GUESTBLOGGER: Van hardloper naar Triatleet (Kirsten)

Kirsten (23) was na drie jaar hardlopen toe aan een nieuwe uitdaging. Onlangs deed ze haar aller eerste triatlon. Lijkt jou dat ook ontzettend gaaf om te doen? Ze schreef speciaal voor ons een blog over de triatlon en de dingen die je kunt verwachten. Thanks Kirsten en super prestatie!”

 photo Desktop2810.jpg

Als hardloper toe aan een nieuwe uitdaging? Wellicht is een triatlon wat voor jou. Een triatlon is het achter elkaar beoefenen van drie verschillende sporten: zwemmen, fietsen en hardlopen. De originele triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen (ja echt, een héle marathon). Is dat nog een beetje te veel van het goede? Gelukkig zijn er naast de hele triatlon, net als bij het hardlopen, ook andere afstanden:
achtste triatlon (500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen);
kwart triatlon (1000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen);
olympische triatlon (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen);
halve triatlon (2000 meter zwemmen, 80 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen).

Voor elk wat wils dus! Zelf ben ik begonnen met een achtste triatlon omdat de afstanden van de drie sporten dan nog te overzien zijn.

Zwemmen
Per wedstrijd is het verschillend of je in een zwembad of in het open water zwemt. In een zwembad zwem je in dezelfde baan heen en weer, in het open water zwem je meestal één grote ronde. Je mag in de wedstrijd zelf bepalen welke slag je zwemt. De meeste triatleten zwemmen borstcrawl, maar er zijn ook genoeg triatleten die schoolslag zwemmen. Tijdens het zwemmen draag je een trisuit en eventueel een wetsuit. Een trisuit is een pakje dat speciaal ontworpen is voor triatlons. Het is een pakje met een top en een broekje aan elkaar vast waar je zowel in kunt zwemmen, fietsen als hardlopen. Een wetsuit draag je over je trisuit als het water te koud is. Het wetsuit zorgt ervoor dat je warm blijft en dat je makkelijker blijft drijven.

Fietsen
Wanneer je klaar bent met het zwemmen en uit het water komt, ga je naar de wisselzone waar je van te voren je fietsspullen hebt klaargezet. Een racefiets, een helm en (fiets- of hardloop)schoenen zijn belangrijke onderdelen voor het fietsen. De schoenen doe je aan zonder sokken omdat het lastig is om je sokken aan te doen wanneer je voeten nog nat zijn. Wil je toch graag met sokken lopen? Leg dan een handdoekje klaar bij je fiets zodat je je voeten even snel kunt afdrogen. Daarnaast is het fijn om een zonnebril op te doen tegen de vliegjes en om je startnummerband klaar te hebben liggen. Op deze band bevestig je van te voren je startnummer zodat je deze tijdens het fietsen op je rug kunt dragen en tijdens het lopen op je buik. Al je spullen geregeld in de wisselzone? Dan kan je met je fiets aan je hand richting het fietsparcours lopen. Belangrijk is dat je nog niet op de fiets stapt, want dat kan gevaarlijk zijn in de wisselzone. De meeste wisselzones hebben een lijn op de grond bij de uitgang. Pas na die lijn mag je op de fiets stappen om heerlijk je rondje(s) te fietsen.

Hardlopen
Het fietsparcours eindigt vlak voor de wisselzone. Ook hier is het belangrijk om voor de wisselzone al af te stappen voor de veiligheid in de wisselzone. Je loopt met je fiets aan je hand naar je plekje toe, zet je fiets weg en doet je helm af (tijdens mijn eerste triatlon was ik dit vergeten en begon ik aan het loopparcours met mijn helm nog op… Gelukkig stond mijn moeder langs de kant om mijn helm aan te pakken). Wanneer je tijdens het fietsen speciale fietsschoenen aan had, trek je nu je hardloopschoenen aan. Verder hoef je alleen nog maar je startnummerband om te draaien en gaan met die banaan! Als hardloper is dit vast je favoriete onderdeel

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over het meedoen aan een triatlon, maar hopelijk heb je nu een idee gekregen hoe een triatlon ongeveer in zijn werk gaat. Wie is er enthousiast geworden? Triatlons bij jou in de buurt zijn hier te vinden.

Liefs,
Kirsten

Delen:

8 Reacties

 1. Linda
  juli 15, 2016 / 17:04

  Lijkt me super! Ik zwem al jaren en ben net begonnen met hardlopen. Volgend jaar wil ik ook gaan fietsen en dan in het najaar/september een kwart triatlon!

  Goed dat je het gedaan hebt! Ik ben nog wel benieuwd hoe lang je ervoor getraind hebt!

  • Kirsten
   juli 16, 2016 / 09:30

   Leuk! Alleen nog even het fietsen erbij doen en je bent er:) Stoer dat je meteen voor de kwart gaat, dat durfde ik nog niet aan.

   Ik heb vroeger veel gezwommen en dat sinds een jaar weer opgepakt. Het lopen doe ik nu zo’n drie jaar. Alleen het fietsen blijft een zwak punt. Heb nu ongeveer een jaar een racefiets, maar heb daar weinig op getraind omdat ik dat het minst leuk vind. Daar ligt dus nog een verbeterpunt voor de volgende keer!

 2. Yamina
  juli 15, 2016 / 17:51

  Ik heb drie weken geleden ook mijn eerste (kwart) triathlon gedaan. Het was pittig (heel pittig) maar zo tof om te doen. Aankomend jaar flink trainen en volgend jaar doe ik weer mee!

  Hoe heb jij het ervaren?

  • Kirsten
   juli 16, 2016 / 09:34

   Wow, meteen een kwart! Het is inderdaad heel erg gaaf om te doen. Ik heb het vooral als heel leuk ervaren. Het zwemmen en het fietsen viel mij mee en ging erg lekker. Alleen de overgang van het fietsen naar het lopen vond ik zwaar. M’n ademhaling was heel anders en ik kwam pas na vier kilometer in een lekker ritme. Maar zeker voor herhaling vatbaar! Volgend jaar (en misschien in het najaar al) weer! Hoe heb jij het ervaren?

 3. Pascale
  juli 15, 2016 / 18:37

  Hele leuke blog! Toevallig spookt het idee van een triatlon nu al een paar maanden in mijn hoofd. Als ik ooit genoeg moed heb verzameld dan komt dit artikel vast nog van pas.

  • Kirsten
   juli 16, 2016 / 09:35

   Gewoon doen! Het is echt heel leuk :)

 4. juli 16, 2016 / 10:12

  Wat knap zeg, het lijkt me zo pittig, maar wel onwijs gaaf!

 5. Ilse
  juli 16, 2016 / 15:37

  Gave uitdaging en weer eens wat anders!