LET’S TALK ABOUT: Food Prepping

 photo Desktop860.jpg

Een paar weken geleden werd ik door Lock & Lock benaderd om deel te nemen aan de Kook5Daagse. Wat dat inhoudt? Ik zou een aantal bakjes opgestuurd krijgen en het was de bedoeling dat ik in het weekend al mijn avondeten voor de komende week zou voorbereiden. Het klonk als een leuke uitdaging en ik zei dus ook volmondig ja.

Maar toen het weekend waarin ik moest koken naderde raakte ik een beetje in paniek. Ik had helemaal geen tijd om vijf maaltijden te bereiden, ik moest nog zoveel doen, hoe moest ik in vredesnaam ook nog tijd maken om vijf maaltijden te koken. Ok, adem in, adem uit… logisch denken Annemerel, hoe krijg je vijf (verschillende) maaltijden in een bakje zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Ik kwam uiteindelijk met het idee om gewoon al mijn maaltijden – die ik bij mijn ouders at – net iets meer te maken (of te laten maken, want mijn vader maakte ook een paar maaltijden) en dit in mijn bakjes voor de komende week te doen.

Zo gezegd, zo gedaan. Op vrijdag aten mijn ouders pasta bolognese, ik zat toen nog aan mijn cleanse, maar ze waren al op de hoogte van mijn missie en maakten een extra bakje voor mij. De volgende dag at ik tussen de middag een heerlijke rivierkreeftjes salade met avocado, tomaat, ijsbergsla en courgette, de ene helft at ik meteen op, de andere helft ging in een bakje. ’s Avonds at ik pasta carbonara die mijn vader maakte, er bleef genoeg over voor een bakje van mij. Er was ook meer pasta dan gepland en met de overgebleven pasta maakte ik nog snel een pasta pesto. De volgende dag maakte ik een recept voor Metro, uit het boek van Djokovic. De pasta met gestoomde groenten at ik ’s avonds, maar ik had zoveel gemaakt dat ik ook nog genoeg had voor twee bakjes, aan het eind van het weekend had ik dus zes bakjes gevuld.

En hoe fijn is het om een koelkast vol met bakjes te hebben. Mijn eten stond deze week binnen 2,5 minuut op tafel, ik deed het bakje in de magnetron (de bakjes van Lock & Lock zijn daar voor geschikt) en ik kan meteen eten. Ook deze week had ik het weer erg druk, het is dan best wel fijn als je zonder al te veel moeite een lekkere maaltijd op tafel hebt staan. En omdat er in sommige bakjes zoveel zat, kon ik de dag er na ’s middags ook nog genieten van het bakje met eten. Bijkomend voordeel, ik heb heel weinig geld aan eten uitgegeven deze week.. Normaal wijk ik namelijk minstens twee tot drie keer per week uit naar thuisbezorgd.nl en de verse sushi afdeling van de Albert Heijn en één zo’n maaltijd kost ongeveer net zoveel als alle maaltijden die ik deze week gegeten heb.

Of ik dit weekend weer de keuken in ga? Ik zou wel willen, maar mijn weekend staat nu zo volgepland dat ik amper thuis ben, ik eet dus ook niet thuis dit weekend en het is dan ook niet echt makkelijk om maaltijden voor te bereiden. Maar ik wil dit zeker vaker doen, alleen niet iedere week.

Doe jij wel eens aan meal prepping in het weekend? Hoe pak jij dat aan? Heb je nog tips voor deze meal-prep-nieuweling?

Liefs,
Annemerel

*Dit is een gesponsord artikel, de bakjes heb ik van Lock & Lock gekregen. Lees hier meer over de Kook5Daagse.

Delen:

23 Reacties

 1. juni 6, 2015 / 12:38

  Ik vind het altijd fijn om gewoon te koken. Het maakte even mijn hoofd leeg, maar er zijn avonden waarop je gewoon helemaal niet wilt koken. Dan is dit inderdaad onwijs handig. Kunnen deze bakjes eigenlijk ook in de vriezer?

  • yvonne
   juni 8, 2015 / 11:54

   Mijn moeder heeft deze bakjes ook en die zijn echt goed! Zij gebruikt ze in de diepvries, en ze gaan ook gewoon in de vaatwasser.

 2. juni 6, 2015 / 12:48

  Ik kook sowieso vaak voor twee dagen, scheelt tijd en afwas en wel zo handig als er dagen bij zitten dat ik pas laat thuis ben door college. Ik eet ook liever twee dagen achter elkaar hetzelfde dan dat ik porties voor de volgende week maak en spullen moet invriezen.

 3. juni 6, 2015 / 13:15

  Ik heb wel eens aan meal prepping gedaan en dat was heerlijk ’s avonds doordeweeks! Ik maakte dan nog niet alles.. Ik kookte bijv. Penne voor dag 1 als avondseten en dag 2 als lunch :-). Mijn kip bakte ik al wel voor de eerste 2 dagen. Groentes sneed ik wel voor de eerste vier dagen en voor dag 3 en 4 hoefde ik dan alleen nog wat vlees te bakken en mn groentes op te warmen, erg makkelijk en erg fijn! Mijn vriend en ik halen nogal gemakkelijk eten buiten de deur en dat voorkomt meal preppen zeker :-)!

 4. juni 6, 2015 / 13:16

  Slim idee! Ik vraag me alleen wel af of spaghetti in de magnetron echt lekker is haha.

  • Jeske
   juni 6, 2015 / 13:23

   In mijn ervaring is dat wel goed te doen, pasta in de magnetron. Het enige is dat je het op voorhand niet te gaar meot koken.

 5. Lotte
  juni 6, 2015 / 13:51

  Blijft alles dan lekker vers zo’n hele week lang.?

  • Anouchka
   juni 6, 2015 / 16:08

   Dat vroeg ik me eigenlijk ook af, ik bewaar gemaakt eten nooit langer dan 2 dagen, dus op zondag voor de hele week voorbereiden lijkt me helemaal niets :-(

   • juni 8, 2015 / 09:13

    Dat is inderdaad ook mijn grootste bedenking. Ik zou het voor de veiligheid invriezen eerlijk gezegd, maar dat kan natuurlijk niet met alle soorten groenten.

 6. Femke
  juni 6, 2015 / 14:04

  Ooh wel slim zeg, bespaart je inderdaad best veel tijd en geld!

 7. juni 6, 2015 / 15:38

  Ik doe dit eigenlijk nooit, maar het is wel heel handig! Die bakjes zijn echt super hiervoor. Misschien dat ik die toch maar eens ga aanschaffen!

 8. Ilse
  juni 6, 2015 / 15:45

  Handig zeg en scheelt veel tijd en geld! Ik woon nog heerlijk thuis bij mijn ouders maar zeker handig om te onthouden. :)

 9. juni 6, 2015 / 16:01

  Ik heb zo’n gruwelijke hekel aan koken, dat ik dit toch wel echt een supergoed idee vind! Nu woon ik nog met 9 anderen, waardoor ik niet altijd relaxed kan koken. In de zomer ga ik op mijzelf wonen, waardoor ik dit concept echt ga proberen! Lijkt me heerlijk om in 2,5 minuut (bij wijze van) klaar te zijn met mijn avondeten.

 10. juni 6, 2015 / 16:07

  Op zich is dit super fijn! Zeker als je het vaak druk hebt en geen zin of tijd hebt om te koken.
  Het nadeel vind ik alleen dat je vaak wel veel hetzelfde eet. Of misschien is dat meer iets ‘van mij’, omdat ik altijd denk dat veel dingen uit de magnetron opgewarmd niet zo lekker zijn. Misschien toch maar eens proberen, als het wel gewoon kan.
  Liefs

 11. juni 6, 2015 / 16:41

  Wat een ontzettend leuke uitdaging! Goed hoe je het hebt aangepakt zeg!

 12. Sara
  juni 6, 2015 / 16:43

  Lijkt me fijn om te doen! Wij komen altijd pas rond 7 uur thuis en hebben allebei geen zin om te koken. We halen dus vaak wat of eten tosti’s. Heel slecht, maar vaak wel hoe het is. Ik haal dan wel vlees uit de vriezer, maar dat blijft gerust een paar dagen in de koelkast liggen en gooien we soms zelfs weg.. We gaan ook heel spontaan ergens wat eten en eten ook vaak samen bij onze ouders. Ik heb wel eerder prepping gedaan, maar ik zal het dan echt moeten invriezen.

 13. juni 6, 2015 / 19:54

  Handig!Zou ik ook eens moeten doen haha

 14. juni 6, 2015 / 21:14

  Ik vind het best een goed idee! Maar inderdaad, ik zou ook niet ieder weekend de tijd (en zin) kunnen vinden om voor de hele week te koken… Gelukkig heb je het super slim aangepakt. Wel veel pasta deze week, haha ;)

 15. juni 6, 2015 / 22:37

  Ik doe dit eigenlijk altijd, want ik ben altijd laat thuis van mijn werk. Als ik dan niet iets klaar heb staan, wordt het snel iets ongezonds. Eens in de zoveel tijd koop ik in het weekend heel veel groenten die ik in verschillende maaltijden kan combineren, en dan maak ik van elke minstens vier porties. De bakjes gaan de vriezer in en ik ben weer voor een tijdje klaar! Als ik in het weekend wel kook, maak ik eigenlijk ook altijd wel een grote pan vol. Ik vind het ideaal. Het is inderdaad een stuk goedkoper, plus bijkomend voordeel: minder afwas doordeweeks! :)

 16. Judtih
  juni 6, 2015 / 22:39

  Ik woon al een aantal jaar op mezelf maar altijd als ik een weekend thuis ben krijg ik bakjes mee van mijn moeder, er gaat niets boven het eten van mama! Vaak maak ik ook lunch salades klaar in bakjes, de vakjes in deze bakjes lijken me daarvoor echt ideaal!

 17. juni 8, 2015 / 11:00

  Mij lijkt het ook heel handig. Ik zou het zelfs wel leuk vinden om één middag in de week alles vast te snijden, koken etc..

 18. Anne
  juni 8, 2015 / 12:31

  slim hoe je gebruik hebt gemaakt van de restjes, anders was t misschien wel weggegooid en dat is natuurlijk zonde!
  Als je weekend erg druk is om de tijd ervoor te nemen je maaltijden voor te bereiden, kun je misschien een ander rustig moment (door de weeks) ervoor kiezen.

  Qua houdbaarheid moet je wel goed opletten, maar het is wel langer houdbaar dan dat je veelal denkt, omdat je t na t bereiden, goed terugkoelt en in n goed afsluitbaar doosje bewaard. Harde groentes ( zoals brocolli) kun je ook goed lin stukjes snijden en ongekookt bewaren tot wanneer je t nodig hebt. Op de site van de kook5daagse zijn goede tips te lezen en google eens op foodprepping, in amerika zijn ze er dol op!

 19. juni 8, 2015 / 18:09

  Super handig systeem inderdaad, ook wanneer je tijdens etenstijd vaak buiten de deur bent. Lekker goedkoop én handig!