GUESTBLOGGER: 7 tips om een niet-truttig kerststuk te maken (Linda)

“Op de basisschool vond ik de dag dat we met de klas in de hal kerststukjes gingen maken een van de mooiste dagen van het jaar (samen met de dag dat de schoolkrant uit kwam, de dag dat ik mijn kerstkaarten uitdeelde, de dag dat ik trakteerde voor mijn verjaardag en de dag waarop ik mocht zingen in het koor in de kerk, een kinderhand was snel gevuld). Maar die kerststukjes die ik toen maakte, zou ik nu dus echt niet meer in huis zetten. Veel te truttig. Maar een kerststukje hoeft helemaal niet tuttig te zijn, bewijst Linda van Groene Passies. Vandaag geeft ze tips hoe jij er voor zorgt dat je kerststuk niet truttig wordt.”

 photo Desktop3186.jpg

Als je aan kerststukjes denkt, waar denk je dan aan? Misschien aan de stukjes die je maakte op de basisschool (na drie takjes ramde je er twee kaarsen bij en was je er klaar mee) of aan de creaties die je ziet liggen in de supermarkt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind ze nogal truttig. Vaak hebben de kaarsen en de glim de overhand, en zijn het geen dingen die ik in mijn huis zou willen zetten.

Laat ik me eerst even voorstellen: ik ben Linda Passies (27), en ik kom uit Zwolle. Ik kom aan mijn uitgesproken mening over kerststukjes door mijn vader, die al ruim 30 jaar als professioneel tuinman werkt. Hij heeft zijn liefde en passie (haha) voor groen aan mij overgedragen, en sinds anderhalf jaar hebben we samen een blog over alles wat groeit en bloeit. Dit is echt onwijs gaaf om samen met mijn vader te doen, en met deze blogpost op Annemerel.com willen we graag iets van ons enthousiasme overbrengen. En combineer je de feestdagen met groen, dan kom je al snel uit bij kerststukken!

1. Ditch de kaarsen
Alsof je de kaarsen in een kerststuk überhaupt aan zou steken. Veel te brandgevaarlijk en wat mij betreft ook echt overbodig.

2. Ditch de nep
Oké, dit is afhankelijk van je eigen smaak, maar ik vind natuur en ‘nep’ niet zo goed met elkaar combineren. Het liefst gebruiken wij dus alleen natuurlijke materialen. Voor mij dus geen glimmers, linten of kerstballen. Houd jij wél van kunstmaterialen? Zorg dan dat ze natuurlijke kleuren hebben die als het ware in het stuk mengen. Wit steekt bijvoorbeeld heel erg af, waardoor dat alle aandacht naar zich toe trekt.

3. Gebruik veel verschillend groen
De basis van een kerststuk is wat ons betreft groen. Maar houd het alsjeblieft niet bij alleen hulst of dennengroen, maar gebruik veel verschillende tinten en materialen groen. Op die manier wordt je stuk wat eleganter. Gebruik ook het liefst fijn groen, dus niet te grote takken. Al eens gedacht aan klimop, spar, olijfblad en mos? Over het algemeen adviseren we minstens vijf soorten groen te kiezen.

4. Kies kleur
Zelf gebruiken wij ongeveer twee extra kleuren naast groen: rood en bruin. Allebei kleuren die je in de natuur tegenkomt: besjes, (sier)appels, hout, dennenappels en zwammen. Kies je liever andere kleuren, let er dan op dat je niet twee onwijs uitgesproken kleuren kiest.

5. Gebruik eens iets anders dan een bakje
Wij noemen onze creaties expres een ‘stuk’, omdat een kerstbakje meteen al truttig klinkt. Maar soms is een bakje ook truttig! Maak je kerststuk bijvoorbeeld op een mooi stuk hout dat je tegenkomt (in het bos of in de winkel) of op een dienblad. Volg de vormen van het product dat je gebruikt, dat ziet er ‘natuurlijker’ uit.

6. Snijd je oase bij
Oase is dat groene steekschuim dat je natmaakt en je vervolgens je takjes in steekt. Op die manier blijft je kerststuk langer fris, omdat het water uit de oase kan opnemen. De goedkoopste oase koop je in rechthoekige blokken, maar dat betekent niet dat ze in die vorm moeten blijven. Sterker nog: snijd ze bij! Al die scherpe hoeken zijn heel lastig te verdoezelen met je materiaal. Zorg dus voor afgeronde hoeken.

7. Gebruik niet-traditionele materialen
Katjes, lavendel, walnoten, heide, rozen, een paddenstoel: je kunt heel veel materialen gebruiken die je normaal niet in een kerststuk ziet. Kies voor materialen met een fijne structuur en het past al snel in je stuk.

Het gaat te ver om hier uitgebreid uit te leggen hoe je een kerststuk maakt (over dat onderwerp alleen al hebben we op onze blog meerdere artikelen gemaakt). In het kort nog een paar tips:
– Bepaal in het begin de vorm van je stuk en zet je hoogste en breedste takken in je stuk. Dan creëer je een basis waaraan je houvast hebt.
– Werk aan alle kanten van je stuk, en doe niet eerst de voorkant bijvoorbeeld. Op die manier kun je de balans bewaken.
– Werk de randen van je bakje (mocht je dat toch gebruiken) ook weg met je materiaal, om een kale uitstraling te voorkomen.

Liefs,
Linda

Hoe je precies een kerststuk maakt, met foolproof beschrijving, dat lees je op Linda’s blog.

Delen:

7 Reacties

  1. december 3, 2016 / 12:08

    Aaah, zo leuk! Heel erg bedankt Annemerel! :)

  2. Lauriëtte
    december 3, 2016 / 12:12

    Wat super leuk geschreven, dit! Ik ga haar blog zeker volgen :D

    • december 7, 2016 / 08:53

      Dank je wel, Lauriëtte!

  3. december 3, 2016 / 14:17

    Wat een ontzettend origineel artikel is dit, heel leuk!
    Ook tof dat je een blog hebt samen met je vader Linda, dat heb ik echt nog nooit gehoord. Heel leuk! :)

    • december 7, 2016 / 08:54

      Dank je wel, Linda! Het is echt superleuk om met m’n vader te doen, we leren heel veel van elkaar :)

  4. Ilse
    december 3, 2016 / 20:41

    Leuke tips om hem anders te maken!

    • december 7, 2016 / 08:56

      Dank je wel! ?