LET’S TALK ABOUT: Loving Yourself + Being yourself

 photo IMG_2629.jpg

Hé, het is OK om van jezelf te houden. Geloof me, dat is geen schande. Sterker nog… ik zou je willen adviseren om aller eerst te investeren in de liefde voor jezelf, voordat je überhaupt ook maar denkt aan houden van iemand anders.

Natuurlijk is het soms lastig om van jezelf te houden. Op het moment dat je een paar dagen onproductief bent geweest bijvoorbeeld. Dagen waarop je eigenlijk van alles had moeten doen, maar waarop je Netflix-marathons hield onder het genot van alles dat je jezelf verboden had (Oreo’s, Ben & Jerry’s en een pot Nutella), maar wat kun je daar nu nog aan veranderen? Accepteer dat je niet altijd productief kunt zijn. Dat je niet altijd ‘de beste versie van jezelf’ bent. En geniet van die momenten, dan heb je er tenminste nog wat aan.

Nee, misschien zie je er niet uit als een Victoria’s Secret Angel. Maar wat maakt dat uit. Goed voor jezelf zorgen, gezond eten, sporten, het is ontzettend belangrijk. Maar wat nog veel belangrijker is? Geluk. Als jij op drie blaadjes sla moet leven en 7 keer per week moet sporten om het figuur te hebben wat in jouw ogen ideaal is, vraag jezelf dan af… word ik hier echt gelukkig van? Ik persoonlijk word een stuk gelukkiger van 3/4 keer per week hardlopen en een paar keer per week planken. Mijn lichaam hoef je niet te vergelijken met het lichaam van Romée Strijd, maar ik denk dat ik op deze manier gelukkiger ben, dan wanneer ik haar lichaam na zou streven.

Het is ontzettend belangrijk om je ambities na te streven. Het is heel belangrijk om überhaupt ambities te hebben. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maar waar het uiteindelijk om draait, is dat je gelukkig bent met je leven en met wie je bent.

Vroeger dacht ik dat ik pas tevreden zou zijn als ik hoofdredactrice zou zijn van de Amerikaanse Vogue. Nee, niet eens de Nederlandse Vogue. Het moest internationaal. Het mocht ook geen Elle of Harper’s Bazaar zijn, het moest Vogue zijn, het grootste een meest vooraanstaande mode tijdschrift ter wereld. Krankzinnig natuurlijk. Als ik nu aan mijn zestienjarige zelf en mijn ambities denk, dan denk ik alleen maar ‘koekkoek’. Natuurlijk zijn ambities goed, natuurlijk moet je altijd streven naar perfectie, maar het is – naar mijn idee – het belangrijkst dat je naast die ambities ook nog gelukkig kunt zijn.

Je hoeft niet de allerbeste in iets te zijn om succesvol te zijn. Succesvol zijn gaat niet alleen om carrière, succesvol zijn gaat vooral om het cijfer dat jij aan je leven geeft. Niet aan je carrière, aan je leven.

Vergelijk jezelf niet met anderen. Vergelijk jezelf niet met ‘personages’ op Instagram. Vergelijk jezelf alleen met jezelf. Zie je de mensen waarvan jij houdt genoeg? Doe je genoeg dingen waar je gelukkig van wordt? Er zijn altijd mensen met meer vrienden, met meer avontuur, met betere carrières, met een beter Instagramprofiel. Maar besef je, alsjeblieft, dat je nooit precies weet wat er in het hoofd van de persoon achter dat instagramprofiel afspeelt. Nooit.

Leer om van jezelf te houden. Creëer een leven dat je gelukkig maakt. Daarvoor hoef je niet bij Vogue te werken. Mijn zestienjarige zelf wilde het hoofd en het lichaam van een Victoria’s Secret Angel en hoofdredactrice zijn van de Amerikaanse Vogue. Mijn zesentwintigjarige zelf is een stuk verstandiger. Zij weet dat het lichaam dat ik krijg met 3/4 keer hardlopen per week, een paar plankjes en semi-gezond eten, haar een stuk gelukkiger maakt. Ook is Vogue niet meer zo’n vereiste. Sterker nog. Ze weet eigenlijk dat haar blog en haar lezers haar gelukkiger zullen maken dan het stressvolle bestaan van het zijn van Editor in Chief van de Amerikaanse Vogue.

Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Als je maar probeert om de beste te zijn in jezelf. En dat betekent ook dat je de beste bent in de (in jouw ogen) negatieve kanten van jezelf. De dagen waarop je niets nuttigs uitvoert. De avonden waarop je feest alsof er geen morgen is. Ook die horen bij jou. Omarm ze, geniet van ze. Dan zijn ze tenminste niet voor niets.

Hou van jezelf. Je hoeft niet overal de beste in te zijn om gelukkig te zijn.

Liefs,
Annemerel

Delen:

68 Reacties

 1. oktober 8, 2015 / 17:05

  Wat heb je dit artikel mooi geschreven en wat had ik dit artikel toch graag gelezen toen ik 16 was, haha! Heel herkenbaar namelijk!

 2. Aline
  oktober 8, 2015 / 17:11

  Thanks. Goed stuk!

 3. Céline
  oktober 8, 2015 / 17:13

  Wat een goed stuk!! Mooi geschreven en helemaal waar :)

 4. oktober 8, 2015 / 17:14

  Ahhh.. wat positief dit. Mooi!

 5. Marjolein
  oktober 8, 2015 / 17:16

  Wat een ontzettend goed geschreven blog met een nog mooiere boodschap!

 6. Janine
  oktober 8, 2015 / 17:21

  Dit artikel had ik dus echt even nodig!
  Ik had vandaag een dag vrij, en ik moest echt vanalles van mezelf. Ik moest gezond eten, ik moest gaan hardlopen en ik moest de hele dag gaan studeren.. Ik ben gaan hardlopen, maar van de rest is er niet veel gekomen, en daar baalde ik redelijk van.
  Maar dankzij jouw artikel, besef ik nu dat het toch wel even lekker is zo’n dagje niet veel doen:)!
  En ik heb dit artikel ook zeker opgeslagen bij mijn favouriten, kan ik hem nog een keer terugkijken;)
  xx

 7. Marlies
  oktober 8, 2015 / 17:22

  Amen. Helemaal waar dit!

 8. Hester
  oktober 8, 2015 / 17:31

  Raak. Mooi geschreven

 9. Ilse
  oktober 8, 2015 / 17:32

  Mooie en wijze woorden Annemerel en zeker ook iets om over na te denken! :)

 10. oktober 8, 2015 / 17:32

  Wauw! Wat een mooi stuk!

 11. oktober 8, 2015 / 17:35

  Amen!

  Soms is het goed om eventjes van een ander te horen dat deze denkwijze, ook al is het soms moeilijk, de beste mindset is die je kan hebben.

  Dank je wel :)

 12. Irene
  oktober 8, 2015 / 17:47

  Ik kan er niets aan doen, maar ik vind de Vogue zo’n inhoudsloos leeg tijdschrift.
  Ik ben eerlijk oprecht als ik zeg dat ik jouw blog veel inspirerender en zinvoller vind!

 13. Mams kim
  oktober 8, 2015 / 17:59

  zO wat een waardevol stukje tekst lady!!! Wijze woorden van annemerel…en de waarheid!!!!

 14. oktober 8, 2015 / 17:59

  Hele fijne blog dit, vooral omdat het zo ontzettend herkenbaar is. Nobody’s perfect, je moet inderdaad wel blijven genieten. Zelf loop ik 2/3 keer in de week hard en probeer ik daarnaast te bootcampen en yoga’en, maar met een drukke baan en sociaal leven schiet dat er soms bij in. Daar kan ik dan zo van balen? Echt onzin eigenlijk. Ik ga vanavond lekker Expeditie Robinson kijken, ook al heb ik vandaag niet alles van mijn to do lijstje afgestreept. ;-)

 15. Sharon Rath
  oktober 8, 2015 / 18:11

  Top artikel. heel motiverend :)

 16. Femke
  oktober 8, 2015 / 18:57

  Wauw, dit is een top artikel!! Thanks :D

 17. Guusje
  oktober 8, 2015 / 18:59

  Dankjewel Annemerel. Ik struggle op dit moment echt intens met precies dit. Ik ‘moet’ vanalles doen (van wie??) en anders is het niet goed genoeg. Maar door die volle agenda zijn mijn sociale contacten oppervlakkig geworden en daar is eerlijk gezegd ook geen reet aan.

 18. oktober 8, 2015 / 19:04

  Wat heb je dit onwijs mooi verwoord.. Ik denk dat iedereen zich hier wel in kan herkennen.. Heel motiverend dit!

 19. joyce
  oktober 8, 2015 / 19:31

  Wat een prachtig stuk! Goed om erbij te hebben op off days.

 20. Liselotte
  oktober 8, 2015 / 19:37

  Net wat ik nu nodig had! Bedankt!

 21. Marlies
  oktober 8, 2015 / 19:44

  Ik ben al een aantal jaar een stille lezer, maar hier moest ik toch even op reageren. Wat heb je dit goed geschreven. Ik zit momenteel thuis met een burn-out, wat veroorzaakt is door de perfectie die ik altijd na moest streven van mezelf. Veel sporten, gezond eten en overal de beste in willen zijn. Ook vergeleek (nog steeds helaas) ik mezelf met de afgetrainde meiden op instagram en hun blogs. Tegenwoordig kijk ik hier veel minder op. Ik volg jouw blog (en workthates) alleen nog elke dag, want jij bent eerlijk in jouw blogs en zo normaal gebleven. Ik denk dat je een groot voorbeeld bent voor veel meiden, ga zo door!

 22. oktober 8, 2015 / 20:15

  Wow, mooi gezegd. Ik sta hier de laatste tijd ook vaak bij stil. Toen ik zestien was en nog op de Toneelschool zat wilde ik de allerbeste zijn. Ik deed zo’n hard mn best dat ik op een gegeven moment het plezier verloor in het dansen, zingen en acteren. Werd ik er beter van? Uiteindelijk niet, want ik werd er zo ongelukkig van dat ik niet eens meer zin had om naar school te gaan. Ook zou ik er wel willen uitzien als een Victoria’s Secret Angel, maar houd ook van een wijntje, een zak chips of een reep chocolade. Dan heb ik nog het geluk dat ik niet zo snel aan kom, maar ik heb echt geen zin om zeven dagen per week in de sportschool te hangen. Zou me inderdaad niet gelukkig maken en geluk is het allerbelangrijkste.

 23. oktober 8, 2015 / 20:29

  Amen! Super goed artikel en het komt ook op precies het goede moment :)

 24. Angela
  oktober 8, 2015 / 20:54

  Dit had ik nodig na een hele dag in bed te hebben gelegen met bonkende migraine, terwijl ik van alles van plan. Maar ik ben nu wel helemaal uitgerust en bijgeslapen :) morgen weer een dag!

 25. oktober 8, 2015 / 20:54

  Eens! Fijne woorden Annemerel, als meer mensen dit toch eens zouden beseffen. Zelf zie ik alles het positieve en kan van vele dingen genieten. Al gaat het om een prachtige dag in de zon met mijn grootste vriend (lieve hond), tot een fantastisch concert. Genieten van de kleine momenten maakt me enorm gelukkig.
  X

 26. oktober 8, 2015 / 21:08

  Hele mooie woorden en helemaal waar! Ben stapje voor stapje ermee bezig maar het is zonde. Iedereen zou vanaf het begin mogen en moeten leren van zichzelf te houden.

 27. oktober 8, 2015 / 21:28

  ‘Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Als je maar probeert om de beste te zijn in jezelf.’ Heel mooi!

 28. oktober 8, 2015 / 21:36

  Wat een supermooi artikel! En idd, als je die avond toch al ‘slecht’ bezig ben, kun je dr maar beter van genieten ;-) echt leuk ook dat je zo’n soort artikel schrijft! :)

 29. Roxy
  oktober 8, 2015 / 21:45

  Wat zie je er op deze foto onwijs goed uit!

 30. Resy
  oktober 8, 2015 / 21:47

  Wauw.

  Wat heb je dit prachtig geschreven Annemerel. Wat een mooie woorden die elkaar opvolgen en allemaal zo positief. Je blijft een prachtige inspiratie voor me! Blijf lekker jezelf zijn zoals je dat nu in je woorden ook weer terug ziet. Respect voor jou.

 31. oktober 8, 2015 / 21:52

  Amen. Wat heb je dit mooi verwoord!

 32. Anouk
  oktober 8, 2015 / 23:52

  Wauw prachtig geschreven. En erg inspirerend in tijden van werkeloosheid en toekomst onzekerheden!

 33. oktober 9, 2015 / 00:03

  Héle fijne blog! Lekker positief! Een paar weken terug was ik echt super gestrest. Er ging vanalles door m’n hoofd over de toekomst. Ik twijfel op dit moment over alles, maar van mezelf móest er een oplossing komen, een soort van meteen. Ik maakte mezelf echt in de war. En nu denk ik deze week: lekker rustig aan, go with the flow. En bepaalde dingen komen vanzelf op je pad :) Thanks voor deze blog! Keep up the good work!

 34. Suus
  oktober 9, 2015 / 00:21

  Echt een heel inspirerend artikel, net wat ik nodig had! :)

 35. Kay
  oktober 9, 2015 / 01:38

  Mooi geschreven! Nu heb ik nooooggg meer zin om je boek straks te lezen :)

 36. Gise
  oktober 9, 2015 / 07:22

  Wat ren heerlijk blog! Zulke post heb ik een tijdje op je blog gemist. Waarschijnllijk door alle drukte rondom je boek en dr marathon, heel begrijpelijk. Maar heerlijk om weer zulke stukken te lezen. Hield iedereen maak van zichzelf, ik heloof dat de wereld dan een stuk mooier zou zijn

 37. oktober 9, 2015 / 07:47

  Wat een mooi artikel. Precies op het juiste moment, op dit moment kan ik al 5 dagen niet sporten door een slijmbeursontsteking en ik baal zo :( Maar nu besef ik dat het ook goed is om soms even een stap terug te doen.

 38. oktober 9, 2015 / 08:27

  Geweldig geschreven, hier kan ik nog een heleboel van leren.

 39. oktober 9, 2015 / 08:55

  mooi geschreven en helemaal mee eens!

 40. oktober 9, 2015 / 09:02

  Mooi geschreven!

 41. Danielle
  oktober 9, 2015 / 09:16

  AMEN! Wat een heerlijk stuk! En wat schrijf jij een hoop blogs om blij van te worden de afgelopen weken :)

 42. oktober 9, 2015 / 09:41

  Heel mooi geschreven! En erg inspirerend!

 43. oktober 9, 2015 / 09:56

  Erg mooi artikel!

 44. oktober 9, 2015 / 10:13

  Amen!
  Kan niet anders zeggen, dan helemaal mee eens! ;)

 45. oktober 9, 2015 / 10:33

  Mooie blog! Dit zou meer gezegd moeten worden :)

 46. Yvonne
  oktober 9, 2015 / 10:44

  Net als bovenstaande reacties, vind ik dit ook een heel goed artikel! Ben het er helemaal mee eens, maar je vergeet het zo makkelijk om er bij stil te staan. Juist in deze periode van mijn leven heb ik dit artikel nodig. Thanks!

 47. oktober 9, 2015 / 10:57

  Ik kan een ellenlange reactie schrijven, maar een woord is volgens mij voldoende: mooi!

 48. Marit
  oktober 9, 2015 / 11:03

  Mooi geschreven. Dit had ik echt even nodig. Was niet tevreden over me leven maar na jouw artikel realiseer ik me dat ik eigenlijk best een leuk leven heb.

 49. oktober 9, 2015 / 11:05

  CHAPEAU! Prachtig stuk Annemerel!!

 50. Suus
  oktober 9, 2015 / 11:26

  Zoals Harrie Jekkers zingt: “Wie van zichzelf houdt, die zegt pas echt iets kostbaars als-ie “ik hou van jou” tegen een ander zegt”

 51. oktober 9, 2015 / 12:07

  Mooi geschreven Annemerel! Dit zou wel iets vaker onder de aandacht gebracht mogen worden ;)

 52. oktober 9, 2015 / 13:09

  Voor dit berichtje kruip ik ook uit mijn lange stille meelezer status. Prachtig geschreven en heel fijn om te lezen, net als heel veel van je andere blogs de laatste tijd :)

 53. Aukje
  oktober 9, 2015 / 14:30

  Dankjewel <3

 54. Laura
  oktober 9, 2015 / 14:33

  Wat een fijn stuk! Optimistische Annermerel :)

 55. oktober 9, 2015 / 16:22

  Ann <3 <3 <3 <3 Wat een pracht stuk.

 56. oktober 9, 2015 / 16:30

  Mooi geschreven! Da’s toch een groot voordeel van ouder worden, dat je verstandiger wordt. Ondanks als die Netflixmarathons ;-)

 57. Elvira
  oktober 9, 2015 / 19:56

  Wat een mooie tekst!

 58. Anneke
  oktober 9, 2015 / 20:08

  Mooie blogpost!

 59. oktober 10, 2015 / 00:21

  Ik had het niet beter kunnen omschrijven. Dit heb je prachtig neergezet! En dat is ook wel te zien aan het aantal reacties. Ik moest echt lang scrollen, haha. Ik denk dat we te vaak een verkeerd beeld krijgen door alle ‘perfecte’ Social media kanalen. Dat is wel jammer, maar ach, het oog wilt ook wat. Zolang je maar onthoudt dat er inderdaad een verhaal achter elk account schuilt. Vaak hebben er er geeneens weet van. Ik hoop dat dit artikel veel onzekere mensen inspireert en dat ze er anders tegenaan zullen kijken.

 60. Charley
  oktober 10, 2015 / 08:24

  Mooi stuk! En ik denk dat veel mensen ook best jaloers zijn op jou hoor, met je 3-4 in de week hardlopen. Je ziet er fantastisch uit!

 61. oktober 10, 2015 / 10:49

  Wat een geweldig inspirerende blogpost Annemerel! Dit doe mij goed en ik hoop dat je hiermee anderen ook inspireert.
  Keep doing with this, because I love it.

 62. oktober 10, 2015 / 12:06

  Love this!

 63. oktober 10, 2015 / 15:08

  Amen, prachtig stuk!

 64. oktober 10, 2015 / 15:28

  Wauw hele mooie woorden!
  Ik ben 28, maar nog steeds is het fijn eraan herinnerd te worden.

 65. Suuz
  oktober 10, 2015 / 20:47

  Prachtig!!!

 66. Fleur
  oktober 11, 2015 / 00:37

  Wauw! Dit had ik echt even nodig. Niets meer aan toe te voegen, amen.

 67. oktober 23, 2015 / 21:07

  Geweldig geschreven Annemerel!