LET’S TALK ABOUT: Social media

 photo Desktop1632.jpg

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de video van de (inmiddels) negentienjarige Australische Essena O’Neill. Op Instagram leek ze het allemaal te hebben, het lichaam, het leven, de kleding, de vrienden, de volgers (op Instagram alleen al een slordige half miljoen), maar het was allemaal nep. Zo zegt ze zelf in een emotionele video die ze begin deze week op YouTube plaatste. De video ging al snel viral en alle grote media van Harper’s Bazaar en Vogue tot E! Online en HollywoodLife berichtten erover. En de discussie – die sowieso het afgelopen jaar al flink gaande is – werd nog even flink aangewakkerd, hoe écht is sociale media nu echt? Ook mij zette het aan het denken.

Hoe echt sociale media accounts van anderen zijn, daar kan ik niets over zeggen, daar heb ik ook helemaal niets mee te maken. Maar op mijn eigen accounts – evenals op mijn blog – ben ik altijd eerlijk. Zo zijn de foto’s die ik op Instagram plaats in  9 van de 10 gevallen altijd gemaakt net voor het moment dat ik het plaats. Met als uitzondering ’throwback’ foto’s en sommige foto’s waar de hashtag ‘spon’ bij staat. Die laatste moeten namelijk vaak goedgekeurd worden door het bedrijf dat de Instagrampost gesponsord heeft, maar dat betekent niet dat ze niet minder waar zijn. Als voorbeeld dat kopje thee van gisteren. Dat moest gisteren online, maar toen zat ik bij de tandarts (AU trouwens!!!) de foto had ik een dag eerder al gemaakt, maar dat was wel écht mijn momentje. Met mijn favoriete thee van dat moment en dat taartje? Als je me een beetje volgt weet je dat ik leef voor die taartjes.

Filter
Natuurlijk plaats ik alleen de beste foto die gemaakt is en vaak heb ik wel een aantal foto’s nodig om als ‘de beste versie van mezelf’ op de foto te staan, maar ik neem aan dat mijn volgers slim genoeg zijn om dat te begrijpen. Filters? Die gebruik ik meestal niet… Ik pas het contrast vaak iets aan, zodat de foto net iets sterker is, vind ik mooi. En als mijn foto heel erg geel is door het licht hier in mijn studio, dan maak ik hem iets koeler. En als er niets meer te redden valt aan de foto en ik hem toch wil plaatsen, dan maak ik de foto zwart/wit, dat helpt altijd. Oh en als ik een foto plaats waar op mijn buik te zien is, zorg ik er natuurlijk altijd voor dat ik mijn buikspieren een beetje aanspan, dat lijkt me niet meer dan logisch. En als ik net twee borden pasta gegeten heb, dan wordt die foto in bikini niet eens gemaakt. Dat snap je zelf ook wel, toch?

Instagram nep?
Maar maakt dat mijn Instagramprofiel nep? Ik denk het niet. Ik probeer niet iets te verkopen dat anders is dan de waarheid. Ik probeer van mijn Instagramprofiel een klein dagboekje te maken, aan de hand van foto’s. Ik plaats foto’s van de plekken waar ik ben, op het moment dat ik daar ben. Ja, soms moet ik voor een hardloopfoto drie keer extra hetzelfde stukje lopen, maar het lijkt me niet meer dan logisch dat ik niet meteen de eerste keer goed op de foto sta, ik ben namelijk geen model, verre van zelfs. Ik schreeuw overigens nooit naar mijn zusje (zoals Essana O’Neill beweerde te doen) als ze nog een foto van me moet maken, ik kijk haar altijd heel lief aan en biedt vervolgens altijd aan om ook iets voor haar te doen ;-).

Balans
Ik ben ontzettend bewust van het feit dat mijn Instagram, mijn blog en zelfs mijn Snapchat, invloed kunnen hebben. Dat mensen kunnen denken, wow, wat Annemerel heeft, dat wil ik ook. Terwijl ik ook maar gewoon Annemerel ben, ik heb dezelfde problemen als ieder ander. Ik probeer altijd de balans te vinden tussen het delen van persoonlijke details en mijn eigen privacy. Ik probeer een balans te vinden tussen soms verdrietig zijn (heeft iedereen toch?) en geen zeurpiet willen zijn. En dat is nog verdomde lastig, want hoe ‘echter’ je probeert te zijn en hoe meer je over jezelf deelt, hoe kwetsbaarder je jezelf opstelt en hoe meer er tegen je gebruikt kan worden. Maar tegelijkertijd wil je dus ook niet doen alsof het leven altijd een groot feest is, want het leven IS gewoon niet altijd een feestje. Gelukkig. Want je moet dalen kennen om pieken te ervaren. Hoe kun je anders een onderscheid maken?

Schaamte
Als ik nieuwe mensen leer kennen en zij mij vragen wat ik doe om mijn huur te betalen, vind ik dat soms een beetje lastig. Het woord ‘blogger’ wordt namelijk niet door iedereen als iets positiefs beschouwd. Ik zeg er dan ook altijd heel snel achteraan dat ik ook voor Metro schrijf en dat ik bezig ben met mijn eerste boek. Soms betrap ik mezelf erop dat ik me lijk te schamen om het feit dat ik ‘blogger’ ben en dat vind ik jammer. Want nu doen we dus eigenlijk gewoon weer een stap terug naar 2003, toen ik begon met mijn blog en ik op school altijd werd nageroepen met ‘Hé Annemerel.tk’ (.tk was de gratis domeinnaam die ik in die tijd had). Waarom zou ik me schamen voor wat ik doe, ik heb toch eigenlijk helemaal niets om me voor te schamen? Ik probeer mijn lezers juist een positief gevoel te geven en mezelf niet neer te zetten als een soort van godin die aanbeden dient te worden. Ik ben Annemerel en ik had je beste vriendin kunnen zijn, of je zus(je).

Commercieel
Ja, sommige blogs op Annemerel.com zijn commercieel. Maar  tegen potentiële opdrachtgevers zeg ik: ‘ik wil mijn lezers niet naaien, het moet een samenwerking zijn die bij mij en mijn blog past’. Ik probeer steeds selectiever te worden in de commerciële samenwerkingen die ik aan ga en ik heb het geluk dat ik steeds selectiever kan worden, want dat betekent dat het aanbod van adverteerders die met mij samen willen werken groeit en ik dus daadwerkelijk kan kiezen. Ook ben ik altijd duidelijk wanneer ik iets gekregen heb, dan staat er in de tekst iets als ‘dankjewel [merknaam]’ of ‘[merknaam] stuurde mij [productnaam]’ of wanneer er voor iets betaald wordt. Op Instagram gebruik ik de hashtag ‘#spon’ en voor een gesponsorde blog staat altijd ‘sponsored’. Maar nogmaals, dat betekent niet dat ik iets vertel dat nergens op slaat, dat niet de waarheid is, het betekent alleen dat het bedrijf achter het merk mij geld geeft.

Laten we even een voorbeeldje nemen… Dat kopje thee van gisteren op Instagram...

Ik werd betaald om iets te schrijven over Fair Trade week die vorige week plaatsvond, ik heb een theepakket opgestuurd gekregen van Fair Trade Original. Het was de bedoeling dat ik mijn theemomentje in de blog zou verwerken. Als je mijn blog al wat langer volgt weet je dat ik de hele dag thee drink en dat ik er vaak een fijn momentje van maak met taartjes. Het onderwerp paste dus heel goed bij me. Afgelopen weken heb ik alle soorten thee die ik opgestuurd heb gekregen uitvoerig geprobeerd en inmiddels ben ik écht groot fan van de Rooibos variant geworden, zo’n fan dat ik zelf alweer een tweede pakje gekocht heb (er zitten 20 zakjes in een pakje, het is 3 weken geleden dat ik mijn doosje kreeg, ondertussen ben ik ook een paar dagen in het buitenland geweest, best bijzonder dat er al een doosje leeg is dus, ook omdat ik al die andere smaken nog geprobeerd heb). Onderdeel van het gesponsorde deel op mijn blog was ook het plaatsen van een Instagrampost en dat deed ik gisteren. En toen ik gisteren zei dat die Rooibos thee mijn favoriete thee van dit moment is, heb ik geen woord gelogen. Erbij stond ook de hashtag #spon, om aan te geven dat het een gesponsord bericht is.

Goed, to the point wat wil ik nu eigenlijk zeggen:
– Neem social media met een korreltje zout, zie het als inspiratie, maar bedenk je ondertussen wel dat het niet allemaal echt is.. dat die taartjes echt niet allemaal gegeten worden (bij mij wel trouwens, maar dat terzijde), dat die foto op het strand niet in één keer goed was en dat er wat geknutseld kan zijn aan de foto.
– Besef je dat alle social media persoonlijkheden ook gewoon mensen zijn. Mensen met menselijke problemen. De kans dat je een relatiecrisis tot in de detail op Instagram voorbij ziet komen is klein, maar ook Instagrammers hebben ze. Net als menstruatiekrampjes, alle stoplichten die ’s ochtends op rood staan en soms geen zin om te sporten. Alleen plaatsen ze daar niet altijd allemaal foto’s van.
– Als ik iets gekregen heb en ik laat dat zien op Instagram of mijn blog, schrijf ik er altijd bij dat ik het gekregen heb. Wanneer ik geld heb gekregen om over een product of dienst te schrijven, staat er altijd bij dat het gesponsord is. Laten we dat voorop stellen. Ik denk dat in Nederland de meeste bloggers/instagrammers zich hier wel aan houden, hoewel ik bij sommige stylebloggers – ik noem geen namen – wel mijn bedenkingen heb.
– Uiteindelijk komt het toch allemaal neer op liefde van de mensen om je heen. Mijn familie en mijn vriendinnen zijn een stuk belangrijker dan de hoeveelheid likes en comments die ik krijg op een foto. Ook al vind ik die likes en comments hartstikke leuk natuurlijk. Maar het moet niet iets zijn waar je je waarde aan ontleent. Het internet is snel en hard, waar moet je naartoe als je ineens minder interessant wordt en die likes waren het aller belangrijkste in je leven? Dat lijkt me eng.

Dat is alles, voor nu… ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken.

Liefs,
Annemerel

Delen:

38 Reacties

 1. november 6, 2015 / 12:04

  Ik ben het helemaal met je eens, goed dat je hier ook aandacht aan geeft! Liefs, Isa

 2. november 6, 2015 / 12:07

  Annemerel, je had het niet beter kunnen verwoorden. Helemaal mee eens!

 3. november 6, 2015 / 12:17

  Goed geschreven! Ik zie Instagram ook echt als inspiratie en vind het leuk om op die manier mensen te volgen, maar ook om zo een beetje een kijkje te nemen in het leven van anderen. Jij houdt het voor mijn gevoel (en zoals je zelf ook zegt) wel heel echt en realistisch. Andere bloggers posten berichten over dat ze in New York zouden zijn terwijl ik ze bij iemand anders op Snapchat in Amsterdam zie, en dat maakt het af en toe wel lastig: want hóe realistisch is het inderdaad?

 4. Rosanne
  november 6, 2015 / 12:19

  Ik kan me voorstellen dat dit hele gebeuren je soms wat benauwd kan maken, maar ik weet zeker dat het grootste deel van je lezers weet dat jij niet op die manier nep bent. Mensen die klagen zouden ook hypocriet zijn, niet alleen bloggers maken zich schuldig aan hun leven (ietwat) filteren: iedereen doet het (wel of niet bewust, op facebook bijv.). Fijn, lief stuk.

 5. november 6, 2015 / 12:34

  Ik ben vooral heel benieuwd hoe de jongere generatie hier in staat en hier later mee om zullen gaan.

  Verder hoop ik en ga ik ervan uit dat elk mens met een goed portie brein hier door heen prikt. Een mooie foto op Insta is leuk but that’s it, we weten denk ik allemaal dat wij mensen, ook die met een perfecte feed of blog een k*tdag kunnen hebben.

  Mooi verwoord Annemerel.

 6. Gea
  november 6, 2015 / 12:47

  Mooie blog Annemerel! Voor mij helemaal herkenbaar in alle blogs die ik van je lees! Oprecht, eerlijk en met een dosis nuchterheid en humor!
  Ga zo door!!!

 7. Irene
  november 6, 2015 / 12:50

  Omdat jij “echt” bent, is het juist leuk om je te volgen!

  Ik ken het probleem ook een beetje. Ik vind het leuk om lekkere, gezonde recepten te delen en te schrijven over gezond eten (daarom studeer ik Voeding&diëtetiek). Maar op de eenofandere reden denken mensen dat ik nooit meer iets ongezonds zou eten. Iets wat helemaal niet klopt haha

 8. Danielle
  november 6, 2015 / 13:16

  Ik vind dat jij hier altijd super duidelijk in bent en dat waardeer ik. Daarom lees ik je denk ik ook graag: ik het gevoel heb dat je echt bent. Het is super goed dat je een stukje als dit plaatst, maar eigenlijk heb je dit niet nodig omdat je er (zoals ik al zei) altijd al redelijk duidelijk over bent. Je mag je wat mij betreft wel wat minder excuseren voor het feit dat je soms geld verdient aan je blog. Je stopt er tijd in om de kwaliteit hoog te houden en daar mag wat voor terug. Zonde om tijd te besteden aan mensen die dat een probleem vinden ;)

 9. Marieke
  november 6, 2015 / 13:22

  Onbewust heeft mijn reactie gisteren onder jouw kopje thee nogal wat los gemaakt, zie ik nu.
  Het ging mij er totaal niet om dat je geen geld zou mogen verdienen aan het plaatsen van zulke foto’s. Natúúrlijk begrijp ik ook wel dat dit nu juist de manier is waarop je als blogger uiteindelijk aan het eind van de maand de huur kunt betalen. Maar juist de zin “Ik ben Annemerel en ik had je beste vriendin kunnen zijn, of je zus(je).” slaat de spijker op z’n kop. Ik volg je nu al bijna 5 jaar en gisteren was ik dus ook gewoon OPRECHT benieuwd naar het commerciële verhaal achter de foto. (Net als ik nou ook zo benieuwd of je écht fan bent van Libresse, maar hee jaa das nou ook weer zo’n vreemde vraag ;-) haha)

  – DUS: Nee het was geen hysterische reactie, maar puur belangstelling en nieuwsgierigheid hoe zo’n post achter de schermen nou in z’n werk gaat.
  – Ik wist niet dat #spon betekent dat het bericht gesponsord is, dus: weer wat geleerd.
  – Inmiddels heb ik zo’n trek gekregen in die Rooibosthee, dat ik zo maar even naar de supermarkt loopt. Missie geslaagd. En dat is nu nét waarom ze jou betaald hebben. Cirkeltje weer rond. ;-)

  ;-)

  Het was dus ook niet bedoeld als gemene aanval, zoals

  • Marieke
   november 6, 2015 / 13:22

   Ik zie dat er nog een halve zin ontbreekt, maar de boodschap lijkt me wel duidelijk nu haha.

   • Annemerel
    Auteur
    november 6, 2015 / 13:29

    Hi Marieke, geniet van je rooibosthee ;-). Ik wist dat het geen gemene aanval was, maar ik had deze blog voor het grootste deel al geschreven. Na jouw berichtje dacht ik wel ‘misschien moet ik nog iets duidelijker zijn’ dus heb ik hem iets aangepast. Ik vind het altijd heel erg belangrijk om open kaart te spelen en zo eerlijk mogelijk te zijn, vandaar deze blog!

    • Marieke
     november 6, 2015 / 13:32

     Duidelijk :-)

 10. Kay
  november 6, 2015 / 13:25

  Mooi blog, goed geschreven!

 11. november 6, 2015 / 13:29

  Goed stuk, Annemerel. Ik vind dat je een duidelijke uitleg geeft en een goed punt maakt, maar vind persoonlijk niet dat je jezelf hoeft te verdedigen. Ik denk dat iedereen filtert en minstens 5 selfies maakt voordat de juiste er tussen zit die geplaatst word. Daaruit zou al een stuk begrip moeten ontstaan naar mede social media gebruikers (of het in ieder geval met een korreltje zout te nemen). Ik waardeer jouw blog en social media kanalen des te meer dat je overal netjes spon bij zet als iets gesponsord is, maar ook gewoon lekker een selfie plaatst na het sporten etc! Toevallig had ik gisteren een college over authenticiteit en ik vind dat als iemand laat zien dat ze echt is op social media, dan ben jij het wel (ok, ken je niet in het echt, maar je snapt vast wat ik bedoel! Haha!).

 12. Miny
  november 6, 2015 / 13:34

  Mooi verwoord Annemerel. Laat Social Media een inspiratie zijn en niet iets waar je je leven aan gaat spiegelen.

 13. november 6, 2015 / 13:53

  Mooi geschreven en heel duidelijk naar je lezers toe. En natuurlijk mooi dat je de luxe hebt om te kiezen voor producten die je ook écht tof vindt, daardoor is het sowieso veel realistischer en komt het minder gesponsord over.

 14. november 6, 2015 / 13:56

  Mooi. Heel mooi geschreven. Maar echt. Ik vind het knap hoe je altijd eerlijk bent, je echtheid toont en ben van mening dat dát juist jouw kracht is. Het is wat het is, mooi of lelijk, leuk of stom. En dat deel je, omdat je ook gewoon een mens bent. En een groot voorbeeld, want er is niets mis, met echt zijn.

 15. november 6, 2015 / 14:46

  Prachtig artikel, Ann. Helemaal eens.

 16. november 6, 2015 / 14:50

  Wat een fijne blog en wat heb je het duidelijk uitgelegd! Ik kwam gisteren deze quote tegen en die beschrijft helemaal hoe ik er over denk: “Social media was made to express the things you love, not be the thing you love”.

 17. november 6, 2015 / 14:56

  Wat een goed artikel. Ik vind het apart dat er nu zoveel ophef is. Voor mijn gevoel is het vrij duidelijk dat veel social media kanalen, en vooral instagram, alleen de positieve kant van het leven laten zien. Ik heb er ook geen behoefte aan een foto te maken als ik net een potje heb zitten stressen vanwege mijn studie of gezondheid, om die vervolgens met iedereen te delen. En iedereen snapt dat toch gewoon? Daarnaast is het overduidelijk wat gesponsord is en wat niet, dus ook daar kan je als kijker doorheen kijken. Ik vind dat er weer drama om niets wordt gemaakt. Vandaar dat ik het ook helemaal eens ben met je artikel ;) X

 18. november 6, 2015 / 15:03

  Gek he, dat je jezelf altijd zo de grond in praat. Alsof blogger zijn niet super cool is!!!!! Goed gezegd, en ach, iedereen heeft tegenwoordig lekker z’n eigen podium op social media. Je kunt ermee doen wat je zelf wilt, toch!

 19. Ilse
  november 6, 2015 / 15:37

  Prachtig geschreven Annemerel, ik zie instagram ook als manier om inspiratie op te doen. En om mijn mooie momenten met mijn volgers te delen. Ik volg je nu een paar jaar en ik zie inderdaad je oprechtheid en dat je alleen gesponsorde dingen doet die bij je passen en dat maakt je juist zo enthousiast over de producten en spullen.

 20. Elvira
  november 6, 2015 / 16:08

  Mooi geschreven. Ik vind ook dat men zelf kritisch mag nadenken over social media, het gras lijkt altijd groener bij de buren. Daarnaast vind ik het van jou heel goed dat je het eerlijk aangeeft wanneer iets gesponsord is.

 21. november 6, 2015 / 16:30

  Ik ben het helemaal met je eens! Natuurlijk heeft social media zijn duistere kanten, maar met een beetje verstand kan iedereen lijkt me zelf wel bepalen wat echt is en wat toch een beetje fake is…? Sommige mensen (zoals Essena) gaan er nogal ver in, en dat is best jammer. Ik vind het leuk om geïnspireerd te worden door social media. Heel fijn trouwens dat jij bij de eerlijke social media gebruikers hoort. Waarschijnlijk speelt dat ook erg mee in dat ik het zou leuk en fijn vind om je te volgen!

 22. november 6, 2015 / 16:48

  Super goed verwoord. En als ik eerlijk ben, jij bent een van de bloggers die ik altijd geloof als ze zeggen wanneer iets wel/niet gesponsord is. Wat je zelf al aan geeft, je probeert zoveel mogelijk open kaart te spelen en dat zorgt ervoor dat men je gelooft, althans, zo werkt het bij mij. Ik vind je een fijne en eerlijke blogger. Ga zo door.

 23. Lieve
  november 6, 2015 / 17:48

  Wat een mooi en duidelijk bericht. Mijn vraag van laatst was ook op basis van de discussie die is ontstaan over social media inderdaad. Ik denk dat je zelf nog altijd beslist hoe je gebruik maakt van een medium. Ik vind het fijn dat je zo transparant bent over je manier van werken. Ik vind het als trouwe lezer ook fijn om jouw stukken te lezen over je acne, je eens zonder make-up te zien, of te lezen over je struggelingen met deadlines. Persoonlijk heb ik niet zoveel behoefte om op te kijken tegen iemand anders, maar wel om geïnspireerd te raken. En dat doe je met je blog zekee! Ik word er vrolijk van en voel me meer gemotiveerd om mijn eigen deadlines te halen en te blijven trainen voor de volgende race.

  Ik hoop dat je de volgende keer als iemand je vraagt wat je doet, met trots zegt dat je blogger bent. De manier waarop je het aanpakt is namelijk echt iets om trots op te zijn!

 24. Jessica
  november 6, 2015 / 18:25

  Ik vind dat jij het echt top doet (: je creëert geen een of ander hoogverheven persoon maar je bent gewoon heerlijk relatable. Ik snap dat je wel eens denkt, ja ik voel me klote maar ik wil ook geen zeikblog. Ik vind dat je die balans echt perfect hebt (:

 25. november 6, 2015 / 19:15

  Ik vind dat je dit heel mooi geschreven hebt. Ook ik plaats mijn beste foto op Instagram. ik zie dit dan ook wel als een collectie mooie foto’s. Ik speel vaak wat met contract en/of witbalans en gebruik niet zo heel vaak een filter. Wel plaats ik alleen dingen die ook echt in mijn leven voorkomen. Ik ken mensen die er van alles op plaatsen, dingen die ze zelf niet bezitten, niet hebben en wat dan ook. Dat is natuurlijk wel nep, maar who cares.. Ik vind dat iedereen zijn ding moet doen, zolang ik me maar prettig vind bij alles wat ik doe.

 26. chantal
  november 6, 2015 / 19:24

  Duidelijk en helder, en iedereen die niet snapt dat de meeste instagrammers de beste en mooiste kiekjes van hun leven plaatsen, moeten misschien maar gewoon niet instagrammen, of onder ouderlijk toezicht blijven staan :)

 27. Sarah
  november 6, 2015 / 22:36

  Ik weet niet wat ik van alles vind, omdat ik zelf geen instagram heb, geen twitter en weinig andere toestanden. Maar ik vind het wel heel fijn, Annemerel, dat je hier je tijd voor neemt. het siert je als blogger dat je hier een mening over hebt en daarvoor uitkomt, inclusief alle vraagtekens en aarzelingen.

 28. Annet
  november 7, 2015 / 00:02

  En deze blogpost is precies waarom ik jouw zon gaaf mens vind! Als er iemand eerlijk overkomt op sociale media, ben jij het wel; make-up loze dagen, eetbuien, je problemen zoals acne, jij deelt ook de minder leuke, maar voor ieder meisje, bekende problemen. Iedereen probeert zich zo goed mogelijk te presenteren, duh! Deze blogpost bewijst maar weer dat jij je erg bewust bent van je voorbeeldfunctie voor vele meiden!

 29. daphne
  november 7, 2015 / 08:38

  ik moet eerlijk zeggen dat ik juist jouw blogs een van de meest eerlijke vind! je zet fotos van jezelf neer waar je benst in the moment bent met zweet en alles en vertelt uitgebreidn als je niet lekker voelt met details haha :)

 30. Willemijn
  november 7, 2015 / 09:22

  Wat een ontzettend goed geschreven artikel! Volgens mij is Annemerel.com de eerlijkste blog op het internet. Instagram is voor mij meer als een inspiratie, en ik ga er altijd maar vanuit dat wanneer er sponsored staat dat bloggers wel hun eerlijke mening geven. Bij sommige bloggers twijfel ik daaraan, maar bij jou zeker niet. Heel goed artikel en ga zo door!

 31. november 7, 2015 / 11:30

  Ik heb me ook wel even beziggehouden met de video van Essena (grappig trouwens dat haar achternaam op zichzelf al een merknaam is) en stiekem ook met de reactie daarop van de twee zusjes waarmee ze in LA verbleef en die ze indirect dus ook ‘miserable’ had genoemd. Eerst dacht ik ok, je hebt best een punt, maar toen ik er wat langer over nadacht kwam ik daar eigenlijk wel een beetje op terug. Zíj ervaarde social media als iets waar ze helemaal voor leefde en haar eigenwaarde vanaf liet hangen, maar dat is gewoon niet voor iedereen zo en ook niet iedereen leeft gelijk een nepleven omdat ze teveel bezig zijn met Instagram. Het is misschien goed om even stil te staan bij het feit dat je eigen leven (en hoe tevreden je daarmee bent) belangrijker is het beeld dat je weergeeft op Instagram (en hoeveel likes je daarop krijgt), maar haar verhaal geldt echt niet voor elke Instagramgebruiker. Daarnaast denk ik dat het in Nederland best goed geregeld is met de transparantie en het aangeven wanneer je ergens voor betaald krijgt. Ik kan het heel erg waarderen dat jij het je alsnog ‘eigen’ probeert te maken en niet alleen het product laat zien, maar er ook een eigen verhaal bij kan vertellen, maar zelfs als je dat niet deed en er wel bij zette dat het gesponsord was vond ik het ook geen schande.

 32. november 7, 2015 / 21:50

  Amen.

 33. november 7, 2015 / 22:20

  Heel mooi verwoord. Ik lees vaker dit soort artikelen de laatste tijd en aan de ene kant is dat jammer. Want het is net alsof bloggers zich moeten verantwoorden. Dit is nu eenmaal een baan. Net als dat de tv-zenders en you-tube moeten leven van reclame, zo moeten blogs dat ook. Anders kun je met zo’n groot aantal volgers de kosten ook niet meer overzien. En daarnaast is het veel meer werk als een kantoorbaan waar je om half 5 de deur uit loopt. En ik kan het weten, want ik werk fulltime en blog daarnaast dagelijks. Maar met veel plezier! :) Ik zou het voor geen goud willen ruilen. Ik snap alleen niet waarom het nog altijd zo’n taboe lijkt. Anyway, dankzij jouw blog (de eerste die ik ooit las en die ik meteen vanaf de eerste pagina tot het toenmalige heden las) heb ik blogs leren kennen en ben er uiteindelijk zelf een begonnen. En toen was het niet eens commercieel hier. Je hebt er jarenlang niets voor gekregen. Het is nu eenmaal zo gelopen en dat is top. Want je maakt je werk van je hobby en passie. Wat is er nu mooier? Daarnaast vind ik dat jij ontzettend open en eerlijk overkomt. En totaal niet fake. Ook niet op IG. Dus keep up the good work. Ik lees wel! :) Xx

 34. Emilie
  november 8, 2015 / 11:49

  Wat een top artikel weer. Ergens vind ik het wel een beetje jammer dat je hierover schrijft; ik krijg het idee dat je jezelf moet / wil verantwoorden over hoe jij je geld verdient. Ik heb nooit ook maar een moment getwijfeld over jouw oprechtheid op instagram of op je blog. Tussen de regels door lees ik hoe jij bent en de gesponsorde posts die jij maakt passen inderdaad goed bij je; je geeft je eerlijke mening en als je ergens niet enthousiast over bent dan zeg je dat ook. Dat is ook wat ik zo leuk vind aan jouw blog; je geeft je eerlijke mening; wat maakt mij het dan uit als je daarvoor betaalt krijgt (als een artikel een advertorial is) of niet (als je schrijft over iets wat je uit jezelf hebt gekocht/ontdekt/uitgeprobeerd).

  Anyhow. Ik lees al jaren lang elke dag verschillende blogs, maar die van jou is toch echt m’n favoriet. Ga zo door :D

 35. november 21, 2015 / 21:07

  Ik vind dit een hele goede blogpost en ik geloof jou ook als ik dit lees, omdat ik je blog (en jou) al heel erg lang volg. Vind dat je het goed aanpakt! Duidelijke post ook!