GUESTBLOGGER: Hoe overleef ik de feestdagen? (Nienke)

Nienke is 29 en is freelance redacteur voor verschillende kranten en uitgeverijen. Ze heeft het niet heel hoog op met de feestdagen, Kerstmis is iedere keer weer een drama. Maar always look on the bright side, hierdoor is ze wel ervaringsdeskundige geworden over het onderwerp ‘gezellige feestdagen’ en hoe drama te omzeilen. Ze is de rotste niet en helpt ons ook een handje. We moeten het echter wel met een korreltje zout nemen, maar ik denk dat ik advies gewoon niet ten harte neem. Ik neem dit advies bloedserieus.” 

 photo Desktop3185.jpg

Het regent en de feestdagen komen er weer aan. Nu klinkt het alsof Annemerel gewoon normale familieleden heeft, die ook met kerst over een redelijke mate van zelfbeheersing beschikken, maar jammer genoeg zijn de kaarten niet voor iedereen zo geschud. Heb jij ook een luide, hongerige, eigenwijze familie met erg veel meningen? Hoop jij ook ieder jaar dat iedereen een keertje normáál gaat doen en jullie een Kerstmis zullen hebben net als in de Amerikaanse films, met pyjama’s, warmte, cadeautjes, een gedekte tafel en veel geknuffel en beschaafd gelach? Maar zit je in plaats daarvan tussen schreeuwende ooms, huilende kinderen en overspannen moeders? Dan heb ik ten eerste slecht nieuws voor je: als je denkt dat de feestdagen vreselijk gaan worden, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Het goede nieuws is dat ik ervaringsexpert ben (zo hebben wij een hele kerstavond besteed aan de vraag of water in het afvoerputje onder de evenaar linksom of rechtsom draait, en liep het maken van een foto van de kleinkinderen uit op een trauma dat zelfs in toekomstige generaties nog zal doorsijpelen) en dat je met deze toptips veel minder kans maakt op een inzinking na de feestdagen.

 1. Als je verantwoordelijk bent voor een kerstmaaltijd, probeer dan geen nieuw recept uit. Ik herhaal, probeer NIETS uit dat je inmiddels niet zo bekend is als een paar oude sokken. Het enige nieuwe recept dat mij ooit gelukt is, is het recept ‘Confit de canard voor sukkels’ van Sylvia Witteman, omdat… wel. Je moet je wel even het hoofd breken over waar je jeneverbessen en ganzenvet vandaan haalt, maar misschien hebben ze dat tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn. Ik waag me er in ieder geval niet meer aan sinds ik niet meer student/werkloos ben, want je bent er wel drie dagen mee bezig. Maar ben je een meester in pasta carbonara? Eet je drie keer per week een schnitzel met gebakken aardappeltjes? Schroom er dan niet voor dat op tafel te zetten. Trek wel alles uit de kast voor de nodige afleiding. Kerststukjes, kaarsen (licht uit! Heel belangrijk), een oneindige voorraad drank en onthoud: rucola is key. Alles is beter verkoopbaar ‘op een bedje van rucola’.
 2. Onderneem een activiteit. Vaak ontstaat een landerige sfeer door op de bank hangen, te veel te drinken en verplicht te converseren. Hoewel ik de laatste jaren wel op de vraag ‘Heb jij nu al een vriendje?’ mijn antwoord heb weten te perfectioneren: ‘Nee, maar ik heb wel een paar jonge minnaars.’ That will shut them up. (Vervolgtip: zie hieronder) Dus: haal de sjoelbak tevoorschijn, of de vuurkorf, of een bordspel. Ga koekjes bakken, maak een wandeling in de buurt, of buig je desnoods over een kruiswoordpuzzel. Dan zullen er nog wel discussies ontstaan, maar die zijn in ieder geval gericht.
 3. Neem een minnaar. Als je dan al tussen je gekke familie zit, waarvan de ene helft aan het discussiëren is over Trump/WOIII en de andere helft ouwe koeien uit de sloot zit te halen (ken je die van… JA.) en jijzelf zit of te bibberen, omdat je een veel te dun jurkje aanhebt en de tuindeur is opengezet na voorgaand kalkoendebacle of je juist voelt alsof je tot in het nieuwe jaar paars en opgezwollen zult zijn, kan het altijd nog helpen om een sexy gesprek op de andere lijn te hebben. Vanwege de feestdagen mag de waarheid met een korreltje zout worden genomen. Op de vraag ‘Wat doe jij nu?’ hoef je dus niet te antwoorden ‘Het huilen staat me nader dan het lachen, maar m’n moeder staat erop dat ik ‘gezellig’ ben’, maar kun je gerust iets terugsturen als: ‘Ik zit in bad met een borrel en m’n kerstmuts op.’ Soms is fictie beter dan leven. Fictie is bijna altijd beter dan leven, eigenlijk.
 4. Als we echt ballen zouden hebben, zouden we ons ziekmelden. Maar daar zijn we te laf voor, en bovendien zouden onze moeders dat excuus niet accepteren. De enige andere noodgreep die je nog toe kunt passen, is dat je eerder weg moet vanwege een project of een afspraak met een vriendin. Dan nog zul je je eerst door een zee van teleurstelling en schuldgevoelens moeten werken voor je de voordeur hebt bereikt, maar dan heb je wel je vrijheid heroverd.
 5. In godsnaam, maak een planning. Plan wat je gaat dragen, wat je nog moet kopen en hoe laat je waar wilt zijn. Zorg ook op momenten dat je niets te doen hebt, dat je wat nuttigs onderneemt. Waarom? Zodat je niet na de feestdagen neerstort in een onopgeruimd huis en een hoop stress. Plan de feestdagen alsof het een militaire missie is. En jij de opperbevelhebber, duh.
 6. When in a fashion crisis, wear black. Zwart is Gods geschenk aan vrouwen voor de feestdagen. Verhult een hoop zonden en ziet er altijd gekleed uit. Je kunt zelfs nog wegkomen met een zwarte skinny en zwart shirtje, als je er nog een glitter hier en daar tegenaan gooit.
 7. Glitters.
 8. Onthoud: derde kerstdag is helemaal van jou. Haal van tevoren wat lekkers in huis en houd met jezelf een kleine kersterige afterparty, met dikke sokken aan en Netflix op. Net als in de Amerikaanse films.

Liefs,
Nienke

Delen:

9 Reacties

 1. Suus
  december 4, 2016 / 21:12

  Geweldig! Heb je geen blog of schrijf je columns ergens? Ik lees graag meer van jou :)

 2. Flavia
  december 4, 2016 / 22:29

  Geweldig geschreven!

 3. Sonja
  december 4, 2016 / 23:19

  Dit had ik zo hard nodig! Leuk geschreven :-)

 4. Ilse
  december 5, 2016 / 00:08

  Haha, heel leuk geschreven!

 5. Charley
  december 5, 2016 / 13:52

  “Nee, maar ik heb wel een paar jonge minnaars.”
  Haha, wat een heerlijk stuk, dankjewel!

 6. Julia
  december 5, 2016 / 16:46

  Ja, leuk leuk!

 7. M.
  december 5, 2016 / 16:48

  Haha heerlijk artikel. Ik wil ook meer van jou lezen, waar kan dat? :D

 8. december 6, 2016 / 17:30

  Wat een lieve reacties, daar ben ik heel blij mee! Het meest blij ben ik natuurlijk met het feit dat Annemerel mijn inzending heeft willen plaatsen, waarvoor nogmaals dank! Ik ben geen blogger, maar schrijf wel eens verhalen over mijn gekke familie: http://levenvannienke.blogspot.nl/

 9. Britt
  december 11, 2016 / 12:24

  Super leuk geschreven!