LET’S TALK ABOUT: 15 jaar Annemerel.com

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat ik mijn allereerste blog publiceerde op Annemerel.com. OK. Dat zeg ik verkeerd, AnnetjAh.tk. Vraag me niet waar ik dat AnnetjAh vandaan had, het doet gewoon pijn aan mijn ogen. Gelukkig was ik er binnen een jaar achter dat mijn eigen naam misschien leuker was dan deze Breezer-verbastering.

In interviews krijg ik vraag de vraag ‘wat als je nooit begonnen was met bloggen?’. Ik vind die vraag zo lastig te beantwoorden, want bloggen is echt een onderdeel van wie ik ben geworden. Ik blog nu officieel meer dan de helft van mijn leven. En ook voordat ik begon met bloggen was ik altijd al met schrijven bezig, een tijdschrift samen met een vriendinnetje in groep 7 en 8, websites over Britney Spears, de schoolkrant. Ik begon mijn blog misschien vrij spontaan, maar het was denk ik vreemder geweest als het fenomeen bloggen bestaan had en ik er niet aan meegedaan had. Toch wil ik proberen de vraag te beantwoorden. Een lijstje, wat als ik nooit was met bloggen…

 • Als ik nooit begonnen was met bloggen had ik nooit zo ‘snel’ kunnen schrijven als ik nu doe. Natuurlijk, het is niet altijd even foutloos (zeker als ik het weer eens vergeet na te lezen) en het is zeker geen hoogstaande literatuur, maar ik kan mezelf redelijk snel in woorden op papier (of een toetsenbord) uitdrukken. Dat krijg je als je zo lang (bijna) dagelijks schrijft.
 • Inkoppertje, maar ik had dan natuurlijk nooit mezelf in levensonderhoud kunnen voorzien van het geld dat ik met mijn blog en social media activiteiten verdien. Ik weet niet wat voor baan ik zonder mijn blog gehad zou hebben, de meeste freelance klussen heb ik ook aan mijn blog te danken, dus of ik überhaupt werk in de media zou hebben? Ik durf het niet te zeggen.
 • Het is ook nog maar de vraag of ik ooit een boek had kunnen schrijven. Mijn redacteur Anoek volgt mijn blog al sinds het allereerste begin en toen ze in 2015 als redacteur bij A.W. Bruna aan de slag mocht, was ik haar eerste ‘auteur’. Ook een andere uitgeverij die me rond diezelfde periode benaderde kende me via mijn blog.
 • Ik vraag me af of ik überhaupt zoveel had hardgelopen zonder mijn blog? Ik mag jullie dan soms motiveren naar buiten te gaan, jullie motiveren mij net zo goed om door te gaan. Zeker op de momenten dat het even niet zo lekker loopt voelt mijn blog toch als een stok achter de deur en ik heb nooit spijt als ik geweest ben.

Is er in vijftien jaar dan nooit een moment geweest waarop ik dacht, waarom doe ik dit? Nou, eigenlijk vrij weinig, het staat in ieder geval in schril contrast met alle positieve dingen die het me heeft opgeleverd. Maar ik zal een paar wat minder leuke momenten ook delen.

 • Op de middelbare school vonden veel mensen mij en mijn blog maar een beetje gek. Ik had toen nog niet echt door hoeveel er achter mijn rug om gepraat werd, dat hoor ik achteraf. Dat is maar goed ook, want ik was waarschijnlijk al driehonderd keer gestopt als ik dat wel geweten had. Waarschijnlijk zijn er nog steeds mensen die mij en mijn blog en andere social media activiteiten een beetje raar vinden, maar ik krijg er inmiddels zoveel voor terug dat ik me hierdoor niet laat weerhouden.
 • Als ik op vakantie ben en het internet werkt niet dan voel ik nog steeds de druk om op tijd een blog online te hebben. Ik weet dat ik mezelf die druk op leg en dat niemand het van mij verwacht, dus ik weet eigenlijk niet of dit als een ‘nadeel’ van bloggen gezien kan worden. Maar het houdt me wel iedere dag bezig. Ik kan oprecht zeggen dat ik in vijftien jaar tijd nog nooit een dag niet aan mijn blog gedacht heb. Maar goed als je ergens vijftien jaar werkt denk je hoogstwaarschijnlijk ook vijftien jaar lang iedere dag aan je werk. Of je nu aan het werk bent of op vakantie bent. Toch? Toch?
 • Mensen hebben een mening over je. Niet iedereen is altijd positief. Ik vind dat soms wel lastig om mee om te gaan, ook al weet ik dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Op internet wordt negatieve kritiek toch makkelijker geuit dan in real life en door mezelf zo bloot te geven stel ik mezelf erg kwetsbaar op.
 • Privacy is wel een dingetje zeg maar. Ik vind het super leuk als ik in de stad loop en iemand komt naar me toe en zegt ‘hé Annemerel ik volg je blog!’, maar ik ontvang soms ook berichten waar ik minder op zit te wachten.

Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een dag zal komen waarop ik zeg, hé tabée, het is mooi geweest. Zoals ik eerder deze blog al schreef, mijn blog is zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven geworden dat ik me niet kan indenken dat er ooit een moment zal komen waarop ik er écht mee stop. Door sociale media als YouTube en Instagram is mijn blog niet meer het enige platform waar ik actief op ben, maar mijn blog blijft mijn blog, het enige medium waar ik zelf het algoritme bepaal en wat ik zelf helemaal in de hand heb.

Natuurlijk wil ik jullie bedanken voor al jullie support de afgelopen jaren en ik hoop dat we er nog heel veel mooie jaren aan vast kunnen plakken. 

Liefs,
Annemerel

P.S. ik vond tijdens mijn zoektocht naar foto’s uit 2003 op Google (ja ik gebruik Google Images als mijn persoonlijke database, ja al deze foto’s komen uit de zomer van 2003) een blog met daarin een hilarische Time Machine uit 2011. Als je zin hebt om te lachen, lees!

Delen:

14 Reacties

 1. Kaylee
  juni 25, 2018 / 12:32

  Volgens mij kun je niet langer bloggen dan dat je op de wereld rondloopt?

 2. Inneke
  juni 25, 2018 / 12:32

  Heerlijk om die oude blogposts te lezen!
  Proficiat met je 15-jarige bestaan!

 3. juni 25, 2018 / 13:06

  Gefeliciteerd! :)
  Ik volg je inmiddels alweer meer dan 6 jaar (!) en ben van plan om er nog heel veel jaren aan vast te plakken, want ik vind je nog steeds superleuk!

 4. Robert
  juni 25, 2018 / 13:31

  Op naar de 25! (en verder)

  Geweldig die tijdmachine, je ziet in een keer de ontwikkeling die je doorgemaakt hebt. De eerste jaren is bijna een veredeld dagboek, erg bijzonder dat je dat als tiener online zette. Heb je ook nog de statistieken uit die jaren, hoe verliep de groei van het aantal lezers?

 5. N
  juni 25, 2018 / 15:32

  Volgens mij zeg ik dit elk jaar, maar ik volg je sinds de Fancy ;) Gefeliciteerd!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 27, 2018 / 10:28

   DAT IS ECHT AL ZO LANG! De Fancy waar ik in stond kwam uit op 25 juni 2004, precies een jaar nadat ik mijn blog begon!

 6. Manon
  juni 25, 2018 / 17:57

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Ik denk dat ik je ergens in 2009 ben gaan volgen, toen ik net begon met studeren. Ik vind je blog in ieder geval nog steeds leuk, maar kan me goed voorstellen dat er ook echt negatieve kanten aan zitten. Volgens mij kan je het nooit voor iedereen goed doen, vooral jezelf blijven! Je hebt een hoop bereikt om trots op te zijn.

 7. Géa
  juni 25, 2018 / 18:04

  Annemerel, proficiat met 15 jaar!! Wat een prachtig levens document!
  Fantastische dat je dit zo vorm hebt kunnen geven. Authenticiteit is zeker aan de orde! En dat is ook waarom ik iedere dag even kijk/lees. De 17.00 blog mis ik nog steeds ;). Je naam is onderdeel van ons gezin en kijk ik uit naar je volgend boek!

 8. Ilse
  juni 25, 2018 / 20:40

  Wauw, wat een mooie lange tijd! En leuk om die oude foto’s te zien.
  Gefeliciteerd met het 15-jarig bestaan van je blog!

 9. juni 25, 2018 / 22:59

  Van harte gefeliciteerd met je blog jubileum! Ik besef me nu pas hoe lang ik je al volg… dat ElleGirl sjaaltje op je hoofd, fantastisch! Oh en ook ik ben ooit begonnen met de Britney Spears sites (via Geocities ofzo, ken je dat ook nog?). Ik hoop dat je nog heel lang doorgaat en dan blijf ik je vrolijk volgen! Benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Liefs!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 27, 2018 / 10:26

   Jaaaa geocities heb ik ook nog gehad! Maar Britney Spears website was op Kinderlines hahaha

   • juni 27, 2018 / 22:41

    Oh dat komt me ook wel bekend voor!

 10. Marieke
  juni 26, 2018 / 10:14

  Hahahaha er is meer in de wereld dan Miss Sixty spijkerbroeken :-D

 11. juni 28, 2018 / 17:05

  Wow 15 jaar dat is echt heel erg lang! Als je er maar plezier in hebt, dat is het belangrijkste toch?
  Van harte gefeliciteerd.