ASK YOUR RUNNING QUESTION: #115

Voel ik me weleens onveilig tijdens het hardlopen (en wat doe ik dan?), moet je niet mega lang herstellen als er een halve marathon in je marathonschema staat? En welke dingen doe ik nu – een jaar na Trainen als een Topatleet – nog steeds en wat doe ik niet meer? Deze vragen (+antwoorden) en meer vandaag in de Ask Your Running Question.

Helen: Hi Annemerel, ik loop over twee weken de Queenstown Marathon. Ik heb in de afgelopen tijd vrij veel wedstrijden gelopen (36k Disneyland, Berlijn Marathon, Utrechtse Singelloop en toen twee weken later een zeer heuvelachtige halve marathon en 5k in Auckland). M’n kuit doet sindsdien pijn en ik kon de eerste dagen na de runs in Auckland amper normaal lopen. Ik kan de afstand in Queenstown niet wijzigen want de kortere afstanden zijn uitverkocht. Ik wil eigenlijk heel graag gaan en heb nu volledige looprust, maar denk jij dat het verstandig is om te gaan? Ik ben niet heel blessuregevoelig, maar ik ben bang dat ik deze marathon toch niet aankan (het is de vierde marathon die ik loop).

Hi Helen, wat een mooie evenementen heb je afgelopen tijd gedaan zeg. En je hebt ook wel de nodige kilometers gemaakt. Niet gek dat je lijf op een gegeven moment zoiets heeft van, hé Helen, krijg ik ooit nog een beetje RUST?! Pijnlijke kuiten is een duidelijke overbelastingsblessure en dat is niet gek met het aantal kilometers op wedstrijdtempo dat je gelopen hebt. Die laatste halve marathon en vijf kilometer in een heuvelachtiggebied waren waarschijnlijk net iets te veel van het goede.

Zelf heb ik tijdens mijn Trainen als een Topatleet project ook last van mijn kuit gehad. Dit volgde nadat ik juist de beste trainingsweek ooit gehad had en daarna een paar dagen op hoogte, met heuvels en op onverhard terrein had gelopen. Ik heb waarschijnlijk teveel op mijn voorvoet gelopen en daardoor werd de spanning te groot. Ik mocht toen wel door blijven lopen, maar op een flink lager tempo en met minder kilometers. Daarnaast werd mijn kuit (door Tuur) dagelijks gemasseerd, richting het hart. Als je naar beneden masseert dan stimuleer je wel de bloedsomloop, maar niet de bloedafvoer.

Of het verstandig is om nog een marathon te lopen zo vlak na al die andere wedstrijden? Ik denk dat de meeste mensen ‘nee’ zouden zeggen. Ik ken jou en je lichaam verder niet en heb zelf ook weleens gekke dingen gedaan (die de ene keer beter uitpakte dan de andere keer). Maar ik durf hier geen uitspraak over te doen. Misschien is het beter om al je mooie hardloopervaringen van dit najaar (Disney, Berlijn, Singelloop, halve marathon Auckland) te koesteren en te beseffen dat het genoeg is voor nu. Ik bedoel, kan het nog mooier worden in Queensland dan het dit najaar al geweest is? Mocht je wel besluiten te gaan lopen, zou ik wel even een afspraak maken met een (sport)fysio, die kan je wellicht professioneler advies geven hierin.

Succes met je keuze :)

Eveline: Hi Annemerel, ik heb een vraag over herstel na/van een wedstrijd: Veel lopers lopen een halve marathon als voorbereiding op hun marathon (hij staat ook vaak in standaard trainingsschema’s). Nu heb ik inmiddels zelf een paar halve marathons gelopen, maar weken na de wedstrijd ben ik nog steeds niet op mijn niveau van voor de wedstrijd. Mijn benen voelen zwaar en ik kom niet vooruit. Ik weet dat ieder lichaam anders is, maar is dit een bekend fenomeen? Hoe lang duurt het jou om te herstellen van een halve marathon? En een hele marathon? En hoe doen die marathonlopers dat dan als zij enkele weken voor de marathon nog meedoen aan een halve marathon wedstrijd? (ik ga ervan uit dat ze de afstand dan niet op duurlooptempo lopen, want dan is het immers een beetje zinloos om aan een wedstrijd mee te doen, maar echt op halve danwel hele marathontempo).

Hi Eveline, leuke vraag. En absoluut niet gek dat je even moet herstellen van een halve marathon. De eerste twee keer dat ik een halve marathon liep (en nog nooit de hele afstand gelopen had), had ik ook wel even tijd nodig om echt te herstellen. Als Tuur een halve marathon loopt, heeft hij ook minstens een week nodig voordat hij weer enigszins op niveau kan trainen. Als de halve marathon je langste afstand is, dan heb je waarschijnlijk ook geen trainingen gedaan die langer zijn, wat langer herstellen in de hand kan werken. Als marathonloper loop je vaak ook afstanden die langer zijn dan dertig kilometer, dan voelt zo’n halve marathon ineens een stuk korter.

Maar dat betekent niet dat wanneer je als marathonloper een halve marathon op volle krachten loopt, je daar niet even van moet herstellen. Een halve marathon waarin je alles geeft dat je hebt, wordt dan ook meestal eerder in het trainingsschema op het programma gezet. Als je een halve marathon dichter op de marathon loopt, wordt dat vaak op marathontempo gedaan (je loopt dus iets langzamer dan je zou kunnen). Hierdoor heb je aan het eind nog wat over en trek je jezelf niet helemaal leeg. Hierdoor gaat het herstel sneller.

Jolin: Hi Annemerel, we zijn nu bijna een jaar na het trainen-als-topatleet project. Welke dingen ben je blijven doen die je in deze periode geleerd hebt? En wat vooral niet?

Hi Jolin, leuke vraag! Het is inderdaad alweer bijna een jaar geleden dat ik mijn Trainen als een Topatleet project afsloot met de Málaga marathon. Toen ik dat deed zat ik eigenlijk nog vol adrenaline en inspiratie om gewoon verder te trainen, op dezelfde manier. Ik wilde zelfs nog meer trainingen gaan doen, door een paar keer per week in de ochtend een kort duurloopje te doen. Aan ambitie geen gebrek.

Echter, ik had voor de marathon al last van mijn heup/bil en dat werd er niet beter op. Dit jaar heb ik daardoor redelijk vaak een paar weken niet kunnen trainen, door de pijn. En als ik kon trainen dan waren mijn trainingen vaak aangepast, wederom door de pijn. Ik had in het najaar heel graag een marathon gelopen, maar dat ging gewoon niet.

Doordat ik niet zo’n specifiek doel had als vorig jaar, was het ook veel moeilijker om mezelf te motiveren voor de trainingen naast het hardlopen. Buikspierkwartiertjes, yoga, krachttraining… dat deed ik dit jaar en zeker de afgelopen maanden, een stuk minder. Ook doe ik sinds een aantal maanden geen korte tempo’s meer, omdat dat de blessure niet verbetert. Op mijn schema staan nu vooral duurlopen in combinatie met extensieve intervaltrainingen (trainingen op tien kilometer, halve marathon, of marathontempo).

Ik denk dat wanneer mijn lichaam niet zo had tegengestribbeld, ik niet heel veel anders had getraind dan tijdens Trainen als een Topatleet, want als ik eenmaal in een trainingsflow zit dan voel ik me goed, in balans, gelukkig. Maar ik moest dit jaar even een pas op de plaats maken. Hopelijk kan ik in 2020 er weer tegenaan, zonder blessureleed.

Sara: Hi Annemerel! Ik vroeg mij af of je je wel eens onveilig voelt wanneer je in je eentje door de duinen/park/bos loopt? Zijn er misschien dingen waar je op let om je veilig te voelen of plekken die je vermijdt om die reden? Ik voel me zelf niet altijd veilig als ik in mijn eentje door een park loop wanneer het erg verlaten is. Ik vroeg me af of jij dit soms ook ervaart.

Hi Sara, ik heb me weleens onveilig gevoeld tijdens het hardlopen. Niet omdat ik iemand tegen kwam waardoor ik me onveilig voelde, maar juist doordat ik niemand tegenkwam. Dat ik dacht… shit, ik loop hier wel echt alleen. Dat doe ik dus niet meer. Ik ga niet meer in mijn eentje door de duinen lopen als het de hele dag shit weer is, want dan weet ik dat er weinig andere mensen zijn. Ook heb ik het geluk dat ik vaak overdag kan trainen, waardoor ik vrijwel nooit in het donker loop.

Mijn belangrijkste tip is om niet op plekken te lopen op tijdstippen waarvan je kunt verwachten dat het rustig is. Hoe lekker het ook is om alleen op de wereld te zijn als je je training doet, je kunt er niet van genieten op het moment dat je je niet veilig voelt. Dan voel je je opgejaagd en wil je eigenlijk zo snel mogelijk weer ‘onder de mensen’ zijn, toch?

Een andere tip is mensen vertellen dat je gaat hardlopen en waar je gaat hardlopen. Of je telefoon meenemen en je locatie met iemand delen. Garmin heeft ook zo’n functie, LiveTrack. Daarmee kun je automatisch een link met live tracking informatie laten sturen naar een thuisblijver. Het is toch een veiliger idee als je weet dat er iemand is waar jij op dat moment bent.

Tot slot zijn er ook zelfverdedigingsarmbanden, waarmee je jezelf (geweldloos) kunt verdedigen mocht het onverhoopt toch een keer helemaal mis gaan. Deze van Invi bijvoorbeeld.

Hoop dat je hier iets aan hebt :) Maar belangrijkste tip is eigenlijk, ga niet lopen op een plek waar je je onveilig voelt.

Dank voor al jullie leuke vragen! Net als iedere week hoop ik dat er in de comments weer veel nieuwe vragen gesteld worden, zodat ik volgende week weer een leuke blog kan schrijven.

Liefs,

Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Eveline
  november 7, 2019 / 17:02

  Dankjewel, dat stelt me weer gerust :-)

 2. Loraine
  november 13, 2019 / 10:30

  Hi Annemerel,

  Ik ben druk bezig met de voorbereiding voor mijn eerste marathon, de marathon van Rotterdam.
  Nu ben ik bezig met het oriënteren naar drinken/eten voor tijdens de marathon. In je boek trainen als een topatleet maak je volgens mij gebruik van Maurten. Ik vroeg me af of je dit voor Boston weer gaat gebruiken of een ander merk? En of je nog tips hebt voor het kiezen van de juiste voeding voor tijdens lange duurlopen en uiteindelijk de marathon?
  Ik ben erg benieuwd!

  Groetjes,
  Loraine

 3. Laura
  november 14, 2019 / 02:45

  Hey annemerel, in je vlog van 13 nov zie ik je op je horloge een PR op de 10km lopen. Maar in de training zie ik dat je ook rust neemt tussen de tempo loopjes. Druk jij in de rust op pauze of laat jij je horloge doorlopen? Indien je hem door laat lopen pakt je horloge dan alleen de stukken dat je gerend hebt? Aangezien je 45min over 10km had gedaan.