LET’S TALK ABOUT: Authenticiteit op social media

Sponsored – “Authenticiteit op social media is onmisbaar voor mijn carrière” dat was een van de stellingen die vorige week woensdag besproken werden tijdens het evenement “De Naakte Waarheid” bij BAUT in Amsterdam. Ik zei meteen volmondig JA toen ik de stelling op het scherm zag verschijnen. JA. Zonder mezelf te zijn op mijn blog, YouTube en Instagramaccount had mijn carrière en daarmee ook mijn totale leven er compleet anders uitgezien.

Het is volgende week precies vijftien jaar geleden dat ik mijn eerste blog schreef voor Annemerel.com. Weest gerust, hier ga ik nog uitgebreid bij stil staan (je kent me). Ik was veertien, hield van schrijven en wilde graag mijn verhalen delen. Of het goede verhalen waren (en zijn), dat laten we maar even in het midden, maar feit was dat een blog de beste manier was om dit te doen. Nooit had ik gedacht dat die eerste blog op 25 juni 2003 uiteindelijk uit zou groeien tot iets waar ik mijn huur mee zou kunnen betalen.

Omdat ik begon met bloggen op mijn veertiende, een leeftijd waarop je nog niet echt heel veel bezig bent met dingen als privacy, of jezelf profileren, heb ik mezelf nooit anders voorgedaan dan ik ben. Ik kan oprecht zeggen dat ik in vijftien jaar altijd 100% mezelf ben geweest. OK. Natuurlijk, we hebben allemaal weleens een misser. Een samenwerking met een merk dat toch niet helemaal lekker bij me paste, of die periode waarin ik dacht dat ik een goed fashionblogger zou zijn. Maar daar leer je van. Dat nee zeggen tegen een goedbetaalde opdracht op de lange termijn beter betaalt dan ja zeggen. Dat ik het heel leuk vind om mooie kleding en accessoires te hebben, maar dat ik het toch beter bij schrijven en hardlopen en schrijven over hardlopen kan houden, want van poseren word ik awkward.

Ik ben volwassen geworden op mijn blog. Natuurlijk voel ik me zo niet iedere dag, wie voelt zich wel iedere dag volwassen? Sommige volgers van het eerste uur hebben inmiddels een heel ander leven dan ik. Ik weet dat er meiden zijn die mijn blog al meer dan tien jaar volgen, we begonnen als student of zelfs scholier en nu zijn we eind twintig, begin dertig. Ik zit nog niet in de levensfase trouwen en kinderen, terwijl veel van jullie daar al wel zijn. En dat is helemaal prima. Ik hoop dat ik jullie af en toe nog steeds kan boeien met mijn verhalen die absoluut niets met trouwen en kinderen te maken hebben. Misschien zitten we over een paar jaar weer op een lijn, misschien ook niet en daar ben ik helemaal OK mee (ik hoop jullie ook).

Ik denk dat authentiek zijn op social media de meest duurzame manier tot online succes is. Je kunt korte tijd de schijn ophouden, je anders voordoen dan je bent, je verschuilen achter een businessplan, maar dit is vluchtig succes. Hoe lang houd je dit zelf vol? Hoe lang denk je dat dat perfecte plaatje interessant is voor je volgers? Ik heb het zelf nooit onderzocht, maar heb van mijn moeder altijd geleerd dat eerlijkheid het langst duurt.

Maar waar trek je de grens? Hoe eerlijk ben je? Wat deel je wel en wat laat je achterwege? Zelf heb ik die grens tot op heden altijd getrokken tot mijn liefdesleven. Nu valt daar op dit moment ook niet heel veel over te vertellen, maar ik heb ook nooit eerder de behoefte gevoeld mijn gevoelens hier te delen. Maakt dat me minder authentiek? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik tot nu toe nooit zin heb gehad in het oordeel van 40.000 lezers op het moment dat ik het zelf eigenlijk nog niet zo goed weet. Dat vind ik gewoon te privé.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd, hoe denk jij over deze stelling? Hoe authentiek verwacht jij dat een blogger is op social media? En is social media voor jouw carrière belangrijk en zo ja, welk medium is voor jou het belangrijkste en op welke manier speelt het een rol? 

Goed, genoeg over deze stelling. De reden dat ik het evenement “De Naakte Waarheid” bij BAUT bezocht was omdat ik de komende maanden samenwerk met Naked Juices. De vruchten en groentensmoothies van Naked passen volgens mijn voedingsdeskundige Saraï Pannekoek prima in mijn voedingsplan, natuurlijk als toevoeging op andere voeding. Er zit zo’n 60 gram koolhydraten in een flesje en de suikers zijn allemaal afkomstig uit het fruit en groenten (geen toegevoegde suikers dus). Mijn favoriet is de Green Machine hierin zit appel, kiwi, banaan, ananas en mango, maar ook spirulina, chlorella, broccoli, spinazie, algen, knoflook, gerstgras, tarwegras, gember, peterselie, vitamine A en Vitamine C. Wow. Het liefst drink ik het halve flesje een half uur voor een training, de rest drink ik er dan na.

In september is er weer een “De Naakte Waarheid” evenement bij BAUT, ik houd je hierover op de hoogte. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Robert
  juni 24, 2018 / 12:42

  Authenticiteit is in mijn ogen zowel in je privé leven, als zakelijk als op (social) media essentieel. Ik ben wie ik ben, zo gedraag ik me en dat wordt gewaardeerd. Daarbij behandel ik anderen zoals ik zelf behalend wil worden. En dat zie je terug in je carriere en in onverwoestbare vriendschappen.

  Privé laat ik geen fakers toe, in de media negeer ik ze. Zakelijk ontkom je er niet aan, maar ben ik wel goed in het ontmaskeren ervan. Afhankelijk van de relatie wordt het dan negeren of aanpakken. Volgen doe ik nooit.

  Op Instagram heb ik vanaf het begin een lijst van 50 personen die ik volg, om het behapbaar te houden. Ongeveer 25% daarvan zijn bekenden (weinig vrienden zijn actieve IG’ers). Zodra ik een nieuw interessant account heb toegevoegd, moet er dus een oude wijken om op de 50 te blijven. Dat is nooit moeilijk voor me geweest, altijd is er wel één of meerdere personen waarop je bent uitgekeken, oftewel die niet authentiek genoeg geweest zijn. Annemerel, jou volg ik al 4 jaar, waarin je nog nooit in de buurt van de eliminatielijst gekomen bent!

 2. J
  juni 24, 2018 / 20:25

  Wat je schrijft over je levensfase vind ik juist fijn. Ik ben iets jonger dan dat jij bent, maar niet veel en ook om mij heen gaan vrienden samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Ik ben (volgens mij net als jij), single en hoewel ik iedere blogger wiens blog ik lees een fijne partner wens en een gezin als ze dat willen… is het soms ook zo fijn om dingen te lezen die niet over huisje-boompje-beestje gaan, maar die aansluiten bij dingen alleen doen of fijn met vrienden.

 3. juni 24, 2018 / 22:02

  Interessant onderwerp!

  Ik merk dat authenticiteit heel belangrijk is voor mij, ook wanneer het gaat om het volgen van bloggers. Inmiddels zijn er zo ontzettend veel ‘standaard’ bloggers/Instagrammers die allemaal op elkaar (proberen te) lijken dat ik me er niet meer voor interesseer.

  Voor mijzelf is het ook heel belangrijk, maar wel een ingewikkeld onderwerp. Voor mijn werk geef ik veel privéles, werk ik als zangeres maar sta ik ook voor de klas bij MBO-studenten. En daarnaast blog ik soms. Ik kan er echt over piekeren wat ik wel en niet wil delen, want over het algemeen ben ik een heel open persoon. Afgelopen jaar kwam er een soort ‘doorbraak’, ik had gespeeddate, en een Tinder-account aangemaakt en was er zo van onder de indruk dat ik er over wilde bloggen. Maar, ook daarin zijn grenzen. Over seks schrijf ik bijvoorbeeld nooit: ik vind het te onhandig als mijn leerlingen (of hun ouders!) daarvan op de hoogte zouden zijn.

  Enne, ik ben blij dat je nog niet trouwt en kinderen krijgt, dat maakt je momenteel heel authentiek in blogger-land.

  Groetjes!

  • juni 24, 2018 / 22:02

   Ohja! In hoeverre ruik en proef je de knoflook in die smoothie? :D

 4. Liset
  juni 24, 2018 / 22:27

  Het mooiste van de hele post vind ik nog wel dat je voedingsdeskundige Saraï Pannekoek heet! (En de rest, de reden dat ik je al jaren volg is omdat het oprecht en eerlijk voelt. En dat is fijn).

 5. Merel
  juni 28, 2018 / 19:37

  Supermooi geschreven. En je mag zelf weten wat en hoe je schrijft over gevoelens/liefdesleven en verder, ik ben wel blij om te lezen dat het iig wel bestaat voor je.. ik ben even oud als jij, mannen (of vrouwen?) zijn toch zeker een onderwerp bij elke vrouw denk ik. Goed dat je grenzen stelt. Maar, eerlijk is eerlijk.. Ik hoopte dat je was gestopt met dagvloggen omdat je een leuke kerel had gevonden, haha!