LET’S TALK ABOUT: Instagram Stories VS Snapchat Stories

 photo instagram-stories-vs-snapchat.jpg

De (social)wereld was afgelopen 24 uur in rep en roer, Instagram kwam met een nieuwe functie die wel heel veel weg had van Snapchat. Ik heb zo’n vermoeden dat ik je dit niet meer hoef te vertellen, maar ik heb het natuurlijk over Instagram Stories, dat wel verdacht veel lijkt op Snapchat Stories. Foto’s en video’s die slechts 24 uur zichtbaar blijven voor het publiek. WAAROM INSTAGRAM vroeg ongeveer 95% van de Instagram- en Snapchatgebruikers zich af. WAAROM vroeg ook ik me af. Toch heb ik vandaag de hele dag de functie gebruikt.

Toen vanmorgen mijn wekker om zeven uur ging kon ik niet opstaan. Ik was pas na twaalven gaan slapen (blame YouTube) en het hondenweer hielpen niet mee. Mijn tijd besteedde ik overigens redelijk nuttig, ik las ongeveer alles wat er te lezen viel over de nieuwe Instagram Stories functie en toen ik daar na anderhalf uur eindelijk een beetje klaar mee was, was mijn Instagram ineens ge-update en kon ik ook gebruik maken van de Stories functie van Instagram. Tijd om de theorie in de praktijk te brengen.

Eerste reacties..
– Oh best leuk… maar wat is dit anders dan Snapchat?
– Ah…. ik kan mijn hondenfilter niet vinden, Snapchat dus voorlopig nog maar niet verwijderen.
– DAMN! Als ik dit moet doen en daarnaast ook mijn Snapchat story, vloggen en dan af en toe ook nog een Snapshot Diary voor mijn blog. Hoe moet ik dan tussendoor ook nog leven?

Het grootste probleem
En daar ligt wat mij betreft het grootste probleem, zowel voor het zenden als het ontvangen. Waar haal je in vredesnaam de tijd vandaan om alles te doen? Dat kan niet, toch? Als je ook nog een beetje een leven wil hebben… En dat hebben van dat leven is redelijk belangrijk als je beelden wil delen, want wat wil je anders delen. Wil je gaan vloggen hoe je je foto maakt voor je Instagram en Snapchat story? Dat is een keer leuk (en hoe leuk dat dan precies is, dat is nog maar de vraag), maar feit blijft, je moet een leven hebben om het te kunnen delen. En de hele dag alleen maar dingen op Instagram plaatsen is in mijn ogen GEEN LEVEN.

Ik heb vandaag de hele dag mijn Instagram Story te updaten en dat was best leuk om te doen, maar tegelijkertijd liet ik mijn vlog-camera liggen en Snapchat had hier ook flink onder te lijden. Een Snapshot Diary maken stond vandaag gelukkig niet op het programma. Het was best leuk om te zien dat mijn Story ook daadwerkelijk veel bekeken werd, na zeven uur was mijn eerste foto 3145 keer bekeken, terwijl mijn foto’s op Snapchat vaak een kleine 2000 keer bekeken worden en – het moet gezegd worden – vandaag worden mijn foto nog minder vaak bekeken.

Is dit dan het einde van Snapchat?

Ik denk het niet. Ik bedoel, het hondenfilter? Nee, maar even serieus. Snapchat wordt voor veel meer dingen gebruikt dan de verhalenfunctie. Ik ken (jonge) mensen die alleen communiceren via Snapchat en in sommige gevallen zelfs elkaars telefoonnummer niet hebben. Ik heb me laten vertellen dat dat redelijk normaal is. Daarnaast vind ik zelf ook de ‘nieuwsfunctie’ van Snapchat leuk. Ik bekijk – als ik tijd heb – vaak de pagina’s van Cosmopolitan, Mashable, Buzzfeed, MTV, People.. (naast YouTube nog een reden dat ik de laatste tijd wat minder slaap krijg). En ik denk dat het gros voorlopig ook nog wel verhalen voor Snapchat blijft maken.

Maar welke functie zal uiteindelijk het meest gebruikt worden? Ik heb lang nagedacht over de voordelen van Instagram Stories en Snapchat Stories en heb ze even voor je op en rijtje gezet..

Voordelen Instagram Stories:
– Je kunt makkelijk terugbladeren in een story, je hoeft dus niet een story volledig opnieuw te bekijken als je iets gemist hebt.
– Ik vind dat tekenen met die kwast met in het midden wit en daaromheen die neon lijn (het liefst in het knalroze) leuk om te doen.
– Als ik Snapchat gebruik tijdens het hardlopen raakt mijn GPS van mijn Nike+ Running App compleet van slag (dan loop ik ineens extreem langzaam volgens dat ding), daar heb ik met Instagram geen lijst van.
– Mijn Instagram Story was in een dag door ongeveer 4x zoveel mensen bekeken dan mijn Snapchat Story, omdat ik op Instagram op dit moment meer volgers heb dan op Snapchat bereik ik met Instagram op dit moment meer mensen dan met Snapchat.
– Je kunt meer tekens in je teksten gebruiken.

Voordelen Snapchat Stories:
– Filters, obviously! Van het hondenfilter tot de geografische filters.
– Ik volg op Instagram iets meer dan 200 mensen, op Snapchat volg ik er bewust weinig omdat ik niet de hele dag Snapchat Stories wil bekijken. Maar op Instagram volg ik nu dus ook automatisch de verhalen van 200+ mensen, als al de mensen die ik volg ook hun verhalen gaan updaten kan ik mijn leven wel opzeggen.
– Beelden achterstevoren afspelen, beelden versneld afspelen, het is allemaal mogelijk met Snapchat, op Instagram heb ik dit nog niet gevonden. Heb alleen de kleurfilters gezien.

Oplossingen voor bloggers en andere ‘influencers’ (rotwoord, heeft iemand daar al een ander woord voor? Ik vind ‘creators’ iets te groots om Instagrammers en Snapchatters mee aan te duiden)
Ik heb vandaag ook nog nagedacht over oplossingen voor het Snapchat & Instagram probleem. Hoe zou je als blogger alle twee kunnen gebruiken en dat ze dan allebei ook nog een andere functie hebben (zodat het voor volgers ook logisch is om alle twee te volgen). Ik vond het lastig. Verder dan de ene dag op Snapchat en de andere dag op Instagram kwam ik tot nu toe nog niet echt. Je zou natuurlijk ook een story kunnen beginnen en dan door kunnen verwijzen naar je Snapchat (krijg je meteen wel meer volgers) als kijkers het einde van je verhaal willen weten. Maar dat vind ik persoonlijk een beetje ‘kijkertje pesten’. Een andere oplossing is om het allebei te half-assen (wat ik sowieso al met Snapchat deed), maar de ideale oplossing lijkt me dat ook niet.

 photo IMG_0767.jpg
Conclusie
Of uiteindelijk de Stories-functie op Instagram of Snapchat het meest gebruikt zal worden daar durf ik nu nog geen voorspelling over te doen. Ik zag dat Andy van Stylescrapbook vandaag zowel op Snapchat als Instagram indrukwekkend veel foto’s en video’s had geplaatst. En nergens hetzelfde he. En ze leek ook nog gewoon een leven te hebben. Hoe ze het doet, goede vraag. Ik weet dat social media onderdeel is van mijn werk en ik vind het oprecht heel leuk om te doen, maar tegelijkertijd wil ik mijn leven ook niet laten leiden door social media. Hoe wel het dat dat tot op zekere hoogte natuurlijk wel doet. Maar de vraag is, hoe ver wil je gaan?

En ook nog even dit…
En dan heb ik het nu alleen nog maar gehad over het versturen van beelden. Het bijhouden van social media als ‘kijker’ wordt ook met de dag onmogelijker. Als we nu alleen al even naar de dingen die ik ‘zend’ kijk. Eerst was het alleen mijn blog. Toen kwam Twitter, iets later ook Facebook (ik was ietwat laat met Facebook). Instagram volgde begin 2012, Snapchat ergens in 2014, halverwege 2015 begon ik met YouTube en nu moet je – als je overal op de hoogte van wil zijn – dus ook nog mijn Instagram Story bekijken. MY GOD. Dat is toch niet meer bij te houden. Kan me voorstellen dat je me op die manier op een gegeven moment ook wel heel erg zat wordt. En ik ben ook niet de enige blogger die je volgt, waarschijnlijk.

Man wat is bloggen veranderd sinds de zomer van 2003, toen ik mijn eerste blog schreef. 

Wat vinden jullie van de nieuwe Instagramfunctie? Gebruiken jullie Snapchat? Hoe willen jullie je tijd gaan verdelen tussen Instagram en Snapchat, of hebben jullie zoiets van… ik zie wel wat er gebeurt? Ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken.

Liefs,
Annemerel

Delen:

31 Reacties

 1. augustus 3, 2016 / 17:13

  Een hele goede vraag. Ik hou het voorlopig voor de stories toch bij Snapchat, maar misschien blijkt Instagram Stories handiger te zijn en switch ik ooit alsnog. Als je heel actief content plaatst lijkt dit dilemma me nog groter. Ik vind het wel schaamteloos gekopieerd, ben benieuwd of Snapchat actie onderneemt.

 2. BIANCA
  augustus 3, 2016 / 17:53

  Ik gebruik geen snapchat. Aleen instagram. Moet zeggen dat ik vandaag daar ook de stories gevolgd heb maar ik vond het allemaal te veel werk Haha.

 3. Roos
  augustus 3, 2016 / 18:02

  Leuk artikel! Er staan alleen een hoop spelfouten in…

 4. augustus 3, 2016 / 18:04

  Ik heb geen snapchat en ik ga instagram ook bewust niet updaten. Het is dat ik een blog heb, maar ik denk er zelfs al een tijdje over om facebook te verwijderen. Ik heb gewoon nog een leven, moet werken, bloggen, vrienden, sporten en ik zit al genoeg met mn neus tegen een scherm haha, maar ik kan me je frustratie voorstellen;-)

 5. Esmée
  augustus 3, 2016 / 18:09

  Ik begon me ook al af te vragen of Instagram stiekem Snapchat opgekocht zou hebben?! Lijkt mij eerlijk gezegd dat Snapchat een soort copyright op dat concept heeft.

  • Ansofie
   augustus 3, 2016 / 18:52

   Mark Zuckerberg (van Facebook en Instagram) heeft geprobeerd om Snapchat over te kopen. Dit was niet gelukt, en dit is blijkbaar zijn reactie. :D

   Ik weet het nog niet wat het gaat geven op langere termijn. Vind het voornamelijk heel gemakkelijk dat het samen zit in 1 app, maar ook een stuk onoverzichtelijker.
   Snapchat daarentegen verbruikt bij mij heel veel batterij, wat bij Instagram dan weer niet het geval is.

 6. Amber
  augustus 3, 2016 / 18:24

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik je niet volg op snapchat maar wel op instagram, en ik vandaag je story bekeken heb. Voor mij is snapchat iets meer privé, waar ik dus geen bloggers/YouTubers/influencers (;p) volg en nu kan ik hun story wel op instagram zien. Voor mij als kijker is er dus niet echt een probleem, hoe je dat als zender doet is wel een vraag ja… Trouwens ik vind je schrijfstijl in dit artikel erg leuk!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 3, 2016 / 18:48

   Dankjewel voor je reactie! Hier kan ik wat mee!

 7. augustus 3, 2016 / 18:36

  Ik vind het waardeloos en ga het ook niet gebruiken. Ik vind het ook nogal vervelend dat het zo uitdrukkelijk in beeld is

  Daarnaast is het inderdaad onmogelijk om alles bij te kunnen blijven houden. Dus ik gebruik Snapchat voor mijn ‘verhaal’ en instagram voor andere foto’s.

 8. augustus 3, 2016 / 19:23

  Ik ben het met je eens dat het onmogelijk is om alles bij te houden. Persoonlijk gebruik ik geen Snapchat (meer), dus wie weet ga ik Instagram Stories wel gebruiken.

  Facebook heeft ooit een bod gedaan op Snapchat, wat zij destijds geweigerd hebben. Heb het idee dat Instagram (eigendom van Facebook) de strijd aan wil gaan met Snapchat op deze manier, haha.

 9. Ilse
  augustus 3, 2016 / 20:12

  Ik vind het echt helemaal niks, hou het maar lekker apart!

 10. augustus 3, 2016 / 21:06

  Ik vind al die verhalen bovenin nogal storend en een kopie van snapchat. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik denk dat instagram merkt dat zij gebruikers verliezen door snapchat. Jammer want persoonlijk vind ik Instagram leuker dan naar al die snaps te kijken. Dus ik had liever gezien dat instagram op de oude manier bleef doorgaan.

 11. Sonja
  augustus 3, 2016 / 21:33

  Je kan overwegen ieder “kanaal” voor een ander doeleind te gebruiken, misschien een beetje a la casey, bv je handlopende volgers kunnen dan sportieve uitspattingen volgen op insta en de meer prive kiekjes en random dagelijkse dingen zet je eerder op snapchat en *wat hebben we ook alweer nog meer* gebruik je meer voor je boeken reviews en opinie stukken zo als dit blogje te verspreiden etc etc? Ik zou het anders ook niet weten trouwens, ik doe bijna niets met facebook, twitter gebruik ik al maanden niet meer en vind het nu al druk zat op snapchat en instagram bij te houden tussen het leven door.. ik wil nog wel graag even zeggen dat ik het tof vind dat jij zelf aankaart dat het niet alleen om social media gaat maar ook alle momenten daarbuiten :-)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 08:27

   Ja daar heb ik inderdaad ook al over nagedacht, om Instagram iets serieuzer te doen met bijvoorbeeld een focus op hardlopen.

 12. augustus 3, 2016 / 21:38

  Ik vind het ook jammer dat het hele concept van Snapchat wordt overgenomen door IG en ik begrijp gewoon niet hoe mensen er een eigen leven aan over kunnen houden terwijl ze ook nog actief alle kanalen bijhouden en updaten. Niet alleen als je zelf een influencer bent en dus constant dingen online gooit, maar ook als volger. Serieus, álles van bepaalde mensen proberen online te volgen, omdat je anders constant het gevoel krijgt iets te missen (dit en dat heb ik ook gekregen maar dat hebben jullie al op snapchat kunnen zien – hell no want ik kijk niet de godganse dag snapchat).

  Nee, voor mij ook gewoon good old instagram voor leuke foto’s en snapchat voor af en toe wat lurken en soms wat leuke filmpjes delen. Verder is Snapchat hier gewoon vermaak voor zoontjelief die af en toe als hondje door het leven wil gaan met dat toffe filter.

 13. augustus 3, 2016 / 23:11

  Ja ik zit er ook nog over na te denken…ik heb het dus ook getest en daarmee 4 keer zo veel mensen bereikt dan met mijn snaps. Ik heb dus een plaatje geupload “That’s what I have Snapchat for!?” en dan nog een met mijn snapchat naam en kreeg direct een paar nieuwe followers op Snapchat. Dus – ik ga Instagram Stories zeker gebruiken om blogposts te promoten en misschien af en toe mijn Snapchat naam doorgeven…en vooral de hele grote bloggers in de gaten houden. Die hebben misschien meer follower en kunnen misschien sneller inschatten wat wel of niet logisch is om er tijd in te steken.

  Groetjes uit New York,
  Alex

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 08:25

   Goed idee! Ik kijk ook nog een beetje de kat uit de boom.

 14. Erika
  augustus 3, 2016 / 23:42

  Volgens mij de Instagram story voor de iets ‘ouderen’ die niks van Snapchat snappen ?

 15. Chantal
  augustus 4, 2016 / 00:57

  Jeez ik weet ook niet meer waar ik overal moet kijken! Snapchat gebruik ik inderdaad alleen voor vrienden en familie en instagram voor bekende mensen te volgen. Maar dan nog al die veranderingen hoeven voor mij niet. Ik ben 24 en geef les en soms voel ik me al zo oud als ik niet alles mee krijg wat mijn 13 jarige leerlingen allemaal weten van social media ? Had nu ook pas dood dat instagram die stories heeft.

 16. augustus 4, 2016 / 08:34

  Ik vind het niet zo heel leuk.. Doe mij maar snapchat!

 17. augustus 4, 2016 / 08:34

  Ik zag op twitter alleen maar mensen klagen over deze update, maar ik zie het probleem eigenlijk niet. Al volg ik best wel aardig wat mensen, ik kies uiteindelijk ook maar wiens instasnap wil zien.
  Ik vind het best wel een leuke update.

 18. augustus 4, 2016 / 09:55

  Als volger houd ik het (tot nu toe) bij – natuurlijk – de blogposts zelf, Instagram (foto’s) en af en toe (steeds meer) vlogs. Dat vind ik al meer dan genoeg ;-) Ben er nog niet over uit wat ik van de Instagram Stories vind..

 19. Janneke
  augustus 4, 2016 / 11:17

  Lijkt me een onbegonnen zaak om op alle social media kanalen actief te zijn. Volgens mij moet je dat ook niet willen, anders ben je alleen nog maar daar mee bezig ipv je ‘real life’ leven. Ik denk dat je beter één of een paar kanalen uit kan kiezen en je daar op focussen, in plaats van alle ballen in de lucht willen houden. Liever een ding goed doen, dan meerdere dingen half doen ;)

 20. Inneke
  augustus 4, 2016 / 11:42

  ik vind het wel leuk die update van instagram daar ik snapchat wel geïnstalleerd heb maar er dus niet van snap ;-).
  Dus van mij mag je gerust de instagram stories blijven gebruiken!

 21. augustus 4, 2016 / 11:45

  Interestinggg. Ik heb gek genoeg nog steeds geen Instagram Stories, dus ik heb het nog niet uit kunnen proberen. Wel moet ik zeggen dat ik Snapchat juist zo leuk vind om alle functies en filters. Instagram zag ik dan als app voor de mooie plaatjes en Snapchat meer voor een kijkje achter de schermen.

  Aan de ene kant denk ik dat het wel handig kan zijn om alles in één app (dus in Instagram) te hebben. Vooral als je bijvoorbeeld meer een Instagrammer bent dan blogger. Dan kun je behind the scenes enzo posten zonder dat mensen je speciaal op Snapchat moeten volgen. Maar ja, shit, ik vond het eigenlijk gewoon heel fijn dat je daarvoor dan Snapchat had…

  En dat je nu van 200 mensen hun verhalen ziet, lijkt me ook verschrikkelijk. Sommige mensen volg ik bewust niet op Snapchat. En ik heb begrepen dat mensen kunnen reageren op jouw verhalen aan de hand van DM’s? Dan krijg je straks misschien wel honderd DM’s per dag (beetje overdrijven mag). Niet te doen…

 22. Margot
  augustus 4, 2016 / 12:11

  Ik volg enkele youtubers/influencers op zowel instagram als snapchat. Mij maakt het niet zoveel uit, ik zie wel waar er wordt gepost (SC of IG). Volgens mij wordt het interessant om te zien of welke app nu de bovenhand gaat nemen!

 23. Alc
  augustus 4, 2016 / 12:16

  Het is echt TOO MUCH. Ik heb pas een flinke detox gehad, alles weg. Heerlijk. Ik zou graag terug willen naar veel minder prikkels. Er is een overkill aan content. Je blog is leuk, dat is je main ding. Daar kom ik zelf naar terug om te lezen. Wat zou het heerlijk zijn om de content ook gewoon hier te houden.. Maar helaas voelt iedereen zich gedwongen om het te verspreiden over alle social media….

 24. augustus 4, 2016 / 19:00

  Het heeft beiden zo zijn voor en zijn nadelen. Ik ben ook in ieder geval fan van de neon stift functie. En ik vind het heel fijn dat ik nu geen gezeur heb met meerdere accounts, wat ik op Snapchat wel heb. Ik gebruikte Snapchat niet zo veel, puur omdat de app nogal slecht werkt op mijn telefoon. Wat dat betreft ben ik blij met Insta, want dat werkt gewoon fatsoenlijk.

 25. augustus 5, 2016 / 13:16

  Ik weet het ook nog niet zo, maar weet je wat ik nog wel een groot voordeel aan de instagram stories vind.
  Als je meerdere accounts hebt, bijvoorbeeld een aparte voor je blog en een prive account, kun je switchen.
  Bij snapchat kan dat natuurlijk niet en moet je iedere keer in- en uitloggen!

 26. M
  augustus 5, 2016 / 13:18

  Je hoeft niet overal aan mee te doen. En als kijker hoef je niet alles te volgen. Ik vind het een beetje ziekelijk dat overal aan mee moeten doen, overal van op de hoogte moeten zijn, niks kunnen missen. Kies gewoon wat het beste bij je past en stick by it. Ik ben niet eens aan snapchat begonnen.

 27. Nadia
  augustus 7, 2016 / 23:09

  Ik had Snapchat (alleen om anderen te volgen, niet om zelf te posten) maar dat heb ik er na een tijdje weer af gegooid omdat het steeds vastliep… maar ik vind het wel leuk om filmpjes van anderen te bekijken! Dus ik vind het wel leuk dat Instagram nu een soortgelijke functie heeft. Maar het wordt inderdaad wel lastiger om alles bij te houden… Het gaat inderdaad ten koste van bijvoorbeeld nachtrust (triest maar waar) dus ik bekijk niet alles…