LET’S TALK ABOUT: Hoe je het leven een beetje leuk houdt ondanks alle coronaperikelen

Toegegeven, deze tweede lockdown raakt me harder dan de eerste. Tijdens de eerste semi-lockdown pakte ik vrijwel meteen mijn vlogcamera op en vlogde ik dagelijks, wat me een fijne routine gaf en een goede stok achter de deur om iets van mijn dag te maken. Als ik de hele dag op de bank zou hangen zou ik geen dagelijkse vlog kunnen vullen. Naast de vlogs begonnen Tuur en ik ook een wekelijkse podcast, die we negen weekenden achter elkaar opnamen. Het was best een druk bestaan, maar ik had er plezier in. Op dit moment lukt het me niet om mijn vlogcamera erbij te pakken en ik heb ook het idee dat ik door het gemis aan wedstrijden en nieuwe trainingsimpulsen veel minder te vertellen heb over hardlopen. In ieder geval niet genoeg om een podcast over vol te praten.

Ik zou mezelf niet corona-moe willen noemen, want dat insinueert dat ik de situatie niet serieus neem. En dat neem ik het zeker, mijn leven is niet voor niets zo ‘saai’. Maar ik moet wel toegeven dat corona mijn gemoedstoestand niet echt ten goede komt. Ik voel me vaak alleen. Waar Tuur tijdens de eerste lockdown nog thuis was omdat de scholen gesloten waren, is hij nu weer hele dagen op school. Terwijl ik in het voorjaar nog regelmatig bij mijn ouders in de tuin afsprak, is het daar nu te koud voor. En waar we in het voorjaar uitzicht hadden op de zomer, hebben we nu uitzicht op de winter. Een winter zonder wintersport. Een winter zonder normaal kerstfeest.

Het is niet dat ik helemaal niets om handen heb. Ik heb het druk zat met het maken van de Have a Good Run Weekly iedere week, het feedback geven op trainingen van deelnemers. Ik vind het super tof om iets te creëren en misschien nog wel mooier om te zien hoeveel andere mensen genieten van het hardlopen. Zelf heb ik op dit moment geen specifieke hardloopdoelen. Aan de ene kant vind ik dat prettig, want ik kan best zonder die druk van dat ‘moeten’ presteren, aan de andere kant zorgden die doelen altijd voor leuk schrijfmateriaal (al zeg ik het zelf). Ik merk aan alles dat ik even wat minder inspiratie heb en vind het bijvoorbeeld lastig om leuke foto’s op Instagram te plaatsen omdat ik gewoon even weinig leuke dingen doe. En ik wil ook niet speciaal naar buiten voor het maken van een foto, dat heb ik in een donkergrijs verleden wel gedaan toen ik nog dacht dat ik een fashionblogger was, maar die tijd ligt echt wel achter me.

Actie!

Maar hé, inmiddels zijn we 400 woorden verder, heb ik alleen nog maar geklaagd en deze blog heeft als titel ‘hoe je het leven een beetje leuk houdt ondanks alle coronaperikelen’. Dit is meer een klaagzang over hoe niet inspirerend mijn leven op dit moment is, denk je nu misschien, Klopt. En daar moet verandering in komen. Dit is mijn plan van actie!

 • Iedere ochtend meteen de kaarsjes aansteken in huis voor wat gezelligheid en een rustig muziekje op de achtergrond. Coldplay, het nieuwe album van Taylor Swift. Ik ben dan misschien de hele dag alleen thuis, ik kan het best gezellig maken voor mezelf.
 • Voor tien uur uit mijn pyjama en badjas. Gisteren was het toppunt, toen heb ik de hele dag mijn pyjama aan gehad, in totaal heb ik dus 36 uur in dezelfde pyjama gelopen. Gadver! Gaat niet meer gebeuren. Het liefst zou ik meteen om acht uur onder de douche springen en mijn kleding aantrekken, maar het ding is dat ik niet voor 10.00u kan hardlopen en als ik eenmaal gedoucht heb ga ik niet meer hardlopen en als ik te lang niet hardloop word ik chagrijnig, dus 10.00u is realistischer.
 • Na wekenlang niemand gezien te hebben, hebben Tuur en ik afgelopen weekend afgesproken met mensen die ook in een sociaal isolement leven. We hielden anderhalve meter afstand, hadden de ramen open staan en het was een hele gezellige middag. Ik denk dat dit af en toe gewoon moet kunnen. Misschien niet ieder weekend en ook niet iedere keer weer met andere mensen, maar het zorgde voor zoveel ontspanning.
 • Iedere dag naar buiten. Of het nu voor een broodje bij de bakker of een rondje hardlopen is, de hele dag binnenzitten is niet goed voor een mens.
 • Meer lezen. Netflix is leuk, maar alleen maar Netflix (en Prime Video, Videoland en Apple TV) is ook maar saai. Ik kocht dit weekend een boek en hoewel het niet het beste boek is dat ik ooit gelezen heb haal ik er wel plezier uit. Kopje thee, bakje kruidnootjes, genieten.
 • Vaker bellen. Gisterochtend belde een vriendin spontaan en dat was zo gezellig. Het hoeft niet eens FaceTime, gewoon lekker kletsen over van alles. Ik haal hier veel meer voldoening uit dan het sturen van een paar app’jes.
 • Niet te veel op je telefoon. Mijn schermtijd is dramatisch. Afgelopen week was hij weer 10% meer dan de week ervoor (ik geef de Amerikaanse verkiezingen de schuld). Maar de hele tijd de NOS Liveblogs updaten, alle stories op Instagram bekijken en Twitter tot in den treuren doorscrollen, dat maakt echt niet gelukkig. Het fijne aan lezen vind ik dat ik echt even weg ben en mijn telefoon urenlang met rust kan laten.
 • De normale dingen leuker maken. Meer aandacht besteden aan mijn ontbijt, lunch en avondeten. Kaarsen en bloemen op tafel voor wat gezelligheid. Mijn mooiste (doch comfortabele!) kleding aantrekken.
 • Beseffen dat dit (zeer waarschijnlijk) een tijdelijke situatie is. Dat het beter wordt. Dat die ‘vrijere toekomst’ nu misschien nog heel ver weg lijkt, maar dat het echt wel weer komt. Dat geduld een schone zaak is en dat het hebben van een ‘saai leven’ een voorrecht is. Tuur en ik hebben een dak boven mijn hoofd, we zijn (zover we weten) gezond, we hebben geld op onze bankrekening, we hebben ELKAAR (moet er niet aan denken nu vrijgezel te zijn geweest, ik denk dat ik dan weer bij mijn ouders was ingetrokken en daar in quarantaine was gegaan!), we hebben het eigenlijk gewoon méga goed.

Ik ben van plan om in december de vlogcamera er weer bij te pakken. Tot die tijd heb ik het nog redelijk druk met Have a Good Run, maar december lijkt me een mooie maand om mijn YouTube account nieuw leven in te blazen. Hopelijk hebben jullie tot die tijd nog heel even geduld. Wellicht lukt het me dan ook weer om een keer een podcast te maken. Misschien niet iedere week, maar gewoon, als we wat leuks te vertellen hebben.

Hoe ervaren jullie deze tweede (semi)lockdown? Hoe zorgen jullie ervoor dat het leven minder ‘saai’ is?

Liefs,

Annemerel

Delen:

23 Reacties

 1. Miny
  november 11, 2020 / 14:25

  Ik merk dat ik het nu ook lastiger vind. Vooral door het herfstige weer. Naar buiten gaan en een ritme helpt.

 2. Krista
  november 11, 2020 / 14:52

  Ha Annemerel.. heb je wel eens nagedacht over vrijwilligerswerk? Wellicht een leuke invulling van deze tijd om wat meer omhanden te hebben, en er is vast veel behoefte aan.

  • Annemerel
   Auteur
   november 11, 2020 / 15:32

   Ja dat is zeker mooi om te doen. Maar het is eigenlijk niet dat ik niks te doen heb, want ik heb genoeg om handen. Ik vind het alleen lastig dat op dit moment zoveel individueel afspeelt.

 3. Maud
  november 11, 2020 / 15:11

  Hi! Als je niet thuis wilt afspreken, dan is het misschien een tip te wandelen met vriendinnen of met je ouders. Spontaan in de stad of afspreken in een bos of op het strand Dan kun je toch mensen zien en voel je je er wellicht prettiger bij zo te horen dan binnen afspreken!

  • Annemerel
   Auteur
   november 11, 2020 / 15:34

   Jaaa dat moet ik zeker ook vaker doen.

 4. Lisette
  november 11, 2020 / 15:32

  Tip om je telefoon wat minder vaak te pakken: ik heb de app Forest gedownload. Je stelt een tijdslimiet in en laat een boom groeien! Als je eerder je telefoon pakt dan je tijd om is, gaat je boom dood…
  Ik gebruik hem nu vooral om me even te concentreren op m’n werk, dat is thuis soms best lastig. Maar kan je ook helpen om even een ‘verplicht’ uurtje in een boek te duiken, te koken, te sporten, wat je er ook maar mee wilt.
  Verder helpt me vooral heel erg veel contact met m’n collega’s (digitaal), Zoom-borrels en distance disco’s zijn hele leuke dingen om even te ontspannen met elkaar op afstand :D

  • Annemerel
   Auteur
   november 11, 2020 / 15:42

   Aaaah dat is een goede. En wanneer je een belangrijk app’je of telefoontje binnenkrijgt? Wat gebeurt er dan?

   • Anne
    november 12, 2020 / 12:07

    Dan gaat de boom nog steeds dood en verdien je geen muntjes. Dus dan moet je overwegen hoe belangrijk het echt is :p

    Met die verdiende muntjes kun je verschillende soorten bomen kopen om het bos op je telefoon mee te pimpen, maaar als je 2500 muntjes hebt, kun je ook een echte boom laten planten! Win win dus :) (al bedenk ik me nu dat je daarvoor geloof ik wel de premium versie moet hebben, maar die is nog geen twee euro en je kan in totaal vijf keer zo’n echte boom laten planten, dus dat valt enorm mee).

    • Annemerel
     Auteur
     november 12, 2020 / 12:18

     Aaaah OK! Nou het is het proberen waard. Al kan ik mijn telefoon wel echt goed laten liggen als ik aan het lezen ben. Het gaat pas fout als ik een artikel aan het schrijven ben en ik even ‘vastloop’. Wellicht kan ik het voor dat soort momenten gebruiken. Al kun je op je laptop dus ook WhatsApp en Instagram gebruiken en worden al mijn telefoontjes doorgeschakeld naar mijn MacBook :’)

 5. Ingrid
  november 11, 2020 / 17:03

  Wat belangrijk is om een vast dagritme aan te houden.
  Ook al gaat mijn werk gewoon door in de wijkzorg zijn al mijn dagen hetzelfde .
  Werken,boodschappen hond uitlaten eten koken ect.
  Hardlopen lukt mij al een jaar niet ivm rugklachten en ook dat frustreerd me enorm maar probeer positief te blijven omdat er altijd mensen zijn die er niet uit kunnen en erg eenzaam zijn. Ik zie er trouwens naar uit om je nieuwe vlogs weer te zien!
  Ha

  • Annemerel
   Auteur
   november 11, 2020 / 17:15

   Yes dagritme is belangrijk! Dat was ook zo fijn met de vlogs! Sta wel iedere dag om kwart voor zeven op en zit ook standaard om acht uur achter mijn MacBook. Nu nog aankleden voor de activiteit ;-)

 6. Margo
  november 11, 2020 / 19:16

  Misschien terug je Sunday Reading nieuw leven inblazen als je terug meer wil lezen? Kon er altijd erg van genieten en heb je reviews vaak als inspiratie gebruikt om boeken te lezen!

  • Eline
   november 12, 2020 / 13:42

   Ja dit lijkt mij ook leuk! Ik heb ook genoten van je boekentips!

 7. Marion
  november 12, 2020 / 12:23

  Oe ja die sunday reading vond ik ook altijd geweldig!

 8. Marrit
  november 13, 2020 / 09:21

  Hoop zeker dat je weer gaat vloggen!

 9. Linda
  november 14, 2020 / 17:53

  Goede tips! Ik werk ook thuis en probeer mezelf te dwingen om elke dag naar buiten te gaan en de 10.000 stappen doel te halen. Dit gaat met een rondje hardlopen natuurlijk vrij hard, maar op andere dagen ga ik soms wandelen, dat deed ik in de zomer door een rondje Haagse Bos, en nu loop ik soms gewoon even een en weer richting de stad. Ik bel dan spontaan een vriendin, mijn moeder of zus, of ik luister een podcast! Na een paar weken is dit echt routine geworden en word ik gek als ik de hele dag binnen zit :)

 10. Britta
  november 15, 2020 / 13:21

  Ik zeg volmonding JA tegen nieuwe podcasts! Waren altijd leuk om mee hard te lopen :D

 11. Astrid
  november 15, 2020 / 14:49

  Voor mij is er (gelukkig) nog steeds weinig veranderd sinds de eerste soort van lockdown wat betreft activiteiten die ik wel of niet kan doen. Mijn werk kan niet thuis worden uitgevoerd, dus het werk op locatie gaat door. Shoppen deed ik de laatste twee jaar al bizar weinig omdat ik sparen even prioriteit moest geven. Om diezelfde reden was ik ook al twee jaar niet naar het buitenland geweest. Daar was ik dus al enigszins aan gewend. :)
  Mijn dagen vul ik vooral dus met werk, sport, en gamen/netflixen/youtube videos kijken.

  Met mijn gemoedstoestand doet het alleen wel iets. Lichte stress is zeker aanwezig. Zeker omdat mijn werk straks mondkapjes wilt verplichten en het werk vrij intensief is en ik astma heb brengt dat stress met zich mee. Ja, van de overheid hebben mensen met longprobleem een uitzondering op de verplichting straks (gelukkig!!), maar zie je werkgever maar eens te overtuigen. Dat brengt wel stress met zich mee.
  Ook merk ik dat ik lichtelijk verslaafd ben geworden aan nieuws lezen. Constant nu.nl checken of er al nieuw corona nieuws is doet ook niet veel goeds met je gemoedstoestand. :P Mijn vriend merkt ook op dat ik constant op mijn telefoon zit, is ook niet de bedoeling natuurlijk, haha!

  Dan nog de volgende stress: mijn vriend is zijn baan kwijt terwijl hij in z’n eentje woont. Gelukkig zit hij in de sociale huur met dus een extreem lage huurprijs, maar WW en straks mogelijk bijstand brengt wel stress met zich mee. Vooral voor hem, maar ook voor mij want onze samenwoon plannen worden even overhoop gegooid tot hij nog geen nieuwe baan heeft. :’) Oh well, uiteindelijk komt alles goed maar 2020 is zo niet het leukste jaar, haha!

  • Annemerel
   Auteur
   november 16, 2020 / 08:06

   Wat heftig Astrid. Ik snap natuurlijk ook dat een mondkapjesplicht belangrijk kan zijn, maar ik snap ook dat urenlang een mondkapje dragen absoluut niet prettig is als je last hebt van astma. Ik heb zelf bronchitis (niet zo heel erg op het moment gelukkig) en merk al dat ik het lastig vind. Voor mij is dit ook een reden om zo min mogelijk winkels in te gaan. Heb je weleens gedacht aan zo’n gelaatsscherm voor je gezicht? Geen idee of dat wel prettig zit, maar het lijkt mij dat je dan wel prettiger kunt ademhalen. Wellicht kun je dat met je baas overleggen? https://www.bol.com/nl/l/gelaatsschermen/N/25794/

   • Astrid
    november 20, 2020 / 11:09

    Zo’n gelaatsscherm gebruik ik inderdaad in de supermarkt nu en werkt daar heel fijn. :) Per 1/12 mag dat officieel ook niet meer maar neem aan dat mensen met longaandoening daar uitzondering op hebben. Ik vermijd idd ook winkels zo veel als mogelijk. Enige waar ik kom is de supermarkt en indien nodig de drogist en apotheek haha!

    Heb intussen gelukkig op werk zwart op wit staan dat ik zelf mag beslissen wat ik doe. Als een gelaatsscherm goed blijft zitten tijdens werk doe ik dat, maar mag ook gewoon zonder mocht ik dat fijner vinden. Intussen dus wel een last van m’n schouders haha. :)

 12. Robin
  november 15, 2020 / 16:57

  Hey Annemerel

  Ik mis je op YouTube dus ik heb even een kijkje genomen op je blog om te checken of je ok was.
  En gelukkig is dat zo! En dat je de hele coronasituatie beu bent is ook normaal. We worden er allemaal een beetje gek van geloof ik.

  Hier in België is het ook weer strenger geworden en ik mag enkel mijn vriend en mijn oma nog knuffelen. (Volgende maand mag iemand anders mijn oma knuffelen, we wisselen af.) Maar we mogen wel nog met max. 4 personen buitenkomen en daardoor ga ik nu elk weekend met wat vriendinnen of familie wandelen. We houden afstand van elkaar maar we kunnen tenminste babbelen en lachen. Gisteren deden mijn kaken zo eindelijk nog eens pijn van het lachen.

  Vanaf morgen start de one million step challenge op mijn werk en zal ik proberen om met 5 andere collega’s om in één maand tijd 1 miljoen stappen te zetten. Dat helpt om de deur uit te gaan. Wat ook helpt is mijn doel om dit jaar de 1000km aan te tikken met hardlopen. (Dat zou willen zeggen dat ik elke dag nog zo’n 4km moet lopen dus het lijkt me wel haalbaar.)

  Ik hoop dat je gezond blijft en ik kijk al uit naar je vlogs in december. Lukt het niet of voelt het niet lekker, voel je dan zeker niet verplicht om het te doen hé. Jij moet doen waar je je goed bij voelt.

  Veel liefs uit België! x Robin

  • Annemerel
   Auteur
   november 16, 2020 / 08:02

   Lief berichtje Robin, dankjewel! Ik ben wel van plan om weer wat actiever te zijn op YouTube, maar doe inderdaad wat goed voelt. Wat tof die 1 miljoen stappen challenge zeg. Ik moet heel eerlijk zeggen dat er dagen zijn waarop ik niet eens aan de 1000 kom (zo bizar, begin dit jaar zette ik er gemiddeld 17.000 per dag!) wellicht is zo’n uitdaging ook iets voor mij! Jij ook veel sterkte komende periode!

 13. Helderder
  november 17, 2020 / 00:16

  Wat het voor mij een beetje draaglijker zou maken zijn nieuwe dagvlogs van jullie. :P Fan!