Hoe overleef ik mijn eerste wintersport?

Staat deze winter jouw eerste wintersportvakantie op de planning? Super spannend natuurlijk. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe iemand die nog nooit op wintersport is geweest, een wintersport zal ervaren. Ik was tien maanden toen ik voor het eerst op wintersport ging (kan ik me verrassend weinig van herinneren) en heel veel dingen zijn ‘zo logisch’ voor mij. Hoe je in een lift stapt bijvoorbeeld, of hoe je überhaupt je ski’s aantrekt, of draagt. Maar ik heb toch een poging gedaan om door de ogen te kijken van iemand die nog nooit op wintersport geweest is en al mijn tips en tricks te delen.

Waar moet ik naartoe?

Een van de meest gestelde vragen, ‘Annemerel, wat is nu het aller leukste wintersportgebied?’.

Ik zei altijd volmondig ‘Serfaus’, omdat ik hier zelf bijna ieder jaar kom (dit jaar helaas niet). In Serfaus heb ik leren skiën, in Serfaus ken ik iedere piste, als ik beelden van Serfaus zie heb ik het gevoel dat ik beelden van ‘mijn eigen’ dorp zie. Serfaus is heel gezellig en knus, de pistes zijn mooi en vaak goed geprepareerd. Daarnaast zijn er vrijwel geen sleepliften meer en zijn de stoeltjesliften vaak uitgerust met stoelverwarming (heel belangrijk). Als je met kinderen gaat skiën is er eigenlijk geen ander dorp dat ik je aan zou willen raden, Serfaus is niet voor niets al meerdere keren uitgeroepen tot beste wintersportbestemming voor ouders met kinderen. De skischool is heel goed (kijk maar naar mijn skills, ha ha) en heeft veel Nederlandse leraren. Er is zelfs een speciaal kinderrestaurant, zodat je als ouder de hele dag kunt skiën zonder je zorgen te hoeven maken over je kind.

Afgelopen december was ik voor het eerst in Val Gardena (Italië) en ik moet zeggen dat ik qua pistes dit gebied misschien nog wel leuker en mooier vind dan Serfaus. Alle pistes die ik geskied heb waren mooi breed, de skiroutes bevatten bijna geen ’tussenstukken’ en het uitzicht op de Dolomieten is prachtig.

Waar neem ik les?

Ben je nog nooit op wintersport geweest? Ik zou je aanraden om van te voren nog even een paar lesjes in Nederland mee te pakken, dit maakt – sowieso de eerste dagen – de vakantie een stuk leuker, omdat je al een klein beetje het gevoel hebt. Je kunt er voor kiezen om les te nemen in een sneeuwhal zoals Snowworld, maar je kunt ook op een rollerbaan lessen nemen. Het voordeel van dat laatste is dat je continu in de spiegel aan het kijken bent (dus ziet wat je doet, wat goed is voor je techniek) en je bent veel meer aan het skiën dan wanneer je in een hal les neemt. Zelf zou ik een cursus van mijn minimaal 5 keer op een rollerbaan boeken en dan ook nog een keertje langs Snowworld gaan, om ook dat gevoel nog eventjes mee te pakken. Kun je al skiën, maar wil je nog een beetje aan je techniek werken? Dan zou ik voor de rollerbaan kiezen. Zelf heb ik dit in november en december gedaan bij SkiDiscovery.*

Op de plaats van (wintersport)bestemming zou ik ook nog lessen nemen, zeker de eerste paar dagen. In de meeste skigebieden heb je heel veel verschillende opties voor les. Van een privéleraar voor twee uurtjes tot een week lang iedere dag, de hele dag. Je kunt er ook vaak voor kiezen om een paar halve dagen les te boeken, dan kun je in de ochtend lessen en ’s middags zelf nog een beetje oefenen.

Wat trek ik aan?

Als je in een item zou ‘moeten’ investeren dan zou ik kiezen voor een jas. Ik was een jaar of veertien toen ik bedacht dat ik geen echte ski-jas nodig had om in te skiën. Mijn lila jas van Protest was net ‘modieus’ genoeg dus besloot ik in een beigekleurig bomberjack van The Sting te gaan skiën. Niets mis met die jas (alhoewel, bij nader inzien was de kleur in combinatie met het glanzende materiaal toch niet heel erg flatterend), maar ik kwam er tijdens dat weekje skiën wel achter dat comfort voor alles gaat tijdens het skiën. Een aantal dingen waar ik op let bij het kopen van een jas:

 • De jas moet een vakje hebben in mijn linkermouw waar een skipas in past zodat ik zonder problemen door de skipoortjes kan lopen.
 • De jas moet hoog gesloten kunnen worden, tegen wind en kou.
 • Er moet een sneeuwvanger in de jas zitten (een soort elastiek aan de onderkant van de jas) zodat wanneer ik een keertje onderuit ga, ik niet tot op het bot nat wordt.
 • Het liefst heeft de jas ook een capuchon, waar ik lekker in kan duiken.
 • Ook heeft mijn ideale jas bij de mouw een gat voor mijn duim, zodat ik mijn handen warm kan houden.
 • De jas moet ook genoeg zakjes hebben voor mijn iPhone, camera, zonnebrand, pinpas en contant geld.

Wat je verder nodig hebt?

 • Een skibroek, hier heb ik niet echt eisen voor, als ‘ie maar hoog genoeg is en niet afzakt.
 • Skisokken, echt niet vergeten, heb je echt nodig in je skischoenen, zonder is de kans op pijntjes in je schoen een stuk groter en is het lastiger om je schoen goed aan te laten sluiten aan je voet. En dat aansluiten heb je juist zo nodig om grip uit te kunnen oefenen op je ski.
 • Handschoenen, als je een koukleum bent zoals ik laat je je in de winkel goed adviseren over handschoenen, schrik niet van de prijs.
 • Een helm, ik heb leren skiën zonder helm en het duurde vrij lang voordat ik eindelijk overtuigd was van het feit dat ik een helm nodig zou hebben. Nu ski ik geen piste meer zonder.
 • Een sneeuwbril, net als een helm best belangrijk. De weerkaatsing van de zon op de sneeuw kan voor sneeuwblindheid zorgen (au!) en het skiet ook veel fijner met een goede bril, je hebt een stuk beter zicht en wanneer het sneeuwt heb je geen last van sneeuwvlokjes in je ogen.
 • Goede onderkleding. Zelf gebruik ik thermokleding van ODLO wat heel fijn zit en al een paar seizoenen mooi blijft, maar ze hebben vaak bij winkels als Kruidvat en Lidl ook mooie aanbiedingen (ik heb zelf verder geen ervaring met de kwaliteit van die thermokleding).
 • Ski’s en skischoenen zou ik – als het je eerste keer is – gewoon huren.

Tot slot een aantal fouten die je absoluut niet moet maken…

 • Vergeet nooit je skipas mee te nemen, zonder ben je nergens en het is kneiterirritant om terug te moeten om je skipas op te halen. Dat gezegd hebbende, raak je skipas ook niet kwijt. Bewaak dat ding met je leven (vergeet nooit de rits van het vakje waar je je skipas bewaart te sluiten).
 • Laat nooit je skischoenen in de auto ’s nachts, of nog erger: buiten. Als je skischoenen koud worden wordt het plastic zo hard dat het bijna niet meer te buigen is waardoor het aantrekken van je skischoenen echt onmogelijk wordt. Enige oplossing is dan om je skischoenen te föhnen, of gewoon heel veel geduld te hebben.
 • Ook al zie je de zon niet, vergeet geen zonnebrand te smeren. De sneeuw weerkaatst het zonlicht en daarnaast zit je een stuk hoger waardoor de zon ook meer kracht heeft. Verder is het winter en is je huid waarschijnlijk al een tijdje geen zon gewend, dus die zonnebrand heb je echt nodig, twee keer per dag. Vergeet ook je lippen niet, die hebben door de koude en droge lucht sowieso wat extra TLC nodig.

OK, dat was het wel. Heb je er al zin in? Ik ga – geheel onverwacht – zondag nog een paar dagen naar de sneeuw in Oostenrijk (Zillertal Arena), heel veel zin in.

Ben jij weleens op wintersport geweest? Zo ja, waar en wanneer heb jij leren skiën? En als je nog nooit op wintersport bent geweest, zou je dat wel ooit willen of heb je zoiets van, geef mij maar een strandbedje en een kokosnoot met een rietje?

Liefs,
Annemerel

*Ik heb de cursus van SkiDiscovery gekregen, ik ben niet betaald of gevraagd door SkiDiscovery om dit te plaatsen.

Delen:

28 Reacties

 1. januari 23, 2018 / 12:16

  Wat een leuke en handige post! Wij gingen voor het eerst op wintersport toen ik 15 was, naar Ellmau (Skiwelt Wilder Kaiser -Brixental). We hebben eerst skilessen genomen in een skihal in Peer en we namen dan de eerste 4 dagen van de vakantie fulltime skiles (ik kon gelukkig met m’n zusjes in een klasje). De laatste 3 dagen konden we dan zelf skiën, zodat we ook samen met m’n ouders konden. Helaas vinden mijn moeder en zusje skiën verschrikkelijk en zijn we na 2 of 3 jaar al niet meer gegaan. Nu wil mijn vader heel graag met mij op wintersport, maar helaas kun je tijdens een fulltime universitaire studie niet zomaar even anderhalve week vrij nemen om te gaan skiën…. misschien volgend jaar als ik (hopelijk) een baan heb.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 23, 2018 / 13:01

   Aaah ja dat is op universiteit inderdaad lastig. Ik ging altijd in de eerste les van de periode naar al mijn docenten om te vertellen dat ik een week weg zou gaan en of er een mogelijkheid was om mijn werk eerder te doen. Vaak reageerden ze dan heel positief en hielpen omdat ik zo ‘proactief’ was. Maar dat verschilt natuurlijk wel per studie.

   • januari 23, 2018 / 14:18

    Ja, dat is in Wageningen met heel veel verplichte aanwezigheid (practica etc) wel heel lastig. En ook tijdens m’n thesis kan ik helaas niet m’n proefpersonen/onderzoek een week stilleggen. Ach, je moet er wat voor over hebben zullen we maar zeggen :P

 2. januari 23, 2018 / 12:28

  Ik ben nog nooit ‘echt’ op wintersport geweest! Ik heb een keer een lesje gevolgd in de Uithof in Den Haag. Dit vond ik toen wel okay, niet echt mega leuk, maar ik had het wel een keertje gedaan tenminste. Vorig jaar februari ben ik als reisleider meegegaan naar Zwitserland. Dit was wel een wintersport vakantie, maar ik heb zelf niet geskied. Kon ik wel doen, maar ik vond het duur en ik vond skien bij de Uithof al niet echt leuk, dus vond het niet waard. Ben wel mee naar boven gegaan naar de piste (bij het restaurant gegeten), heb gesleed, geschaatst, apres-ski, alles dus behalve wintersport zelf, haha. En tja… grappig om mee te maken, maar als ik eerlijk ben echt niét aan mij besteed. Veel te koud! Ik had mega goede kleding mee, dikke snowboots bijvoorbeeld en een dikke jas. En ja boven op de piste was het best lekker met het zonnetje. Maar toch had ik het vaak zo koud. En ik vond het gewoon lang niet zo leuk als een andere normale vakantie. Tja wintersport is dus echt niets voor mij haha. Iedereen was zo enthousiast de hele tijd en ik had gewoon zoiets van, okay, leuk, nu wil ik weer naar de hotelkamer. Wat ik normaal niet heb :’)

  Ik vind het jammer want geniet altijd intens van jouw verhalen! Maar daar blijft het voorlopig bij :D

  • Annemerel
   Auteur
   januari 23, 2018 / 12:59

   Ik denk dat ik het ook wel lastig zou vinden als ik nog niet zou kunnen skiën en de ene keer zijn de weersomstandigheden natuurlijk beter dan de andere keer (ik hou van blauwe lucht en een zonnetje en -2 zonder wind, maar ja hoe groot is die kans?)

 3. januari 23, 2018 / 12:43

  De enige wintersport die ik altijd deed was schaatsen. Maar mijn vriend is opgegroeid met een snowboard onder zijn voeten (zijn 12 jaar oudere broer was een aspirant leraar), waardoor ik er wel aan moest geloven. Vorige week zijn we een dagje naar een indoor snowhall gegaan waar hij het mij heeft geleerd. Heel erg veel zin in mijn eerste keer op een echte berg. :-)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 23, 2018 / 12:57

   Wat leuk, heb je al een vakantie gepland?

   • januari 23, 2018 / 22:48

    We twijfelen nog tussen Winterberg (heel dichtbij en goed voor beginners heb ik gehoord) of de Franse Alpen waar mijn vriend’s broer woont (veel gezelligheid en gratis verblijf en eten). Dat we dit jaar nog gaan staat in ieder geval al vast, desnoods ben ik degene die mijn vriend meesleept, haha.

 4. Linda
  januari 23, 2018 / 12:46

  Leuke tips! Als ervaren skiër is het inderdaad niet meer voor te stellen als je voor de eerste keer gaat. Ik ben dit jaar aan het investeren in nieuwe kleding en mijn eigen ski schoenen. Heb je nog tips voor goede ski broeken? (Merk?). Veel plezier in Zillertal!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 23, 2018 / 12:57

   Mijn favoriete broek is van Kjus, ik heb hem al sinds 2012 en ben er nog steeds ZO blij mee!

 5. Ilse
  januari 23, 2018 / 12:50

  Helaas nog nooit op wintersport geweest, staat nog wel op mijn bucketlist.

 6. januari 23, 2018 / 12:57

  Komt nog heel wat bij kijken lees ik al. Gelukkig hoef ik daar nooit over na te denken, ben nog nooit op wintersport geweest, en zal dat nooit gaan doen ook.
  Doe mij maar lekker een zonnig strand ergens in een warm land in de winter.
  Veel plezier komende week, en doe voorzichtig met al die sneeuw daar.

 7. Michelle
  januari 23, 2018 / 13:31

  Oooo vergeet niet een foto van je skipas te maken met het serienummer. Stel je raakt hem kwijt, dan kun je samen met de kassabon een vervangende pas halen! Over anderhalve week gaan wij naar Gerlos, superveel zin in!

 8. Linda
  januari 23, 2018 / 13:35

  Zillertal Arena <3 Was er vorige week nog. Ga er elk jaar heen sinds ik drie ben, kan me geen ander en beter gebied voorstellen. Echt perfect en volgende maand gelukkig weer. Veel plezier!

 9. januari 23, 2018 / 14:00

  Nog nooit op wintersport geweest.. Carnaval hè ;)

 10. januari 23, 2018 / 14:18

  Een handige post aangezien ik het paasweekend voor het eerst op wintersport ga naar Oostenrijk (Ellmau).
  Ben wel een beetje zenuwachtig hoor om voor het eerst te gaan skiën.

 11. Elsemieke
  januari 23, 2018 / 15:46

  Afgelopen kerstvakantie voor het eerst een paar dagen op wintersport geweest. Maar wel in Duitsland, Winterberg. Leuke beginnerspistes en niet te ver rijden voor een weekendje! Maar volgend jaar naar Oostenrijk, we zijn besmet met het wintersport virus ?

 12. Rosalie
  januari 23, 2018 / 16:27

  Wel grappig. Al jouw vereisten voor een winterportjas had mijn jas vroeger niet. Maar toen ging de skipas ook nog aan een elastiek om je nek ?

 13. Cinthia
  januari 23, 2018 / 17:50

  Ik ben 3 jaar geleden voor het eerst op wintersport geweest in Hopfgarten. Ik heb 5 lessen in Skidome gehad, daarna 3 dagen op de berg en toen had ik het onder de knie. Daarna een jaar niet op wintersport geweest en nu vorig jaar en afgelopen week in Westendorf. Dus mijn wintersport voor dit jaar zit er helaas al weer op! Gelukkig kon ik tot nu toe altijd in januari, lang leve de universiteit en het niet hebben van herkansingen. Fijne vakantie alvast!!

 14. Ann-Dani
  januari 23, 2018 / 19:00

  Weet je toevallig vanaf welke leeftijd je je kind rustig kan achterlaten voor lessen? Hoe vaak komt het voor dat beginners per ongeluk de verkeerde lift en dus piste pakken? Mijn grootste angst is dus dat ik niet naar beneden durf omdat ik per ongeluk op de zwarte piste sta… Haha..

  • Sharon
   januari 26, 2018 / 22:30

   Lessen kan een kindje vanaf 3 a 4 jaar al mits ze dit leuk vinden. Je kunt bijna onmogelijk een verkeerde lift pakken, want er zijn gewoon pistekaarten. Ook zijn er vaak verschillende soorten pistes per lift. Mocht je echt niet durven kan je altijd de lift terug naar beneden nemen. Per ongeluk op een zwarte piste komen is bijna onmogelijk als je de blauwe bordjes volgt.

 15. Vivian
  januari 23, 2018 / 21:48

  Wij gaan naar het stadje krun in Duitsland bij de grens met Oostenrijk waar we gaan skiën. Komende vrijdag eerste proefles bij snowworld en dan zal ik daar nog lesjes gaan volgen. Ik ga met de schoonfamilie en die gaan al sinds kleins af aan dus nu krijg ik hun oude skikleding voor dit jaar te leen. Ben best nerveus haha zo geen idee hoe het voelt om op ski’s te staan! Volgens mijn vriend is eten het allerbeste aan de hele vakantie dus mocht skieen mislukken kan ik me daar mee bezig houden haha.

 16. Tien
  januari 24, 2018 / 09:46

  Handige tips, en net op tijd, want vanmiddag vertrek ik voor het eerst sinds 14 jaar op wintersport. Ik kijk er echt naar uit :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 24, 2018 / 10:25

   Heel veel plezier!!!

 17. Hanne
  januari 24, 2018 / 10:42

  Leuke tips! Ik ben afgelopen Kerstmis voor het eerst gaan skiën in Noord-Italië (Zuid-Tirol) en dat is me uitstekend bevallen! Ons hotel had een “skikamer” waar je je skischoenen op een soort verwarming kon steken. Dat was heel handig :-).

  Onder mijn skibroek deed ik een winter-run-legging aan, omdat het heel koud (-15°C) was. Als het wat warmer is, is een gewone runlegging handiger denk ik.

  Het materiaal in België/Nederland huren is een stuk goedkoper dan ter plaatse, alleen kun je dan niet meer wisselen of veranderen of laten waxen. Wij waren heel tevreden van de huurservice van AS Adventure (België).

  Ik ben ook fan van de thermokleding van Odlo! Bij Decathlon is het veel goedkoper, maar de pasvorm is toch minder mooi/flatterend.

  Nog één tip: als Luxemburg niet omrijden is, is het het echt waard om daar te stoppen & te tanken. Benzine en diesel zijn er zo’n 20% goedkoper en de tankstations zijn dag en nacht open.

 18. Ilse
  januari 24, 2018 / 11:06

  Wat leuk dat je toch nog gaat skiën dit jaar!

 19. Marieke
  januari 26, 2018 / 16:35

  Leuk om je tips te lezen! Zelf met oud en nieuw in Fiss geweest, heerlijk. balen dat het weer een jaar duurt voor ik weer ga!

  Veel plezier in Zillertal!

 20. Sas
  januari 28, 2018 / 17:03

  Handig artikeltje wel dit. Ga over een paar weken voor het eerst 2 of 3 dagen skiën in Zwitserland. Gelukkig met een vriendin die zelf skilerares is geweest en van wie ik kleding en materialen kan lenen :)
  Zit nog te twijfelen om van tevoren toch een keer een indoor lesje te boeken zodat ik wat basics ken.

  Heel veel plezier deze week!