RUN BABY RUN: Hoe je de koning(in) van de bruggen wordt

 photo subwayrunningclubbruggenloop.jpg

Komende zondag sta ik samen met de Subway Running Club aan de start van de Bruggenloop in Rotterdam. Alweer mijn laatste laatste loop van 2017 en dus ook de laatste loop die ik in samenwerking met Subway restaurants loop. Ik ben Subway dankbaar dat ze me dit jaar met 27 van jullie in contact hebben gebracht en ik op deze manier dus hardloopwedstrijden met jullie heb kunnen lezen. Dus bij deze; dankjewel Subway restaurants.

Een PR loop ik zondag sowieso, want nooit eerder liep ik een vijftien kilometer in wedstrijdverband. Maar dat het zwaar gaat worden staat voorop. Niet alleen zijn de weersvoorspellingen – zoals gewoonlijk tijdens de Bruggenloop – koud, nat en met windkracht vijf; de wedstrijd heet niet voor niets ‘Bruggen’loop. In de eerste vier kilometer mag je al drie bruggen aftikken, in totaal loop je over 6(!) bruggen, met als afsluiter de Van Brienenoordbrug, die ik alleen maar ken als ik over de A16 rij. Met de auto.

Nu ben ik natuurlijk een Bruggenloop leek, maar met vier New York Marathons achter mijn naam ben ik geen leek in het lopen van bruggen. Ik durf zelfs te zeggen dat ik bruggen leuk begin te vinden. Niet omdat ik ze met twee vingers in mijn neus doe, maar omdat dit vaak het moment is dat ik andere zie worstelen. Dit klinkt misschien een beetje gemeen, maar als jij door kunt lopen op het moment dat iemand anders moet wandelen geeft dat zelfvertrouwen en zelfvertrouwen geeft energie.

Maar hoe doe je dat nu, doorlopen op een brug? Ik heb tips.

Train

Aller eerst is het natuurlijk belangrijk dat je in je trainingsrondjes al wat bruggen opneemt, zodat je tijdens de wedstrijd niet geheel verrast wordt. Hier ben ik zelf wat minder goed in, bij mij in de buurt zijn geen bruggen of viaducten te bekennen. Maar wat ik wel in mijn standaardrondjes heb zitten: de duinen en de boulevard van Scheveningen. Ook daar heb je hoogteverschil en ook daar vang je ieder zuchtje wind. Want dat is heel belangrijk om te houden. Op een brug moet je niet alleen rekening houden met omhoog en naar beneden lopen, wat zwaar voor je benen kan zijn, je bent ook vogelvrij verklaard voor de wind. En geloof me, half december spaart de wind je niet.

Spaar energie

Het is niet gek dat wanneer je een brug oploopt je tempo wat afloopt. Probeer niet als een gek je pace te behouden, dit kost veel te veel energie. Spaar energie, zeker op die eerste paar bruggen. Laat die gekken je maar inhalen, jij haalt ze op de Van Brienenoordbrug wel weer in. Adem in, adem uit en blijf vooruit kijken, straks mag je rollend naar beneden.

Houding

Een brug op lopen is zwaar, maar laat je houding hier niet onder lijden. Sterker nog, schenk extra aandacht aan je vorm. Probeer niet in elkaar gezakt te lopen, maar juist rechtop. Span je buikspieren aan, kijk recht vooruit en verklein je pas. Vergeet ook niet op je ademhaling te blijven letten. Adem rustig in en uit en let er op dat je hartslag niet in een keer omhoog schiet. Focus je op je vorm en ademhaling tijdens het oplopen van de brug en je bent boven voordat je er erg in hebt. Het verschuift in ieder geval de focus van ‘dit is zwaar’.

Enjoy

Ik neem aan dat je dit voor je plezier doet. Dat hardlopen. Dat je geen broodloper bent en je inkomen dus niet afhankelijk is van de prestatie die je vandaag levert. Geniet van het iconische parcours met de bruggen en het uitzicht op de skyline van Rotterdam. Nee, het is geen New York, maar met een beetje fantasie kom je een heel eind. De loop start pas om 15.00u dus de kans is heel groot dat je in het donker finisht en dat je de Van Brienenoordbrug (mooiste uitzicht op de skyline) passeert wanneer de zon al onder is gegaan. Geniet van de lichtjes aan de overkant van het water en besef jezelf hoe cool het is om hier te lopen.

Beloon jezelf!

Na het lopen mag je jezelf echt wel even goed belonen. In de vorm van: lekker eten en drinken. Maar ‘lekker’ is op dit moment niet alleen belangrijk. Zorg ervoor dat je na het lopen genoeg eiwitten binnenkrijgt, deze zorgen voor beter herstel van de spieren. Wist je trouwens dat chocolademelk de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten heeft om te herstellen na het hardlopen? Je koopt een chocomel (of een ander drankje naar keuze) samen met een 15 centimeter Sub (naar keuze) voor €3,50 bij Subway restaurants, met de voucher die je bij je startbewijs van de Bruggenloop geleverd krijgt. En die Sub, die past ook prima binnen je actieve levensstijl. Kies bijvoorbeeld voor de Chicken Teriyaki, in de kip zitten lekker veel eiwitten. Liever een vegetarische optie? De Veggie Patty is ook zeker het proberen waard.

Wie zie ik zondag in Rotterdam? Op of langs het parcours? 

Liefs,
Annemerel

*Deze blog is onderdeel van een langdurige samenwerking met Subway restaurants

Delen:

8 Reacties

 1. Ann
  december 7, 2017 / 20:35

  Je ziet mij waarschijnlijk niet….ik start in Wave 3, haha!! Mijn tweede keer, vorig jaar was de Bruggenloop mijn allereerste wedloop ooit en deed ik het in 1:30. Ik ga dit jaar dus voor 1:29, haha!! Veel plezier en succes!

 2. Margreet
  december 8, 2017 / 13:57

  Leuk! Ik loop hem ook, startwave 2!

 3. Lianda
  december 8, 2017 / 17:17

  LEUK! Ik heb hem vorig jaar gelopen. Zondag staat er wel een lange duurloop op de planning, helaas niet de bruggenloop. Maar heel veel plezier!! :)

 4. Ilse
  december 8, 2017 / 17:41

  Geen bruggenloop voor mij dit jaar maar die tips zijn ook handig met heuvels.
  En alvast veel plezier en succes zondag!

 5. Rick
  december 8, 2017 / 18:44

  Leeeuk ik loop hem ook startwave 2

 6. Sophie
  december 8, 2017 / 20:47

  Ik heb m’n startbewijs voor Wave 4 binnen, maar qua trainen hangt het er echt om of ik de tijdslimiet van 2 uur haal :$ Twijfel heel erg of ik wel van start moet gaan, of intensiever jaartje trainen en volgend jaar beter voorbereid aan de start zal verschijnen…

 7. Yvette
  december 9, 2017 / 08:53

  Mijn vriend loopt dus ik ben langs het parcours te vinden! Vind het altijd een leuke loop om te kijken met alle lichtjes van de lopers als het donker wordt.
  Kan je alleen niet in de tracking app vinden.

 8. december 9, 2017 / 14:57

  Ik vind de Brienenoord op fietsen al zwaar (biecht) dus heeel veel succes! Lijkt me wel een enorm mooie loop, zeker als het donker is is het uitzicht vanaf de Brienenoord over de skyline echt fantastisch. Enige waar ik me altijd aan stoor is dat de fietspaden voor beide richtingen niet aan de kant van de skyline maar aan de andere kant van de brug zitten, zodat je nooit echt goed stil kan staan op de brug voor een foto. Maar goed, mag de pret niet drukken. Wel jammer dat jullie niet over de Erasmusbrug lopen trouwens! Als je na de loop nog tijd over hebt, de kerstboom staat weer voor het Stadhuis en dat in combinatie met de Coolsingel zelf geeft zo’n heerlijk werelds kerstgevoel, vind ik zelf de moeite waard.