LET’S TALK ABOUT: Blogging

Foto’s: Ashley Lynn

In juni is het precies twaalf jaar geleden dat ik begon met bloggen. Twaalf jaar. Ik schrijf al twaalf jaar over mijn leven op het internet. Ik maak me geen illusies meer, de naam Annemerel krijg ik niet heel snel meer weg uit Google. Laten we hopen dat er geen aanleiding toe is dat ik dat ooit zou willen. Natuurlijk heb ik nog steeds een privéleven, en geloof me er zijn meer dingen die ik niet vertel, dan je misschien denkt. Ik ben nog steeds de regisseur van mijn blog en ik bepaal nog steeds wat er wel en wat er niet online komt.

De afgelopen twaalf jaar heb ik niet alleen heel veel dingen mogen meemaken, ik heb ook een heleboel geleerd. Ik heb de blogwereld van klein ‘gek wereldje’ waarin je je eigenlijk misschien wel een klein beetje schaamde voor wat je deed, zien uitgroeien tot een wereld waarin sommige bloggers verheven zijn tot celebrities. Neem nu de cover van de nieuwste Glamour, daar staan de vijf grootste modebloggers van Nederland op. Neem het aantal boeken dat er inmiddels in de winkel ligt, geschreven door bloggers. Neem de platendeal van blogger Teske. Neem mijn rubriek in Metro, mede te danken aan mijn blog en netwerk (dat vooral bestaat uit andere bloggers). Neem mijn eigen boekcontract.

Bloggen leer je niet op school. Van bloggen een studie maken is naar mijn idee alles behalve een succes. Ik ben van mening dat een nieuwe media studie sowieso best wel lastig is. Wat je dit jaar leert, is volgend jaar al oud nieuws, de internetwereld gaat te snel. En wie zegt er dat jouw leraar van al het nieuws op de hoogte is? Ik heb in 2010 het vak web 2.0 gehad tijdens mijn Taal & Communicatie bachelorstudie aan de UvA. Niet alleen had ik een 9.2 voor dat vak, ik heb er ook geen seconde voor geleerd. Eén van de dingen die ik leerde was hoe we zelf een zoekmachine konden maken met Google. Alsof ik daar later óóit nog iets mee gedaan heb. Ik heb toch Google, waarom zou ik dan mijn eigen zoekmachine maken? En daarnaast was het ook nog eens hartstikke makkelijk.

Bloggen leer je niet op de Hogeschool of op de Universiteit, bloggen leer je door het te doen. Door je te laten inspireren door andere bloggers (let op: inspiratie, geen re-creatie, uniek zijn is zeer belangrijk).

Bloggernet heeft mij gevraagd een presentatie te geven over blogging & business. Hoe heb ik van mijn blog mijn business gemaakt. Of beter gezegd, hoe heb ik er voor gezorgd dat ik door mijn blog een eigen business kon beginnen? Ik moest er even over nadenken, want ben ik wel expert genoeg om hier een presentatie over te geven? Maar op een gegeven moment dacht ik, hallo… je blogt al twaalf jaar!!!!! Ik ben zeker weten een (eigen) ervaringsdeskundige. Ik ga het gewoon doen!

Op 25 april is het zover, dan geef ik mijn presentatie over Blogging & Business in Amsterdam. En jij kan er bij zijn, ik mag namelijk vijf lezers uitnodigen voor de presentatie. Het enige dat ik van jou vraag is een vraag… wat zou jij graag willen weten over bloggen? Een aantal van jullie vragen zal ik 25 april in mijn presentatie beantwoorden.

Laat je vraag achter in de comments en wie weet zie ik je 25 april!

Liefs,
Annemerel

Delen:

38 Reacties

 1. Jiska
  april 17, 2015 / 12:13

  Wat ik zou willen weten over bloggen is hoe je begint! Dit is voor jou natuurlijk al een tijdje geleden, maar nu er zoveel bloggers zijn, vraag ik me af waar je (in deze tijd) zou moeten beginnen.
  Daarnaast is het denk ik ook heel leuk om te vertellen waar je jouw inspiratie vandaan haalt en hoe een ‘gemiddelde’ dag eruit ziet. Hoe is het bijvoorbeeld om de hele dag foto’s te maken van wat je allemaal doet? Waar leg je de grens?
  Aan de andere kant hoe maak je jouw blog tot een succes? Waardoor blijven mensen élke dag op je site kijken? Wat is je geheim? ;)
  Heel veel succes ermee!

 2. april 17, 2015 / 12:20

  Van die twaalf jaar ben ik al vier een gigantische (en proud ;)) lurker
  lijkt me onwijs interessant om erbij te zijn. Ik zou willen weten hoe je ervoor zorgt dat je blog blijft groeien.

 3. Suzanne
  april 17, 2015 / 12:23

  Ik ben wel benieuwd hoe je de balans bewaart tussen geld verdienen en je site niet laten overnemen door reclame en advertorials!

 4. april 17, 2015 / 12:34

  Hm… Hoe ga je voor jezelf om met negatieve reacties? Heb je bepaalde ‘regels’ voor jezelf wat betreft de persoonlijke dingen die je deelt? Hoe gaat bij jou het proces van inspiratie tot post? Heb je tips om voor onderwerpen waar je veel over schrijft (zoals bij jou het hardlopen), toch telkens weer nieuwe invalshoeken te bedenken?
  Vragen genoeg :)

 5. april 17, 2015 / 12:38

  Wauw, al 12 jaar! En ik lees al een behoorlijk tijd mee ;). Ik zou wel willen weten hoe je gegroeid bent, en hoe je lezers kan vasthouden. Moet je het hebben van een trouwe groep lezers of ben je bijvoorbeeld een hit in Google? Ben benieuwd hoe jij daar mee omgaat!

 6. Roekiye
  april 17, 2015 / 12:43

  Dag Annemerel,

  Ik zou graag willen weten hoe je educatie/informatie, overtuigen en bloggen kunt combineren. Wat is jouw formule hierin? Zoals ik het zie verpak jij je informatie over hardlopen door er een persoonlijk verhaal van te maken. Maar hoe vind je de balans tussen overtuigen, informeren en persoonlijk blijven? Jouw blog heeft veel mensen een schop onder de kont gegeven om hard te lopen en dat heb je niet gedaan door ons expliciet op te roepen om hard te lopen. Je boodschap heb je heel goed verpakt maar het is bij velen aangekomen dat hardlopen op verschillende manieren fun kan zijn. Dus hoe bepaal je de balans tussen expliciet informeren en overtuigen en impliciet een educatieve boodschap overbrengen? Het lijkt mij heel leerzaam om je presentatie bij te wonen. Alvast heel veel succes. Groetjes, Roekiye

 7. april 17, 2015 / 12:47

  Wat tof dat je een presentatie gaat geven. Nogmaals gefeliciteerd met je boekdeal! En wauw, 12 jaar al! Ik begon zelf 10 jaar geleden met bloggen, maar ben nog lang niet op jouw niveau Annemerel! Wat ik graag wil weten is: Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

  Ik loop zo vaak tegen een writerblock aan dat het echt niet leuk meer is. Dan begin ik met een post, maar verwijder deze weer omdat ik er niet ver mee kom.

 8. april 17, 2015 / 12:48

  Super tof dat je dit gaat doen Annemerel! Trots! :-)

 9. april 17, 2015 / 12:58

  Kicken zeg! Well done! Je mag je absoluut expert noemen. Ik blog zelf voornamelijk omdat ik het maken van content enorm leuk vindt, en omdat ik andere jonge, ambitieuze moeders wil inspireren. Waar ik tegen aan loop is het gebrek aan tijd vanwege mijn (overigens enorm leuke) baan. Wat doe ik dan wel, en wat niet? M.a.w. als je bijv. maximaal bereik wilt realiseren maar je hebt beperkte tijd, wat zijn dan must-do’s? Het lijkt me super leuk om eens het verhaal achter de blog(ger) te horen op 25 april!

  – X Marloes

 10. april 17, 2015 / 12:58

  Ook een oude rot in het vak dus, haha. Inderdaad bizar om alle ontwikkelingen vanaf het begin mee te krijgen, maar ook heel erg leuk om al vanaf 2003 bezig te zijn!

 11. april 17, 2015 / 13:02

  ik zou graag weten hoe je er een business van maakt. Zelf heb ik 1,5 jaar een foodblog en ondertussen al meer dan 20.000 unieke bezoekers, maar ik verdien hier helemaal niets mee. Ik zou hier graag iets mee doen en toch een bijberoep kunnen starten met mijn blog.
  Groetjes Julie

 12. april 17, 2015 / 13:16

  Tof artikel :) en stoer dat je gaat presenteren! Ik kan er niet bij zijn, dus ik wens je veel succes!

 13. april 17, 2015 / 13:27

  Wat een mooi getal, 12 jaar. Echt heel gaaf dat je al zo lang aan het bloggen bent en je er zo in bent gegroeid!

 14. april 17, 2015 / 13:51

  Hoi,

  Ik zou er natuurlijk graag bij zijn!

  Mijn vraag: als je – met de kennis van mu – iets anders hadden kunnen doen qua bloggen, wat zou dat dan geweest zijn? Of zou je iets anders zijn gaan doen?

  xx

 15. Maxime
  april 17, 2015 / 13:55

  Oeh, wat ontzettend gaaf dat je gaat presenteren! Ik ben op dit moment m’n scriptie aan het schrijven over bloggen en negatieve reacties. Mij lijkt het dus niet alleen hartstikke tof, maar ook een hele mooie leerzame bijdrage. Wat mij vooral opvalt is dat er tussen negatieve reacties soms wel een kern van waarheid zit. De hele fanbase die je vertelt dat je geweldig bent, een groot voorbeeld bent en die je nooit een puntje van kritiek geeft, kan naar je hoofd stijgen. Haal jij misschien lessen uit je negatieve reacties? Vertaal jij ze voor jezelf in opbouwende kritiek? En wat doe jij om dit werk zo ‘nuchter’ mogelijk te kunnen doen? Heb je iemand die je soms met beide benen op de grond zet? Ik hoop dat je uit je reacties een paar mooie vragen kan halen en succes met de presentatie!

 16. april 17, 2015 / 15:04

  Wauw wat een tijd, 12 jaar, echt heel mooi hoe je gegroeid bent<3 En je bent absoluut een expert haha! Ik kan die datum niet, maar heel veel succes en plezier met de presentatie!
  X Emma

 17. april 17, 2015 / 17:13

  Super tof dat je mag presenteren! Echt ontzettend leuk dat je al zo lang blogt en je mag jezelf zeker een expert noemen! Mijn vraag is, hoe zorg je ervoor dat je met je blog geld kan verdienen, zonder dat je blog volstaat met advertenties en advertorials? Liefs, Isa

 18. Ilja
  april 17, 2015 / 17:30

  Wat onwijs tof dat je mag presenteren! Ik zou er zelf heeeel graag bij zijn, aangezien ik op dit moment ook bezig ben met het bedenken en opzetten van mijn eigen blog!
  Ik heb uiteraard ook een vraag voor je: Wat vind je nou het aller, aller, áller leukste aan bloggen en de bloggerswereld? Wat motiveert je om al 12 jaar lang hier actief mee bezig te zijn?

  Ik hoop dat ik erbij mag zijn, en zo niet: heeel veel plezier en succes!
  xx

 19. Ilse
  april 17, 2015 / 17:31

  Tof zeg dat je dat mag presenteren. Ik zou zo alleen geen vraag weten en ik laat deze kans aan andere mensen over! :)

 20. Tessa
  april 17, 2015 / 17:47

  Wat ik graag zou willen leren is, hoe maak je de onderscheid tussen dingen die je erop zet? Zet je alle persoonlijke dingen erop, of knappen mensen daar totaal op af? En schrijf je over dingen die jij juist leuk vind, of schrijf je over dingen die je lezeressen leuk vinden? Het lijkt mij heel moeilijk om de juiste balans te vinden tussen die dingen. En daarom lijkt het mij super tof om bij de presentatie te mogen zijn!

 21. april 17, 2015 / 18:27

  Wat zou ik daar graag bijzijn maar moet dan helaas werken. Ik studeer momenteel ook nieuwe media en vindt het zo interessant maar precies wat je zegt.. alles wat ik leer is straks alweer oud nieuws. Ik vind het juist inspireren om met mensen te praten die veel ervaring hebben op het internet en wat was dit gaaf geweest.
  Wat ik me altijd afgevraagd heb over bloggen is hoe je blog zo uit kan groeien zoals jouw blog? Hoe kom je aan de volgers en hoe kan je zo populair worden op internet dat mensen heelmaal gek op je zijn zonder je te kennen?
  Alvast heel veel succes maar dat gaat zeker goed komen zaterdag!

 22. april 17, 2015 / 18:57

  Wauw, twaalf jaar! Je blogt al bijna net zo lang als ik besta :) Superleuk dat je een soort presentatie mag geven.

 23. Hanneke
  april 17, 2015 / 19:19

  Beetje zelfde vraag als Suzanne; hoe ga je om met enerzijds geld verdienen met advertorials en samenwerkingen en anderzijds eerlijk en authentiek blijven tegenover je lezers? Vind dit wel een interessante discussie. Zou je grote deals afslaan omdat ze niet bij je blog passen? En hoe denk je dat de bloggerswereld er de komende jaren nog gaat uitzien?

 24. april 17, 2015 / 20:26

  Wow al twaalf jaar, jeetje! Ik zou wel willen weten hoe je ervoor zorgt dat het bloggen geen sleur wordt en dan vooral voor je lezers. Hoe kan je ervoor zorgen dat je uniek blijft en dat mensen niet op je blog uitgekeken raken. Heel interessant zo’n lezing, zou vaker voor moeten komen!

 25. Chantal
  april 17, 2015 / 20:47

  Super tof dat je vijf lezers kan uitnodigen! Hopelijk beantwoord je enkele van de overige vragen in een blogpost, er worden namelijk èrg interessante vragen gesteld. Ik ben benieuwd naar de antwoorden!

 26. Hera
  april 18, 2015 / 00:04

  Hai…ik zou graag willen weten, als je een blog begint dat je niet snel in een ” lief dagboek ” veranderd. Je schrijft immers over je leven. Vroeger als klein meisje deed ik dat zelf al. Ik zou wel heel graag een blog willen beginnen maar ben daar best bang voor. Hoe krijg je daar een beland in? Misschien dat ik dan aan mijn eerste jaar sta van de 12 ;)

 27. john
  april 18, 2015 / 00:27

  Ik vraag me af in hoeveel procent van je blogposts een advertorial verwerkt zit.

 28. irene
  april 18, 2015 / 02:43

  12 jaar! En van die 12 jaar kom ik al minstens 11 jaar op jouw blog!! Ik herinner mij nog dat het vroeger een soort website erbij nog was waar ook beauty tips enzo op stonden. Nog steeds kijk ik een paar keer per week of er iets nieuws is en vind ik het leuk om te lezen! Mijn vraag is..op een gegeven moment heb je je hele leven wel beschreven, hoe zorg je ervoor dat je interessante blogs blijft plaatsen??

 29. Nienke
  april 18, 2015 / 08:51

  Wauw super tof dat je een presentatie mag houden. Ik denk niet dat je hoeft te twijfelen aan jouw ervaring, 12 jaar, dat kunnen maar weinig mensen zeggen ;)

  Mijn vraag aan jou is: waar haal jij het meeste voldoening uit? Zijn dat de reacties die je krijgt, de opdrachten van klanten, of gewoon een goede blog schrijven en daar heel blij mee zijn,

 30. april 18, 2015 / 10:13

  Ah wat ontzettend leuk!! Leuk artikel ook! Ik kan helaas niet bij het event aanwezig zijn, maar ik zou graag weten hoeveel uur per week jij bezig bent met je blog. En dan niet alleen het schrijven van artikelen, ook alles eromheen (meetings, marketing etc). Fijn weekend! X

 31. april 18, 2015 / 13:32

  Heel gaaf! En wat je zegt, klopt helemaal. Toen ik (voor mijn gevoel al tachtig) twaalf jaar geleden begon, was bloggen iets waar je niet echt over praatte. Het blogwereldje was veel kleiner. En nu kan je gewoon een soort BN’er worden door te bloggen. Absurd eigenlijk, maar wel heel gaaf!

 32. april 18, 2015 / 17:47

  Wat superleuk, Annemerel!

  Ikzelf ben echt zeer benieuwd hoe je zo groot bent geworden? Is het vanzelf gegaan? Heb je zelf ook bedrijven benaderd?
  Wanneer weet je of het zo goed gaat dat je er je werk van hebt kunnen maken?
  Ik ben gewoon vooral nieuwsgierig hoe je van een blogster voor de fun zo ontzettend bent gegroeid naar een professionele blogster!
  Dit uiteraard naast je leuke artikelen en schrijfstijl!

  Liefs Sylvahna

 33. april 18, 2015 / 20:38

  Hoe hou je het vol? Ik bedoel mijn blog leeft pas drie weken en ik had het nu een week op mijn werk zo druk dat ik nu al een week niet geblogd heb, laat staan iedere dag wat het voornemen was..
  Hoe doe je dat twee x per dag?
  Ik blijf je volgen..

 34. april 19, 2015 / 10:07

  Leuk zeg! Je bent wat dat betreft inderdaad een ervaringsdeskundige waar iedereen nog heel veel van kan leren. Ik heb een vraag die ik natuurlijk graag hoor op 25 april:-)
  Welke 5 onderdelen zijn voor jou onmisbaar in je fulltime baan als blogger? Denk aan apparaten, maar ook aan een programma of een bepaald voorwerp. Ik ben erg benieuwd naar wat er als eerste in je opkomt! Succes zaterdag:-)

 35. Yamina
  april 19, 2015 / 10:16

  Echt heel tof dat je mag presenteren, daar wil ik graag bij zijn. Ben benieuwd wat je te vertellen hebt!
  Ik zou zoveel willen weten. Wat zijn de grootste veranderingen in de afgelopen jaar die veel invloed hebben gehad op je blog? Hoe ga je om met negatieve reacties op je blog of artikelen? En daarnaast, hoe bepaal je wat je wel en niet doet qua advertorials? Je wilt enerzijds geld verdienen, maar aan de andere kant ook Annemerel blijven (neem ik aan).

 36. april 19, 2015 / 10:46

  Super knap dat je al 12 jaar blogt!
  Door jouw enthousiasme heb ik ook besloten om een blog te beginnen.
  Mijn vraag is hoe je uniek kan blijven. Er zijn nu zoveel blogger dat ik het lastig vind om elke keer weer met een uniek concept te komen. Hoe krijg jij het voor elkaar om twee keer per dag iets unieks online te zetten?

 37. april 19, 2015 / 20:52

  wauw. Ik ben in 2007 gestart als diary. Echt leuk om te zien dat iedereen succesvol door zijn geworden. Wish I was one of them…

 38. Misha
  april 20, 2015 / 15:24

  Ik vraag me de volgende dingen af: Waarop baseer je je beslissing om de advertorial te schrijven of weigeren, wat is de afweging die je maakt? Zijn er onderwerpen waar je uit principe niet over schrijft? Hoe zie je de toekomst voor (lifestyle) bloggers? Zie je jezelf ”youtuber” worden? Komt er ook een samenvatting of filmpje van je presentatie op je blog? Ik ben benieuwd. Succes!