LET’S TALK ABOUT: Knowing what you really want

 photo knowwhatyouwant.jpg

De afgelopen twee jaar kreeg ik regelmatig de vraag “wat is nu eigenlijk je doel, wat wil je bereiken?”. Deze vraag volgde vaak op een gesprek waarin ik uitlegde wat ik precies deed. Het standaard verhaaltje dat ik al sinds mijn veertiende een blog bijhield, dat dat steeds professionelere vormen aan ging nemen en dat ik inmiddels niet alleen blogger ben, maar ook freelance journalist. Maar als die vraag dan gesteld werd, dan bleef het eerst even akelig stil. Want ja, wat is nu eigenlijk mijn doel, waar werk ik nu eigenlijk naartoe? Wat wil ik?

Businessplan
Veel mensen die nu een blog starten denken bij het starten van hun blog al na wat ze willen bereiken. Ze weten waarom ze gaan bloggen en vaak hangt daar ook een bepaald marketingdoel aan. Ik ken voorbeelden waarbij er hele businessplannen zijn opgesteld voordat de blog gestart werd. Ik heb nooit een businessplan gehad en mijn blog verandert op een natuurlijke manier met me mee. Soms heb ik een brainstorm van drie uur tijdens een lange duurloop, dan bedenk ik me waar ik nu ben en waar ik graag naartoe zou willen en wat ik zou moeten doen om dat te bereiken.

Geluk is een manier van leven
Inmiddels weet ik dan ook wat ik wil. Op de eerste plaats staat… Een gelukkig leven leiden! Dat klinkt vrij afgezaagd, maar het was voor mij een hele openbaring. Natuurlijk is het belangrijk om geld te verdienen, natuurlijk heb ik ambities, maar als dat in strijd is met mijn eigen geluk, waarom zou ik dat dan nastreven? Waarom wil ik geld verdienen, waarom heb ik ambities? Uiteindelijk draait het toch om gelukkig worden/zijn? En denken dat wanneer je nu heel veel investeert, je over tien jaar misschien gelukkig bent, is ook niets iets dat ik wil. Ik leef nu, ik wil nu gelukkig zijn. Om er nog even een cliché in te gooien: geluk is geen eindbestemming, het is een manier van leven.

Keuzes
Een paar maanden geleden kwam ik voor het eerst in de luxe positie dat ik meer opdrachten kreeg dan ik tijd had. Eerst dacht ik nog… oh dat kan ik prima combineren, ik doe het gewoon allemaal. Dat was september/oktober. Dit moest ik bekopen tijdens de New York Marathon. Het is spannend om nee te zeggen tegen een opdracht, maar uiteindelijk gaat het niet alleen om geld, uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig bent, toch? Althans, dat is mijn primaire doel; gelukkig leven. Daarom is het voor mij belangrijk om keuzes te maken.

Een persreis naar Zuid-Afrika? Ja leuk.. Maar het kost me wel acht dagen en dat betekent dus dat ik ervoor en erna aardig wat extra zal moeten werken. Heb ik dat er voor over? Nee. Ik ga liever een paar weken naar California met een vriendin. Dat trekt me niet alleen maar dan Zuid-Afrika, ik kan daar ook lekker op mijn eigen manier leven en rustig werken. Die mudrace in juni? Hartstikke gaaf., maar ik focus me liever op een snelle 10K rond die tijd en een marathon in het najaar. Die commerciële opdracht die best wel lekker betaalt? Fijn.. maar ik vind die opdracht eigenlijk helemaal niet leuk om te doen, ik heb genoeg werk, ik kan rondkomen en ik wil sowieso niet verder in die hoek.. ik doe het niet.

Luxe positie
Natuurlijk besef ik dat ik op dit moment in de luxe positie verkeer dat ik daadwerkelijk dingen kan doen die ik leuk vind. Om het iets minder jaloersmakend te maken, er zijn ook nog genoeg dingen die ik moet doen waar ik iets minder van geniet.. Ik noem een administratie en geloof me, ook ik heb soms geen zin om te schrijven. Het is soms best eenzaam om de hele dag alleen te zitten met je MacBook. En het feit dat ik eigenlijk nooit 100% vrij ben.. Maar op dat soort momenten zoek ik geluk in kleine dingen. Een geurkaars, een fijn nummer, een avondje met een goede vriendin.

Weet jij wat je wil? Studeer je nog? Heb je de juiste studie gekozen? Zit je momenteel niet helemaal op je plek op je werk? Of ben je juist hartstikke blij met hoe je leven op dit moment is?

Liefs,
Annemerel

Delen:

47 Reacties

 1. januari 31, 2015 / 12:08

  Ik heb na het afstuderen echt mijn droombaan gevonden, ik heb een super afwisselende, leuke baan met fantastische collega’s en ik werd een paar weken geleden ook nog een verrast met een vast contract (terwijl ze me ook nog een tijdelijk contract aan konden bieden). Ik zit dus helemaal op mijn plek :) Een super fijn gevoel!

 2. januari 31, 2015 / 12:19

  Goed geschreven! Ik begon mijn ook niet met een plan, ik wilde gewoon schrijven. Wist ik veel dat je er iets mee kon bereiken of bereiken? Inmiddels zit ik een beetje vast. Ik doe een super leuke studie en schrijf maar al te graag op mijn blog, maar waar ik precies heen wil.. Geen idee!

 3. januari 31, 2015 / 12:23

  Mooi artikel. Geluk komt niet aanwaaien en heeft vaak te maken met persoonlijke keuzes maar je moet ook open staan om te ontdekken wat je leuk vindt.

  Zelf heb ik hbo Communicatie gestudeerd, helemaal mijn ding. Na mijn studie twee jaar gewerkt en hoogzwanger kwam ik thuis te zitten.

  Ongelukkig ja ergens wel maar ik had wel het besef dat dit maar voor een korte duur zou zijn en wat is een jaar bij je kindjes thuis blijven als nog een heel leven voor je hebt.

  Nu run ik samen met mijn man een eigen zaak, ik werk veel thuis en ben flexibel. Dat alleen gevoel thuis snap ik helemaal, dat heb ik zelf ook.

  Ik denk dat ik eindelijk mijn draai heb gevonden en ik zou nooit meer de spits willen induiken om voor een baas te werken van 9-5. Daar zit in mijn geluk echt niet in.

 4. Sarah
  januari 31, 2015 / 12:25

  Ik studeer nog en ik besef hoeveel geluk ik heb. Ik heb eerst rechten gestudeerd maar ik merkte dat het niet goed ging. Ik had de luxe om van richting te veranderen. Een richting die beter bij me past. Dankzij mijn stage heb ik ondervonden dat ik verder wil studeren en dat ik eerder de sociale sector uit wil. Ik heb geen precies doel maar ik weet ondertussen waar ik ongeveer wat ik wil doen.

  Goed geschreven artikel! Het is belangrijk om af en toe stil te staan bij je keuzes.

 5. januari 31, 2015 / 12:26

  Wat lekker geschreven en goed om mensen hierover na te laten denken. Ik ben het compleet met je eens trouwens: mijn vriend en ik werken om te leven en we leven niet om te werken haha. We hebben allebei goed inkomen, hebben het naar ons zin op werk en vinden het belangrijk om de wereld te ontdekken. Ik vind geluk dan ook echt voorop staan. Betekent overigens niet dat ik geen ambitie heb, maar hoe hoger je komt hoe meer je moet werken is het wel (als ik om mij heen kijk). Ergens trek ik wel die grens. X

 6. januari 31, 2015 / 12:27

  Dat moet lekker zijn, zo’n luxe positie. Die heb je dan ook wel zelf verdient met hard werken. Ik zit helemaal niet op mijn plek op mijn werk op dit moment. Maar goed, dat is nog een traject waar ik nu nog niet over na hoef te denken omdat ik voorlopig nog wel even thuiszit. Dat heeft als enige voordeel dat je echt met de dag kan leven en ik moet zeggen: Dat is een verademing!

 7. januari 31, 2015 / 12:42

  Ik ben in september afgestudeerd en ik heb mijn studies eigenlijk vooral gedaan omdat ik het interessant vond. Nu wordt mij voortdurend gevraagd wat voor baan ik zoek en wat ik allemaal wil gaan doen en ik weet het gewoon niet. Maar gelukkig worden is inderdaad het uitgangspunt. Nu alleen nog een manier vinden :)

 8. januari 31, 2015 / 12:43

  Mooi geschreven! Realiseren dat geluk geen bestemming is maar een manier van leven, is volgens mij heel belangrijk.
  Na een rechtenstudie van vijf jaar, ben ik nu al drie jaar op zoek naar een baan. Bij de baantjes die ik in de tussentijd heb gehad krijg ik niet veel uren. Ideaal is het niet, maar ik heb wel ontdekt dat de juridische wereld niks voor mij is (everything happens for a reason). Nu probeer ik me vooral te focussen op gelukkig zijn en dan weet ik zeker dat alles goed komt.

 9. januari 31, 2015 / 12:58

  Poeh.. Dat is inderdaad een vraag om over na te denken!
  Vroeger vond ik het altijd heerlijk om te schrijven, maar ik heb er nooit serieus over nagedacht om er iets mee te doen (stom hè?). Tot dat ik het bloggen leerde kennen. Ik heb al aardig wat studies gedaan, maar nu ben ik weer bezig met een HBO Communicatie. Verder werk ik als Hotel receptioniste. Ik vind het leuk werk, maar ik schrijf veel liever! Dat is ook de reden dat ik mijn blog heb. Ik ben gek op schrijven en mijn blog is echt mijn hobby :-) En ja, natuurlijk zou het te gek zijn als ik hier ooit mijn werk van zou kunnen maken! Toekomstdromen zijn ook belangrijk :-)

 10. Femke
  januari 31, 2015 / 13:00

  Mooi geschreven dit. Ik volg nu een studie die ik al heel lang wilde doen. En nu volg ik die opleiding ook daadwerkelijk en ik vind het echt hartstikke leuk, dus daar ben ik zo blij mee! Ik voel me helemaal op mijn plek!!

 11. januari 31, 2015 / 13:01

  Ik werk als healthcoach, psycholoog en blogger en dat bevalt me prima!

 12. Lianne
  januari 31, 2015 / 13:09

  Heerlijke blog!
  Wat jij beschrijft heb ik ook sinds september ondervonden. Het bewust zijn wat je hebt en hier dan ook zuinig en goed mee omgaan, en daarom dingen juist doen of juist laten. En gelukkig zijn is ook niet altijd het makkelijkste doel evenals voor je zelf kiezen!

  Ik ben hopelijk in juni afgestudeerd en de vraag wat wil je nu en wat ga je erna doen is er een die vanuit mijn omgeving regelmatig komt, maar ook een vraag die in mijn hoofd rondspookt en dan heb ik soms liever een moeilijke wiskundesom, waarvan je weet dat er een duidelijk antwoord is..

  Wat wat je precies wil en wat je moet liggen soms ver uit elkaar..En sterk zijn en dan voor jezelf kiezen is niet altijd het makkelijkst.

  Het liefst zou ik gaan reizen daarna verder studeren en dan werken, maar dan komt weer de geld vraag en de welke studie dan vraag en de is dit echt wat ik de komende 30 jaar wil doen.

  Okay dit is nu een hele lange comment haha, met volgens mij één conclusie. I have no idea where am going and what I want. But if I have my bike and my running shoes I will be fine!

  Nogmaals heerlijk blogje en ik volg je nu al weer een jaar of 2 en merk duidelijk verandering in je schrijfwijze en I like it!

 13. januari 31, 2015 / 13:15

  Mooi geschreven! Ik zelf ben nu nog maar 18, nog een heel leven voor me. Al vanaf dat ik 6 was heb ik gedacht dat ik altijd docente Engels ging worden op een middelbare school. In bed lag ik zelfs altijd hele theorieën te bedenken over hoe ik het beste les kon geven en of het nog wel normaal zou zijn om kinderen op de gang te zetten (serieus, waarom dacht ik hier over na? ik was 6 jaar oud hahaha). Tot het eind van mijn examenjaar havo, communicatie leek me ook wel iets om te studeren! Heb ik uiteindelijk voor gekozen en heb vorig jaar vol trots mijn propedeuse gehaald van mijn studie ‘Digital Communication’. Zo zie je maar weer, alles kan anders lopen dan je eerst in gedachten had! Als je inderdaad maar gelukkig bent! :-)

  • januari 31, 2015 / 20:06

   Haha wat grappig! Ik zit namelijk te twijfelen tussen een lerarenopleiding Engels (of Engels studeren..) en communicatie! Ik weet nog niet wat het beste bij me past maar gelukkig heb ik nog even de tijd. :)

 14. Nadia
  januari 31, 2015 / 13:15

  Ik weet nog steeds niet wat ik wil nee!

 15. januari 31, 2015 / 13:16

  Heel mooi artikel! Ik moet nog een studiekeuze gaan doen wat best wel lastig is… Doen wat me gelukkig maakt is ook één van mijn doelen in het leven, maar mijn belangrijkste doel is om te leven tot eer van God.
  X Emma

  • Elyse
   januari 31, 2015 / 20:43

   Wauw, wat een mooi doel, dat laatste! Kan ik me helemaal in vinden :) In een andere comment zei je dat je twijfelde tussen communicatie en Engels. Heb je weleens gedacht aan de studie Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen? Dat doe ik zelf namelijk (tweedejaars) en je kiest daar voor je aan de studie begint een vreemde taal. Omdat ik Engels een prachtige taal vind, heb ik daarvoor gekozen. Een mooie combi vind ik, tussen een taal en communicatie studeren. Misschien een idee?:)

 16. Ilse
  januari 31, 2015 / 13:35

  Ik ben sinds september bezig met de opleiding productie van films en series. Ik vind dit echt een fantastische opleiding en wil hier ook mijn werk later vinden. Mijn allergrootste droom is om regisseur te worden en hier wil ik dan ook hard mijn best voor doen.

 17. januari 31, 2015 / 14:35

  Ik ben een “wat oudere” lezer, getrouwd en heb 2′ kinderen. Ik had altijd een erg leuke baan maar toen de oudste naar school ging heb ik er voor gekozen om thuis te gaan werken. Het werk dat ik doe is misschien niet zo spannend en uitdagend als ik zou willen, maar het geeft me zoveel vrijheid. Ik kan gaan hardlopen wanneer ik wil, als het sneeuwt, kan ik een sneeuwpop maken met mijn kind en als er hulp op school nodig is, kan ik gaan helpen als ik er zin in heb. Op een dag dat het regent, werk ik een uurtje of wat extra en als mijn kind ziek is of vakantie heeft, hoef ik me niet in allerlei bochten te wringen. Mijn kinderen zijn inmiddels al wat groter en weten dat ik regelmatig thuis aan het werk ben en zichzelf dan moeten vermaken. En omdat ze niet beter weten, gaat dat eigenlijk altijd goed. Vooraf twijfelde ik of ik het wel moest gaan doen, maar ik ben blij dat ik deze keuze ooit gemaakt heb. Het kan dan af en toe weleens saai zijn, maar er staat ook heel veel tegenover. Het maakt niet alleen mij gelukkig, maar mijn hele gezin.

 18. januari 31, 2015 / 14:37

  Qua blog heb ik geen einddoel, behalve mijn sport doel (Iron Man, maar wel pas over twee jaar). Verder werk ik en wil ik, net als jij, gewoon een gelukkig leven leiden. Dat gaat me gelukkig steeds beter af.

  Ik stel overigens wel steeds meer korte-termijn (sport)doelen. Deze “tussenstations” zijn namelijk kleine mijlpalen en uiteindelijk maakt het de weg naar het einddoel een stuk overzichtelijker en haalbaarder.

 19. Olga
  januari 31, 2015 / 15:02

  Mooie tekst Annemerel!
  Ik ben niet zo happy met m’n studie maar moet hem toch afmaken, maar ik geniet ook van de gewone kleine dingen :) die uiteindelijk toch het belangrijkste van je leven uitmaken!

 20. Eline
  januari 31, 2015 / 15:04

  Mooi geschreven! Geluk is uiteindelijk wel waar het om draait, want waarom dingen doen waar je uiteindelijk ongelukkig van wordt?
  Ik heb noodgedwongen vorig jaar een keuze moeten maken wat betreft de toekomst.Ik ben op mijn 21e afgestudeerd als sociaal pedagogisch hulpverlener en heb een jaar moeten zoeken naar een baan. Uiteindelijk ben ik bij het Westerhonk terecht gekomen (moet je haast wel kennen als Monsterse ;)). Hier twee jaar gewerkt en veel geleerd, echter was is op een gegeven moment niet meer gelukkig met wat ik deed en heb ik besloten om me te richten op behandeling van kinderen en jongeren ipv begeleiding. Ik heb toen een leuke baan gevonden, maar na een jaar werd mijn contract, wegens bezuinigingen, niet verlengd. Nu had ik altijd al de wens om mijzelf uit te dagen en een WO-opleiding te volgen. In september ben ik begonnen met Sociologie en tot nu toe bevalt het me heel goed. Wel heb ik er financieel flink op in moeten leveren en is het studeren en werken (als invaller in de psychiatrie) soms pittig, maar ik ben nog iedere dag trots op mezelf dat ik deze stap heb durven nemen.

 21. januari 31, 2015 / 15:27

  Tja, kiezen is en blijft echt iets heel moeilijk voor mij, dus ik begrijp je!

 22. Milou
  januari 31, 2015 / 15:32

  Wat een timing van dit stuk, ben gister afgestudeerd. En nu weet ik niet goed wat ik wil! Wat een beetje eng is maar ook heel vrij; ik kan alle kanten op en neem nu dan ook even rustig de tijd om te bedenken wat ik wil :)

 23. Loranne
  januari 31, 2015 / 15:34

  Ik ben zo’n 6,5 jaar geleden begonnen met studeren. Eerst 5 maanden pedagogie. Dat bleek niets voor mij te zijn. Ik ben dan begonnen aan de opleiding lager onderwijs. Helemaal mijn ding dacht ik. Ondertussen werk ik drie jaar als juf en heb ik ontdekt dat dit mijn ding totaal niet is. 1 jaar geleden heb ik dan ook besliten om mijn werk te combineren met een opleiding communicatiewetenschappen.
  Ja het is zwaar, zeker als ik examens heb. En ja het zal nog wel even duren voor ik mijn diploma heb. Maar het is het allemaal waard. Wetende dat ik mijn eigen keuzes maak voor mijn gelukkkige toekomst maakt mij elke dag weer intens gelukkig! :)

 24. januari 31, 2015 / 15:40

  Wat een geweldige blogpost. Mijn leven is op het moment een enorm rotzooitje, ben dus ook zoekende naar datgene wat mij nou echt gelukkig maakt om te doen, lastig! Ik zit momenteel in Azie, vandaar dat ik een website had aangemaakt om een blog bij te houden voor familie. Maar ik vind het schrijven zo leuk dat ik besloten heb thuis ermee door te gaan. Misschien heb ik dan toch eindelijk mijn roeping gevonden! We zullen zien, haha

 25. januari 31, 2015 / 15:49

  Ik vind jouw persoonlijke tint aan je blog nog altijd het leukst, daarom volg ik ‘m ook al jaren zo graag :). Superknap toch dat je nu die luxepositie hebt, daar ben je ook niet zomaar terechtgekomen en ook al volg je je weg naar geluk, dat wil niet zeggen dat succes je in de weg moet staan. Ik denk dat je van duidelijke keuzes leren maken ook alleen maar gelukkiger kunt worden!

  Ikzelf ben vandaag begonnen aan het opzetten van een hele grote droom die nog heel veel jaren zweet en geld gaat kosten, maar dat gaat ‘m zeker worden. Ik ben bijna klaar met mijn masterstudie en weet niet of het de ‘juiste’ studie was in het opzicht van een banenkans en economisch vooruitzicht, maar qua persoonlijke ontwikkeling was hij perfect. Ik weet nog niet wat ik in de jaren naar aanloop van het project precies gaan doen, ik denk gewoon werken en geld verdienen en vast wat proeven van het bedrijfsleven ofzo voordat ik ga doen wat ik echt zelf wil. Tijd om naar een droom toe te leven is ook altijd nodig :) Ik zit niet helemaal op mijn plek in Nederland, maar zal het er maar even naar maken :)

 26. Angela
  januari 31, 2015 / 15:51

  Mooi geschreven, je moet vooral doen waar je gelukkig van word!
  Ik ben eerstejaars student Voeding & Diëtetiek in Groningen en werk in m’n vrije tijd als vleeswaren/kaas meisje bij de AH!

 27. januari 31, 2015 / 15:51

  Wat een sterk inhoudelijk artikel! Ik ben momenteel afgestudeerd en zo goed als werkloos (op een bijbaantje bij Sandd – post bezorgen – na) en denk veel na over wat ik zou willen. Ik ga daarom in september weer studeren (lerarenopleiding, kopopleiding dus maar één jaar en gelijk 3 dagen stage en 2 dagen school) en daarna hoop ik iets moois te kunnen doen in het onderwijs. Mijn blog is altijd een hobby geweest en dat is het nog steeds, ik kan er ook absoluut niet van leven en dat hoeft ook helemaal niet (als het gebeurt is het mooi, gebeurt het niet dan is het ook prima). Ik geniet op dit moment vooral van kleine dingen: een glas wijn met mijn beste vriend/buurman (zo fijn om zo’n goede vriend naast je te hebben wonen), een afspraak met een vriendin, een Whatsapp-gesprek of een telefoongesprek met mijn moeder en ga zo maar door… Heerlijk. Wat ik precies wil in mijn leven weet ik (nog) niet, maar ik ben – tussen het genieten door – druk bezig met het uitvinden daarvan :)

 28. januari 31, 2015 / 16:11

  All hail! Ik maak er een sport van om gewoon te doen wat op mijn pad komt (en zo kom je als Belg dan in Amsterdam terecht) en te doen waar ik zin in heb (en zo lig je dan heelder weekends in bed aan je blog te prutsen). Wat een leuk en inspirerend artikel, zo zou iedereen moeten redeneren!

 29. januari 31, 2015 / 16:12

  Wat een mooi artikel heb je geschreven! Geluk zit hem id in de kleine dingetjes. Fijn dat je ook de luxe positie hebt om nee te zeggen.

 30. januari 31, 2015 / 16:28

  Na alle gebeurtenissen in mijn leven het afgelopen jaar ben ik heel hard gaan nadenken over de zin van het/mijn leven. Een antwoord heb ik niet (was het maar zo’n feest), maar ik weet wel dat ik op mijn sterfbed waarschijnlijk NIET denk “had ik maar meer gewerkt en meer geld verdiend”. Sommige gebeurtenissen plaatsen alles in perspectief. Ik maak me in ieder geval niet meer zorgen over de toekomst en sta veel meer stil bij vandaag. Dat voelt een stuk beter (en gelukkiger).

  Fijn stuk Ann! x

 31. januari 31, 2015 / 16:45

  Wat een inspirerende blog! Helemaal met je eens dat je geluk voor gaat op een flitsende opdracht.

  Ikzelf werk momenteel parttime en dat bevalt me helemaal niet, in wat ik doe dan. Het liefste zou ik fulltime voor mijn eigen bedrijf gaan maar in die luxe verkeer ik nu niet. Hopelijk komt dat wel op een dag want ik sleep mezelf soms met moeite naar mijn niet echt uitdagende job. Ik heb wel een hele leuke opleiding gevolgd waar ik graag nog een job van zou willen. Maar het is nu even geduld hebben, moed verzamelen en wachten op het moment dat ik daadwerkelijk een keus kan maken. Succes!

 32. januari 31, 2015 / 17:15

  Super leuke post! Ik heb het gevoel dat ik nog altijd op zoek ben naar wat ik wil maar onlangs had ik het idee dat het niet slecht zou zijn als dat is wat ik écht wil in het leven, constant op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen, nieuwe avonturen en onderweg gelukkig zijn met wie ik ben en wat ik nu aan het doen ben.

 33. januari 31, 2015 / 17:36

  Helemaal gelijk! It’s all about being happy :)

 34. januari 31, 2015 / 18:47

  Mooi en eerlijk geschreven. Ik moet het allemaal nog even goed (her)bedenken.

 35. Maria
  januari 31, 2015 / 19:57

  Heel goed en mooi geschreven stuk. Een kleine 2 jaar geleden wist ik (ook) even niet meer zo goed wat ik wilde. Ik had bijna mijn opleiding af waar ik knetterhard voor gewerkt had, en toen kon (en moest) ik opeens nadenken over wat ik daarna wilde en waar, en hoe ik dat kon bereiken. Daar heb ik wel even flink mee in de knoop gezeten.
  Van een vriend kreeg ik het boek ’the passion test, the effortless path to discovering your destiny’. Eerst dacht ik nog wat een zweverig boek, maar na het maken van de test wist ik veel beter wat ik wilde en waar ik me op moest richten.
  Het grappige is dat in het boek oa beschreven staat dat je eerst helder moet hebben wat je wilt, en dan niet meteen moet denken ‘maar dat lukt toch niet, of dat is niet mogelijk voor mij’. Bij mij stond vrij hoog dat ik een baan buiten Nederland wilde vinden. En of je gelooft in toeval of niet, de dag na het maken van die test kreeg ik bericht of ik toch die baan in het buitenland wilde aannemen waar ik eerder voor afgewezen was :)
  Mijn enige ‘probleem’ is nu dat ik even geen grote droom meer heb, de dromen van de afgelopen jaren zijn vervuld (studie klaar, leuke baan, buitenland). Maar dat zie ik maar als een luxe probleem.

 36. Brenda
  januari 31, 2015 / 20:07

  Mooi geschreven, fijn dat je zoveel leuke dongen kan doen en er ook bewust van geniet!

 37. Joyce
  januari 31, 2015 / 20:16

  Wat een mooi en eerlijk stuk!
  Na afgestudeerd te zijn aan de pabo ben ik momenteel werkzaam als juf. Ik vervang nu een zwangerschapsverlof in groep zes en volgende week ook een in groep vijf. Zo heb ik tot half april fulltime werk en daarna tot half juli 2 dagen in de week. Ik ben super gelukkig met deze kansen en met mijn werk(plek) Ookal is volgend jaar nog 1 grote vraag. Ik maak me niet te druk en ga gewoon solliciteren als dat nodig is.
  Sinds twee weken woon ik samen met mijn lieve vriend en dat vinden we allebei geweldig.
  Dus ja, ik kan zeggen dat ik momenteel super gelukkig ben met mijn leven en ik vind dat een geweldig uitgangspunt!

 38. januari 31, 2015 / 20:55

  Je stuk en veel reacties zijn zo herkenbaar!
  Ik heb eigenlijk geen idee wat ik wil. Ik wist niet wat voor studie ik wilde gaan doen, niet eens welke richting.. Uiteindelijk voor iets breeds gekozen en het bevalt goed. Toch weet ik nog steeds niet of dit het beste is voor mij, of dit is waar ik goed in ben en of ik dit het leukst vind. Maar ik zie wel, al dat uitvogelen en ontdekken is het leven denk ik dan maar. Uiteindelijk komt iedereen op z’n plekje terecht, daar geloof ik in en ik heb veel bewijs;)
  x

 39. januari 31, 2015 / 22:53

  Mooi artikel. 1 Week na het behalen van mijn studie heb ik het geluk gehad dat ik direct een baan kreeg. Die kans heb ik direct genomen zonder echt na te denken over wat ik toen echt wilde. Ondanks dit rationeel een goede beslissing was ben ik er ook achter gekomen dat je je emoties nooit moet vergeten. Door die dip wordt je opeens hard met je neus op de feiten gedrukt. Maar ben ik ook gaan realiseren dat je eigen geluk belangrijker is dan de juiste baan. Uiteindelijk draait het niet om de perfecte baan en wat mensen van je verwachten maar dat je iets doet wat jouw voldoening geeft, je eigen geluk.

 40. Monique
  februari 1, 2015 / 09:51

  Mooi geschreven Annemerel. Helaas moet je soms wel dingen doen die je minder gelukkig maken ben ik achter gekomen. Maar als ze uiteindelijk je doel bereiken is het hopelijk de moeite waard. Ik ben aan het afstuderen en vind het echt een hel. Stress, paniek en constant de onzekerheid dat ik hier gewoon te dom voor ben. Ik hoop dat het uiteindelijk de moeite waard is en dat ik er op terug kan kijken met een glimlach! Uiteindelijk komen we er allemaal wel:)

 41. februari 1, 2015 / 10:23

  Goed artikel, altijd goed om even bij stil te staan. Dichtbij jezelf blijven en vaak weet je diep van binnen wel wat je wel of niet gelukkig maakt. Het leven is te kort om ongelukkig te zijn, al is dat wel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb een leuke baan, blog en vermaak mij prima met heel veel randzaken zoals meubeltjes opknappen en wandelen met mijn zoontje. Etentjes met manlief, borrels met vriendinnen, lezen… Ik word blij van veel en dat hoeft niet per definitiie mijn baan te zijn of een doel inderdaad… A way of life.

 42. Marijke
  februari 1, 2015 / 11:54

  Het is zo herkenbaar wat je schrijft! Het is ook heel moeilijk om precies te weten en nu te beslissen wat je nou eigenlijk wil. Ik heb rechten gestudeerd en kwam er pas na een lange tijd achter dat dat echt niks voor mij was. Maar wat moet je dan? Ik heb gelukkig nu iets gevonden wat mij gelukkig maakt en dan maar niet het grote geld of een belangrijke baan. Het gaat mij veel meer om het geluk en dat je je happy voelt dan iets doen wat tegen je eigen wil in gaat!

 43. Romy
  februari 1, 2015 / 14:12

  Annemerel, je bent een erg slim meisje.

 44. Elvira
  februari 1, 2015 / 14:18

  Ik heb jarenlang de ambitie gehad om “af te studeren, een leuke baan te vinden, samen te wonen en reizen maken”. Inmiddels woon ik samen en studeer ik deze zomer af, maar heel het aspect van een leuke baan vinden is ineens onduidelijk voor me; ik heb geen idee wat ik een leuke baan vind! Ik ben er dus nog niet helemaal uit en zie wel wat er gebeurt.

 45. Fenna
  februari 1, 2015 / 18:59

  Sterk artikel! Ik geloof ook dat het het belangrijkst is dat het gevoel klopt. En doelen stellen vormen een toevoeging op het leven, maar vormen niet de basis! De weg naar een doel is ook heel erg belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan het behalen van het doel zelf.