ASK YOUR RUNNING QUESTION: #62

‘Hoe kan het dat ik ’s avonds zoveel zin heb om hard te lopen en de volgende ochtend dit gevoel totaal verdwenen is?’ ‘Zijn er buiten Boston nog andere marathons waarvoor je je kunt kwalificeren?’ en wat is eigenlijk mijn richttijd voor de Berlijn Marathon? Deze vragen en meer vandaag in de Ask Your Running Question.

Malin: Waar ik nog steeds heel benieuwd naar ben, is hoe je drinkt tijdens (halve) marathons? Ik lees elke keer iets over rietjes en.. nou ja… ik zie gewoon niet precies voor me hoe dat dan zou moeten werken haha. Heb je dan een half rietje mee zodat het in het zakje past of vouw je ‘m dubbel?

HI Malin, ik drink inderdaad met een rietje tijdens een (halve) marathon. Ik knip er een paar doormidden, zodat ze precies in het zakje van mijn broek passen. Als ik het bordje ‘waterstop nog 100 meter’ zie, pak ik er alvast een tevoorschijn, vervolgens drink ik heel makkelijk mijn water op zonder mezelf te verslikken of iets over me heen te gooien. Voorheen gooide ik daarna het bekertje met het rietje weg, nu haal ik het rietje uit mijn bekertje en stop ik het terug in mijn zak. Beter voor het milieu.

Rhodé: hoe komt het dat ik ‘s avonds altijd superveel zin heb om de volgende dag te gaan hardlopen en me dan echt voorneem om het ook te gaan doen, maar op die dag zelf alle zin verdwenen is? Ik loop in september de Dam tot Damloop, maar ben nog niet begonnen met trainen, en hoewel ik denk dat het nog steeds moet kunnen, moet ik wel echt gaan beginnen met trainen, anders wordt het niks. Je bent een inspiratiebron en elke keer als ik jouw foto’s op Instagram zie, krijg ik een zin om te gaan hardlopen, maar op de een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om daadwerkelijk te gaan. Please help me out, want 23 september nadert sneller dan ik wil!

Hi Rhodé, wat gaaf dat je de Damloop gaat lopen op 23 september. En ik begrijp je helemaal, ’s avonds denk je IK KAN NIET WACHTEN OM MORGEN TE GAAN HARDLOPEN en ’s ochtends denk je: WHY. WHY, waarom ben ik niet gewoon gisteravond meteen gegaan?

Ik denk dat je dat ‘geen-zin’ stemmetje gewoon keihard moet negeren. Je hebt wel zin om hard te lopen, je lichaam moet daar alleen even aan herinnerd worden. Hoe je dat doet? Door gewoon naar buiten te gaan.

Het is helemaal niet gek dat het je moeite kost om naar buiten te gaan, ik heb hier zelfs een boek over geschreven (Ik heb geen zin) en hoor van de meesten dat het ‘zo herkenbaar’ is, dus hé, zit er niet teveel over in. Leg je hardloopkleding de avond van te voren klaar, zet die wekker, denk er niet te veel bij na en begin gewoon. Je hebt nog dertien weken tot de start, dit kun jij.

Sara: Oh ik heb ook nog een vraagje :-) een typisch vrouwenvraagje nog wel… ontharing :s Scheer jij je met een Gillette mesje of gebruik je een andere manier van ontharen? Ik vind het namelijk soms erg prikken of schuren tijdens het lopen (vooral oksels en bikinilijn dan)… met rode bultjes als gevolg. Hoe doe jij dat? En doe je dit dagelijks?

Hi Sara, ik gebruik een scheermesje van Venus Gillette, heb hier verder gelukkig geen problemen mee. Tip is wel om je nooit vlak voor een workout te scheren, dat kan best wel een beetje gaan irriteren tijdens je workout. Dus het is beter als je dat erna doet. Als je last hebt van brandende plekken onder je oksels zou je ook naar je kleding kunnen kijken, is dit gemaakt van een stofje dat goed vocht afvoert? Is het stofje zacht?

Jette: Als ik jouw trainingen zie valt het me op dat je echt een snelle loper bent (positief haha) en ik vroeg me af of dit altijd zo geweest is? Door de jaren heen zal je ongetwijfeld sneller zijn geworden maar weet je nog hoe hard je liep toen je net begon met hardlopen? Hoe lang deed je bijv. over een 5 of 10 km gemiddeld en hoe lang duurde het voor je echt sneller ging worden?

Hi Jette, toen ik begon met lopen in 2006 had ik alleen de klok op de magnetron als tijdindicatie. Ik wist ook totaal niet hoe ver ik liep, er zat nog geen GPS op mijn telefoon. Pas in 2010 ben ik met een App gaan lopen, maar de data hiervan heb ik helaas niet meer. In november 2011 vond ik het een goed idee om mijn hele Nike+ account leeg te gooien en opnieuw te beginnen. Ik snap nog steeds dat gedachteproces van mezelf niet. Zo zonde. Maar ik denk dat ik de eerste jaren met een pace tussen de 5’45 en 6’00 liep.

Wanneer ik sneller ben geworden? Daar is niet echt een bepaalde periode voor aan te duiden. Door veel te lopen, door soms uit mijn comfortzone te stappen en langer of harder te lopen dan comfortabel voelt, door af en toe een wedstrijd te lopen. Ik denk dat ik op mijn snelst was van mei 2015 tot en met mei 2016. Daarna ging het weer wat bergafwaarts met mijn tempo, ik denk doordat ik teveel lange duurlopen liep en te weinig op snelheid gefocust was. Inmiddels ben ik denk ik weer op het niveau van mei 2016, of misschien zelfs wel iets sneller. (ik schrijf deze blog op vrijdagmiddag en vanavond – vrijdagavond – loop ik mijn eerste serieuze 10 kilometer wedstrijd in 3 jaar. Als ik een PR loop durf ik te zeggen dat ik sneller ben dan toen).

Ilse: Kun je je in Berlijn ook kwalificeren voor Boston? Hoe zit dat eigenlijk, voor welke marathons moet je je allemaal ‘kwalificeren’ en welke marathons moet je gewoon ‘geluk’ hebben met loting? Durf je verder al een richttijd aan te geven voor de marathon?

Hi Ilse, in principe kun je je met iedere officiële marathon kwalificeren voor Boston. Voor een vrouw onder de 35 geldt een limiet van 3.35, voor mannen is dat 3.05. Hoe ouder je bent, hoe ‘langzamer’ de kwalificatietijd is. Of ik me met de Berlijn Marathon voor de Boston Marathon van 2019 kan kwalificeren weet ik niet zeker. De inschrijving wordt namelijk precies op 16 september (de dag van de Berlijn Marathon) geopend en ik weet nu niet of hij dan voor 2019 of 2020 telt.

Het is wel grappig dat je de vraag over kwalificeren stelt én over mijn richttijd. Want voor de New York City Marathon (en alle andere wedstrijden georganiseerd door de New York Road Runners, zoals de NYC Half en de Brooklyn Half) kun je je ook kwalificeren. Als vrouw moet je daarvoor onder de 3.13 hebben gelopen. Dit is dan ook mijn richttijd voor Berlijn. Maar daar moet ik wel bij zeggen, als het weer het toelaat. Met 25 graden zie ik mezelf geen 3.13 lopen. Ik zie mezelf met 15 graden ook nog geen 3.13 lopen, maar goed ik heb nog twaalf weken om daar verandering in te brengen.

Voor Chicago is er trouwens ook een kwalificatietijd, met 3.45 kwalificeer je je als vrouw onder de 35 voor de Chicago Marathon.

Danique: Hi Annemerel, hoe denk je dat je eet- en trainschema zal zijn na 16 weken als topatleet? Ben je bang dat je niet meer zonder kunt?

Hi Danique, deze vraag werd me de afgelopen maanden regelmatig gesteld en ik zei altijd ‘hahaha, nee joh, daarna val ik echt niet in een zwart gat, want eerst heb ik die boekrelease en daarna ga ik alweer naar New York. Maar ik moet nu, na bijna vier weken, toch erkennen dat ik nu al denk ‘shit, straks is het voorbij’.

Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ik zal heus niet de rest van mijn leven twaalf keer per week blijven trainen, maar zo lang ik het leuk vind wil ik wel mijn training iets serieuzer blijven nemen. Gewoon de belangrijkste trainingen en voedingselementen uit mijn ’topsportleven’ halen en dit doorvertalen naar een iets ‘normaler’ leven.

Thanks voor al jullie leuke vragen vorige week, het waren er weer lekker veel. Hou ik van. Dus jullie weten wat je te doen staat, genoeg vragen stellen zodat ik volgende week weer een goedgevulde AYRQ kan maken.

Fijn weekend!

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. Eline
  juni 23, 2018 / 13:19

  Hi Annemerel, ten eerste: wat een ontzettend tof project ben jij aan het doen. Knap (en inspirerend!) ook, dat je deze droom hebt weten te verwezenlijken en dapper dat je het aandurft, het is nogal wat met zo veel mensen die mee lezen. Tot nu toe lijkt het in ieder geval mega goed te gaan, gefeliciteerd met je nieuwe PR!
  Dan naar m’n vraag (als je m te persoonlijk vindt moet je ‘m vooral overslaan). Je schreef eerder eens dat je een wedstrijd op de dag van je menstruatie sowieso niet goed loopt. Hoe ga je dat doen in Berlijn? Ga je voorzorgsmaatregelen (de pil?) nemen of hopen op het beste? Vraag me ook wel af hoe topsporters dat doen. Ik kan me niet voorstellen dat als je vier jaar traint voor de olympische spelen bijvoorbeeld dat je dan je menstruatie in de weg zou laten komen. (Of zouden de meeste topsporters sowieso niet meer menstrueren?)

 2. Géa
  juni 23, 2018 / 13:28

  Ook ik ben rietjes gaan gebruiken na een eerdere tip van Annemerel! Een fantastische tip omdat ik me niet meer druk hoef te maken over hoe te drinken! Tijdens de marathon van NY het afgelopen jaar, geen druppel gemorst, niet verslikt ( wat als astma patiënt heel fijn is! ) waardoor geen onnodige verspilling van energie!

 3. Mieke
  juni 23, 2018 / 15:20

  Volgens mij kan je ‘makkelijk’ 3.13 lopen op de marathon. No pressure, dit bedoel ik positief. Als je na 4 weken training 4 minuten (!!) van je beste 10km tijd weet te halen, terwijl je een diesel bent en dus (waarschijnlijk) beter uit de verf komt op de lange afstanden, dan kan 13 minuten echt wel. Natuurlijk hangt het af van de omstandigheden, en de zenuwen etc. Maar ik heb vertrouwen in je (en in je trainingstijden entourage).

 4. Mieke
  juni 23, 2018 / 15:21

  *trainings entourage

 5. Lies
  juni 23, 2018 / 21:40

  Door jou gebruik ik ook rietjes bij mijn hardloopwedstrijden. Echt een top tip! Hiervoor goot ik altijd de helft van het bekertje over mezelf heen, met een rietje gaat dat echt veel beter!

 6. Aniek
  juni 23, 2018 / 23:13

  Heb je wel eens ‘spijt’ dat je niet op jongere leeftijd bent begonnen met hardlopen/atletiek, zodat je misschien prof had kunnen worden? Fantaseer je daar wel eens over?

  • Marieke
   juni 26, 2018 / 10:04

   Ja! Dezelfde vraag hier!!

 7. Marije
  juni 24, 2018 / 10:20

  Die rietjes! Ik kan niet meer zonder!
  Gister liep ik mijn eerste marathon, mede dankzij al je tips! Tnx! Het ging super! 42.2 km runners high en geen seconde lastig, op een snelle dixi stop na. Doel was uitlopen onder de 5 uur en dat is gelukt. :) Anyway
  Ik vroeg je laatst in AYRQ naar sokken en je gaf aan het met dunne sokjes zelf ook lastig te vinden. Ik ben flink sokken gaan testen en heb nu een tip voor jou. :) De Falke RU5. Super dun maar comfortabele sok, zonder naadjes of andere ellende en met warm weer heerlijk koel.

  • Annemerel
   Auteur
   juni 24, 2018 / 13:56

   Wauw gefeliciteerd met je eerste marathon, super goed! Heel leuk om te lezen dat je je doel gehaald hebt en dat je er (volgens mij) van genoten hebt. En bedankt voor de sokken tip :)

 8. Marije
  juni 24, 2018 / 10:25

  Aanvulling, het is de Falke RU5 INVISIBLE. De anderen zijn volgens mij dikker. Ze lijken echt super klein en kort deze sokjes, maar blijven zitten als een huis. En met 25 graden hadden mijn voetjes het nog steeds fijn in mijn schoenen. :)
  En ik vroeg je ooit in AYRQ: marathon lopen op een lichte of iets zwaardere schoen. Het is de zwaardere geworden om de demping. :)

 9. Babette
  juni 24, 2018 / 12:07

  Hoi! Zo leuk, je project! Het motiveert! Ik heb ook een vraag: voor hardlopen heb ik – vrije prijzige – hardloopschoenen aan laten meten. Sinds kort sport ik ook in de sportschool, vooral krachttraining en beetje cardio om spieren op te warmen. Dat doe ik op m’n hardloopschoenen maar heb een beetje het gevoel dat ik ze daarmee verpest, omdat ik ze niet gebruik voor hardlopen.. op welke schoenen doe jij je krachttrainingen? Thanks!

 10. Paul
  juni 24, 2018 / 15:16

  Hi Annemerel, De Boston inschrijving gaat 10 september al op (niet 16 sept). Berlijn telt voor de 2019 Boston Marathon want je kan je nog inschrijven in de inschrijfronde vanaf 17 september (“Monday, September 17. 10:00 a.m. ET – All qualifiers who have met the qualifying standard (if space remains) may submit an entry”). Inschrijven tot 15 september is voor is voor de lopers die 5, 10 en 20 minuten onder kwalificatietijd lopen (maar aangezien Berlijn 16 september gaat dat niet meer lukken).

  • Annemerel
   Auteur
   juni 24, 2018 / 16:22

   Jaaa dat heb ik ook gelezen. Maar mijn doel is natuurlijk om meer dan 10, misschien zelfs wel 20 minuten onder die tijd te zitten. Ben benieuwd of mijn tijd dan ook geldt voor 2020?

   • paul
    juni 24, 2018 / 16:56

    Ja dat je pas maandag 17-09 kan inschrijven is alleen een nadeel als de Boston cut-off 5 minuten of meer zou zijn (wat niet heel waarschijnlijk is). Anders kan iedereen, dus ook de snellere zoals jij, gewoon ook op maandag inschrijven.

    Volgens mij zou Berlijn inderdaad ook voor 2020 gelden ja. Ik verwacht dat de kwalificatie window voor Boston 2020 start op 10 september 2018.

    • Annemerel
     Auteur
     juni 24, 2018 / 18:07

     THANKS! Ik denk dat ik hem liever in 2020 loop dan in 2019 :)

 11. Annelies
  juni 24, 2018 / 17:51

  Hee Annemerel,
  Ik ben aan het trainen voor de halve marathon in Stockholm voor 15 september. Ik heb gister mijn 16km duurloop gelopen in 1.47.47 (ik ben geen snelle loper nog, doe wel interval ook hoor haha) en ik wil in ieder geval 19km gelopen hebben. Het trainen gaat goed en ik doe ook aan krachttraining, fietsen en zwemmen. Ik ga deze zomer 4 weken naar Zuid-Frankrijk en maak me zorgen over het hoogteverschil en dat ik daar geen lange duurloop kan doen boven de 12km. Is dat erg? Of hou ik mijn conditie ook op pijl door kortere afstanden met meer hoogteverschil te lopen? Ik ga in ieder geval ook veel fietsen in de bergen.

 12. M
  juni 24, 2018 / 21:49

  Hi Annemerel, ik vroeg me af hoe het de laatste tijd met je migraine is. Dit aangezien je een tijdje geleden meerdere aanvallen in een korte periode achter elkaar had. Is er bij jou bekend waardoor de migraine getriggerd wordt? Zelf heb ik ook regelmatig migraine en weet ik niet waardoor dit komt. Soms lijkt het een soort van inspanningsmigraine (bijvoorbeeld na het hardlopen) maar andere keren krijg ik ook migraine zonder dat ik een inspanning geleverd hebt. Ben benieuwd naar jou verhaal / ervaring en eventueel tips.

 13. Sophie
  juni 26, 2018 / 13:10

  Hoi Annemerel,
  Zonder al te veel van je project te onthullen, ben ik inmiddels wel benieuwd naar hoe je nu krachttraining kunt doen zonder migraine te krijgen?
  En ik heb net zelf voor ’t eerst een dry needling sessie aan m’n kuit gehad, hoe staan jij en je team tegenover dry needling? Zou het een optie zijn mocht behandeling nodig zijn?
  :)