LET’S TALK ABOUT: Olifanten die eigenlijk muggen zijn

 photo IMG_8134.jpg

Het was donderdag 2 november, ik was net geland op Newark Airport en opende mijn mail op het WiFi netwerk van de luchthaven. Na acht uur offline, op een doordeweekse dag, was mijn mailbox zoals verwacht redelijk ontploft. Mijn mails opende ik niet, behalve dat ene mailtje van mijn uitgever met als titel ‘Tweede druk’. Serieus? Binnen een maand?

Yes! Ik heb geen zin lag precies vier weken in de winkel toen mijn uitgever me het heugelijke nieuws kon vertellen, we waren alweer toe aan een tweede druk. Natuurlijk hoop je altijd dat je boek het goed gaat doen, maar geloof me, als je bezig bent met een boek zijn er genoeg momenten waarop je ervan overtuigd bent dat dit de grootste flop van het jaar gaat worden.

Het komt meestal in vlagen. Je bent allereerst natuurlijk mega enthousiast op het moment dat er besloten wordt om het boek te gaan maken. Maar dan komt het moment dat je die eerste woorden moet gaan vormen.

Ik heb ongeveer een maand lang met drie kilo extra rondgelopen omdat ik die eerste woorden maar niet op papier kon krijgen. Uiteindelijk schreef ik die op de valreep, op 31 december. Na een kort rondje hardlopen had ik genoeg moed verzameld om dan toch wat te schrijven. De deadline die in mijn nek hijgde hielp trouwens ook mee, ik had mijn uitgever beloofd om voor het eind van het jaar mijn eerste stuk in te leveren. Ik had nog een paar uur.

De grootste twijfels heb ik altijd op het moment dat ik niet aan het schrijven ben. Als ik moet gaan schrijven en even niet zo goed weet waar ik moet beginnen. Op het moment dat ik terugdenk aan alles dat ik geschreven heb en twijfel of het wel leuk genoeg is. Maar de ergste periode is de periode vlak voordat het in de winkel ligt, de periode tussen inleveren en de eerste reacties van lezers. Ik had het geluk dat er dit keer maar enkele weken tussen die momenten zat. Op 21 september, gaf ik (in de trein richting Berlijn voor de marathon) mijn laatste wijzigingen door, op 5 oktober lag het boek in de winkel. Drie hoeraatjes voor mijn uitgever die snapt dat een online-meisje geen half jaar kan wachten tot iets dat ze heeft afgerond eindelijk in de winkel ligt.

Moraal van dit verhaal? Op het moment dat je ergens over begint te twijfelen, blijf dan niet in de twijfels hangen maar grijp de koe bij de horens. Door te blijven twijfelen neem je de gevoelens van onzekerheid niet weg, de enige manier is om er iets aan te doen. In mijn geval: lees die stukken nog eens door, wees niet bang voor de woorden die je typt, je kunt ze altijd nog herschrijven, schrijf. Schrijf, herschrijf, maar doe in ieder geval iets in plaats van als verlamd door onzekerheid te blijven hangen in de twijfel. Dat is eigenlijk ook de strekking van mijn boek. Je moet het gewoon doen. Hardlopen, schrijven, of wat dan ook.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie oneindige support. Aan iedereen die mijn boek gekocht en gelezen heeft, dankjewel. En voor iedereen die nog op zoek is naar een leuk kerstcadeautje, mijn boek is best een leuk idee, al zeg ik het zelf. 

De vraag die ik de afgelopen twee maanden het meeste gekregen heb? Komt er een derde boek? Ik hoop het wel. Maar wanneer, wat en hoe? Dat zal de tijd moeten leren. Ik denk dat het nu vooral zaak is dat ik weer wat nieuwe ervaringen krijg, zodat ik ook daadwerkelijk iets heb om over te schrijven.

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. december 8, 2017 / 12:05

  Dit advies dan toch maar even toepassen dit weekend, ik moet nog een pitch maken voor maandag…..

  • Annemerel
   Auteur
   december 8, 2017 / 13:11

   Succes!

 2. december 8, 2017 / 12:33

  Gefeliciteerd Annemerel ! Niet meer dan terecht; je schrijfstijl is echt heel erg leuk !
  Daarop inhakend ben ik dan ook enorm blij dat je minder gaat vloggen. Tenminste, ik neem aan dat de ruimte die daardoor ontstaat ingevuld gaat worden door geschreven content. Je vlogs zijn altijd hetzelfde en ronduit saai te noemen de laatste tijd, veel geklaag inderdaad en je leventje ziet er behoorlijk tam uit. Ik kijk ook steeds minder want ik begin me daar steeds vaker aan te storen merk ik aan mezelf. Ik snap het ook wel, want niet elke dag kan spectaculair zijn, en ik denk dat als ik dat dagelijks zou doen, je ook gauw zou afhaken ;-) Je blogs en geschreven stukken daarentegen toveren ALTIJD een glimlach op mijn mond. Ik hoop dan ook dat je gauw inspiratie genoeg hebt voor een 3de boek !

  • Marije
   december 9, 2017 / 05:22

   Ronduit saai?! Dat is dan lig nog jouw méning, niet een feit. Ik vind Annemerel’s vlogs hartstikke leuk!

 3. december 8, 2017 / 12:43

  Jaaa wat fijn dat je boek zo goed verkocht wordt! Bij mij werkt twijfel/onzekerheid inderdaad ook verlammend maar als je dat eenmaal opnieuw overwonnen hebt levert het je weer zoveel op.

 4. december 8, 2017 / 15:32

  Ten eerste gefeliciteerd dat je boek zo goed loopt. En ten tweede denk ik dat ik je advies ga opvolgen.
  Er zijn zoveel dingen in m’n hoofd die ik nog moet/wil doen maar iets houd me steeds tegen waardoor je in die visuele cirkel blijft ronddraaien waarin ik nooit iets begin, laat staan afmaken.
  Nieuw motto voor 2018…..Just do it!!

 5. Kim
  december 8, 2017 / 16:03

  Hoi Annemerel!
  Wat fijn dat je boek zo goed verkocht wordt! Ik heb ze ook allebei gelezen! Geweldige boeken!
  Ik heb nog een heel ander vraagje, ik zag je blog van 05-06-2017 DIARY: #19.
  Welke 2 Buddha to Buddha armbanden draag jij daar? Want die zijn echt super mooi!
  En draag je deze nog steeds?

 6. Rinke
  december 8, 2017 / 16:39

  Helemaal fantastisch. En net wat ik vandaag lezen moest voor m’n eigen wilde plannen. Thanks babe! En ROCK ON.

 7. december 8, 2017 / 16:47

  Ok ok ok ik ga al

 8. Ilse
  december 8, 2017 / 17:54

  Handige tips en die kan ik zeker gebruiken voor mijn schoolopdrachten. En wat leuk dat er een nieuw boek aan komt ooit!

 9. Karen
  december 9, 2017 / 00:56

  Top artikel weer <3
  Komt er binnenkort eventueel een evenement waarbij ik ook Ik heb geen zin? kan laten signeren? :)