GETTING MARRIED: Huwelijkse voorwaarden

Toen we een huis kochten werd ons sterk aangeraden een samenlevingscontract op te laten stellen. Toen we ons samenlevingscontract opstelden werd ons verteld dat een testament ook geen overbodige luxe zou zijn. Kijk, je gaat er natuurlijk nooit vanuit, maar op het moment dat het onverhoopt toch nodig blijkt te zijn, is het toch wel fijn dat je iets op papier hebt staan. We hadden onze factuur nog niet betaald of de notaris herinnerde ons eraan dat wanneer we zouden gaan trouwen, het samenlevingscontract zou komen te vervallen en dat het wellicht wel handig was om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Mijn verlovingsring zat op dat moment nog geen 24 uur om mijn vinger en hoewel ik in de tussentijd al heel wat bruidsjurken online voorbij had zien komen, had ik over huwelijkse voorwaarden nog niet nagedacht.

Een sprookje

Mijn ouders zijn niet getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Ze zijn al 41 jaar samen en 35 jaar getrouwd en ik zie ze hun belofte niet snel verbreken. Als klein meisje keek ik op tegen de liefde van mijn ouders, hoe gelukkig ze waren met elkaar, hoeveel ze van elkaar hielden en hoe onvoorwaardelijk ze achter elkaar stonden. Het duurde 29 jaar voordat ik iemand vond waarbij ik hetzelfde voelde. De eerste man waarbij ik vanaf het eerste moment dacht ‘wat van mij is, is van jou en wat er ook gebeurt, ik wil dat jij gelukkig bent’. Het is de eerste man bij wie ik nog nooit getwijfeld heb en waarvan ik weet dat hij er ook 100% voor mij is.

De realiteit

Toch denk ik dat het voor ons verstandig zou zijn om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. En dat is niet omdat ik nu al vermoedens heb dat ons aanstaande huwelijk over een aantal jaar op de klippen zal lopen. Die huwelijkse voorwaarden hebben alles te maken met het feit dat ik zelfstandig ondernemer ben en op het moment dat ik failliet ga, wil ik niet dat Tuur ook in ‘mijn ellende’ wordt meegesleept.

Nu zie ik mezelf ook niet erg snel failliet gaan. Ik ben nu ruim acht jaar ondernemer en heb altijd wel iets van een financiële buffer gehad. De afgelopen vier jaar stonden er op mijn zakelijke spaarrekening altijd wel vijf maandsalarissen. En hoewel het de ene periode iets makkelijker binnenkomt dan de andere, loop ik weinig risico. Mijn vaste lasten zijn laag. Ik heb geen personeel, geen kantoorruimte, koop niets in. Het enige waar maandelijks geld naartoe gaat is mijn leaseauto en het ‘salaris’ dat ik mezelf uitkeer.

Maar wat niet is, kan altijd nog komen. En stel je voor dat ik om wat voor reden dan ook ineens word aangeklaagd – zou niet weten waarvoor, heb een zeer schoon geweten – dan wil ik niet dat ze ook nog van Tuur gaan plukken.

Ik ben er dus nu wel over uit dat ik graag zou willen trouwen onder huwelijkse voorwaarden (Tuur is hier mee eens trouwens, voordat jullie nu denken dat ik dit soort beslissingen in mijn eentje maak), maar er zijn nog veel meer financiële dingen die komen kijken bij trouwen. En dan heb ik het niet over het budget van de bruiloft. Zo ben ik er inmiddels ook achter dat we vanaf nu samen belastingaangifte moeten doen. Shit. Na acht jaar begin ik het eindelijk een beetje te begrijpen, wordt het weer anders. Overigens geldt dit niet pas als we getrouwd zijn, maar nu al, omdat we een samenlevingscontract hebben getekend zijn we voor de belastingdienst nu ook ‘fiscaal partners’. Wist ik veel.

Cursus Huwelijk

Inmiddels weet ik net iets meer. Ik heb namelijk als eerste de Instagramcursus ‘Cursus Huwelijk’ gedaan van Ruitenburg adviseurs & accountants. Misschien gaat er bij de naam Ruitenburg wel een belletje rinkelen maar weet je niet meteen waar je het van kent. Kan kloppen, Ruitenburg is het advies- en accountancykantoor dat het hardloopteam waar ik deel van uitmaak sponsort: de Ruitenburg Runners. Sinds begin dit jaar loop ik mijn wedstrijden in kleding met het logo van Ruitenburg.

Vanaf maandag 11 november start de Cursus Huwelijk officieel op Instagram. Iedere dag wordt er een ‘moeilijk’ onderwerp besproken en uitgelegd in Jip & Janneke-taal. Ik zeg moeilijk, omdat ik zelf gewoon veel liever bruidsjurken pas en save the date kaartjes uitzoek. Nadenken over financiële kwesties vind ik minder leuk, maar het voelt wel goed om te doen. Daarnaast vind ik het ook gewoon fijn dat ik dit zelf heb uitgezocht, in plaats van dat ik straks bij een notaris zit en de helft niet begrijp. Over dat niet begrijpen gesproken, mocht je tijdens de cursus denken, wow, dit gaat me allemaal net een klein beetje te snel. Na de cursus ontvang je het bijbehorende Cursus Huwelijk E-Book in pdf van Ruitenburg, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Benieuwd wat er precies besproken wordt?

 • Dag 1: Er wordt gestart met de basis. Kies je voor een huwelijk of niet? En zo ja, hoe regel je het?
 • Dag 2: Er wordt verder gekeken naar trouwen zonder huwelijkse voorwaarden en bespreek ik de wettelijke regeling.
 • Dag 3: Deze dag zit vol met tips en informatie over trouwen mét huwelijkse voorwaarden.
 • Dag 4: Hoe is de situatie na de bruiloft? Er worden verschillende fiscale en financiële gevolgen van het huwelijk besproken. Bijvoorbeeld vanaf wanneer je toeslagpartner bent en welke gevolgen dat heeft voor je zorgtoeslag.
 • Dag 5: Tot slot komt het updaten van je huwelijk aan de orde. Ben je al jaren getrouwd, maar heb je nooit meer gekeken naar de destijds vastgelegde afspraken, dan kan het zinvol zijn dat weer eens te doen. Of wellicht ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, maar is dat voor jullie huidige woon-werk situatie niet meer de meest gunstige keuze.

Voor wie is Cursus Huwelijk?

 • Voor iedereen die op het punt staat het jawoord te geven of van plan is dat ooit te doen, en wil weten welke keuzes je daarbij moet/kunt maken.
 • Voor iedereen die twijfelt over trouwen of een geregistreerd partnerschap.
 • Voor iedereen die wil weten wanneer het handig is om huwelijkse voorwaarden op te stellen en wat je daarin moet opnemen.
 • Voor ondernemers die gaan trouwen of al getrouwd zijn, en willen weten welke (financiële) gevolgen dit kan hebben voor hun bedrijf.
 • Voor iedereen die al jaren getrouwd is, en benieuwd is of alles nog wel geregeld is zoals ze dat ooit bedoeld hadden.

Deelname is gratis voor Annemerel.com lezers

Het is de eerste keer dat Ruitenburg een Instagramcursus geeft. Daarom bieden ze deze aan voor een kennismakingsprijs van  €10. Als lezer van mijn blog  is de cursus echter helemaal gratis. Met de code ANNEMEREL10 krijg je 100% korting. Bestel de cursus hier.

Als je binnenkort in het huwelijksbootje stapt kan ik je echt van harte aanbevelen de cursus te doen, het is iedere dag maar een paar minuutjes en je wordt er echt een stuk wijzer van. De cursus is ook handig als je al getrouwd bent, op de laatste dag worden onderwerpen besproken om je huwelijk een ‘update’ te geven. Geen ring om je vinger? Is het is ooit te vroeg om je in dit onderwerp te verdiepen? Ik bedoel, ik keek al een half jaar naar bruidsjurken ;-).

Ik ben benieuwd. Als jij getrouwd bent, ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? En voor iedereen die nog geen trouwring om zijn of haar vinger heeft, hoe denken jullie over huwelijkse voorwaarden?

Liefs,
Annemerel

Deze blog is in samenwerking met Ruitenburg adviseurs & accountants

Share:

24 Comments

 1. Teha
  november 6, 2019 / 16:18

  Heel goed dit. Had ik graag 40 jaar geleden over gelezen.
  Wij zijn 40 jaar samen en 37 jaar getrouwd en op huwelijkse voorwaarden. Het is even zakelijk denken maar daar is niks mis mee. Romantiek is voor andere momenten?
  Leuke cursus. Ik ga zeker even meekijken.

  • november 8, 2019 / 09:09

   Leuk Teha, het is zeker niet mis om mee te kijken nu je al zo’n tijd getrouwd bent. We geven ook tips voor het updaten van je huwelijk namelijk. Tot maandag!

 2. november 6, 2019 / 16:49

  Wat handig die Instagramcursus. Ik ben nog niet van plan te trouwen, maar zou dit wel ooit willen. Handig om er meer informatie over te krijgen ;) Heb meteen een kaartje gekocht!

  Succes nog met de voorbereidingen.

  Liefs,
  Marloes

  • november 8, 2019 / 09:09

   Leuk Marloes, tot maandag!

 3. Rosalie
  november 7, 2019 / 12:26

  Ik dacht de huwelijkse voorwaarden tegenwoordig de standaard is wanneer mensen gaan trouwen? Ik snap niet zo goed waarom mensen per se hun financiele leven op een hoop willen gooien. Ik vind mijn financien een belangrijk aspect van mijn persoon. Ik verdien mijn eigen geld en daarna maak ik een bedrag over naar onze gezamenlijke rekening. Maar wat op mijn rekening blijft staan is mijn geld en ik bepaal zelf wat ik er mee doe. En natuurlijk maken mijn man en ik plannen voor grotere uitgaven. En dan zorgen we er voor dat we allebei ons deel betalen. Maar risico-technisch willen we niet dat we elkaar mee de afgrond in kunnen trekken. Ik vind onder gemeenschap van goederen trouwen erg achterhaald.

  • Annemerel
   Auteur
   november 8, 2019 / 08:00

   Hi Rosalie, ik snap je helemaal. Ik vind het toch fijn om iets van mezelf te hebben. Ook omdat ik dit 29 jaar gehad heb. Ik denk dat wanneer je al heel jong samen bent (mijn ouders waren 17 en 21) dit bijvoorbeeld weer heel anders kan zijn. Ik vind gemeenschap van goederen niet achterhaald, ik vind het een heel mooi idee. Maar wij maken die keuze dus niet.

 4. Bea
  november 7, 2019 / 13:41

  Handig zo een cursus! Wij zijn onder gemeenschap van goederen getrouwd (in 2011 was dit nog standaard, tenzij je perse onder huwelijkse voorwaarden wilde trouwen). Simpelweg, omdat we eigenlijk geen “eigen” spullen hadden. Alles wat we hebben, hebben we samen opgebouwd. We zijn sinds de middelbare samen en tijdens onze studie al gaan samenwonen en daarna jong getrouwd (23 en 26 jaar).

  • Annemerel
   Auteur
   november 8, 2019 / 07:58

   Hi Bea, super leuk om jouw naam hier tussen de comments te zien! Snap heel goed dat wanneer je samen alles hebt opgebouwd je hier voor kiest, zeker als je allebei gewoon in loondienst bent.

   • Bea
    november 9, 2019 / 15:56

    Ik ben wel gelijk zzp’er geworden na mijn studie, maar zonder grote investeringen die bij faillissement voor een probleem kunnen zorgen. Ook heb ik net zoals jij altijd een buffer staan op m’n zakelijke rekening. En het geeft veel zekerheid dat mijn man in loondienst is. Anders had ik die stap misschien niet heel snel genomen. Maar supergoed dat je hier aandacht aan besteedt, want er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om dit te regelen. Het belangrijkste is dat je een doordachte keuze maakt. Gefeliciteerd met je verloving en geniet van dit hele traject!

  • november 8, 2019 / 09:07

   Hi Bea, tip van ons: we geven ook advies voor als je al getrouwd bent en voor het updaten van je huwelijk na een aantal jaar, dus misschien is het voor jou alsnog interessant om mee te doen :D

 5. Lisa
  november 7, 2019 / 13:41

  Ik heb me meteen ingeschreven! Alleen.. ik heb nergens m’n instagram in hoeven vullen. Hoe weten ze dan dat ik het ben?
  Ben benieuwd naar de cursus! Ik heb al een geregistreerd partnerschap, maar verder hebben we niets geregeld. We willen ook nog trouwen dus slim om ons er toch eens in te verdiepen.

  • Annemerel
   Auteur
   november 8, 2019 / 07:57

   Goede vraag, ik leg het even voor aan Ruitenburg!

  • november 8, 2019 / 09:12

   Hi Lisa, we matchen de accounts die toegang vragen voor het Instagramaccount van de cursus, met het aantal aankopen in onze webshop en de gegevens die daarbij zijn ingevuld. Leuk dat je er bij bent, tot maandag!

 6. Jessica
  november 7, 2019 / 14:40

  Mijn eerste huwelijk is in een scheiding beëindigd, ex ging vreemd terwijl ik zwanger was van de 2de. Maar zo fijn onder huwelijkse voorwaarden!! Hij had een onderneming op zijn naam en deze ging failliet nadat we een half jaar gescheiden waren. Heel gelukkig voor de 2de keer getrouwd en weer onder huwelijkse voorwaarden. Ik kan het je aanraden. Nu is alles rozengeur en maneschijn maar zodra er een scheurtje gaat ontstaan kun je als water en vuur tegenover mekaar komen te staan. Zowel voor jou als Arthuur en juiste en eerlijke beslissing.

  • Annemerel
   Auteur
   november 8, 2019 / 07:56

   Wauw, mooi voorbeeld waarom huwelijkse voorwaarden zo’n gek idee nog niet zijn. Kan me nu nog niet voorstellen dat het ooit zover zal komen, maar goed… wie gaat er trouwen met het idee dat je ooit weer gaat scheiden?

 7. Selina
  november 7, 2019 / 16:12

  Wat leuk! Ik ga ook trouwen (heel toevallig 2 weken na jou ten huwelijk gevraagd), dus ik schrijf me zeker in!

  • Annemerel
   Auteur
   november 8, 2019 / 07:55

   Gefeliciteerd!!! Geniet je ook zo van de voorbereidingen?

  • november 8, 2019 / 08:58

   Leuk Selina, tot maandag!

 8. Renate
  november 7, 2019 / 19:00

  Dit jaar getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden. Maar beide in loondienst dus dan zijn de risico’s al een stuk kleiner!

  • november 8, 2019 / 08:57

   Klopt Renate! Dag twee van de cursus is daarom ook helemaal gericht op trouwen zonder huwelijkse voorwaarden. Waarschijnlijk kan je alsnog tips toepassen, dus meld je zeker aan als je dat leuk vindt :)

 9. Ilona
  november 7, 2019 / 21:21

  Vergeet niet dat sinds begin 2018 trouwt met beperkte huwelijkse voorwaarden. Het is vaak niet meer nodig om iets vast te leggen.

  • Annemerel
   Auteur
   november 8, 2019 / 07:54

   Yes dat wordt ook in de cursus besproken, maar voor ons is het toch nog net iets handiger om wel onder huwelijkse voorwaarden te trouwen.

  • november 8, 2019 / 09:19

   Hoi Ilona, juist omdat je sinds januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwt is het handig om deze cursus te volgen. Het is namelijk niet zo dat de wettelijke regeling in alle gevallen automatisch de keuzes vastlegt die voor jou situatie het meest gunstig zijn. We vinden het leuk als je meedoet, zien we je maandag?!

 10. november 9, 2019 / 10:10

  Oeh, Annemerel, wat onwijs GOED dit!

  Ik stap ook in september 2020 in het het huwelijksbootje en zo had ik er niet over nagedacht.
  Dacht eigenlijk altijd dat het ZO niet romantisch is op huwelijkse voorwaarden. Mijn ouders waren ook in gemeenschap van goederen getrouwd, dus dat was voor mij een soort van “normaal”.

  Ik ben benieuwd naar die cursus, dank je wel!