LET’S TALK ABOUT: Meer weten met de McDonald’s EtenWeter

 photo IMG_7725.jpg

Sponsored – Dat er geen gezondere opties bestaan dan McDonald’s zul je me nooit horen beweren. Maar eens in de zoveel tijd breng ik graag een bezoekje aan mijn favoriete restaurant uit mijn jeugd. Meestal is dit tijdens een roadtrip samen met mijn zusje (die de McDonald’s liefhebber in mij altijd extra naar boven haalt), soms is dit met vriendinnen als we gewoon intense zin hebben in een McKroket en/of zoute frietjes met frietsaus. De Happy Meal met Chicken McNuggets, frietjes, een flesje water en een Danoontje is ook altijd favoriet en telt bij elkaar minder dan 500 calorieën, dat is een prima hoeveelheid voor een maaltijd.

Maar goed, het gaat natuurlijk niet alleen om calorieën. Het gaat ook om wat je daadwerkelijk qua voedingswaarden eet. Hoeveel calorieën, vet, zout, suiker en eiwitten zitten er nu eigenlijk in die McKroket? Nou… 349 calorieën, 8,3 gram vet, 3,5 gram verzadigd vet, 54 gram koolhydraten, 7,9 gram suikers, 2,5 gram vezels, 14 gram eiwitten en 2,6 gram zout. OK ontzettend leuk om te weten Annemerel maar wat zegt dit nu eigenlijk? Goede vraag, ik ben zelf ook niet helemaal thuis in de macro’s en de micro’s. Ik vind het heel leuk dat sommige mensen dat wel bij houden en ik denk dat het voor sommigen ook een goede manier is om te kijken naar wat ze eten, maar ik vind het zelf een klein beetje teveel ‘gedoe’.

Gelukkig heeft McDonald’s daar ook iets op gevonden, de EtenWeter, een tool waarbij je de voedingswaarde van verschillende producten kunt vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld een broodje kroket vergelijken met een broodje shoarma. Nou, dan blijkt dat broodje kroket zo slecht nog niet voor me te zijn.

 photo Screen Shot 2016-04-12 at 16.37.53.png

Ook een leuke om te vergelijken, de oer-Hollandse McKroket met een oer-Hollands saucijzenbroodje, een van mijn andere ‘zwaktes’. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten saucijzenbroodjes, ik kan me dan ook zo voorstellen dat er niet in ieder saucijzenbroodje dezelfde hoeveelheid calorieën en andere voedingswaarden zit. Maar laten we dit even als voorbeeld nemen. Zoals je kunt zien zit er in een saucijzenbroodje veel meer verzadigde vetten dan in een McKroket. Vet is niet de duivel (net zoals koolhydraten niet de duivel zijn), maar het is beter om te kiezen voor producten met onverzadigde vetten.

 photo Screen Shot 2016-04-12 at 16.50.16.png

Een andere favoriet van mij is het Sundae ijsje, evenals een Magnum Almond trouwens. Als ik de twee vergelijk in de EtenWeter blijkt dat de twee ijsjes bijna evenveel calorieën bevatten. Maar het Sundae ijsje bevat een stuk minder verzadigde vetten dan de Magnum en bevat meer koolhydraten en eiwitten. Daar tegenover staat trouwens wel dat er iets meer zout en suiker in zit. Leuk om te weten!

 photo Screen Shot 2016-04-12 at 16.45.35.png

Wat natuurlijk ook heel leuk om te doen is, twee producten van McDonald’s vergelijken om te kijken wat nu de verstandige keuze zou zijn. Ik zet mijn twee favorieten naast elkaar, de McKroket (je moet nu inmiddels wel weten dat dit een favoriet is) en de McChicken. Wat blijkt, de McChicken is op veel vlakken een veel verstandigere keuze dan de McKroket. Ja, er zitten honderd calorieën meer in een McChicken dan in een McKroket, maar calorieën heb je ook nodig, die leveren energie. Daarnaast is het aantal verzadigde vetten een stuk lager dan in de McKroket, evenals de hoeveelheid zout en suiker. Daar tegenover staat dat er in de McChicken meer vezels en eiwitten zitten. De McChicken lijkt nu ineens een super verstandige keuze!

 photo Screen Shot 2016-04-12 at 16.55.55.png

Ik vind het ontzettend leuk om met deze tool te spelen en op deze manier meer te weten te komen over de producten van McDonald’s en wat er qua voedingswaarden in zit. Als ik naar McDonald’s ga, ga ik niet omdat ik gezond wil eten, maar ik vind het wel fijn om – binnen de dingen die ik lekker vind natuurlijk – een verstandige keuze te kunnen maken.

Wat kies jij als je bij McDonald’s bent? Heb je de EtenWeter al eens geprobeerd?

Liefs,
Annemerel

Dit is een gesponsord artikel

Delen:

30 Reacties

 1. Manon
  april 19, 2016 / 17:09

  Oh neeeee, ik wil NU een broodje kroket. Of van die zoute frietjes met cola… Bedankt voor deze post Annemerel haha!

  • Annemerel
   Auteur
   april 19, 2016 / 17:16

   You and me both!

 2. Merel
  april 19, 2016 / 19:39

  Dit ga je toch niet menen? Dieper dan dit kun je niet gaan. Bah. Je brengt een boek uit sport en dan neem je geld aan van de Mc donalds? Hypocrisie ten top.

  • Charlotte
   april 19, 2016 / 19:50

   Want? Als sporter mag je geen fastfood eten? Of moet je als sporter altijd alleen maar leven op blaadjes sla en gezonde voeding supporten? Dat is pas hypocriet, want iedereen eet wel eens ongezond en dat mag ook! Wees blij dat ze niet iemand probeert te zijn die ze niet is.

  • Marjon
   april 19, 2016 / 21:16

   Hey hallo, leuk dat je er weer bent!! Ik miste je zure comments al bijna. Maar zo te zien heb je weer iets teveel citroen gehad, moet je toch eens op gaan letten hoor. Wordt het leven een stuk gezelliger van!

   • Yvonne
    april 20, 2016 / 20:19

    Zeg, citroen is op z’n tijd heel gezond hoor! En aangezien ons vrolijk fluitende vogeltje daar alles vanaf weet en ongevraagd adviezen geeft moeten we het haar misschien maar niet kwalijk nemen ;-)

  • Maria
   april 19, 2016 / 21:51

   Eens!

  • A
   april 19, 2016 / 23:12

   Hypocrisie ? Ik snap niet wat er onoprecht is aan een sponsored post voor McDonalds als we vaak genoeg een lekker Maccie voorbij hebben zien komen in de snapstories :) Bovendien is het beoefenen van een sport (en het hier over schrijven) toch niet onlosmakelijk verbonden met het nooit-eten-van-McDonalds? Anyway… leuke friet-nugget foto met Roos ;)

 3. Stephanie
  april 19, 2016 / 19:58

  Volgens mij maakt juist de eerlijkheid van Annemerel haar UNIEK en heeft dit niks met hypocrisie te maken. Hypocrisie kun je volgens mij zien als een gedragsvorm die erop gericht is beter voor de dag te treden. En Annemerel durft tenminste eerlijk toe te geven dat ze ook zo nu en dan lekker kan genieten van een broodje Mc kroket. Ik vind dat je er een leuk artikel van hebt gemaakt!! Groetjes een stille volger.

  • Martine
   april 19, 2016 / 20:45

   Of..je moeder? :)

   • Marieke
    april 20, 2016 / 08:06

    Hahahahaha

 4. april 19, 2016 / 20:09

  Een frietje en cola van de Mac moet gewoon eens in de zoveel tijd haha… en een Mcflurry kan ik ook nooit weerstaan.

 5. april 19, 2016 / 21:03

  Ik snap nooit echt wat er mis is met de MC Donalds als je er maar niet te vaak eet. Het is toch best wel eens lekker om “ongezond” te eten, als je maar gevarieerd eet.

 6. april 19, 2016 / 21:28

  Grappig om te zien zo en dat je kunt vergelijken :)

 7. Maria
  april 19, 2016 / 21:50

  Echt belachelijk dat je reclame maakt voor de McDonalds. Inderdaad, hoe diep kan je zinken. Geld nodig zeker? Je maakt jezelf echt onsterfelijk belachelijk hiermee.

 8. Judith
  april 19, 2016 / 21:59

  Hahaha wat heerlijk dat je hier over schrijft, een Mckroket op z’n tijd doet iedereen goed

 9. Steffi
  april 19, 2016 / 22:52

  Wat een idiote reacties zeg. Heb jou vaak genoeg MacDonalds zien eten dus zie echt niet in waarom dit niet op jouw blog zou passen! Trek je niks aan van die zuurpruimen :*

 10. april 19, 2016 / 23:19

  Haha wat leuk dit! Nu laat op de avond heb ik helemaal zin in een McKroket trouwens..

 11. Maria
  april 20, 2016 / 01:21

  Dit artikel bevestigt maar weer eens dat Annemerel net zo dom is als ze eruit ziet.

  • Nynke
   april 20, 2016 / 11:57

   Jeetje mina Maria. Jij hebt echt niks beters te doen in je leven dan Annemerel belachelijk maken of niet? Annemerel, als ik jou was zou ik deze Maria blokkeren op je site.

  • Ipek
   april 20, 2016 / 14:53

   Ik vind dit een onnodige, harde reactie en niet in perspectief. Ook ik ben het niet eens met het feit dat Annemerel hier reclame maakt voor de Mc. Ik vind het ook jammer, maar ik zie ook dat Annemerel ook zo haar leerpunten heeft en zo nu en dan voor een dilemma staat. Hoe commercieel moet haar blog worden en welke bedrijven passen daar wel of niet bij. Ik betreur het dat ze nu een fout heeft gemaakt maar dat is menselijk. Ze is nog heel jong , net zoals jij en ik. Ook ik zou even twijfelen over mijn principes als er grof geld verdiend kan worden voor foute bedrijven. En kijk eens naar je eigen uitgaven, we geven allemaal geld uit aan foute bedrijven, 100% goed doen lukt niet. Ik hoop dat je betere keuzes kunt maken Annemerel. Hugs, Ipek

 12. Marianne
  april 20, 2016 / 07:29

  Uiteraard staan er weer de (vertrouwde) zure posts tussen – ik begon ze al te missen… :-P Want weet je, Annemerel, de nr 1 reden dat ik al een jaar bijna dagelijks jouw blog lees is omdat je juist zo ‘girl next door’ bent. Talentvol (hallo supermarathon PR!) maar ook een mens (dat stukje gisteren uit je vlog, waarin je aan het planken was – hi-la-risch!) met gezonde eetgewoontes (hallo gekookte eitejes) en lekkere trek (jeej, taartjes!). Gelukkig weet jij zelf maar al te goed, waarom je al jaren zo’n populaire blog hebt en dat is omdat je jezelf bent en blijft. <3

 13. april 20, 2016 / 07:37

  Ik vind het echt ontzettend goed dat McDonalds dit inzichtelijk maakt! Heb er zelf ook al meerdere malen mee zitten spelen en vind het echt heel grappig en goed werken! Maar meestal kies ik uiteindelijk toch voor een salade, want ook al bevat die hamburger dan minder calorieën dan je denkt, gezond is hij nog altijd niet. :”]

 14. Yente
  april 20, 2016 / 09:09

  Ik volg je al een hele tijd met plezier, maar het enige dat ik bij deze post kan denken is: What. De. Fuck.

  • Hanna
   april 20, 2016 / 17:30

   Eens. Echt jammer.

 15. Manon
  april 20, 2016 / 09:12

  Wauw, weer die negatieve posts van dezelfde mensen. Ik vraag me af: waarom lezen jullie deze blog nog als het allemaal zo slecht en vreselijk is? Niemand dwingt jullie hiertoe toch? ;) Misschien kunnen jullie beter stoppen met lezen, dat zou jullie heel wat negatieve gedachten sparen haha. Leuke post, ik heb nu zin in een mc kroket!

 16. Ilse
  april 20, 2016 / 10:10

  Handig om te weten! En de Mac moet kunnen af en toe.

 17. Maria
  april 20, 2016 / 11:14

  Voor iedereen die zegt dat sporters altijd maar gezond eten: heeft iemand ooit de foto’s/video’s/cijfers bekeken van de Mac in het olympisch dorp? Als je dat ziet, dan kan je echt niet zeggen dat sport en de Mac niet samen gaat.
  Inderdaad, zo af en toe kan best. Niet iedereen hoeft altijd maar wortels en komkommer te eten ;-)

  • mei 2, 2016 / 20:42

   IMHO you’ve got the right anwser!

 18. Eveline
  april 22, 2016 / 02:38

  Haha ik vind McDonalds zo heel af en toe echt heerlijk. Maar als ik het dan haal, dan maakt het me ook echt niet uit wat een ‘betere’ keuze is, dan neem ik gewoon waar ik zin in heb :) En ja, McDonalds is erg goed in het ‘doen alsof’ ze betrokken zijn met mensen gezonder maken etc. (net als Coca Cola etc.) en dit soort tools zijn daar onderdeel van. Of dit artikel thuis hoort op een ‘fit girl blog’.. Nee.. Als je blogt om mensen wilt helpen gezonder te leven dan moet je niet dit soort dingen promoten. Maar past dit op Annemerel.com…. Ja, ik zou niet weten waarom niet. In mijn ogen maakt Annemerel altijd een hele goed afweging of iets wel of niet bij haar blogs past en in dit geval weten we zo onderhand allemaal wel dat Annemerel met zekere regelmaat graat een patatje en kroketten etc eet en ook vaak eten besteld, dus waarom dan niet een artikel over deze tool van de Mac…