RUN BABY RUN: Is er leven na een hardloop-streak en… mijn grootste motivatie op dit moment!

 photo IMG_0661.jpg

Vorige week schreef ik over mijn loop-streak die ik tijdens mijn vakantie in Italië had. Vijftien dagen lang liep ik iedere dag, soms vier, soms twintig, soms iets er tussenin. Er was geen discussie over mogelijk. Ik moest gewoon iedere dag hardlopen, of ik daar nu zin in had of niet. Doordat er geen discussie over mogelijk was vroeg ik me ’s ochtends voor het hardlopen ook niet af hoe ik me voelde, ik zeurde niet, ik dacht niet na, ik ging gewoon. Eigenlijk wel heel erg fijn. Hier in Nederland wilde ik toch eigenlijk gewoon weer over gaan op vier/vijf keer lopen in de week. Maar kon ik de discipline wel opbrengen om te gaan als ik niet persé hoefde te gaan, als er ineens weer een gaatje voor discussie was?

JA. Afgelopen week liep ik netjes vier keer. Een duurloop van twintig kilometer, een uit-ren rondje van zes. Een chagrijnige vijf kilometer op donderdagochtend en een snelle tien kilometer op zaterdag. Ik liep door de duinen en nam zoveel mogelijk heuveltjes mee, ik liep over het strand (dramatisch voor mijn snelheid, maar goed voor de afwisseling) en ik vloog over asfalt. En ook deze week ben ik goed begonnen, maandag liep ik een duurloop van 25 kilometer en gisterochtend deed ik een rustig loopje van zes kilometer door de regen. Met de motivatie is dus niets mis.

Een van mijn grootste motivaties op dit moment: Laura. Beter bekend als Runninglau. Die gaat nu dus als een speer in Spanje. Vorige week liep ze een minuut lang met een pace van 3’41 en gisteren liep ze een intervaltraining waarin ze acht keer een kilometer tussen de 4’20 en 4’40 liep. WOW. En dat in heuvelachtig en warm Spanje. Ik ben onder de indruk. Dat er aan Laura’s discipline niets mankeert wisten we natuurlijk al langer dan vandaag, maar toch. Op 16 oktober loopt ze haar eerste marathon in Amsterdam en toen ik haar vorige maand vroeg naar haar doel zei ze ‘uitlopen’. Nu twijfel ik er niet over dat ze hem zal uitlopen en denk ik dat er stiekem ook wel een ander doel is (anders loop je niet zulke tijden Laura, kom op!). Maar laten we zo stellen, dit is hetgeen wat ik nodig had, een trigger en inspiratie om zelf ook mijn discipline weer iets op te schroeven en niet simpelweg voor een ‘easy 4K’ te kiezen, onder het mom van ‘dan ben ik toch naar buiten geweest’.

Want JA, dan ben je inderdaad naar buiten geweest en dat is hartstikke goed en in sommige gevallen is hartstikke goed om op het moment om voor zo’n makkelijke vier kilometer te kiezen. Maar als die makkelijke vier kilometer eerder regel dan uitzondering wordt, dan zou je eigenlijk wat moet veranderen. Als je doelen hebt in ieder geval. Als jij alleen maar loopt voor het fijne gevoel en om je conditie op peil te houden, dan moet je vooral lekker in je comfortzone blijven. Maar als je meer wil (zoals ik: rupsjenooitgenoeg) dan zul je af en toe iets moeten doen dat pijn doet.

Dus Laura, dankjewel! Vandaag doe ik ook een lange intervaltraining. Of ik acht keer duizend haal weet ik niet, maar ik ga er voor… misschien doe ik er zelfs wel negen, doe jij er dan volgende week tien ;-) (grapje, ik weet dat je een schema hebt en we gaan onszelf niet de vernieling in lopen VOOR de marathon natuurlijk).

Wie of wat motiveert jou om te lopen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

20 Reacties

 1. augustus 4, 2016 / 12:36

  Wauw wat ben je bruin op de foto! Laura is voor mij ook echt een inspiratie. Vanavond maar weer knallen op de atletiekbaan!

 2. augustus 4, 2016 / 12:54

  Op dit moment loop ik weinig maar ik wil het direct oppakken als ik vakantie ben. In de brandende zon en het liefst zo vroeg mogelijk. Mijn vakantie is dus op dit moment mijn motivatie. Standaard motiveer jij mij om te gaan hardlopen ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 13:37

   Ahhh heerlijk! Wanneer ga je op vakantie? Ik mis het lopen in Italië ook wel een beetje!

 3. augustus 4, 2016 / 13:05

  Wat een leuk artikel zeg! Ik ben momenteel ook hard aan het trainen, maar dan wel voor de 8 km haha. Maar het gaat gelukkig al steeds beter!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 13:36

   Heel veel succes met trainen, ga je de 8 kilometer lopen tijdens de marathon van Amsterdam?

 4. augustus 4, 2016 / 13:09

  Sowieso dat dit artikel mijn motivatie is.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 13:36

   Thanks! Super leuk om te lezen.

 5. Vera
  augustus 4, 2016 / 13:40

  Ik heb nu GELIJK zin om nu lekker een rondje te gaan en een intervaltraining te knallen, haha! Die wilde ik nog doen deze week, dus thanks!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 13:52

   Aahhh succes! En plezier! Laat je me weten hoe het gegaan is?

 6. Krista
  augustus 4, 2016 / 13:44

  Iemand anders jaloersmakende wedstrijden of harde trainingen zien lopen kan soms wel helpen als motivatie ja! Maar het kan me soms ook juist over het spits drijven, want ik ben in principe al competitief genoeg en wil mezelf altijd verbeteren. Zeker als je geblesseerd bent en je ziet iedereen om je heen snelle trainingen doen kan dat soms wel gevaarlijk zijn, als ik daardoor te snel weer wat wil doen..

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 13:52

   Ja dat is sowieso het aller belangrijkste, om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Ik hoef niet perse snellere tijden in wedstrijden te lopen dan Laura, we lopen toch niet dezelfde wedstrijden. Maar als ik zie dat zij wel goed bezig is met intervaltrainingen, dan motiveert het mij wel om het ook te proberen.

 7. xAmber
  augustus 4, 2016 / 15:22

  Ik ben aan het trainen voor de dam tot dam. Ik zat vorige week echt even in een hardloop dip. Totaal geen zin om te gaan hardlopen, de dam tot dam wilde ik bijna opgeven.. Ik ben een ander rondje gaan lopen dan normaal, dat hielp redelijk, maar nog niet terug op mijn oude motivatie. Misschien ligt het ook wel aan het weer.

 8. Irene
  augustus 4, 2016 / 15:33

  Je foto is echt heel gaaf!

  Laura inspireert mij op dit moment ook enorm. Toevallig heb ik door haar vanmorgen nog een interval training gedaan (iets wat ik normaal heel zelden doe, omdat ik het niet leuk vind).
  Ook op andere vlakken vind ik haar heel inspirerend. Haar droom navolgen en (al dan niet tijdelijk) in Spanje te gaan wonen met het hele Spaanse leven erom heen. Heerlijk om over te lezen/kijken en stiekem zelf over te dromen.

 9. Ilse
  augustus 4, 2016 / 17:10

  Ik heb op dit moment geen motivatie en hoop hem gauw wel weer terug te vinden!

 10. augustus 4, 2016 / 19:25

  Haha, leuk geschreven! Ik ben op dit moment bij dat ik überhaupt mag/kan lopen met mijn knie, dus echte records neerzetten hou ik mij nu niet mee bezig. Motiveert ook genoeg :)

 11. augustus 4, 2016 / 23:13

  Toen ik vanmiddag op mijn werk (oops) deze post las, kreeg ik meteen motivatie om te gaan hardlopen (net als je boek: daarin eventjes lezen, werkt bijna altijd!). Jammergenoeg heb ik iets te lang gewacht en teveel andere dingen gedaan, waardoor ik uiteindelijk niet meer eraan begonnen ben. Note to self: niet uitstellen, gewoon meteen doen! :D

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 5, 2016 / 08:36

   Jaaaa dat is altijd het beste, meteen gaan, niet twijfelen, niet wachten, gewoon gaan!

 12. Eva
  augustus 5, 2016 / 09:48

  Jouw 0-5 KM hardloopschema die mooi in m’n kamer hangt :-) die ik dus elke dag zie en me dan herinner dat ik die week toch echt 3 keer moet gaan lopen!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 7, 2016 / 09:21

   Haha wat goed!

 13. augustus 7, 2016 / 18:24

  Wat mij motiveert is het stellen van doelen en daarvoor heb ik een heel stappenplan. Ik ben nu bezig met de training van 5 tot 10 km met het schema uit jouw boek. Daarna ga ik door naar de 15 km met het schema van Run2day en als ik er dan nog lol in heb ga ik verder met het halve marathon schema uit jouw boek. En stiekem, heel stiekem wil ik voor de marathon gaan. In juni wandelde ik de Slachtemarathon en ik zei dat ik denk dat het mij hardlopend beter af zou gaan. Anyway het zetten van doelen en de discipline om drie keer in de week te trainen zijn bij mij niet het probleem.
  Mijn grote probleem is de motivatie om een duurloop rustig van 30/40/50 whatever minuten te gaan lopen… Boring! Je schreef in je boek dat je intervaltraining hell vindt omdat je dan onderweg een paar keer stuk gaat. Geef mij een intervaltraining en ik ga stuk, maar ik ga lachend stuk. Ik vind intervaltraining serieus HEERLIJK! Trainen in een hoge hartslagzone en onderweg stuk gaan is helemaal mijn ding!

  Ik loop sinds 2008 hard, ook mijn eerste hardloop outfits waren gruwelijk (rode jersey sweatstof broek met wijde pijpen, yeah right) en ik liep op een paar PUMA air sneakers, ook niet echt hardloop material, maar goed het werkte. Ik hield me netjes aan een schema en liep een 5km wedstrijd. Daarna af en toe eens hardgelopen per week, maar sinds 4 à 5 jaar loop ik regelmatig hard. Ik had net als jou problemen met het ademhalen via mijn neus en ik de laatste twee jaar om de vier weken serieus grieperig. Daar ben ik dit voorjaar aan geopereerd en ik ga nu als een trein! Was voorheen 4km mijn max doordat ik telkens de griep had, nu ga ik dus als een speer. Maar wat ik wou zeggen, twee jaar terug pakte ik na de griep mijn trainingen weer op met Evy op de Ipod en ik had er helemaal geen lol meer in. Ik was er wel klaar mee tot ik een keer van mezelf in de stromende regen moest lopen en een heftig rock muziekje aan deed en heel erg lekker liep. Ik leende de volgende dag van de sectie lichamelijke opvoeding op mijn werk ( ik sta voor de klas in het voortgezet onderwijs) een hartslagmeter en daarna kocht ik er zelf meteen een. Ik was verkocht en ik kreeg inzicht in welke zones voor mij lekker lopen en dat is zone D3, laat mij maar hoog in de hartslag lopen en ik ga als een speer en ik loop lekker.

  Ik ben heel trouw in het opvolgen van instructies (recepten, bouwtekeningen, you name it) dus ook in het volgen van jouw hardloopschema (en elk ander hardloopschema in het verleden). En die duurlopen rustig, ik probeer het zo hard om rustig te lopen, en ja ik heb er ook wel eens een wedstrijd tegen mezelf van gemaakt, zoals je al schreef in je boek, niet handig. Maar ik ben de motivatie zo kwijt tijdens die lange duurlopen, ik ga stuk op een vreemde manier, misschien van verveling? In mijn hoofd heb ik een ‘wildlife’ lijstje dus onderweg kijk ik of ik dieren daar van spot aangezien ik altijd in de natuur loop.
  De eerste weken met jouw 5 – 10 km schema ging ik als een speer, mijn tijden werden sneller maar twee week geleden stagneerde dat een beetje. Ik had er de balen over in en de motivatie was zwaar weg. Dinsdagavond liep ik een 5km wedstrijd en dacht ik onderweg ‘Ik kap er mee.’ Tot ik bij de finish kwam en de tijd van 29 minuten zag staan en ik de derde vrouw was (kleine wedstrijd)! Ik ga door met hardlopen, hallo ambities en doelen, maar ik stel mezelf nu met de duurlopen als doel om netjes binnen de hartslagzones te blijven lopen. Dus die duurloop die ik vrijdag liep, was echt mijn aller, aller, allerlangszaamste ooit, maar tegelijkertijd was het ook een succes, want ik bleef netjes binnen de zone 150 – 160. Dus ik denk dat ik voor elke duurloop maar een hartslagdoel moet gaan stellen, waar ik me onderweg aan kan houden om mezelf gemotiveerd te houden en natuurlijk kijk ik onderweg of ik hertjes, fazanten, ganzen, wallaby’s (serieus, okee die zitten achter een hek) en struisvogels (idem als de wallaby) zie.

  Tot zover mijn lange reactie op je vraag wat mij motiveert. En ik moet zeggen dat je boek me ook motiveerde, ik vond het plezierig om te lezen!