Meet Watson

 photo IMG_9030.jpg

Sponsored – Laat me je even mee terugnemen naar vorige week donderdag. Ik ben aan het werk in mijn hotel in Oostenrijk als ik gebeld wordt door IBM. Oh ja, dat was ik al bijna weer vergeten. IBM! Volgende week zaterdag ga ik tijdens het Glamour Health Challenge event in de Rai (aanstaande zaterdag nu dus al) smoothies maken met IBM. En we zouden nog bellen! De eerste vraag die me gesteld wordt is “Ken je Watson..” “Eh jaa ik heb er wel van gehoord maar zou je het me nog eens precies kunnen uitleggen” lieg ik. Om heel eerlijk te zijn doet de naam Watson me geen enkel belletje rinkelen en ik schaam me dood, want ik heb dit dus alles behalve goed voorbereid. Oeps.

Wat is Watson?
Watson is een supercomputer die ontwikkeld is door het technologie bedrijf IBM. Waar ken je IBM van? Nou vroeger maakten ze computers (die tak hebben ze nu niet meer), je kent ze misschien als je veel naar tennis op TV kijkt, want bij grote toernooien zie je vaak reclameborden. En als je vaak in de trein zit van Amsterdam naar Den Haag, of op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, dan zie je die drie iconische letters wellicht weleens op een groot gebouw langs de weg staan. Daar zit namelijk het hoofdkantoor van de Benelux.

Maar goed, die Watson, die supercomputer, wat doet die nu eigenlijk? Watson is een toepassing die op heel veel verschillende gebieden gebruikt kan worden. Watson kan heel veel data verzamelen en hier kan hij op een slimme manier verbanden mee leggen en aan de hand daarvan kan hij adviezen geven. Klinkt nog een beetje vaag? Ik zal je een concreet voorbeeld geven…

Gecertificeerde huisarts
Watson wordt op dit moment het meest gebruikt in de gezondheidszorg. Ieder jaar worden duizenden onderzoeken gedaan. Geen dokter kan ten alle tijden van alle onderzoeksresultaten op de hoogte zijn. Zelfs als je de hele dag alleen maar onderzoeken zou lezen, zou je nog niet alles kunnen lezen en weten. Watson kan dat wel. In Amerika is Watson een gecertificeerd huisarts. Dat betekent, huisartsen gebruiken Watson bij het diagnostiseren van patiënten. Je komt bijvoorbeeld bij de dokter, bent net naar Spanje geweest en je hebt last van buikpijn. De dokter kan dan al deze gegevens invoeren en Watson analyseert op basis van alle gegevens die hier over bestaan. En op basis hiervan bedenkt Watson dan wat er aan de hand zou kunnen zijn. Hij kijkt niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de persoon, wat is zijn gezondheidsgeschiedenis, waar is hij zojuist geweest, hoe oud is de patiënt?

Hierdoor is het voor huisartsen makkelijker, sneller en beter om een goede diagnose te stellen. Of huisartsen bang zijn voor die nieuwe super dokter Watson? Absoluut niet. De huisarts blijft de eindverantwoordelijke en is degene die uiteindelijk bepaalt wat hij met de informatie die Watson hem geeft doet. Huisartsen vinden het juist fijn omdat ze nu meer tijd hebben voor persoonlijke interactie met de patiënt.

Big Data / Dark Data
Wat Watson dus eigenlijk doet is het ordenen van data en het leggen van verbanden tussen data, waardoor je daadwerkelijk iets hebt aan alle data waar we beschikking tot hebben. Een populaire opvatting is dat we van alle data die we tot onze beschikking hebben, we slechts 20% gebruiken. De rest kunnen we niet zichtbaar maken omdat we daar de middelen niet voor hebben. Die 80% noemen we de Dark Data (zoals muziek, videos, social media, foto, blogs…). Watson zorgt ervoor dat die 80% zichtbaar en bruikbaar wordt.

Watson is overal, maar je ziet hem niet
De kans is heel groot dat je toepassingen van Watson gebruikt. De kans is tegelijkertijd ook heel groot, dat je dat niet weet. Veel webshops gebruiken Watson voor hun zoekfunctie. The North Face maakte met Watson een heel bijzondere manier van shoppen. Klanten kunnen hun vragen stellen zoals ze dat ook in een fysieke winkel aan een verkoper zouden doen en dat levert leuke resultaten op.

Ook in het tennis wordt IBM en haar toepassingen zoals Watson gebruikt. Zoals bij Serena Williams. Hij analyseert alles dat met haar tennis te maken heeft en hierdoor kan ze beter en gerichter trainen. IBM werkt sowieso veel samen met het professioneel tennis, alle data analyse die je op TV ziet (onder andere hoe hard de service is), komt van IBM.

Watson ontwerpt trouwens ook MET Gala-jurken. Afgelopen jaar was het thema van het MET gala Techonology en daar moest natuurlijk wat meegedaan worden. Modehuis Marchesa liet Watson al hun succes-nummers analyseren en daar kwam een design voor één super-jurk uit. De ultieme Marchesa jurk dus.

Glamour Health Challenge Event
Watson en IBM zijn dus eigenlijk overal, maar jij als consument ziet het vrijwel nooit. Maar als je komende zaterdag naar het Glamour Health Challenge Event komt in de RAI in Amsterdam, dan kun je kennis maken met Watson. We serveren namelijk persoonlijke smoothies die worden gemaakt aan de hand van een aantal persoonlijke antwoorden. We inderdaad, want ik sta zaterdag dus in de IBM stand, samen met mijn nieuwe vriend NAO (bekijk de video hieronder voor een korte introductie). Om gezellig te praten, foto’s te maken (selfies?) en om smoothies te serveren. Vind je de smoothie lekker? Aan het eind krijg je een kaartje met de link naar de receptuur mee.

Als je nog geen kaartje voor het evenement hebt, dan kun je die hier (gratis) bestellen. Enige dat je verder dan nog nodig hebt is het juli-nummer van Glamour en je bent klaar voor zaterdag. Wordt trouwens super leuk, naast dat wij smoothies gaan serveren, komt de oprichtster van Ballet Beautiful een work-out geven. Kom dus zeker in je sportkleding naar het evenement!

Zie ik je daar?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

  1. juni 9, 2016 / 17:02

    Oh, yes, I heard about Watson! He knows really nearly everything about health :) Wish you an enjoying event!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

  2. Sas
    juni 9, 2016 / 17:26

    Ik ken Watson wel! Grappig om hem hier op jouw blog tegen te komen. Big data en dit soort technologie is een populair onderwerp binnen mijn studie :) Veel plezier zaterdag!

  3. Ilse
    juni 9, 2016 / 19:08

    Nog nooit van Watson gehoord maar wat een handig ding. Ze vinden nog wel eens wat uit!

  4. Elvira
    juni 10, 2016 / 15:17

    Ik heb er wel eens van gehoord, DENK ik. Volgens mij is dit ook de robot die leerlingen extra wiskundeles gaat geven? Daar heb ik namelijk laatst iets over gelezen. Omdat een robot het niet erg vindt 10x hetzelfde uit te leggen en een leraar vaak wel ;-). Fantastisch.

  5. Celine
    juni 10, 2016 / 16:49

    Interessant!!

  6. Karlijn
    juni 13, 2016 / 07:49

    Interessant artikel! Leuk om dit op je blog te lezen en dat IBM aan jou gedacht heeft om Watson aan een breder publiek te introduceren. :)