LET’S TALK ABOUT: The Olympics

 photo Desktop2885.jpg

De Olympische Spelen zijn al anderhalve week aan de gang en het kan me niet lang genoeg duren. Waarom duren de Olympische Spelen maar twee weken en lijkt het EK/WK voetbal altijd drie maanden te duren?! Zou omgekeerd moeten zijn, toch?! Ik heb de afgelopen tien dagen aardig wat gezien, gelezen, gevoeld en gehoord en daar wil ik graag even mijn zegje over doen. Gewoon omdat waar het hart vol van is de mond (of in dit geval mijn typende vingers) van overspoelt.

 photo vanderbreggen.jpg

Goud Van der Breggen / De val van Van Vleuten
OK. Dit is alweer lang geschiedenis, maar ik wil het hier toch nog even over hebben. Die eerste (gouden) medaille vorige week zondag in de wielerwegwedstrijd van de vrouwen. MAN, we (mijn ouders + ik) schakelden ongeveer tien minuten voor de val van Van Vleuten in en ik zat er net in, kreeg net de winning spirit, toen ik de fiets van Van Vleuten een salto zag maken. Hoe ze viel heb ik (toen) niet gezien, ik ben gillend naar de gang gerend. Ben niet zo goed met spanning (bij Pretty Little Liars maak ik het schermpje op mijn MacBook ook altijd klein als het spannend wordt), maar man man man. Mijn hartslag ging overal. Helemaal toen Van der Breggen met een groepje van drie ineens de aanval op Abbott inzette en uiteindelijk als eerste over de streep kwam. Mijn hartslag ging sneller dan bij mijn eigen intervaltraining. Maar de tranen stonden pas in mijn ogen toen Vos een paar meter voor de finish was en zag dat haar teamgenoot Van der Breggen gewonnen had. Die arm in de lucht – terwijl ze als negende over de finish kwam en dus ontkroond was van haar Olympische titel – was alleszeggend en zo mooi.

 photo vangelder.jpeg

Yuri-gate
Het was Roos die me woensdagochtend in Parijs van het nieuws over Yuri van Gelder op de hoogte bracht. Hij was weggestuurd uit Rio omdat hij zich na zijn kwalificatie voor de finale ‘misdragen’ zou hebben. Wat er precies gebeurd was vertelde het verhaal (toen) niet, maar later kwamen er steeds meer verhalen naar buiten. Wat mij vooral opviel was het feit dat een groot aantal Facebook-vrienden het belachelijk vonden dat Yuri ‘voor het drinken van een paar biertjes’ naar huis was gestuurd. Zelf denk ik daar anders over.

Aller eerst weet niemand wat er nu écht precies gebeurd is en niemand weet of Yuri alleen een paar biertjes gedronken heeft (ik bedoel, ik wil eigenlijk niks insinueren, maar hij heeft niet de beste voorgeschiedenis). Ik denk dat hij van te voren geweten moet hebben dat het niet heel slim was wat hij deed, of van plan was om te gaan doen. Kom op, dat lijkt me toch niet meer dan logisch? Waarom zou je – als die Olympische Spelen zo belangrijk voor je is – dat op het spel zetten voor een leuke avond als je er zo dichtbij bent, als je al die jaren zo hard gewerkt hebt voor dit moment. Misschien had hij niet verwacht dat hij hierdoor naar huis gestuurd zou kunnen worden, maar kom op.. om vijf uur thuis komen, alcohol drinken, de rust in het appartement verstoren en je eigen training missen, de kans dat dat door je team niet gewaardeerd wordt lijkt me erg aannemelijk. Je weet natuurlijk nooit wat er precies in het hoofd van Yuri omging en ik geloof echt dat hij keihard getraind heeft en dat dit als een enorme klap moet komen, maar mede daarom vind ik het zo zonde om je dan op het moment supreme niet als een topsporter te gedragen.

En natuurlijk moet een topsporter ook ontspanning hebben, maar dat kan toch ook op een andere manier? Een biertje en om twaalf uur in je bed en de volgende dag je training niet hoeven missen?

 photo schippers.jpg

Dafne’s 100 meter
Afgelopen zaterdag (of eigenlijk zondagochtend), zat ik in een filmzaal in EYE voor de 100 meter finale van Dafne Schippers. De nacht was georganiseerd door Nike. Eerst een work-out om twee uur ’s nachts, om drie uur de filmzaal in en om zeven over half vier keihard Dafne aanmoedigen. De champagne stond al klaar voor de wedstrijd, maar die heb ik daarna helaas niet meer gezien. Het is natuurlijk ook een hele grote gok, om zo’n leuk evenement te organiseren als je van te voren niet weet of er een medaille behaald zal worden.

Aller eerst ging er een golf van teleurstelling door me heen toen Dafne als vijfde over de streep kwam. Niet voor mezelf, maar voor Dafne. Ik weet hoe ik me voel als ik mijn doel niet behaal en dat is niet OK (ben nog steeds teleurgesteld over de marathon van New York in 2014 en hallo, dat was twee jaar geleden en ik ben niet eens een topsporter en er hing bij mij helemaal niet zoveel van af). Stel je voor dat je jarenlang dag in dag uit met een doel bezig bent en het dan niet lukt. Dat is topsport, dat weet ik, maar dat is wel heftig.

Ik weet niet of ik vanavond mijn wekker zet voor de 200 meter finale. Ik heb het gevoel dat atleten beter zijn als ik niet kijk. Bijgeloof. Maar ik word misschien wel liever morgen wakker met een push-bericht van NU.nl over een eventuele medaille. Nee… ik zet mijn wekker denk ik wel. (correctie, had het idee dat het al woensdag was, niet vanavond maar morgenavond dus!)

 photo wevers.jpeg

Sanne de Beam-Queen
Pas gistermiddag kwam ik eindelijk tot het heldere inzicht om mijn push-berichten van NU.nl over Olympische medailles aan te zetten. Dat was een goede zet, want vrijwel meteen kwam er een bericht over de gouden medaille van Van Rouwendaal in het open water. ’s Avonds kwam het berichtje dat Sanne Wevers zojuist de gouden medaille bij het turnen had gewonnen. Dit keer klapte ik meteen mijn MacBook open om de livestream van de NOS te openen. En wauw, ik schakelde net op tijd in voor de herhaling met commentaar van Hans van Zetten. Man. Ik heb staan janken als een klein kind. Zo mooi. Zo bijzonder. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe je zoiets kunt doen. Hoe zoiets mogelijk is, het leek wel magie.

Goed, dat wilde ik op dit moment even kwijt. Vanmiddag ga ik naar de Olympic Experience om Volleybal, handbal en hockey te kijken. Vanavond ben ik er weer, voor de finale van Epke Zonderland. Ik hoop op een Epic finale, maar ik denk dat het vooral belangrijk is om geen verwachtingen te hebben. Dan kan het alleen maar positief uitpakken, toch? Ik denk dat veel mensen – inclusief ikzelf hoor – vaak te hoge verwachtingen hebben van ‘onze’ sporters en als ze dan niet presteren zoals we gehoopt of gedacht hadden, dan zijn we teleurgesteld. Terwijl dat eigenlijk gewoon sport is. Verliezen hoort erbij en dat is nu juist wat het zo bijzonder maakt. Ik geniet de komende dagen nog even volop van de Olympische Spelen, we moeten immers hierna weer vier jaar wachten.

Wat waren jouw favoriete momenten van de Olympische Spelen tot nu toe? Hoe denk jij over Yuri-Gate? Zet je vanavond de wekker om Dafne te kunnen zien?

Liefs,
Annemerel

Beeld: Instagram Anna van der Breggen, Yuri van Gelder, Dafne Schippers & Sanne Wevers

Delen:

27 Reacties

 1. Marly
  augustus 16, 2016 / 12:08

  De finale van Dafne is in de nacht van woensdag op donderdag..

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 16, 2016 / 12:17

   Haha serieus ik ben zo in de war met de dagen van de week… had het idee dat het vandaag al woensdag was. Lekker bezig.

   • Marly
    augustus 16, 2016 / 13:22

    :-) Je kan vannacht wel de wekker zetten voor de halve finale volgens mij!

    • Annemerel
     Auteur
     augustus 16, 2016 / 13:29

     Haha oh yes, twee nachten achter elkaar niet slapen. Nou ja prima, ik doe het er voor!

 2. Frances
  augustus 16, 2016 / 12:29

  Heel leuk artikel! Ik vond de oefening van Sanne Wevers ook heel mooi, dat was dan ook het mooiste moment voor mij. En inderdaad, twee weken olympische spelen is veel te kort! ?

 3. An
  augustus 16, 2016 / 12:35

  Ik ben ontzettend benieuwd naar wat je van het handballen vindt, weet niet of je daar al vaker naar gekeken hebt?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 16, 2016 / 13:26

   Heb een paar wedstrijden gekeken, vind het heel leuk om te zien, er gebeurt zoveel, het is zo snel!! Stukken beter dan voetbal in ieder geval!

   • An
    augustus 17, 2016 / 15:27

    Haha ja als je hier eventjes niet oplet ben je zo 3 doelpunten, 2 wereld reddingen en een 2-minuten straf verder ;) Leuk dat het je bevalt!

 4. augustus 16, 2016 / 12:53

  Ik vind het best grappig hoe ik het met zoveel dingen die je schrijft eens ben. Bij Yuri dacht ik ook meteen: halloooo, waarom doe je dit Yuri? Het kan ook anders en als je weet dat dit hét moment is om te knallen, dan ga je toch niet stappen tot ’s ochtends vroeg??

  Ik heb Sanne helaas gemist, omdat ik toen net in de trein zat. Maar vriendinnen hielden me op de hoogte en zelfs toen moest ik bijna huilen, omdat ik het helemaal voor me zag en het zo knap en bijzonder is.

  Die 10km zwemmen heb ik wel gezien. Ik kreeg echt kippenvel, want ik dacht alleen maar: TIEN KILOMETER ZWEMMEN?! HOE DAN?! En dan op zo’n hoog niveau. Ik kan dat echt niet bevatten ofzo, haha.

  En verder twijfel ik nog over het zetten van wekkers, want ik had hem gezet voor de 50m zwemmen en 100m van Dafne en we weten hoe dat is geëindigd. Ik denk ook dat ik ongeluk breng, maar tegelijkertijd wil ik niets missen…..

 5. augustus 16, 2016 / 13:10

  Helemaal met je eens met Yuri gate, tegen mij werd gezegd dat ik er te hard over dacht! Ben er ook helemaal klaar mee! Ik kom slaap te kort door het tijdsverschil maar het is het waard!! Je mist het wondergoud van Elis Ligtlee, want die was ook heeeeeeeel mooi ;) die sprint was echt te bizar! Ik ben zondag bij de Experience! Ben echt heel benieuwd, mijn vriend wil namelijk heel graag de finale van het basketbal op groot scherm zien :)

 6. augustus 16, 2016 / 13:27

  Het baanwielrennen met Elis Ligtlee. Wat een race. Normaal gesproken kijk ik baanwielrennen niet, nu kwam het voorbij en wat heb ik genoten.
  De hockeyvrouwen doen het ook super, ben heel benieuwd naar de scheidsrechter voor de halve finale na de kwartfinale.
  En de beachvolleyballers, team NL tegen team NL. Geweldig. Het team met mijn lichte voorkeur heeft gewonnen, nu hopen dat ze de finale halen.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 16, 2016 / 13:29

   Jaaaa toen lag ik dus te slapen toen die wedstrijd was, omdat ik ’s nachts Dafne ging kijken. Maar wow, dat was ook wel heel bijzonder!

  • augustus 16, 2016 / 13:30

   Het baanwielrennen met Elis Ligtlee. Wat een race. Normaal gesproken kijk ik baanwielrennen niet, nu kwam het voorbij en wat heb ik genoten.
   De hockeyvrouwen doen het ook super, ben heel benieuwd naar de scheidsrechter voor de halve finale na de kwartfinale.
   En de beachvolleyballers, team NL tegen team NL. Geweldig. Het team met mijn lichte voorkeur heeft gewonnen, nu hopen dat ze de finale halen.

   Oh en de 10km open water zwemmen! Zo lang op kop liggen en dan grandioos winnen. Super

 7. augustus 16, 2016 / 13:31

  In mijn enthousiasme gaat er wat fout in mn reacties. Maar he, zoveel momenten om op te noemen..

 8. Marije
  augustus 16, 2016 / 14:34

  Ik heb nog nooit zoveel sport gekeken als afgelopen dagen, haha. Heb slaaptekort!
  Ook sporten die ik normaal niet interessant vind kijk ik opeens, ik vind alles zo knap. 10 km zwemmen, bizar. van Vleuten, wat een held hoe ze ermee omgaat, ik was misselijk na die val. Yuri snapt het volgens mij zelf echt niet helemaal, mist denk ik een beetje zelfinzicht. Het hoort gewoon niet bij topsport (zeg ik vanaf de bank…) om je coach te negeren en een training te missen etc.
  Ik zag jouw snaps toen Daphne gelopen had, ik zat alleen in bed en snapte niet hoe jij die champagne bij elkaar getoverd had, ha…

 9. augustus 16, 2016 / 14:47

  Die olympische spelen werken bij mij vooral héél inspirerend. Ik deed ooit aan keurturnen en dansen en ben daar al heel lang mee gestopt. In die tijd nooit meer aan sport gedaan. Door de spelen heb ik weer zin om aan sport te doen. Ik bestelde vanmiddag je boek, eens kijken of hardlopen iets voor mij is!

 10. Irene
  augustus 16, 2016 / 14:49

  Ik snap je gevoel helemaal! Moest ook een traantje wegpinken toen Charlotte Dujardin haar proef had afgerond met Valegro. De emotie’s van een topsporter zijn zo mooi

 11. augustus 16, 2016 / 15:15

  Leuk artikel! Ik vind de Olympische Spelen leuk, maar niet geweldig. Vind het ook jammer dat zoveel leukere dingen midden in de nacht zijn.

 12. Maaike
  augustus 16, 2016 / 16:45

  Sanne traint in de turnzaal waar ik stage loop bij topsport. Trotser kan je niet zijn zeg! Ze heeft kei-hard getraind & als het dan lukt, WAUW.

  Leuk overzicht zo, ik kijk ook veel van de Spelen:).
  Nu op naar Epke!

 13. Patty
  augustus 16, 2016 / 17:26

  De finale van Sanne live gekeken en ook hier tranen!! Wauw, ongelooflijk, kippenvel, zeker in combinatie met het commentaar van Hans van Zetten inderdaad. Na dr afsprong zat ik luid te applaudisseren, in m’n uppie hahaha. Love the Olympics en onze topsporters! ?

 14. Yvette
  augustus 16, 2016 / 17:55

  Heb vorige week alles via de live blogs van de nos gevolgd omdat ik op vakantie was maar probeer nu zoveel mogelijk te zien! Die finale van sanne gisteren was zo mooi. Mijn vriend begon zelfs spontaan te applaudisseren ?

 15. augustus 16, 2016 / 18:48

  Jaaa, de magie van de Olympische Spelen maakt iets los hè! Leuk stukje! Ik probeer ook veel sporten te volgen, heb gelukkig vakantie dus kan uitslapen. Heb je de volleybaldames ook een beetje gevolgd? Vanmiddag in ieder geval wel lees ik. Zij staan super goed te spelen en stralen zoveel spelvreugde en positieve energie uit, daar krijg je echt een boost van! Even mijn oude en favoriete sport promoten ;-)

  PS In 2018 zijn de Olympische Winterspelen, daar moet jij toch ook enthousiast van worden!

 16. Liselotte
  augustus 16, 2016 / 19:20

  Mijn favoriet is het goud van Dorian (die tevens ook geschiedenis schreef !)

 17. Ilse
  augustus 16, 2016 / 20:18

  Ik zie niet alles maar wat ik meekrijg vind ik leuk en ik ben elke keer weer trots als we een medaille winnen of iemand verder komt! En ik vond het ook geen handige actie van Yuri en ik vind het logisch dat hij naar huis is gestuurd!

 18. augustus 16, 2016 / 20:47

  Ik zit nu klaar voor Epke! Ben erg benieuwd. Mn wekker zet ik niet..

 19. augustus 17, 2016 / 07:56

  Mij interesseert het allemaal zo niet, maar ik ben bij toeval al zappend eens bij de zwemmers uitgekomen: wel knappe jongens zeg! :-)

 20. augustus 17, 2016 / 14:18

  Sanne was echt geweldig! Oh wat was het spannend toen die laatste paar nog moesten… Super dat ze goud heeft. Welverdiend!