LET’S TALK ABOUT: Why shouldn’t eat too much candy, brush your teeth twice a day and shouldn’t ever lie to your dentist

 photo Desktop1652.jpg

Er was eens een meisje dat heel erg van snoepen hield. Ze had nooit gaatjes, totdat ze naar een nieuwe tandarts ging, toen bleek ze er ineens vijf te hebben. Oeps. Geen wereldramp, vulling erin en goed poetsen. Totdat ze kiespijn kreeg. Ze dacht dat het kwam doordat ze knarsetandde en aan de slijtage op haar kiezen te zien was dit heel goed mogelijk. Ze kreeg een knarsplaatje en alles was weer goed. Of toch niet, want de pijn bleef. Maar dat zei ze niet, bang voor wat er misschien komen zou.

In plaats daarvan slikte ze ibuprofen. En niet zo’n klein beetje ook. Maandenlang kon ze de pijn met een paar ibuprofen onderdrukken, dat het niet goed voor haar lichaam was, vergat ze voor het gemak. Vergeef haar, ze was een jaar of 20. Maar toen kwam er een moment waarop de pijn zo heftig werd, dat er geen ontkomen meer aan was. Het was zomer, een drukke zomer op het strand, waar ze werkte. De ibuprofen deed zijn werk niet meer en de pijn werd zo heftig dat de angst voor naalden, verdovingen en alles dat met de tandarts te maken had, haar als muziek in de oren klonk. Als je zoveel pijn hebt, weet je dat het serieus is.

Ok… ik werd gek van het in de derde persoon schrijven, laten we maar gewoon weer over gaan op de eerste persoon, want we weten allemaal over wie dit verhaal gaat, het verhaal gaat over mij.

Het was tijd voor mijn aller eerste wortelkanaalbehandeling. Die behandeling was niet geheel pijnloos, sterker nog.. toen er met chloor gespoeld moest worden ging ik door het dak. Maar het was het waard, want na de behandeling (die overigens verspreid was over meerdere dagen) had ik een tijdlang nergens last van. Ik hoefde geen ibuprofen meer te slikken tegen kiespijn en ik voelde me zo stom dat ik niet veel eerder naar de tandarts gegaan was, want als dit het ergste was. Maar goed, dat was helaas niet voor lange duur.

Na twee jaar kreeg ik ineens weer last van mijn kies. Het was een mysterie waar dit nu ineens vandaan kwam. Ik had helse pijn, maar dat kon eigenlijk helemaal niet, want mijn kies was al een tijdje dood. Totdat ik ineens een bultje voelde op mijn wang, dat absoluut geen puistje was, het kwam vanuit mijn kaak. Een ontsteking. Nog geen dag later had ik een enorme hamsterwang. Daar schreef ik hier over. Er was dus blijkbaar toch weer iets ontstoken, waar de ontsteking vandaan kwam weten we tot op de dag van vandaag niet. Goed, ik had dus een week lang pijn en een hamsterwang en ik moest een tripje naar Berlijn afzeggen en het was gewoon stom. Maar de ontsteking ging weg, mijn wortelkanalen werden nog een keer schoongemaakt en all was right in the world again.

Totdat ik vorig jaar in december weer last kreeg van een ontsteking in mijn kaak, op precies dezelfde plek. Hetzelfde werd weer gedaan. Schoonmaken, antibiotica en hopen op het beste. Het ging weer even goed, totdat ik in de auto richting Oostenrijk zat in september. Ik was Nederland nog niet uit of ik voelde weer die bekende druk op mijn kaak. Shit. Ik ging even met mijn hand over mijn tandvlees en ja hoor, een bobbeltje. Serieus, ik ga nu twee weken in mijn eentje naar Oostenrijk?! Moet ik straks DAAR naar de tandarts? Het viel mee, maar toen ik uit Oostenrijk kwam moest ik wel meteen naar de tandarts.

Sindsdien heb ik vier behandelingen gehad en vanmiddag had ik mijn laatste. Afgelopen donderdag dachten we dat we er nu echt klaar mee waren, maar ’s avonds kreeg ik voor het eerst in weken weer pijn en dit weekend werd het zo heftig dat ik weer met een hamsterwang liep en koorts kreeg. Antibiotica erin en wachten tot dinsdag, tot mijn volgende afspraak. Vanmiddag dus. Ook vanmiddag ging ik weer een paar keer door het dak van de pijn en we zijn nog lang niet klaar, want over twee weken mag ik terugkomen.

En dat lieve mensen, is waarom je verstandig moet snoepen en je tanden altijd super goed moet poetsen en bij pijn altijd meteen naar de tandarts moet gaan. Oh en je moet altijd aan je tandarts vragen om foto’s te maken, want misschien denk je dat je geen gaatjes hebt en dan heb je ze dus wel, wat bij mij het geval was. Dit gat was zo groot dat het er waarschijnlijk voor gezorgd heeft dat het met een simpele vulling niet op te lossen was. Ooooh if only I could turn back time…

Maar het is niet het einde van de wereld en mijn tandarts is een gezellige vent, dus ja… die pijnbank is alleen een beetje jammerlijk. En die antibioticakuur waar ik nu aan zit ook, want halleluja ik ben gesloopt.

Liefs,
Annemerel

Delen:

28 Reacties

 1. Rosemarijn
  november 10, 2015 / 17:07

  Ik dénk dat ik weet hoe je je voelt. Zat afgelopen zomer in New York, maar kon na vier weken minder tot niet meer genieten, want mevrouw ging dood van de kiespijn. Na drie afspraken in NY bij de tandarts (en héél veel centjes later, auwtsj..) toch maar teruggevlogen. Wortelkanaalbehandeling, en niet zo’n kleintje ook. De teller staat inmiddels op 7, and still counting.. Maar goed, ik heb met je te doen deze dagen, sterkte! Mijn medicijn prescriptie: Netflix, lauwe thee (als het allemaal verdoofd is haha) en waterijsjes.

 2. Rosemarijn
  november 10, 2015 / 17:09

  7 tandartsbezoekjes, that is.. Geen 7 wortelkanaalbehandelingen hahaha!

  • Annemerel
   Auteur
   november 10, 2015 / 18:23

   Ahhhhh wat rot!!!! Heel veel sterkte ermee!

 3. november 10, 2015 / 17:45

  Veel sterkte toegewenst! Je maakt me wel een beetje bang. Ik zit al heel mijn leventje bij dezelfde tandarts en heb ook nog nooit een gaatje gehard. Vanavond maar weer flink met de tandpasta en mondwater in de weer! Beterschap!

 4. Manon
  november 10, 2015 / 18:06

  Ik werk bij een tandarts en dat ‘puistje’ is een fistel om het pus van de ontsteking af te voeren. Waarschijnlijk zit er een verstopt kanaal die ontstoken is en pijn blijft doen. En tjah.. Anders maar trekken. Dan ben je voor altijd van dit gedoe (en kosten!!) af en er zijn tegenwoordig hele mooie oplossingen als vervanging

  • Annemerel
   Auteur
   november 10, 2015 / 18:24

   Ik weet dat het een fistel is! Kanalen zijn niet ontstoken (meer), er zit een ontsteking tussen de kanalen in, in het midden (althans, die zagen we op de foto… zelfs ik begrijp inmiddels wat er op die foto’s te zien is, haha)

   • Yv
    november 11, 2015 / 00:26

    En juist die ontsteking tussen je kanalen is niet op te lossen met een nieuwe wortelkanaal behandeling of antibiotica… Ik heb je röntgenfoto op snapchat voorbij zien komen (lees: gescreenshot) en ik ben bang dat je kies niet te behouden is. En ik wil er iedere keer al iets van zeggen of je mailen, want als bijna-tandarts (in februari studeer ik af) vind ik het zo vervelend om te zien dat je zoveel last hebt van je kies! Als je nog vragen hebt, kun je altijd mailen. Veel succes en beterschap!

 5. november 10, 2015 / 18:18

  Aaaah wat een pech! Ik mag donderdag weer :-(((((

 6. november 10, 2015 / 18:43

  Ooh wat erg! Ik had na de zomer ook een wortelkanaal behandeling, mijn eerste..ik hoop toch echt dat ik dit niet vaker hoef mee te maken!

 7. november 10, 2015 / 18:59

  wat balen zeg, denk je er eindelijk vanaf te zijn komt het steeds weer terug. Hopelijk blijft het nu voorgoed weg

 8. november 10, 2015 / 19:21

  Vorig jaar was ik na 7 jaar eindelijk weer naar de tandarts gegaan en het veel mee. Ik had maar 1 gaatje, mijn eerste. Maar ik ga voortaan braaf ieder half jaar weer gewoon voor de zekerheid :) Succes met de behandeling!

 9. Ilse
  november 10, 2015 / 19:45

  Wat een drama zeg, ben blij dat ik die taferelen niet heb.

 10. november 10, 2015 / 20:30

  Ok ok, ik ga al… Had wat last van uitstelgedrag voor mijn controle, maar je hebt me overtuigd ;) (heb niet zo’n heel sterk gebit, dus dit soort scenario’s zouden best wel eens mijn toekomst kunnen zijn…)

 11. november 10, 2015 / 21:14

  Doodsbang was ik voor de tandarts, tot mijn verstandskiezen eruit moesten en ik naar de kaakchirurg moest (met een kies waar mogelijk een abces onder zou kunnen ontstaan. In mijn broek scheet ik). Het viel me zó mee dat ik nu eerlijk zeg: ik zou die kies na zo veel behandelingen denk ik laten trekken, dan ben je er gewoon vanaf. Of is het een kies die je heel goed ziet?

 12. november 10, 2015 / 21:26

  Oh man, wat lijkt dat me pijnlijk en vervelend, ook omdat je nooit weet wanneer het weer op komt zetten. Je tandarts ziet er inderdaad uit als een toffe vent – ik bedoel, als ‘ie zelfs participeert aan selfies – maar tandartsbezoekjes zijn wel gewoon echt allesbehalve leuk. Ik heb nu (als het goed is) nog nooit een gaatje gehad, maar wel een dode voortand die al een wortelkanaalbehandeling heeft genoten dus ik denk dat er ooit nog wel een tijd komt dat ik de tandarts ook wat vaker ga zien dan me lief is. En ik ben zelfs al een keer bij een edodontoloog geweest waarbij ik ‘live’ mee kon kijken op een groot scherm wat ‘ie precies deed, maar dat waren verder geen vervelende afspraken, haha. Sterkte ermee nog!

 13. sanne
  november 10, 2015 / 21:53

  Wow, hoe naar is dat. Maar het klinkt alsof de kies ergens gescheurd is (gefractureerd), waarschijnlijk in de wortel. Hierdoor blijven er bacteriën toegankelijk in de kies. Wortelkanaalbehandeling heeft dan geen zin en is de enige optie de kies trekken (sorry). Maar hoop voor je dat ik ongelijk heb en dat ie nog te redden is..
  Wel tof dat je er zo eerlijk over bent, veel mensen schamen zich voor hun tandproblemen :)

 14. Maaike
  november 10, 2015 / 22:03

  Ik ben nu heel benieuwd hoe je röntgenfoto’s eruit zien, haha. Studeer tandheelkunde dus ben heel benieuwd naar de oorzaak van je kiespijn en al die problemen eromheen ;-) sterkte ermee, Annemerel!

 15. november 11, 2015 / 07:46

  Ah noooo, dat klinkt als alles behalve prettig. Veel beterschap!

 16. november 11, 2015 / 08:19

  Om die foto’s moest ik heel erg hard lachen, wat een hilarische tandarts heb jij! Om de tekst wat minder, want au! Hopelijk in de toekomst minder last!

 17. november 11, 2015 / 09:36

  Heel erg herkenbaar, ik heb in de afgelopen 2 en halve maand al 3 wortelkanaalbehandelingen gehad en de ontsteking zit er nog steeds :( de horror!

 18. november 11, 2015 / 10:00

  Echt alleen jij kunt zo’n serie foto’s maken volgens mij. Heerlijk. Alleen jammer van dat verhaal. Bwaahhh, vreselijk!

 19. Irene
  november 11, 2015 / 10:38

  Heb hetzelfde ooit gehad op vakantie in Frankrijk. Mooi niet dat ik daar naar de tandarts zou! Maar bij terugkomst zei de tandarts dat ze niks zag en er dus niets was. En weer pijn. En weer zei de tandarts hetzelfde. Tot ik er na een jaar klaar mee was en na zeuren toch een wortelkanaalbehandeling kreeg. Zo’n verlichting! Na 2 jaar kreeg ik met fietsen en kou toch een beetje last van m’n kies wat toch eigenlijk niet zou moeten. Gelukkig was ik toen bij een andere tandarts en werden meteen foto’s gemaakt waaruit bleek dat er toch nog een kleine ontsteking bovenin zat. Lekker een antibiotica kuurtje, maar daarna was het toch echt over! Het blijft een gevoelige plek als m’n weerstand omlaag is (hij zit onder m’n holtes) , maar zolang ik zonder die helse pijnen kan leven ben ik allang blij!

 20. november 11, 2015 / 12:29

  Oh noooo, wat een ramp zeg! Ik heb zelf tot nu toe altijd geluk gehad met mijn tanden, maar toen ik een paar jaar geleden overstapte naar een nieuwe tandarts bleek ik ook ineens gaatjes te hebben! Een goede tandarts is dus echt heel belangrijk. Die van jou doet in ieder geval gezellig mee met je selfies, haha! Veel beterschap met je mond/kaak/kies/etc, hopelijk ben je binnenkort definitief van de pijn en ontstekingen af!

 21. Elvira
  november 11, 2015 / 14:59

  Sterkte!
  Ik heb meer dan 20 jaar geen gaatjes of überhaupt iets met mijn tanden gehad. 2x per jaar controle was altijd prima. 2 jaar geleden op mijzelf gaan wonen en daardoor “bespaard” op de tandarts. Nu ben ik laatst weer voor controle geweest en ja hoor.. gelijk gaatjes! Mijn eerste 2 ooit :’) dus vrijdag moet ik terug…

 22. november 11, 2015 / 15:56

  Dit hele verhaal klinkt zo bekend in de oren, ik heb bijna exact hetzelfde meegemaakt. Niets zo erg als kiespijn, hopelijk ben je er nu echt vanaf!

 23. november 11, 2015 / 16:00

  Ik ben doodsbang voor de tandarts, maar heb gelukkig nog nooit wat gehad. Ik poets ook altijd minimaal 2x op een dag (ik durf gewoon niet minder), ik snoep trouwens wel, maar ik drink bijv. frisdranken met een rietje en poets altijd pas een uur na het eten mijn tanden.

 24. Marleen
  november 11, 2015 / 21:30

  Haha ik las dit verhaal gisteren… Totaal herkenbaar. Ik heb een kies waar ik al 4x een wortelkanaalbehandeling aan heb gehad. Maar het is nooit helemaal goed weggegaan.. Nu al 1,5 jaar niet meer bij de tandarts geweest, geen tijd, en vandaag ging t ook mis. In de auto op weg naar een cursus dacht ik nog even wat van die droge crackers weg te werken. Na de tweede hap hoorde ik een enorm gekraak.. Hele kies door midden gespleten..

 25. Asta
  november 13, 2015 / 14:30

  Bah! Heel veel sterkte! Ik vind naar de tandarts gaan zo stom, vooral omdat het onwijs duur is waar ik woon! Ik ging een half jaar geleden naar de tandarts voor een ‘check’ (twee jaar na mijn vorige), zonder enige pijn of klachten (ik ben een arme student en had het daarom uitgeteld). De tandarts zegt dat het er goed uit ziet, maar op de foto’s bllijkt dat er wat beginnende gaatjes zijn. We plannen een tijd voor vullingen, en ik wil bijna gaan, wanneer ik me herinner hem te vragen naar een klein bultje dat ik onder één tand heb (al een tijd), maar dat geen pijn doet. Blijkt die tand dood te zijn (waarschijnlijk door een klap op de tand/mijn beugel), en moet ik ook een wortwlkanaalbehandeling ondergaan, en zo snel mogelijk! En dit had hij niet eens zelf opgemerkt! :( Een paar weken later was ik zo’n 600€ armer en voelde mijn gebit hetzelfde als ervoor. Sorry voor het gezeur, ik weet dat tandartsen je proberen te helpen haha, maar meestal voelt het niet zo! Sindsdien ben ik wel veel beter en elke dag gaan flossen, hopelijk helpt dat tegen gaatjes!