LET’S TALK ABOUT: Voeding & supplementen

Sponsored* – Gezond eten doe ik met vlagen. Ik probeer mijn hoofdmaaltijden altijd wel met verse ingrediënten te bereiden. Dat lukt me steeds beter en zeker nu, in het voorjaar, wanneer ik door het zonlicht veel vrolijker gestemd ben, heb ik veel minder behoefte aan comfortfood. Of nou ja, ik heb nog steeds trek in lekker eten, maar in plaats van dat ik trek heb in zakken chips en repen chocola, heb ik veel meer trek in dingen als verse salades, soepen en lichte pasta’s (zonder room dus). Maar mijn grootste valkuil blijft, ik eet vaak iedere dag nagenoeg hetzelfde.

Ik vind het gewoon ontzettend makkelijk om boodschappen te doen en precies te weten wat ik moet halen. Daarnaast vind ik de dingen die ik eet ook zo ontzettend lekker, dat ik er de volgende dag echt weer naar uit kijk om het weer te mogen eten. Vlog-kijkers zal het vast niet ontgaan zijn dat een wrap met avocado en roerei al maanden vrijwel iedere ochtend op het menu staat. Voor lunch zit ik nu in de brood met hummusfase en ’s avonds is het bijna altijd paddenstoelen risotto, truffel pasta of – nieuw in het Annemerel-assortiment – pompoencurry op basis van bloemkoolrijst. Het is niet alleen makkelijk en lekker om iedere dag gewoon maar een beetje hetzelfde te eten, het is ook een stuk voordeliger. Ik kook meestal voor een persoon, als ik iedere dag wat anders zou eten zou dit bijzonder veel geld kosten.

Deze zomer ga ik een project doen waarbij ik meer van mijn lichaam ga vragen dan ik ooit gedaan heb. De details hou ik nog even voor me, maar, ja het heeft inderdaad met boek 3 te maken. En ook met hardlopen. Om mijn lichaam hier zo goed mogelijk op voor te bereiden ben ik nu sinds twee weken bezig met het slikken van supplementen. Samen met diëtist Marleen Boerboom heb ik gekeken naar wat ik al uit mijn voeding haal en wat ik eventueel nog zou aan kunnen vullen om mijn voeding aan te vullen. Doordat ik veel hardloop en van plan ben om NOG meer te gaan lopen, zijn mijn behoefte voor sommigen vitaminen en mineralen hoger, waardoor een supplement handig kan zijn.

Ik gebruik op dit moment vier supplementen van Orthica: de Orthiflor Original, de Multi co-enzym, de D-10 en Magnesiumcitraat-200.

Orthica Orthiflor Original

De komende twee maanden doe ik een probiotica kuur. Ik gebruik de Orthiflor Original, dit is een probiotica zonder Fodmaps. Fodmaps zijn voedingsbestanddelen die een prikkelbare darm onrustig kunnen maken. Een paar maanden geleden heeft een internist mij aangeraden om volgens dit dieet te eten, ik moet toegeven dat dit me niet zo vaak lukt, maar ik hou er wel rekening mee.

Orthica Multi Co-Enzym

Dan de Multi Co-enzym van Orthica. Dit is een multivitamine die mijn voeding aanvult met onder andere co-enzymatische B-vitaminen en natuurlijk gebonden mineralen. Van alle vitaminen en van meerdere mineralen (jodium, mangaan, selenium en zink) levert deze multi precies de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Orthica D-10

De maximaal veilige hoeveelheid vitamine D is 100 microgram per dag, dat is erg hoog. In dit supplement zit 10 microgram, in de multi zit nog een 10 microgram. Vitamine D kan het immuunsysteem het hele jaar door ondersteunen. In Nederland is het lastig om voldoende vitamine D in de huid aan te maken., doordat de zon niet fel genoeg is om genoeg Vitamine D aan te maken en omdat je daarnaast ook niet veel buiten bent. Zelfs in de zomer is het niet makkelijk; zeker niet als je veel binnen zit.

Magnesiumcitraat-200

Tot slot slik ook de Magnesiumcitraat-200, magnesium speelt een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren, iets dat voor mij als ‘hardloper’ natuurlijk erg belangrijk is.

Een supplement slik je – natuurlijk – niet om gezonde voeding te vervangen. Dit is is slechts ter aanvulling op mijn voeding. Ik weet dat niet iedereen mega enthousiast is over het slikken van supplementen. Zelf denk ik dat wanneer je goed uitzoekt (of laat uitzoeken) wat je nodig hebt, het een goede aanvulling kan zijn op je dagelijkse behoefte. Afgelopen week heb ik bloed laten prikken om te kijken hoe het met mijn bloedwaarden gesteld is, dit deed ik in eerste instantie voor de sporttest die ik volgende week zal hebben, maar ik heb gelijk van de situatie gebruik gemaakt en laat ook onder andere prikken op Vitamine D en Magnesium, om te kijken of het allemaal nog ‘goed’ gaat. Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat.

Slik jij supplementen? En zo ja, welke supplementen slik jij en waarom?

Liefs,
Annemerel

*Deze blog is in samenwerking met Orthica, zij hebben mij vrijgelaten in het schrijven van deze blog, alles wat ik hier geschreven heb is dus mijn eigen mening. Deze blog is geschreven aan de hand van de regels opgesteld door het KOAG/KAG.

Delen:

24 Reacties

 1. Marlous
  april 30, 2018 / 17:08

  Ik slik Omega 3 omdat ik dit te weinig binnenkrijg via voeding en Magnesium om dezelfde reden als jij (ik ren/train veel)

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 18:48

   Waar merk je aan dat je Omega 3 niet genoeg binnen krijgt? Ben benieuwd!

   • Marlous
    april 30, 2018 / 21:42

    Ik merk echt verschil in het feit dat ik minder vermoeid ben, dat mijn haar minder uitvalt en op de een of andere manier voel ik me ‘scherper/alerter’.

 2. april 30, 2018 / 17:18

  Ik ben super benieuwd naar je nog geheime project! En je maakt me met zulke posts nog nieuwsgieriger! Zelf slik ik Magnesium bij voor het behoud van soepele spieren.

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 18:47

   Haha snap ik, sorry! Nog 28 dagen totdat ik het allemaal precies ga uitleggen. Kan zelf eigenlijk ook niet wachten.

 3. Marjan
  april 30, 2018 / 17:26

  Indien uit het bloedonderzoek blijkt dat je waarden goed zijn. Overweeg je dan om de supplementen te staken? Blijkbaar ben je dan in staat om voldoende uit je voeding te halen namelijk.
  En had je niet beter voordat je aan je supplementen begon je bloed kunnen laten controleren?

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 18:47

   Ik blijf de komende maanden mijn bloed controleren en samen met een diëtist bepalen of ik wel of geen supplementen nodig heb.

 4. Tamara
  april 30, 2018 / 19:05

  Ik slik van die mama vitamine tabletten, zeker nu ik zwanger ben, is een aanvulling nooit verkeerd. Ook slik ik sinds kort vitamine D bij, bleek dus dat ik een tekort had. Ook moet ik nu extra op mijn ijzer letten. Vitamine D blijf ik denk ik bijslikken voortaan, dat is natuurlijk niet uit voeding te halen. Mijn dochter slikt ook elke dag een ‘zon-snoepje’, zij mag 1 kinder vitamine tabletje op een dag. Baat het niet…benieuwd naar je boek/project!!

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 19:09

   Ja en Vitamine D moet je wel in zo’n grote mate bijslikken wil je er echt teveel van binnen krijgen, baat het niet dan schaadt het niet inderdaad. Gefeliciteerd met je zwangerschap, hoe ver ben je?

   • Tamara
    april 30, 2018 / 23:26

    De verloskundige zei ook dat ik maar het beste gelijk 50mg vitamine D moest bijslikken. Ik merk nog wel weinig verschil moet ik eerlijk zeggen, maar dat zal misschien op de langere termijn zijn. Benieuwd hoe jouw waarden van vitamine D zijn, je bent wel veel meer buiten door het rennen natuurlijk. Hardlopen gaat helaas niet meer met 22 weken nu, maar dat komt wel
    weer na de bevalling. Maar stiekem mis ik het wel ;)…

 5. Sofie
  april 30, 2018 / 19:13

  Ik slik vitamine-D en magnesium bisglycinaat (een bepaalde verbinding die effectiefer schijnt te zijn door de verbinding). Min of meer dezelfde redenen als die jij beschrijft. =)

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 19:19

   Ben benieuwd: merk je verschil sinds je het slikt?

   • Sofie
    mei 2, 2018 / 21:29

    Bij het slikken van magnesium heb ik wel een idee dat het werkt. Al vind ik dat lastig, want de werking schijnt niet aangetoond te zijn (volgens Eet als een atleet, tenminste). Maar sinds ik dat slik heb ik echt minder last van spierpijn. Terwijl ik vrij veel sport. Voor de magnesium had ik na krachttraining écht dagen spierpijn. Nu train ik met een personal trainer (en dus zwaarder/intensiever) en heb ik nog wel eens spierpijn, maar écht veel minder. Deels gewenning aan de inspanning, natuurlijk. Maar vroeger toen ik zelf aan een nieuw schema begon, liep ik de drie dagen daarna puur op ibuprofen. En zo erg is het dus niet meer geweest.

    Vitamine-D merk ik niet echt iets van. Maar ondanks dat ik (tegenwoordig) vrijwel gezond en gevarieerd eet, heb ik last van chronische vermoeidheid. Of meer psychosomatisch (lastige jeugd gehad, niet zo’n fijne thuissituatie en ben al een jaar bezig met onderzoeken naar een eventuele auto-immuunziekte). Dus dat zal niet meewerken aan het wegnemen van vermoeidheid door middel van vitamine. =)

 6. Demi
  april 30, 2018 / 19:54

  Oh ik word steeds nieuwsgieriger na je project en je nieuwe boek! Can’t wait !!! Ik slik ook een aantal ! Maar of ik er nu verschil van merk durf ik niet te zeggen ! Baad het niet schaad het niet !

 7. Viv
  mei 1, 2018 / 01:37

  Volgens mij ga je een of andere (top)sport transformatie/experiment uitvoeren en je ervaringen opschrijven Op zich leuk idee als dat zo zou zijn, vraag me alleen af of dat echt boekwaardig is…. Dan kan iedereen boeken gaan schrijven. Persoonlijk koop ik alleen boeken die me na een tijdje ook nog boeien en dan nog een keer doorlees. Anders vind ik het gewoon zonde van het papier, als ik eerlijk ben.

  Ben benieuwd of ik in de buurt zit!!

  • Mirthe
   mei 1, 2018 / 09:58

   Een blog schrijven over je dagelijks leven en hobby’s kan ook iedereen, toch kiezen we ervoor die van Annemerel te lezen en te volgen, jij kennelijk ook Viv. Hoe (al dan niet) origineel dit idee zal zijn weet ik ook niet maar voor mij bepaalt de schrijfstijl en de persoonlijkheid wat ik graag lees en daarom denk ik dat dit boek hoe dan ook heel leuk wordt!

   • esther
    mei 1, 2018 / 18:30

    volgens mij is annemerel een beetje inspiratieloos en gaat ze daarom een “project” aan.
    Je moet toch iets doen om als middelmatige blogger in de publiciteit te komen..

    • Annemerel
     Auteur
     mei 1, 2018 / 21:11

     Je had het niet beter kunnen verwoorden :)

    • Emma
     mei 3, 2018 / 15:26

     Erg jammer deze negativiteit! Nergens voor nodig.

 8. Stephanie
  mei 1, 2018 / 11:17

  Ik slik dagelijks vitamine-d (Van Roter) omdat ik vorig jaar september zo verschrikkelijk moe was, en aan de hand van bloed prikken kwam eruit dat mijn vitamine-d veel te laag was. Ik merk echt verschil! Een paar weken terug waren ze op, en ik vergat steeds nieuwe te halen maar ik merkte na een week wel weer dat ik moeër begon te worden. Dus ik heb ze toen gauw weer gehaald :)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 1, 2018 / 11:24

   Aaah wat goed om te lezen. Weet je ook nog wat je vitamine D niveau toen was? Ik ben wel benieuwd wanneer je het begint te voelen zeg maar.

 9. Marieke
  mei 1, 2018 / 12:44

  Ik slik elke dag magnesium. Merk mega verschil. Beter herstel/minder spierpijn én ik slaap lekkerder!

  Wordt het een ultratrail?

 10. Nicole
  mei 2, 2018 / 15:20

  Vitamine B12, D omdat ik dat tekort heb. En daarnaast omega 3-6-9 en magnesium en ijzer bruis.

 11. Roos
  mei 8, 2018 / 08:56

  Hoi Annemerel,
  Ik heb een vraag over magnesiumtabletten want ik overweeg om die ook te gaan gebruiken.
  Alleen zie ik door de bomen het bos niet meer, want er schijnen nog al wat verschillende soorten magnesiumtabletten te zijn.
  Bijvoorbeeld Magnesium-Citraat en Magnesium-Tauraat(taurine).
  Weet jij wat het verschil is en welke Magnsiumtabletten zou jij adviseren, die van Orthica?
  Hoeveel van die Magnesiumcitraat-200 van Orthica tabletten gebruik jij per dag 1 of 2?
  Omdat de aanbevolen dosering daarvan 1-2 tabletten per dag is.
  En is er al meer bekend of je bloeduitslag, met name dan ook over de magnesium?