SPONSORED: Wat te eten en drinken tijdens en na het hardlopen

 photo IMG_8906.jpg

Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik bekennen dat ik te weinig aandacht besteed aan de dingen die ik eet na het hardlopen. Voor het lopen denk ik nog wel na. Als ik een lange duurloop (of wedstrijd) op het programma heb staan, eet ik de avond van te voren genoeg koolhydraten die mijn darmen kunnen stimuleren en zorg ik dat ik weinig vetten binnen krijg. De ochtend voor het lopen eet ik ook weer voornamelijk koolhydraten. Maar als ik dan eenmaal de deur uit ben gaat het eigenlijk alleen nog maar om het lopen. Als ik vervolgens weer thuis ben ga ik douchen en zo snel mogelijk weer door met de dingen waar ik mee bezig was.

En dat terwijl je herstel net zo belangrijk is als de training zelf! Genoeg slapen en je benen de nodige rust geven voor je ze weer aan het werk zet is belangrijk maar niet genoeg voor een optimaal resultaat. Hiervoor is het belangrijk om ook op je eten en drinken te letten na het lopen.

Isotone sportdrank
Tijdens het lopen verlies je vocht en zeker in de zomermaanden. Ga maar eens vlak voor het lopen op de weegschaal staan en direct na het lopen. Ja, dat is een verschil he! Nee je bent niet ineens anderhalve kilo vet kwijt doordat je net vijftien kilometer hebt hardgelopen. Je bent een grote hoeveelheid vocht verloren en hoewel dat lage getal op de weegschaal er misschien best wel leuk uit ziet, het is zaak om dat getal zo snel mogelijk weer omhoog te krijgen door genoeg te drinken. Dat kun je natuurlijk doen door water te drinken, maar je kunt na het lopen ook kiezen voor een isotone sportdrank. De combinatie van koolhydraten en elektrolyten (mineralen) in de sportdrank kan ervoor zorgen dat het vocht beter wordt opgenomen in je lichaam.

Zelf heb ik redelijk wat ervaring met te weinig drinken na het lopen. Het resultaat? Hoofdpijn en een groot gebrek aan energie. Soms zelfs een beetje misselijk. Het voelt een beetje als een zonnesteek.

Eiwitten
Genoeg drinken is niet het enige waar je op moet letten na het lopen. Je moet er ook voor zorgen dat je lichaam genoeg eiwitten binnenkrijgt. Dit kun je doen in de vorm van ‘echte’ voeding, maar hier heeft niet iedereen altijd zin en tijd voor. Ik moet ook toegeven dat ik er soms geen tijd voor maak, omdat ik andere dingen op dat moment belangrijker vind. Dom natuurlijk, want uiteindelijk kom ik mezelf tegen. Om er zeker van te zijn dat je na je work-out genoeg eiwitten binnen krijgt, kun je naast je gewone voeding proteïnepoeder toevoegen. Je kunt dit bijvoorbeeld mengen met een glas water of melk. Maar je kunt het poeder ook toevoegen aan je yoghurt.

Snacks
Er zijn ook nog andere manieren om er voor en tijdens het lopen voor te zorgen dat je genoeg energie in je lichaam hebt, met speciale repen. Zelf neem ik regelmatig een energybar als ik meer dan twintig kilometer loop. Die neem ik niet op het moment dat mijn maag begint te rommelen, maar halverwege mijn run. Op het moment dat je honger hebt, ben je eigenlijk al te laat. Ook al zitten de suikers van energybars snel in je bloed (er is glucose aan de repen toegevoegd), het duurt toch altijd even. Heb je regelmatig een rommelende maag tijdens het lopen, zorg dat je VOOR die tijd iets eet.

Ook na het sporten kun je voor een reep kiezen. Je kiest na het lopen niet voor een energybar, maar voor een reep waar iets meer eiwitten inzitten. Voor een proteïne bar dus.

 photo kruidvat pro dynamics sportvoeding.jpg

Kruidvat Pro Dynamics Sportvoeding
Waar kan je sportvoeding kopen? Dat kan op heel veel plekken en bij heel veel verschillende winkels. Maar het kan sinds kort ook ‘gewoon’ bij Kruidvat. Kruidvat heeft namelijk sinds kort de Kruidvat Pro Dynamics sportvoeding in hun assortiment opgenomen. Producten speciaal bedoeld voor sporters. En niet alleen voor de hardcore krachtpatsers en marathonlopers, maar ook voor sporters die op recreatief niveau sporten.

Eiwitten aanvullen doe je bijvoorbeeld met:
All Round Protein: dit product is speciaal ontwikkeld om sporters te kunnen ondersteunen bij spierherstel na fysieke inspanning en als aanvulling op de voeding. Naast eiwit is dit product ook een bron van vitaminen en mineralen, als calcium en magnesium. 700 gram €9.99 (23 porties)

100% Pure Whey: Mocht je aan krachtsport doen dan kies je voor 100% Pure Whey. Dit ondersteunt herstel en ontwikkeling van spieren na een flinke work-out in het krachthonk. 670 gram € 9.99 (22 porties, te verkrijgen in de smaken vanille en aardbei)

Protein Bar: Wil jij je eiwitten meenemen voor onderweg, of heb je liever gewoon een reep in plaats van een drankje, dan kies je voor de Protein Bar Cookies & Cream. Deze reep bestaat voor maar liefst 35% uit eiwit, stilt stevige trek en is gemakkelijk mee te nemen waar je ook naartoe gaat. 45 gram €0.99 (deze is trouwens iets te lekker… net een milky way)

Je vochthuishouding houd je op peil met:
Isotonic Sports Drink: Deze isotone sportdrank bevat mineralen en koolhydraten. Lekker na, maar ook tijdens het lopen. 500 gram €3.99 (12 porties)

Op zoek naar een beetje energie voor onderweg…
Energy Bar: Deze energiebar met bananensmaak is heerlijk als tussendoortje voor elk moment van de dag. Door het super compacte formaat is hij gemakkelijk mee te nemen tijdens het sporten! 30 gram € 0.69

Hoe zorg jij dat je je lichaam laat herstellen na het hardlopen? Maak jij gebruik van extra eiwitten, isotone sportdranken en speciale energy bars?

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. mei 25, 2016 / 12:33

  Helaas ben ik nog altijd niet bezig met herstelvoeding maar wil dit nog altijd wel doen. Fijn dat Kruidvat nu ook een aardig aanbod heeft in sportvoeding. Die protein bar klinkt trouwens wel goed (omdat je Milky Way zegt ;-)).

  • Yvonne
   mei 27, 2016 / 08:51

   Nesrin, ik wil eigenlijk alleen even zeggen dat ik je reacties altijd zo leuk en lief vind! Volg je blog sinds een tijdje ook, heerlijk!

 2. Anouk
  mei 25, 2016 / 13:20

  Die Energy Bar vind ik wel lekker, maar die Proteïne reep? Gatverdamme. Weeïg, smakeloos, hele gekke structuur, bah. Er is echt veel lekkerder spul te koop. Ook echt niet te vergelijken met een Milky Way wat mij betreft. Ik moest echt 10 minuten kauwen voor ik hem goed wegkreeg.

 3. mei 25, 2016 / 15:26

  Ben benieuwd naar de smaken van de kruidvat lijn. Klinkt tot nu toe best veelbelovend! :)

 4. mei 25, 2016 / 15:53

  Fijn dat dit nu gewoon te koop is bij Kruidvat. Ik vind eiwitrepen en eiwitpoeder persoonlijk echt niet lekker. Het heeft zo’n muffe smaak, bleh. Ik vul mijn proteïne aan met kwark na het sporten.

 5. Ilse
  mei 25, 2016 / 19:53

  Ik drink veel water na het sporten en soms vul ik het aan met een proteïne-shake of met een reep.

 6. Petra
  mei 27, 2016 / 11:10

  Alle nieuw producten zijn leuk en lekker en ik gebruik ze ook weleens. Maar het ouderwetse menu bevalt mij ook altijd prima: half uurtje vóór de wedstrijd een banaan en erna twee krentenbollen met kaas en een appel.