LOVE: Nike Air Zoom Tempo Next%

Het gebeurt zelden dat ik een paar nieuwe (voor mij onbekende) hardloopschoenen aantrek en dat ik bij de eerste stappen meteen denk, wow, ja, dit is het. Zelfs de Nike Zoom Fly, waar ik tweeënhalf jaar lang bijna iedere training op gedaan heb, was het eerste half jaar niet meteen mijn lievelingsschoen. OK. Bij het aantrekken van de VaporFly en de AlphaFly (de wonderschoenen waar zoveel over te doen is geweest) had ik wel meteen het idee ‘ja, hier kan ik wat mee’, maar dat zijn wedstrijdschoenen, geen trainingsschoenen, logisch dat die schoenen me net een zetje extra geven. Zes weken geleden had ik dat YES-gevoel bij een trainingsschoen die ik sindsdien voor vrijwel al mijn trainingen gebruikt heb. Ik heb het over de Nike Air Zoom Tempo Next%. Omdat ik zo enthousiast ben én heel veel vragen over de schoen via Instagram ontvangen heb, vond ik het tijd voor een uitgebreide review!

Ergens in februari werden ze al aangekondigd, tijdens een groot evenement in New York dat Nike organiseerde tijdens Fashionweek. Ze werden tegelijk aangekondigd met de AlphaFly, de schoen waar Kipchoge een paar maanden eerder een marathon in 1:59.40 op gelopen had. De schoen werd dus een beetje ondergesneeuwd door alle berichten over de AlphaFly. Maar ik plaatste hem wel meteen op mijn verlanglijstje want hij zag best wel indrukwekkend uit, zeker voor een trainingsschoen. Toen ik in augustus hoorde dat de schoen half september in Nederland zou komen reserveerde ik meteen een paar. Een paar weken later zaten de schoenen voor het eerst aan mijn voeten.

De techniek

Het eerste dat ik deed toen ik de schoenen aanhad was springen. Tuur keek me een beetje vreemd aan, wat doe je, kijk je uit, je springt nooit, waarom ga je ineens springen. Maar geloof me als je deze schoenen aantrekt heb je meteen het idee van ‘ik wil even springen’. Dit is onder andere te danken aan de Zoom Air pods onder de schoenen. Zoom Air is geen nieuwe techniek van Nike, maar door de pods los van het foam te plaatsen kunnen ze beter samendrukken wat leidt tot minder energieverlies en dat geeft dat ‘bouncy’ effect. Er wordt van twee soorten foam gebruik gemaakt in de schoen. Voor in de schoen zit het mega lichte ZoomX foam (dat ook gebruikt wordt in de Vapor/AlphaFly) achter in de schoen zit React-foam, dit is net wat duurzamer (gaat langer mee) en geeft meer stabiliteit. Een plaat die over de hele lengte van de schoen loopt (geen carbon) zorgt voor nog meer stabiliteit en zorgt voor voorwaardse beweging.

Waarom is dit mijn schoen

Ik ben zelf een voorvoet-lander, zelfs tijdens mijn duurlopen landt ik voornamelijk op het voorste gedeelte van mijn voet. Wat ik fijn vind aan deze schoen is dat hij veel stabiliteit geeft in de voorvoet waardoor ik het gevoel heb dat de spiertjes in mijn voeten het iets minder zwaar te verduren hebben. Verder ben ik ook iemand met een hoge cadans en een kleine pas, daar is op zich niet heel veel mis mee, het is namelijk best wel economisch. Het probleem zit hem in het feit dat mijn pas soms zo klein is dat mijn voeten amper van de grond komen en als je dan een stoepje tegenkomt of een boomwortel, dan lig je al vrij snel onderuit. Dat is mij afgelopen jaren iets te vaak voorgekomen. Sinds ik deze schoenen draag tijdens mijn duurlopen is mijn cadans naar beneden en is mijn paslengte groter terwijl ik op dezelfde snelheid blijf lopen. Ik wil niks jinxen (want dan lig ik dalijk alsnog onderuit), maar het lijkt voor mij een ideale combinatie.

Nog meer fijn aan deze schoen? Ze sluiten aan als een sok en zitten aan mijn voet perfect. Ik heb een knokkel op mijn linkerwreef waar dit soort sok-achtig bovenwerk nog weleens voor drukplekken wil zorgen, maar dat is bij deze schoen niet het geval. Dit is natuurlijk wel iets heel persoonlijks, geen idee hoe de schoen bij jou aansluit. Het kussentje bij de hiel heeft er bij mij voor gezorgd dat ik geen blaren heb gekregen bij het inlopen van de schoenen en dat ze heel stabiel om mijn hiel zitten.

Verder slijt de zool van mijn hardloopschoenen vaak snel aan de buitenkant van de voorvoet, na een kilometer of 200 begin je al gebruiksporen te zien bij mijn Zoom Fly’s en na 400 kilometer is het tractie vaak al helemaal weggesleten. Ik heb in een jaar tijd (ongeveer 2000 kilometer) vijf paar Zoom Fly’s versleten. Ik heb nu ongeveer 250 kilometer op de Tempo Next% gelopen en als je goed kijkt zie je dat er wel iets van gebruikssporen zijn, maar ik ben er nog lang niet ‘doorheen’. Ze zijn hooguit wat smerig van alle regenbuien die ik afgelopen weken heb moeten trotseren.

Geen nadelen?

Zijn er dan geen nadelen? OK. Er is een dingetje. Ik heb het gevoel dat de schoen minder grip heeft op een nat wegdek. Op nat asfalt of een natte atletiekbaan. Voor duurlopen is dat niet zo’n probleem, daarbij zet je je voet toch net iets meer neer op de grond, maar een versnellingsloop op nat asfalt vind ik zelf niet prettig. Dit heeft er trouwens nog nooit voor gezorgd dat ik de schoenen niet heb gedragen. Ook in de regen trek ik de schoenen aan, ik heb nog steeds het gevoel dat ik controle over de schoen heb.

Ik ben enorm onder de indruk van deze trainingsschoen en denk (hoop) dat we samen nog heel veel mooie trainingskilometers gaan maken.

Je shopt de Nike Air Zoom Tempo Next% bij Nike.com (affiliate link)

Liefs,

Annemerel

P.S. De Nike Air Zoom Tempo Next% heb ik in september zelf gekocht en ik was meteen super enthousiast. Het paar op de foto’s heb ik van Nike gekregen. De link in dit artikel is een affiliate link, wat betekent dat ik een klein percentage van de omzet krijg als jij iets koopt via mijn link. Ik word verder niet gecompenseerd om dit artikel te schrijven en Nike heeft de blog voor publicatie niet in mogen zien. 

Delen:

9 Reacties

 1. Ada
  oktober 30, 2020 / 12:02

  Ik wordt?! Oei oei!

  • Annemerel
   Auteur
   november 2, 2020 / 08:10

   Foutje bedankt!

 2. Lisette
  oktober 30, 2020 / 14:30

  Hi Annemerel!

  Heb je toevallig tips voor betaalbare hardloopschoenen? Of een paar schoenen in verschillende prijsranges? Ik vind zelf 200 euro een beetje te gortig voor mijn hardloop ervaring haha. Dankjewel!

  • Robbert
   oktober 31, 2020 / 14:15

   Gewoon naar een goede hardloopwinkel gaan, die zullen je echt niet de duurste proberen aan te smeren hoor (als het een goede winkel is tenminste)

   Zelf loop ik op Asics GT-2000 7, een bekende schoen voor pronerende hardlopers.
   Ah fijn, ik koop deze altijd online voor rond de 100 euro en loop er zo’n 1200 km op

  • Rosalie
   november 1, 2020 / 21:11

   Ben het eens met Robbert, ga naar een winkel. Wat voor de een een goede schoen is, is het voor een ander niet. Het is erg persoonlijk en je moet het ervaren en eigenlijk ook wel aan laten meten. Een ander kan je dus geen tips geven. Bij de winkel gewoon aangeven wat je budget is en dan zullen ze je een aantal schoenen geven om uit te proberen die binnen je budget passen.

   • Annemerel
    Auteur
    november 2, 2020 / 08:16

    Yes daar ben ik het ook mee eens. Dit is mijn persoonlijke ervaring met deze schoen, maar misschien zijn deze schoenen voor jou wel verschrikkelijk omdat je een heel andere loopstijl hebt. Ik test persoonlijk alleen schoenen waarvan ik denk dat ze ook voor mij geschikt zijn, omdat ik anders last krijg van pijntjes, daarom kan ik ook niks zeggen over andere schoenen.

    • Lisette
     november 5, 2020 / 16:37

     Dank allen voor jullie tips, op naar de winkel dus :)

 3. Britt
  november 1, 2020 / 22:53

  Dat van het natte wegdek herken ik heel erg! Ik vind de schoen fantastisch, maar op een natte/gladde weg glij ik echt weg. Merk dat al mijn loopjes een stuk sneller gaan op deze schoen ;)

 4. Sanne
  november 6, 2020 / 12:37

  Heel mooi! Hoe vallen ze qua maat? Van de Nike free run heb ik nl 2 maten groter dan mn reguliere schoenmaat.