DIARY: Val Gardena

 photo valgardena01.jpg

Sponsored – ‘Annemerel, waarom ga je altijd skiën in Oostenrijk en probeer je niet een keer iets anders, Italië bijvoorbeeld, de Dolomieten zijn prachtig.’ Die vraag kreeg ik met enige regelmaat gesteld, van vrienden, van familie, maar ook van jullie. Een half jaar geleden liep ik wel een trailrun van twintig kilometer in de Dolomieten (in Cortina D’Ampezzo) en zag ik voor het eerst hoe mooi het er is. Afgelopen weekend bezocht ik de Dolomieten – Val Gardena om precies te zijn – voor het eerst met sneeuw. En ik begrijp nu heel goed waarom iedereen er zo enthousiast over is.

 photo valgardena01.jpg

De Dolomieten liggen in het noordoosten van Italië, Zuid-Tirol. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog liep de grens tussen Italië en Oostenrijk dwars door de Dolomieten, de afgelopen honderd jaar behoorde het volledig tot Italië, maar er wordt nog steeds zowel Italiaans als Duits gesproken. En iets onverstaanbaars, Ladinisch, een verbasterde vorm van Latijn gesproken door Alpenvolken. Mocht je in dit alles – net als ik – interesse hebben, in Arabba, een van de twaalf dorpen in de Dolomieten, vind je op bijna 3000 meter hoogte het oorlogsmuseum met alles over de Eerste Wereldoorlog en hoe dit impact heeft gehad op de Dolomieten. Dan ga ik nu verder met mijn verhaal over de Dolomieten als wintersportlocatie.

 photo valgardena01.jpg

Zoals ik al schreef zijn er twaalf skidorpen in de Dolomieten, bij elkaar hebben ze meer dan 1200 kilometer piste. Met de Dolomiti Superski pas kun je in al deze gebieden skiën. Het gebied waar wij verbleven, bij de Sellaronda, heeft 500 kilometer aan aaneengesloten pistes. En dat is veel. Ik ski vaak dezelfde pistes meerdere keren, afgelopen weekend skiede ik op een dag geen enkele keer twee keer dezelfde piste. En op zondag heb ik volgens Strava ruim 47 kilometer geskied. Ik was best trots op dat aantal, maar nu besef ik dat dat nog geen 10% van het gebied was. En nog geen 5% van wat ik met mijn skipas had kunnen skiën. Ik denk dat ik snel terug moet.

 photo valgardena01.jpg

Met de Dolomiti Superski pas kun je je registreren. Via de website kun je dan aan het eind van de dag precies zien welke pistes je geskied hebt, als je vrienden/familie dit ook doen kun je dit met elkaar vergelijken. Aan het einde van het seizoen worden er mooie prijzen weggeven aan de mensen die de meeste pistes geskied hebben. Ik ben bang dat ik dat niet ga zijn.

 photo valgardena01.jpg

De bergen in Oostenrijk vind ik prachtig. Echt. Maar de rotsblokken in de Dolomieten zijn bijna magisch. Ik ben niet de enige die er zo over denkt trouwens, de Dolomieten zijn UNESCO werelderfgoed. En dat snap ik heel goed…

 photo valgardena01.jpg

Ik bedoel…

 photo valgardena01.jpg

OK. Ik denk dat ik mijn punt nu wel gemaakt heb…

 photo valgardena01.jpg

Ik hou ervan om rond een uurtje of half elf een kop warme chocolademelk met slagroom te drinken. Het liefst doe ik dat buiten, in de zon. Als je bang bent dat je dat niet in Italië kunt doen, dan heb je het mis. Want dat kan dus heel goed.

 photo valgardena01.jpg

En ook frietjes met cola kun je prima lunchen in de Dolomieten. Deze aten we bij Rifugio Friedrich August. De frietjes waren niet alleen heel erg lekker, het uitzicht was er prachtig.

 photo valgardena01.jpg

Het mooie van skiën aan het begin van het seizoen is dat de condities vaak een stuk beter zijn dan later in het seizoen. Het was dan misschien wat koud, de sneeuw was fantastisch. Niet alleen op de piste, maar ook buiten de piste en op de bomen, lag een prachtige witte laag sneeuw. En dat terwijl het al een paar dagen niet gesneeuwd had en de zon de hele dag scheen. Het leverde – al zeg ik zelf – prachtige winter wonderland plaatjes op. En geloof me, skiën gaat een stuk fijner op goede sneeuw dan op zacht geworden papsneeuw.

 photo valgardena01.jpg

We verbleven dit weekend in Selva, een dorp in het Val Gardena. Selva is de ideale uitvalsbasis om de Sellaronda, een prachtige skitour, te skiën. En ons hotel, Hotel Corona, lag op de perfecte locatie. Precies tussen de twee belangrijkste skiliften in. Beide liften lagen op nog geen honderd meter lopen. Ideaal.

 photo valgardena01.jpg

Zoals ik al zei, het was koud afgelopen weekend. In het dorp was het -9, in de zon. Maar als dat goede sneeuw betekent, dan hoor je me niet klagen (en als je me wel een opmerking over de kou hoort maken, moet je dat gewoon niet te serieus nemen).

 photo valgardena01.jpg

Dat er in de Dolomieten ook gletsjers waren, dat had ik niet verwacht. Maar bij het dorp Arabba heb je dus de Marmolada en daar kun je vanaf meer dan 3250 meter hoogte naar beneden skiën. De Marmolada speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, hier werd twee jaar lang gevochten. Maar goed, daar ging ik niet meer verder op in, dat kunnen jullie allemaal zien en horen in het Oorlogsmuseum op het Mittelstation van de Marmolada (gratis trouwens!). Bovenop de Marmolada heb je een prachtig panoramadak waar je heel mooi uitzicht hebt over de Dolomieten. Van daaruit kun je ook een piste naar beneden nemen. Volgens mijn Garmin Fenix 5S daal je in die afdaling meer dan 1600 meter.

 photo valgardena05.jpg

En dat is mijn volgende puntje, de pistes in het gebied zijn bijna allemaal lang en breed. Een piste van drie, vier kilometer is eerder regel dan uitzondering.

 photo valgardena01.jpg

Had ik nou al duidelijk gemaakt dat het in de Dolomieten op iedere hoek gewoon prachtig is?

 photo valgardena01.jpg

Het dorp Selva is ook gezellig. Naast verschillende (sport)winkels was er nu tijdens de kerstperiode ook een hele gezellige kerstmarkt.

Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne wintersportlocatie voor deze winter, dan kan ik geen reden bedenken waarom de Dolomieten (en dan in het bijzonder Val Gardena) geen goed idee is. En ga dan lekker nog in januari, of de eerste week van februari. De sneeuwcondities zijn over het algemeen beter, hotels zijn goedkoper, de kans dat je een piste helemaal voor jezelf hebt is zeker aanwezig en er zijn een aantal World Cup Ski events. Roos en ik hebben – ontzettend stom – de afdaling in Val Gardena en de Reuze slalom in Alta Badia gemist dit weekend (we hadden ons beter moeten voorbereiden), maar er zijn in januari nog meer officiële skiwedstrijden.

Ga jij deze winter nog op wintersport? Ben je weleens in Val Gardena geweest? Wat is jouw favoriete wintersportlocatie?

Liefs,
Annemerel

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dolomiti Superski. Ga voor meer informatie over he skigebied naar de website van Dolomiti Superski.

Delen:

10 Reacties

 1. december 21, 2017 / 12:49

  Wij gaan eigenlijk net als jullie altijd naar dezelfde plaats in Oostenrijk. We vind het er allemaal fijn, vertrouwd en kunnen de weg nog in het donker vinden, maar we hebben het er net toevallig over gehad om eens ergens anders naartoe te gaan. En ik ga deze blog even doorsturen in de familie-app :) Want wie wordt hier nou niet enthousiast van?! Prachtig! X

  • Annemerel
   Auteur
   december 21, 2017 / 14:14

   Welke plek gaan jullie altijd naartoe? Ik ken dat hoor… wij gingen 25 jaar lang naar Serfaus, om precies dezelfde redenen. Het voelde gewoon als thuis :)

 2. Rosan
  december 21, 2017 / 13:17

  O krijg gelijk zin in sneeuw en wintersport!

 3. Ilse
  december 21, 2017 / 15:37

  Ik ben helaas nog nooit op wintersport geweest maar ik wil nog wel een keer heel graag.

 4. ann
  december 21, 2017 / 15:53

  Ik zocht nog een leuke plek om samen met mijn mama te gaan skieen dit jaar. Dit lijkt echt top! Hoe zijn de prijzen vergeleken met oostenrijk voor skipas/eten etc??

 5. december 21, 2017 / 19:11

  Echt super prachtig, had dit ook al in je vlog gezien. Kan niet meer wachten, zelf ook voor de eerste keer na Italie, geen val Gardena, wat ik eerder aangaf. Moet alleen nog paar vlogs en heel veel ski foto ’s van ondergaan voordat ik zelf mag. Maar ik denk wel dat ik het overleef :)

 6. Aukje
  december 21, 2017 / 20:15

  Yayyy ik ga over 2 weken naar Val Gardena, ook voor het eerst wintersport in Italië! Mocht je trouwens je oude skipassen hebben bewaard, via skiline.cc kun je pasnummer invullen en heel veel statistieken bekijken

 7. Lotte L.
  december 22, 2017 / 07:09

  Dit jaar zijn we voor het eerst in Frankrijk geweest, om precies te zijn in Vars. Ook een prachtig ski gebied met ongelofelijk veel liften en routes!
  Vanaf jongs af aan wisselde wij af tussen Oostenrijk en Zwitserland maar zo te zien, zijn
  de Dolomieten ook een prachtige plek zijn om in 2018 te gaan bezoeken met de ski’s!

  Leuke blog!

 8. Shirley
  december 22, 2017 / 11:02

  Ik heb als klein meisje leren skiën in Serfaus en kwam daar tientallen jaren. Ik ken dat gebied zo goed dat ik nog geblindoekt van de pistes af kan. Maar… sinds een paar jaar ski ik in de Dolomieten, precies waar jij dus geweest bent (ik herkende veel pistes in je vlogs) en ik moet zeggen… mijn (ski)hart ligt in de Dolomieten. In de zomer ben ik er ook al 2x geweest en dat is werkelijk adembenemend mooi. Net zoals in de winter eigenlijk ;-) Heb je de Bombardino ook gedronken? Zo niet, doe dat zeker de volgende keer! Misschien wel lekkerder dan chocolademelk met slagroom…;-)

  • Annemerel
   Auteur
   december 22, 2017 / 11:16

   Hahaha dit klinkt als mijn verhaal, al ben ik er pas een weekend geweest nu. Ook leren skiën in Serfaus en heeft een speciaal plekje in mijn hart. Maar de Dolomieten zijn echt… WOW. Bombardino even overgeslagen maar zal het eens proberen.