LET’S TALK ABOUT: Real books

 photo IMG_8202.jpg

Vier jaar geleden stapte ik over van papieren naar digitale boeken. Het begon met een E-reader die ik bij Girlscene had gekregen om te testen, maar al snel ruilde ik die E-reader in voor een iPad Mini. Jarenlang vond ik het lezen op mijn iPad Mini fantastisch, ik kon hem in één hand vasthouden, hij ging makkelijk mee in mijn bagage, ik kon altijd en overal boeken kopen (iTunes bookstore) en ’s avonds hoefde ik geen lampje te gebruiken om te kunnen lezen, mijn iPad gaf zelf al genoeg licht. Ik snapte mensen die op een andere manier wilde lezen niet. Dit was toch fantastisch?

Afgelopen jaar ging ik zelfs nog een stap verder. Omdat mijn iPad zo ontiegelijk traag geworden was, besloot ik gewoon op mijn iPhone mijn boeken te gaan lezen. Super handig, die heb ik toch altijd bij me, waar ik ook ben. Nu had ik ineens overal mijn boeken bij me zonder dat ik daar iets extra’s voor hoefde te doen. Stond ik op zondagochtend dertig minuten in de rij voor de bakker, opende ik gewoon de iTunes Bookstore en kocht ik een nieuw boek om in de rij te lezen. Serieus, waarom zou iemand in vredesnaam anders willen? Dit had op papier (spreekwoordelijk natuurlijk) alleen maar voordelen.

Toch heb ik me voorgenomen om deze zomer zoveel mogelijk boeken op papier te lezen. Vanwaar deze drastische verandering? Laat het me je even uitleggen.

Ik zit iedere dag, zeven dagen per week, een groot gedeelte van de dag achter mijn MacBook. Als ik mijn MacBook niet vast heb, dan heb ik meestal mijn iPhone in mijn handen. Zelfs als ik aan het hardlopen ben heb ik mijn iPhone stevig vast. Zelfs als ik aan het skiën ben, pak ik iedere skilift mijn iPhone erbij. Als ik een TV-serie of film kijk, ben ik ook nog steeds bezig. Op een ander scherm zoek ik uit wie de hoofdpersonages zijn, welke rollen ze nog meer vertolkt hebben. Ik zoek de muziek uit de film of serie op, ik lees het plot. Ik kan gewoon niet rustig een ding tegelijk doen.

En ik besefte ineens dat ik precies hetzelfde deed tijdens het lezen van een boek. Natuurlijk kon ik mijn iPhone op vliegtuigstand zetten, wat ik ook heus wel deed, maar in mijn hoofd was ik toch continu met alle andere functies die mijn iPhone had bezig. Iedere vijf minuten, zou ik al een sms’je gekregen hebben? Misschien moet ik mijn Instagram nog even bekijken? Welke boeken heeft deze schrijfster eigenlijk nog meer geschreven? Wordt het boek al verfilmd?

Ik had hier absoluut geen probleem mee, totdat ik laatst weer een boek op papier las en besefte hoe rustig en fijn dat eigenlijk was. Dat ik echt even twee uur helemaal weg was met mijn hoofd. Dat ik even helemaal niet aan Instagram, Snapchat en berichtjes gedacht had. Ik dacht even niet aan alles tegelijk, ik zat helemaal in het boek. Had natuurlijk ook met het boek te maken (het was een goed boek en in een goed boek kun je je nu eenmaal beter verliezen dan in een minder goed boek), maar ik weet zeker dat wanneer ik het boek op mijn iPhone of iPad gelezen had, ik diezelfde rust niet gevonden had.

En daarom ga ik deze zomer dus weer terug naar papier. Het is een investering, want vijftien papieren boeken kosten bij elkaar ongeveer net zoveel als een nieuwe iPad mini. Maar het is voor een goed doel en ik heb in geen tijden zoveel zin gehad om te lezen.

Zijn jullie team E-Reader/iPad/iPhone of team ‘echte boeken’ ?

Liefs,
Annemerel

Delen:

47 Reacties

 1. lilian
  mei 24, 2016 / 17:11

  Ik hou zeker meer van de papieren boeken.. ze ruiken ook zo lekker haha.. maar ik heb ook een é-reader omdat dat soms ook gewoon makkelijker is..
  Veel plezier met lezen!

 2. mei 24, 2016 / 17:19

  Team echte boeken! Zonder twijfel. Er gaat niets boven een papieren boek.
  Een aanrader voor jou misschien ook omdat je zoveel leest: ga eens naar het Boekenfestijn! Dat is meerdere keren per jaar op verschillende locaties en daar kun je restpartijen nieuwe boeken (en wat oudere boeken) voor véél goedkoper kopen :)

 3. Mandy
  mei 24, 2016 / 17:21

  Sommige boeken moet ik gewoon op papier hebben! Ik heb een e-reader die ik veel gebruik. Maar sommige boeken wil ik toch echt “echt” in mijn kast hebben staan.

 4. mei 24, 2016 / 17:27

  Ik ben van team echte boeken. Mij heeft het boeken lezen vanaf een scherm nooit getrokken. bij ons staan er in de buurt drie minibiebjes. Daar kun je gratis boeken halen, brengen en ruilen. Zo kom ik regelmatig aan interessante boeken en ruimt het mijn boekenkast ook weer op.

 5. Amber
  mei 24, 2016 / 17:31

  Team E-reader! Maar vooral team tijdschriften en blogs :)

 6. mei 24, 2016 / 17:35

  Mag ik allebei? Sommige boeken moet je op papier hebben, maar soms vind ik een e-reader ook fijn. Ik koop wel nog altijd papier omdat het over het algemeen niet heel veel scheelt met een e-book (meestal rond de 5 euro)

 7. Ilse
  mei 24, 2016 / 18:35

  Ik ben team allebei. Ik ben niet snel afgeleid als ik aan het lezen ben dus dat scheelt ook weer. Boeken die ik mooi vind of waar bijvoorbeeld een hele serie van is koop ik liever en de rest lees ik op mijn e-reader.

 8. mei 24, 2016 / 19:15

  Ik houd meer van een echt boek in m’n handen! Ik vind de structuur en geur ervan gewoon fijn :-)

 9. Sas
  mei 24, 2016 / 19:18

  Team echte boeken!! Vooral om de reden die jij ook noemt, om echt in een boek te kunnen duiken zonder afleiding en om niet alweer naar een scherm te turen. Ben benieuwd naar je summer readings weer :)

 10. mei 24, 2016 / 19:27

  Een echt boek! Maar ik lees af en toe ook boeken via mijn telefoon omdat ik zo gewoon even in de bus naar school kan lezen zonder een heel boek mee te sjouwen.

 11. mei 24, 2016 / 20:04

  Echte boeken zijn zo fijn! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een e-reader geprobeerd, maar op de iPad lezen vind ik niet ideaal. En ik heb nog een abonnement bij de bibliotheek, dus veel geld kosten die papieren boeken me ook niet :)

 12. mei 24, 2016 / 20:05

  Een echt boek vind ik echt heerlijk, maar een e-book (op telefoon of e-reader) is gewoon soms heel makkelijk. Vooral het overal kunnen lezen vind ik fijn. Maar er gaat niets boven naar een boekhandel gaan een snuffelen tussen de boeken.

 13. mei 24, 2016 / 20:28

  Mag ik je een tip geven om je boeken een stuk goedkoper te krijgen? Koop ze niet bij de ABC of bij Bol.com, maar bestel ze op de Duitse Amazon (amazon.de). Geen verzendkosten (wel klein weekje wachten), en de gemiddelde Engelse paperback koop je op deze site denk ik tussen de 7 en de 11 euro. Dat scheelt je echt bakken met geld, trust me. De service is ook super goed trouwens. Je hebt wel een creditcard nodig.

  • nettelie
   mei 24, 2016 / 20:45

   Of bestel je boeken op thebookdepository.com! Daar zijn ze ook stukken goedkoper en betaal je ook geen verzendkosten. Je moet dan wel ook twee weken wachten ongeveer, dus niet geschikt voor ongeduldige mensen! #annemerel #nettelie

   Ik ben duidelijk team echte boeken, maar ik moet zeggen dat ik lezen op mijn iPhone/iPad ook echt heel handig vind, vooral op die momenten zo tussendoor inderdaad. Gelukkig heb ik een abonnement op de bibliotheek en ben ik dus niet zoveel geld kwijt aan echte boeken, hoewel ik een boek als ik het heel mooi vind alsnog vaak wel zelf koop :’)

   • mei 24, 2016 / 21:14

    Is ook een goeie, maar ik check meestal beide sites en dan is Amazon meestal net wat euro’s goedkoper!

    • nettelie
     mei 24, 2016 / 22:51

     Dat wist ik niet, thanks voor de tip!

   • J
    mei 24, 2016 / 21:15

    Ja ik ben ook een groot fan van bookdepository. Inderdaad minder snel, maar ach… ik bestel daar altijd boeken die ik niet *nu meteen onmiddellijk* moet hebben. Dus als ik nog wat anders aan het lezen ben en nog tijd heb bestel ik daar. ’t scheelt toch genoeg.

    • Annemerel
     Auteur
     mei 25, 2016 / 09:09

     Ooooh dit zijn hele goede tips, dankjewel!!!!!!! Ja combinatie geduld & Annemerel is niet een beste ;-)

  • Judith
   mei 25, 2016 / 12:17

   Zo’n goeie tip ja! Hier bestel ik ook altijd! Oftewel: ik kan zo een hele dag op deze website blijven dwalen en 80 miljoen boeken in mijn mandje gooien ai. Mijn wishlist begint ook al aardig vol te raken.
   Iemand trouwens nog goeie tips?

 14. mei 24, 2016 / 20:28

  Hoewel een e-reader echt fijn kan zijn, vind ik echte boeken zoveel fijner. Gewoon omdat je het boek echt vast kunt pakken en het staat heel mooi in een boekenkast.

 15. mei 24, 2016 / 20:48

  Team iPad! Maar, als ik een boek echt heel mooi vond, koop ik hem ook papier. Om hem vervolgens nooit te lezen, maar gewoon om het te hebben. Op papier lezen heeft nog steeds wel wat, maar het verlichte scherm en het feit dat de de wind geen invloed meer heeft op de bladzijden vind ik ook heel fijn. Bovendien heb ik mijn iPad altijd in mijn tas zitten :)

 16. mei 24, 2016 / 20:52

  Jaaaa team echte boeken!! The experience en inderdaad zo veel rust!

 17. J
  mei 24, 2016 / 20:54

  Ik ben absoluut team echte boeken. Mijn boekenkast is ook echt het pronkstuk in mijn kamer waar ik super gelukkig mee ben. Ik heb laatst toevallig wel een e-book gelezen, This is where it ends van Marieke Nijkamp, omdat het met Bol.com op dat moment nog minstens een maand zou duren voor ik het boek zou ontvangen (Een Nederlandse auteur werd in Amerika gepubliceerd en kwam in de NY bestseller lijst, daarna zat ze bij Pauw en was het boek in Nederland fysiek amper te krijgen) maar ik lees toch echt liever gewoon een boek zonder naar een scherm te staren. Voor mn studie ook trouwens. Ik print de meeste artikelen gewoon uit. Kost wel extra papier maar het scheelt me tijd. Op de pc raak ik steeds afgeleidt.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 25, 2016 / 09:11

   Ja dat boek wil ik ook nog lezen! Zag het inderdaad in de NY Times bestseller lijst staan (hij staat nu trouwens wel gewoon bij ABC!). Is het boek net zo goed als iedereen zegt?

   • J
    mei 25, 2016 / 13:04

    Ik persoonlijk vond ‘m niet zo goed. Er zijn best veel personages en juist omdat het in een vrij korte periode zich afspeelt ga je niet echt met de personages meeleven (wat er gebeurt is heel heftig maar op de een of andere manier deed ’t me allemaal niet extreem veel). Ik las trouwens wel wat reviews van Amerikaanse lezers (ik geloof op Goodreads) die vonden dat ’t echt niet kon… zo’n boek over het moment van de shooting enzo. Maar dat vond ik persoonlijk niet zo’n ding.

    Maar idd, inmiddels hebben ze ‘m ook gewoon bij bol.com enzo… maar destijds moesten op het moment dat die publiciteit kwam de boeken nog besteld worden.

    Ik ben wel benieuwd naar wat je d’r van vindt dus, dus ik hoop dat je d’r een review over gaat schrijven als je ’t boek gelezen hebt.

 18. mei 24, 2016 / 21:05

  Een iPad is inderdaad handig, maar meestal is vriendlief ermee aan de slag. Ik ben dus vanuit de praktische kant helemaal team papieren boeken ;)

 19. Sterre
  mei 24, 2016 / 21:54

  PRECIES de reden dat ik lees inderdaad, normaal doe ik altijd minstens 3 dingen tegelijk. Ik kan niet eens meer behoorlijk een film kijken zonder op mijn telefoon te kijken of mijn nagels te lakken of ga zo maar door. Na een tijdje merkte ik dat ik me ook echt niet meer KON focussen op 1 ding en sindsdien ben ik iedere dag een stukje gaan lezen.
  Ik ben sowieso team papieren boek! Zo’n ‘echt’ boek voelt ook veel meer als een cadeautje dan een digitaal boek, dat is zo…. niets haha.
  Ook leuk; je favoriete kinderboeken nog een keer lezen! De boeken die je ouders je vroeger voorlazen. Leest zo makkelijk weg en zoveel herinneringen!

 20. mei 24, 2016 / 22:01

  Team e-reader! Leest net zo fijn als een echt boek! Alleen niet met kookboeken. Die heb ik het liefst in papieren versie :)

 21. Mandy
  mei 24, 2016 / 22:12

  Ik ga ook voor de ‘echte’ boeken. Ik vind het sowieso leuk om een gevulde boekenkast te hebben en ik vind het een stuk prettiger lezen dan vanaf een scherm. Alleen de tijd om te lezen ontbreekt me nog al eens helaas!

 22. mei 24, 2016 / 22:18

  Ik ben toch team e-reader. Sinds ik een e-reader heb, lees ik weer. Maar je hebt wel gelijk vind ik: papier heeft wel zijn voordelen. Mijn hand blijft nog eens in de vorm staan van een telefoon die ik vasthoud. Soms denk ik serieus dat ik er een blessure van ga oplopen.

 23. Sonja
  mei 25, 2016 / 01:14

  Half half voor onderweg in de trein heb ik liever een e book, voor rustig thuis in detuin / op de bank of voor op vakantie liever een papieren boek. Trouwens, wat ik dus vaak doe ik mijn boeken na het lezen weer doorverkopen via marktplaats oid, toch weer paar euro minder duur uiteindelijk ;-)

 24. mei 25, 2016 / 08:02

  Ik ben ook een voorstander van papieren boeken, maar voor 15 boeken een nieuwe iPad kunnen kopen? Jeetje! Ken je thebookdepository.com al? Vaak veel goedkoper dan bol.com en winkels en geen verzendkosten. Wel even wachten op je boek, maar als je op tijd bestelt zit dat wel goed met je summer reading :)

 25. Eva
  mei 25, 2016 / 08:16

  Een papieren boek geeft mij ook veel meer rust!

 26. mei 25, 2016 / 08:29

  Echte boeken zijn inderdaad ZO fijn! Wel heb ik een e-reader, maar ik vind dat zo prettig lezen omdat het niet echt een scherm heeft zoals bij een computer of telefoon. Want inderdaad, na een hele dag bezig zijn achter een scherm is het toch wel prettig om je ogen wat rust te geven. En als ik al die boeken zie die je gekocht hebt, is nog een voordeel volgens mij dat ze heel vrolijk staan in je boekenkast!

 27. N
  mei 25, 2016 / 10:17

  Ik ben team ereader! En als je een ‘echte’ ereader koopt heb je die afleiding van ipad/iphone ook niet. Vind daarom niet dat je team ereader en team ipad over één kam kan scheren ;) Het is toch anders.

 28. mei 25, 2016 / 11:50

  Ik gebruik eigenlijk allebei heel graag. Ik gebruik wel echt een e-reader zodat ik niet afgeleid word door allerlei apps enzovoort. In mijn e-reader zit ook een lampje, dus dat zit wel goed. Daarnaast lees ik ook nog graag papieren boeken en wissel het een beetje af :) Ik snap helemaal waarom je weer papieren boeken wil lezen. Ik ben ook een beetje zat van zoveel naar allerlei schermpjes te staren.

 29. mei 25, 2016 / 12:02

  Ik kan niet kiezen haha. Ik ben grotendeels team e-reader omdat het makkelijk is, het is niet zwaar om mee te nemen, het leest fijn en via bol.com kan ik boeken rechtstreeks op m’n e-reader zetten. Toch ben ik ook team fysiek boek omdat het gewoon heel leuk is om een fysiek boek te kopen. Vrijwel élke keer als ik in een boekwinkel kom, neem ik dan ook een boek mee haha.

 30. Desiré
  mei 25, 2016 / 12:42

  Ik heb pas sinds een paar weken een Kindle e-reader (voorheen las ik gewone boeken) en ben er toch wel heel erg blij mee. Met backlight dus geen apart lampje nodig in het donker en je kunt hem makkelijk meenemen en in alle houdingen lezen. Ik zal zelf niet meer snel een fysiek boek kopen. Maar ik moet zeggen dat ik ook niet zo snel andere dingen doe zoals jij beschrijft.

 31. mei 25, 2016 / 13:21

  Ik ben ook team ‘echte boeken’!
  Het gevoel van het papier in mijn handen vind ik heerlijk.

 32. Lisanne
  mei 25, 2016 / 14:04

  Liever een echt boek! Als student betaal je bij de bibliotheek gelukkig niet zoveel :)

 33. Anna
  mei 25, 2016 / 14:38

  Misschien is een bibliotheek een oplossing? :)

 34. Elvira
  mei 25, 2016 / 15:39

  Ik ben ook van de papieren boeken, maar ik heb een abonnement op de bieb en dat is ideaal. Ik loop er heen in 5 minuten, kan daarna direct boodschappen doen en tegenwoordig is de bieb best wel up to date met wat ze hebben liggen aan titels. Voor op vakantie weet ik dat ik 2 weken strandhangen minimaal 3 dikke boeken voor moet hebben, 1 daarvan in de handbagage en de rest in mijn koffer om het gewicht soortvan te verdelen. Heerlijk, een papieren boek.

 35. mei 25, 2016 / 17:05

  Team ‘echte-boeken’! Ik vind een boek lezen juist een goede manier om even niet naar een schermpje te kijken, al vergeet ik dat naar eigen zeggen iets te vaak…

 36. mei 26, 2016 / 10:56

  Ik heb nog nooit met een e-reader gelezen en moet zeggen dat dat ook best principieel is; een e-reader heeft wel voordelen maar ik vind een fysiek boek met bladzijdes gewoon echt te fijn om op te geven. Lezen op mijn iPhone zou ik stiekem écht nooit doen omdat ik daar al zoveel mee bezig ben dat ik die tijd niet wil verlengen en boeken vind ik ook juist fijn omdat ze zo lekker ‘los’ staan van de realiteit en dat verlies je een beetje als je ondertussen nog gewoon berichtjes binnen ziet komen op hetzelfde apparaat. Maar ik snap alsnog wel waarom mensen het doen hoor, het kan gewoon veel praktischer en goedkoper zijn, daar heb ik ook niets op tegen.

 37. mei 29, 2016 / 17:17

  Ik vind een e-reader voor makkelijk als ik ’s avonds nog wil lezen terwijl mijn vriend al slaapt. Dan kan het nachtlampje gewoon uit, zodat hij er geen last van heeft. Ook in de trein heeft de e-reader mijn voorkeur, omdat fysieke boeken binnen een paar dagen helemaal verrot zijn als ik ze meesleep in mijn tas. Voor de rest zou ik altijd voor papieren boeken kiezen. Dat is gewoon het échte leesgevoel.

 38. Kristen
  juni 6, 2016 / 16:03

  Team allebei! Als ik een e-book te duur vind, dan koop ik gewoon de paperback. Boeken die echt enorm goed zijn koop ik dan meestal achteraf nog als paperback, zodat mijn moeder ze ook kan lezen.
  Ik studeer literatuur en bepaalde boeken zijn oud genoeg om als e-book gratis te zijn, maar kosten als paperback ongeveer 30 euro. Zo heb ik voor twee van mijn vakken 100 euro uitgespaard. Dan is die e-reader natuurlijk snel terugbetaald!