het gevoel dat ik een klein beetje meer energie kreeg. Ook al liep ik dus slechts vijf kilometer en heb ik tussendoor aardig wat gewandeld, want… luchtweginfectie.

Oh en niet geheel onbelangrijk, de Nike Free hardloopschoenen zijn nog steeds heel erg mooi!

Ik krijg regelmatig de vraag, moet ik Nike Free’s kopen. Ja, wat voor antwoord ga ik daar op geven. Kijk, ieder lichaam is anders, iedereen heeft een andere voorkeur qua demping en ondersteuning. Ik zou de Nike Free’s nooit als enige hardloopschoen willen hebben, ik zou ze altijd wel graag willen afwisselen met andere schoenen. Maar er zijn ook mensen die er bij zweren, zoals Ultra marathon loopster Léonie van den Haak die afgelopen weekend 275 kilometer in Italië op de schoenen liep. Kijk, het kan dus wel, maar nogmaals.. ieder lichaam is anders, ieders wensen zijn anders. Ik zou zeggen, ga de schoenen gewoon een keer proberen, dat kan bij een Nike Store, dat kan bij een winkel als Run2Day, bekijk of je ze lekker vind zitten en vind het zelf uit. Ik kan alleen mijn (prille) ervaring delen en die is zeker positief.

Wat is jouw favoriete hardloopschoen? Heb je wel eens op Free’s gelopen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. april 11, 2016 / 12:04

  Ze zijn prachtig en ik droom van roze Nike hardloopschoenen helaas moet ik het met blauwe Asic’s doen. Niet erg want het is een match en ze geven mij dat wat nodig heb.

 2. april 11, 2016 / 12:09

  Ik heb gemerkt dat ik support juist wel fijn vindt. Ik zou denk ik niet zo snel durven hardlopen op Free’s uit angst voor blessures. Maar het zijn wel echt prachtige schoenen! Momenteel ben ik nog steeds heel blij met mijn knalroze Nike Pegasus Zoom 31 ;)

 3. Maaike
  april 11, 2016 / 12:15

  Mooi, heel mooi zijn die Nike Free’s! En wat fijn voor jou dat je weer een heel klein beetje begonnen bent met hardlopen! You rock! Helaas durf ik al hele lange tijd helemaal niet meer te lopen, omdat mijn knie elke keer weer opspeelt… Dus voorlopig ook maar geen nieuwe schoenen voor mij, want ik heb het idee dat ik ze dan voor ‘niks’ koop.

 4. april 11, 2016 / 12:22

  I love Nike shoes in general but as I prefer to walk and to hike instead running I don’t have any experiences with Nike shoes in the context of running :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 5. Ilse
  april 11, 2016 / 14:39

  Nog nooit op Nike Free gelopen, misschien toch maar eens proberen als ik in een nike store of run2day winkel ben.

 6. Celine
  april 11, 2016 / 15:03

  Favoriete hardloopschoenen zijn asics. Ik vind de Nike schoenen zo mooi! Maar na veel uitproberen en testen kwam ik toch echt uit op asics (GT-2000). En ik heb inmiddels mijn tweede paar hardloopschoenen van het nieuwe model er van gekocht en ben er nogsteeds heel erg blij! Ik heb ook nikes, maar die gebruik ik niet om hard te lopen.

 7. Annabelle
  april 11, 2016 / 16:20

  Leuk! ook met die oude foto’s :-)

  • mei 2, 2016 / 20:00

   Actually LeBron chose his buddies and the good life over immediate winning. He should have chosen the Bulls and brought one of the &#18&0;new2#8222; Big 3 with him. With Rose, Noah and — most importantly — a defensive scheme by Tom Thibodeau Chicago would have been scary. They’re still scary with Boozer’s addition. The East is gonna be tough next season . . .

 8. april 11, 2016 / 16:29

  Ze zien er inderdaad wel heel mooi uit! Ik wil binnenkort ook eens een loopanalyse laten maken, ik ben benieuwd welke schoenen worden geadviseerd.

 9. floflo_nl
  april 11, 2016 / 19:11

  Nice sneakers !!!!!
  I did not know that Nike was a manufacturer of running shoes

 10. april 11, 2016 / 19:36

  Ik denk dat ik bij die groep mensen hoort die zweert bij haar Nike Free’s. Ongeveer vier jaar terug kocht ik mijn eerste paar Nike Free’s als mijn eerste echte hardloopschoenen. Niet een hele vanzelfsprekende keuze, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Mijn eerste lange afstanden heb ik op die schoenen gelopen en ook trailruns of temporuns loop ik er op. Ondertussen heb ik voor het winterseizoen Nike Zoom Structure Flash’s gekocht. Heerlijke wat warmere en vooral waterdichte schoenen voor het winterseizoen, maar ik merk dat ik niet kan wennen aan die grotere hoeveelheid schoen onder mijn voeten. Door de grotere hoeveelheid demping wordt je “gedwongen” om meer op je hak te landen, iets wat voor mij ontzettend onnatuurlijk aanvoelt. Ik ga er langzamer door lopen en ik kan het lopen minder lang volhouden.

  Het afwisselen van schoenen zorgt er voor dat mijn trainingen effectiever worden, maar ik blijf mijn Nike Free’s toch echt het aller fijnst vinden. Daar loop ik mijn beste lopen op, of het nou een tempoloop of een duurloop is.

 11. april 11, 2016 / 21:31

  Ze zien er prachtig uit! Ik heb de Nike Free’s al een aantal keer in de winkel getest (juist omdat ze zo mooi zijn), maar het lijkt steeds alsof Nike Free’s niet gemaakt zijn voor mijn voeten. Op dit moment loop ik vooral op LunarGlides en daar ben ik echt heel erg blij mee.

 12. april 12, 2016 / 11:32

  Op dit moment loop ik op Nike Zoom Winflo 2 en ook die zitten geweldig. Ik heb nog nooit op Free’s gelopen, maar heb wel gemerkt dat schoenen van Nike over het algemeen wel het best zitten bij mij. En dan zijn ze ook nog eens zo mooi!

 13. Astrid
  april 12, 2016 / 16:53

  Mijn eerste paar waren Nikes, maar dat was een paar die ik zonder advies bij de Bristol had gekocht, met na een half jaar een gekneusd middenvoetsbeentje als gevolg. Oeps. Had blijkbaar veel meer demping nodig, dus zit nu op advies van de Runnersworld aan de Brooks Adrenaline GTS 15. Geeft me echt de stabiliteit die ik nodig heb. Vind het soms stiekem wel een beetje jammer, want Nikes zijn gewoon heel erg mooi, en vaak ook erg licht in gewicht. :P

 14. Jet
  april 13, 2016 / 19:15

  De lunar tempo 2 zijn echt mijn absolute favoriet! En de terra kiger voor trails!