GETTING MARRIED: Trouwen in coronatijd

Foto’s: Jorrit Ooyen

Toen we in oktober vorig jaar onze datum voor onze bruiloft prikte hadden we nooit kunnen verwachten wat ons in 2020 allemaal te wachten zou komen te staan. Maar waar veel bruidsparen zich genoodzaakt voelden om hun bruiloft uit te stellen, hadden wij het geluk dat onze bruiloft in coronatijd ‘gewoon’ plaats kon vinden. We hadden het natuurlijk het geluk dat in de periode dat wij trouwden het aantal besmettingen in Nederland relatief laag lag en de maatregelen niet zo streng waren. Maar dat betekent niet dat we helemaal geen concessies hebben hoeven doen.

26 gasten

We waren vanaf het eerste moment al van plan om ons huwelijk met een select gezelschap te vieren. We hadden in eerste instantie zo’n 40 mensen op onze lijst staan, maar stuurden eind vorig jaar naar 29 van hen een save the date. Er waren natuurlijk mensen die het heel jammer vonden dat ze niet mochten komen en er waren ook wel een aantal mensen die ik er toch wel graag bij had gehad. Maar ja, Tuurs ouders komen allebei uit een gezin van dertien (!) en ik vond het raar om sommige ooms en tantes wel uit te nodigen en anderen niet, dus besloten we gewoon helemaal geen ooms, tantes, neefjes en nichtjes uit te nodigen. In februari hadden we nog wel het idee om een receptie te organiseren, maar door dat plan werd een dikke streep gezet toen Corona in maart alles dichtgooide en het überhaupt de vraag was of onze bruiloft door kon gaan. Van de 29 gasten die we een save the date (en later een uitnodiging) gestuurd hadden, zijn er 26 gekomen. Twee gasten hadden begin dit jaar al gezegd dat ze op onze datum op vakantie zouden zijn, mijn oma vond het op het laatste moment toch te spannend om te komen, dat laatste vonden Tuur en ik wel heel erg jammer.

Zitten alstublieft

Wat onze bruiloft heel erg anders heeft gemaakt is het feit dat wij en onze gasten zoveel mogelijk moesten zitten. Dat zijn namelijk de horeca regels. Gasten werd bij binnenkomst meteen verzocht op hun stoel voor de ceremonie te gaan zitten. De borrel moest zittend aan tafel, in plaats van de statafels die we bedacht hadden. De BBQ werd een driegangendiner omdat je nu natuurlijk niet in de rij bij een buffet mag staan. We hebben een klein beetje gesmokkeld door na onze ceremonie op het strand te proosten met onze gasten. Op het strand is natuurlijk enorm veel ruimte, dus we konden met onze gasten van gepaste afstand praten. Ik heb met de mensen aan mijn tafel natuurlijk veel kunnen praten, maar verder was dat tijdens het diner eigenlijk niet mogelijk.

Made for Moments heeft kaartjes voor ons gemaakt* met alle namen voor op de stoelen bij de ceremonie en tijdens diner zodat iedereen precies zijn plaats wist. We hadden de tafel zo veel mogelijk ingedeeld op huishouden en familie. Alle ramen en deuren stonden open en ook het dak was open, dus er was genoeg ventilatie.

Geen knuffels & groepsfoto’s

Het is toch wel een beetje raar om getrouwd te zijn en dat je dan na de ceremonie niemand anders dan je man een knuffel kunt geven. Dat je niet even je ouders een knuffel kan geven, of zusje, of je beste vriendin. Wat ik ook jammer vind is dat we geen echte groepsfoto’s hebben kunnen maken. We hebben hier wel een klein beetje mee gesmokkeld, er is een foto van mij met mijn broertje en zusje waarbij we geen anderhalve meter afstand houden, maar pre-covid had ik mijn armen om ze heen geslagen. Ik heb geen foto’s met mijn schoonouders, ik heb alleen een foto met mijn beste vriendin die ceremoniemeester was, maar niet met mijn andere vriendinnen. Het zijn kleine opofferingen in het grote plaatje, maar het maakte de bruiloft wel anders.

Ondanks dat onze bruiloft een paar kleine aanpassingen nodig had sen ik nog steeds wel heel blij dat we het op deze manier hebben kunnen vieren. Door de hele coronasituatie ben ik dit soort bijzondere momenten met familie en vrienden nog meer gaan waarderen. Als je me vorig jaar rond deze tijd verteld had dat ik mijn ouders niet kon knuffelen op mijn eigen bruiloft dan zou ik je wel heel raar aan hebben gekeken, maar hé, tijden veranderen. Ik bedoel… probeer maar eens een Netflixserie te kijken zonder continu te schrikken over hoe dicht mensen bij elkaar staan en hoeveel lichamelijk contact ze hebben. Het is shit, maar als dit nodig is om de situatie onder controle te krijgen dan denk ik dat het een kleine moeite is. 

Liefs,

Annemerel

*we hebben de kaartjes gekregen

Delen:

6 Reacties

 1. Chantal
  oktober 10, 2020 / 08:54

  Heel mooi en ik denk dat jullie er goed mee zijn omgegegaan! Moet eerlijk en stiekem toegeven dat ik mijn zusjes wel een knuffel geef. Officieel mag het misschien niet, maar voelen ons er alle drie wel beter bij om het wél te doen. Iets met sociale en menselijke behoeftes.

 2. Susan
  oktober 12, 2020 / 12:15

  Fijn, eerlijk stuk om te lezen! Ik ben trouwfotograaf en veel bruiloften zijn verplaatst omdat bruidsparen bang zijn dat hun bruiloft niet leuk word met alle maatregelen. Ik ben van mening dat veel dingen die een bruiloft mooi maken door kunnen gaan ondanks corona, goed om te lezen dat jij dat ook zo ervaren hebt :-)

 3. oktober 13, 2020 / 12:23

  Ik ben ook getrouwd in coronatijd en heb ook concessies moeten doen maar achteraf was het een onvergetelijke dag en zou ik het niet anders gewild hebben.

 4. Rosalie
  oktober 14, 2020 / 20:01

  Knap dat jullie je aan de adviezen hebben gehouden. Mijn zus is rond dezelfde tijd getrouwd. Ondanks de intenties, is het afstand houden bij de borrel niet gelukt. Maar ik moet zeggen dat het restaurant er eigenlijk te klein voor was of het aantal mensen te veel ;-) Gelukkig heeft niemand zich na de bruiloft gemeld met klachten of positieve tests, dus het is goed verlopen.

 5. Rosalie
  oktober 14, 2020 / 20:02

  Oja, nog een vraagje: je gaf aan dat je een andere jurk hebt uitgekozen dan je in gedachten had. Kan je nog een artikel schrijven over de jurken die je in eerste instantie in gedachten had? Ik ben wel benieuwd.

  • Marieke
   oktober 18, 2020 / 15:41

   Leuk idee!