LET’S TALK ABOUT: The key to happiness is to accept you can’t always be happy

 photo IMG_9106.jpg

Je kunt pas gelukkig zijn op het moment dat je beseft dat je niet altijd gelukkig kunt zijn. En gelukkig zijn, dat is toch hetgeen dat we uiteindelijk allemaal willen. Hoe we dat denken te kunnen bereiken is voor iedereen verschillend. Maar ik denk dat gelukkig willen zijn hetgeen is, wat we met zijn alle met elkaar gemeen hebben.

Wat gelukkig zijn is en wat je gelukkig maakt, dat leer je volgens mij met de jaren. Gelukkig zijn is niet een boek in de winkel, een nieuw paar schoenen en een dikke vette bankrekening. Net zoals dat een foto van een dun model in een tijdschrift niet de reden is dat iemand anorexia krijgt. Het zijn allemaal dingen die bij kunnen dragen aan een gelukkig leven, maar gelukkig zijn is een gevoel dat van binnen uit komt en dat gevoel kun je pas ervaren als je accepteert dat het leven niet altijd leuk is, je niet alles kunt hebben en dat je niet altijd super happy kunt zijn.

Herken je dat gevoel, dat je denkt… ja maar als ik dit zou hebben dan is mijn leven compleet. Ik was zo iemand, misschien ben ik ergens deep down nog steeds wel zo iemand, maar ik weet inmiddels ergens wel dat dat niet waar is. “Ja maar als ik deze camera heb, dan heb ik echt niets meer nodig.” “Ja maar als ik dit bereikt heb, dan ben ik echt het gelukkigste meisje op aarde, dan ben ik klaar.” Het is niet erg om zo te denken, het is niet erg om meer te willen, want ergens naartoe kunnen leven is hartstikke leuk. Maar zoals Miley Cyrus/Hannah Montana zeven jaar geleden al zong, There’s always gonne be another mountain, I’m always gonna wanna make it move. Always gonne be an up-hill battle, sometimes I’m gonna have to lose. Ain’t about how fast I get there, ain’t about what’s waiting on the other side, it’s the climb.

Wat ik (en Hannah Montana) dus wil zeggen, het is niet erg om dingen te willen, om keihard voor dingen te werken, maar vergeet ondertussen niet te genieten. Het gaat niet (alleen) om dat boek dat in de winkels ligt, het gaat om de tien maanden die ik gewerkt heb om ervoor te zorgen dat dat boek daadwerkelijk in de winkels kon liggen. Het gaat niet alleen om het behalen van dat diploma, het gaat ook om het werk dat je daar in gestopt hebt al die jaren.

Maar maak van gelukkig zijn ook een niet al te grote deal. Want spastisch iedere dag gelukkig willen zijn, werkt uiteindelijk alleen maar tegen je. Beseffen dat je niet altijd gelukkig kunt zijn en daarom niet krampachtig iedere dag ‘het beste uit jezelf’ proberen te halen, zorgt voor rust. Althans, bij mij. Je kunt niet iedere dag de mooiste, gelukkigste, meest productieve, fabuleuze versie van jezelf zijn. Want op een gegeven moment vind je die versie niet goed genoeg meer, omdat je uiteindelijk meer wil. Ik bedoel, misschien wil je wel heel graag een tien kilometer in 60 minuten lopen. Maar als je dat week in, week uit doet, wil je op een gegeven moment toch ook die tien kilometer in 57 minuten lopen? Of ben ik de enige die uiteindelijk altijd meer wil?

Goed, dit waren mijn overpeinzingen over gelukkig zijn. Doe er mee wat je ermee wilt. Ik denk dat ik niet de enige ben bij wie de vork zo in de steel zit, maar ik geloof ook dat er mensen zijn die anders in elkaar zitten. Iedereen is anders. Maar ik neem aan dat uiteindelijk iedereen toch gewoon heel graag gelukkig wil zijn.

Liefs,
Annemerel

Delen:

27 Reacties

 1. maart 24, 2016 / 17:06

  Precies wat ik even nodig had. Dankjewel Annemerel!

  Net als we allemaal verdienen gelukkig te zijn, hebben we ook allemaal toestemming om ons ongelukkig te voelen.

  Een virtuele knuffel.

 2. maart 24, 2016 / 17:19

  Helemaal waar, waar je echt gelukkig van wordt ontdek je met de jaren. Ik heb hier vooral veel over nagedacht toen ik eind vorig jaar voor een halfjaar alleen in Finland zat. Ik had toen erg veel vrije tijd en alle tijd om na te denken over waar ik echt blij van wordt. Hardlopen in de natuur en de vogeltjes horen fluiten, boeken lezen op de bank met een achtergrondmuziekje aan of meezingen met een van mijn favoriete nummers horen daar toch wel echt bij. Daar probeer ik dan nu ook zoveel mogelijk tijd voor vrij te maken. Want gelukkig zijn is heel belangrijk ;)

 3. Rianka
  maart 24, 2016 / 17:26

  Ow dit had ik ook net even nodig ja! Je hebt helemaal gelijk!

 4. marly
  maart 24, 2016 / 17:45

  Wat een fijn artikel! Weer even een soort eye-opener na een drukke dag en drukke dagen voor de boeg!

 5. Elise
  maart 24, 2016 / 18:09

  Fijn blog, zeker leuk om van jou te lezen. Ik ervaar dit precies zo. En nee, je bent niet de enige die altijd meer wilt (zelf probeer ik nu ook wat vaker en langer tevreden te zijn).

 6. maart 24, 2016 / 18:22

  Amen. Dankjewel voor het schrijven van dit artikel. Dit is precies waar ik zelf ook vaak over na denk en wat ik ook altijd probeer na te streven en uit te dragen. Spot on!

 7. maart 24, 2016 / 19:12

  Wat een super goed artikel! Net wat ik nodig had, echt heel fijn :)

 8. Britt
  maart 24, 2016 / 19:35

  Fijn om te lezen dit!

 9. maart 24, 2016 / 19:41

  Ik zit in een enorm zware periode, maar ik probeer van zoveel mogelijk dingen te genieten. Want als je je van al het positieve gaat afsluiten word je alleen maar ongelukkiger.

 10. maart 24, 2016 / 19:45

  Héél herkenbaar! En ergens naartoe leven is vaak nog leuker dan het eindelijk in handen hebben. Voor hen die hoge eisen stellen zal het nooit helemaal genoeg zijn. Gelukkig zijn er dromen en wensen genoeg waar je keihard voor kunt werken ;-)

 11. Ilse
  maart 24, 2016 / 19:49

  Wat een ontzettend fijn artikel, had ik wel even nodig op dit moment.

 12. maart 24, 2016 / 20:14

  Amen.
  Een van de redenen waarom je gelukkig bent/wordt door iets is omdat je er naar uitgekeken hebt. Het verlangen naar, dat je gekoesterd hebt om op een punt te komen dat je aan dat verlangen voldaan hebt; geeft je dat gelukzalig gevoel vol adrenaline.
  Maar ook: zonder negatieve momenten in het leven, kan je de mooie, positieve momenten niet koesteren; want je beseft niet (genoeg) hoe kostbaar die positieve momenten zijn.

 13. Elvira
  maart 24, 2016 / 20:26

  Goed artikel. Kan mijzelf er in terug vinden. Mijn vader beschreef mij regelmatig als “je krijgt een vinger maar je wilt de hele hand”. Het is opzich goed om het altijd beter (of meer) te willen, dat houd je bezig en bij mij zit het in mijn aard. Dat drijft me. Maar soms moet je inderdaad ook stilstaan bij wat je al hebt en soms mag je ook even lekker balen of sip zijn.

 14. N
  maart 24, 2016 / 21:51

  Ik vraag me af of je weet hoe het is om echt heel ongelukkig te zijn?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 25, 2016 / 08:28

   Dat denk ik niet.

   Maar dit is ook niet geschreven voor degenen die diep ongelukkig zijn en er zelf niet uitkomen. Dit is geschreven met in het achterhoofd dat je sommige kleine dingen zou moeten accepteren om gelukkig te kunnen zijn.

 15. maart 24, 2016 / 22:02

  Gelukkig zijn is inderdaad echt een heel erg belangrijk aspect in je leven, eigenlijk het belangrijkste. Het vinden van geluk is soms een parcour waardoor je heen moet, maar je haalt altijd de finish.

 16. maart 24, 2016 / 23:57

  Wat mooi geschreven zeg! Ik ben het helemaal met je eens.

 17. maart 25, 2016 / 08:14

  Eens een dipje hebben of een moeilijke periode meemaken is natuurlijk niet hetzelfde als echt DIEP ongelukkig zijn, maar ik denk wel dat je inderdaad met de juiste ingesteldheid al veel kan bereiken.

 18. maart 25, 2016 / 09:00

  Ik word erg gelukkig van accepteren dat ik grote gedeeltes van de tijd niet jubelend van vreugde gelukkig ben.

 19. maart 25, 2016 / 11:05

  Mooi om te lezen Annemerel! Geluk zit inderdaad in zoveel dingen. Het gaat niet alleen om het uiteindelijke doel, maar inderdaad ook om de weg ernaartoe. Daar leer je zoveel (meer) van, waardoor je de momenten dat je je minder voelt tijdens die reis ook weer kunt balanceren met nieuwe kennis. En dan stukje meer willen, meer bereiken.. Ik ben van mening dat dat inderdaad in een persoon zit, de wilskracht om meer te willen, om jezelf uit te dagen om niet alleen sneller te worden maar ook om jezelf uit te dagen om meer te genieten. Op het moment dat je meer geniet, is er een grote kans dat je jezelf ook gelukkiger gaat voelen. Helemaal mee eens dus dat je niet elke dag gelukkig kunt zijn.Veel plezier nog met genieten ;-)

 20. maart 25, 2016 / 13:37

  Precies. Elke dag gelukkig zijn kán ook helemaal niet. Je hebt struggles nodig om te groeien :) Mooi gezegd!

 21. maart 25, 2016 / 13:44

  Heel erg herkenbaar en mooi geschreven. Ik ben ook zo iemand die altijd van alles wil en hard werkt om iets te krijgen, maar als ik het dan bereikt heb dan ben ik alweer bezig met het volgende. Ik geniet dus helemaal niet zo van wat ik heb. Wel probeer ik steeds meer stil te staan bij de kleine geluksmomentjes in het leven, want uiteindelijk zijn die kleine, onverwachte momenten vaak het mooist!

 22. l,brouwer
  maart 25, 2016 / 14:20

  Voor mij zit geluk en gelukkig zijn in vrijheid. Vrij zijn in wie en wat ik ben ,Vrij zijn om te kiezen wat ik zou willen doen.Vrij zijn om te gaan en staan waar ik wil.Geen onderdrukking, geen angst om mijn mening te mogen geven.vrij zijn om waar ook op de wereld ergens wakker te worden, en gelukkig te zijn van iedere dag die je gegeven is. Verwonderd te kunnenzijn hoe mooi de wereld is de zon, de maan en de natuur in al zijn schoonheid. .ons gegeven gratis en voor niets. Al het matriele is maar bijzaak ,een mooi huis ,een goede baan.We hebben helemaal niet zo veel nodig, om daarin ons geluk te zoeken. VRIJHEID dat is wat mij gelukkig maakt, en ik wordt ongelukkig wanneer ik besef dat er zoveel mensen op deze wereld zijn die dat niet kunnen zeggen ,doordat zij onderdrukt worden in wie en wat zij zouden willen zijn.

 23. maart 25, 2016 / 17:06

  Mooi <3

 24. Lotte
  maart 26, 2016 / 20:37

  Dit had ik even nodig, dankjewel Annemerel! Erg mooi verwoord

 25. maart 27, 2016 / 14:43

  Wat een mooie foto, je straalt echt !