SUMMER READING: Emma Cline – The Girls (#9)

 photo THE GIRLS_final jacket.jpg

Lang heb ik uit gekeken naar het boek The Girls van Emma Cline. Ik weet eigenlijk niet meer waarom, ik had er over gelezen op Vogue.com volgens mij en las veel lovende recensies, terwijl het boek pas een paar weken geleden officieel uitkwam. Maar toen ik het boek aan het begin van mijn vakantie opensloeg kwam ik er niet doorheen. Dagenlang heb ik over het eerste hoofdstuk (nog geen tien pagina’s) gedaan, maar ik snapte het gewoon niet. Ik kwam er niet in. Uiteindelijk begon ik na vijf dagen maar een ander boek (Will you, won’t you, want me) omdat de tijd begon te dringen en ik toch echt een review voor vorige week zondag nodig had en het was inmiddels al donderdag.


Deze week deed ik nog een poging en hoewel ik aanvankelijk nog wat moeite had, heb ik de laatste 250 pagina’s (van de 350) in één ruk uitgelezen. Want toen ik eenmaal doorhad waar het boek over ging kwam ik er ineens wel in. Wellicht had ik van te voren op moeten zoeken waren het boek overging, had het leesproces dat eerste hoofdstuk wellicht iets vergemakkelijkt. Ik zal jullie dat ellendig lange (tien pagina’s) besparen en vertellen waar het boek over gaat.

Het boek begint jaren nadat het verhaal zich afspeelt. Het hoofdpersonage – Evie – is inmiddels een vrouw van middelbare leeftijd. Terwijl ze veertien was toen het échte verhaal zich afspeelde, in 1969. Ze heeft nog steeds nachtmerries van de gebeurtenissen in 1969.

Evie is veertien en voelt zich onbegrepen en ongehoord. Haar ouders zijn een jaar geleden gescheiden. Haar moeder date een man die haar moeder in Evie’s ogen niet goed behandelt, haar vader is samen met een veel jongere vrouw. De jongen waar ze heimelijk verliefd op is loopt weg van huis met zijn vriendin (niet Evie) en haar beste – en enige – vriendin is boos op haar. Wanneer ze alleen door het dorp loopt raakt ze geïntrigeerd door een groep meiden. Vooral Suzanne met haar lange donkere haren. Door een samenloop van omstandigheden wordt Evie uitgenodigd om een feest van de vrouwen bij te wonen.

De vrouwen blijken bij een cult te horen die in de buurt in een oude schuur leven. De cult wordt geleid door een charismatische man – Russell – die er alles aan doet om beroemd te worden, alleen doet hij dit onder het mom van de wereld verbeteren door het systeem te breken. De vrouwen adoreren de man en doen alles voor hem. Op een gegeven moment heb je door dat dit gewoon niet goed kán gaan en begrijp je ook waar de nachtmerries van Evie op middelbare leeftijd vandaan komen.

Vlak voor het einde van het boek begon ik me af te vragen of dit boek eigenlijk op waarheid gebaseerd was en na een beetje speurwerk kwam ik het verhaal over de Manson Cult tegen, dat verhaal heeft redelijk wat raakvlakken met het verhaal dat dit boek vertelt. Mocht je graag verrast worden, zoek dan vooral niets op over de Manson Cult, zoek je voor het lezen van dit boek wat meer perspectief (wat ik wel had kunnen gebruiken omdat ik door het eerste hoofdstuk niet heen kwam), dan raad ik je zeker aan om het verhaal van de Manson Cult even te googelen. Of wellicht ken je het verhaal (want toen ik tegen mijn ouders hier over begon wisten ze het dus wel). Deze review van The Standard vond ik trouwens ook heel goed.

Aanrader dit boek? Ja zeker. Maar je moet er wel even voor gaan zitten. Emma Cline schrijft heel mooi, maar je moet er wel je aandacht bij houden anders weet je aan het eind van de zin niet meer waar het aan het begin van de zin over ging. Dat nekte mij in het eerste hoofdstuk. Maar toen ik eenmaal iets meer rust had was dat voor mij geen probleem meer. Als je liever niet in het Engels leest, zou ik gaan voor de Nederlandse vertaling, want dit is dus geen heel makkelijk boek en die Nederlandse vertaling is er – ondanks dat het boek pas net in het Engels verschenen is – nu al!

Lachen: Nee
Huilen: Een heel klein beetje, aan het einde van het boek.
Irritatie: Dat ik er aan het begin niet doorheen kwam en soms vond ik de zinnen iets te ‘pretentious’ en langdradig.
Opvallend: Het boek is gebaseerd op de Manson Cult en kreeg in 2014 – ruim anderhalf jaar voordat het boek daadwerkelijk in de winkels lag – al erg veel aandacht. Terwijl schrijfster Emma Cline debuterend is en pas net 27 is. De filmrechten zijn ook al een tijdje verkocht.
Aanrader: Zeker! Maar je moet er dus wel even voor gaan zitten. Of je moet een iets grotere aandachtspanne hebben dan ik heb.
Hartjes: 8/10

Je koopt ‘The Girls’ van Emma Cline onder andere bij Bol.com voor 13,99. De Nederlandse vertaling ‘De Meisjes’ koop je bij Bol.com voor 19,99.

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. juli 17, 2016 / 15:43

  Oh ik ben wél erg benieuwd geworden door je review, maar zie tegelijkertijd op tegen dat eerste stuk, haha. Niets is zo irritant als je maar niet in een boek kunt komen.

 2. juli 17, 2016 / 18:26

  Fijn review! Lijkt me een interessant boek

 3. Ilse
  juli 17, 2016 / 22:29

  Hmm, klinkt aan de ene kant spannend en aan de andere kant weet ik niet of ik hem wel zou lezen.

 4. juli 18, 2016 / 10:03

  Ik ben echt héél erg benieuwd naar dit boek. Inderdaad zoveel lovende recensies gelezen. Ik heb al wel wat ‘research’ gedaan, dus ik hoop dat ik me er wat makkelijker doorheen sla!

 5. juli 20, 2016 / 11:20

  Jaaa, dit boek wil ik nog zo graag lezen! Veel goeds over gehoord :)