BEAUTY: Olaplex (project red mijn haar!)

Mijn haar heeft het zwaar te verduren. Of nou ja, ik denk dat er mensen zijn die hun haar nog meer stress opleveren. Ik bedoel, ik ga slechts twee keer per jaar naar de kapper voor een paar highlights (waar geen blondeer aan te pas komt), ik gebruik vrijwel nooit een föhn of andere warmtebronnen voor mijn haar en ik leef relatief gezond. Maar ja, mijn haar zit ook vrijwel altijd in een staart (zelfs ’s nachts) en tot voor kort waste ik het minstens vijf keer per week met supermarktshampoo. Door het hardlopen raakte mijn haar vaak in de klit waardoor ik na een rondje hardlopen vaak met een borstel vol haar stond. Het resultaat is dat de plukjes rond mijn haarlijn vrijwel allemaal zijn afgebroken. Iedere keer als ik bij de kapper ben stond ik op het punt om de haarverzorging van Olaplex te kopen, maar iedere keer hield de prijs me uiteindelijk toch tegen. Drie weken geleden ging ik toch voor de bijl.

Toen ik mijn potjes Olaplex op Instagram Stories deelde kwam er een stortvloed aan DM’s binnen. Meiden die enorm enthousiast zijn over het product en me wilden vertellen hoe zij het product gebruikten, meiden die net als ik mega geïnteresseerd zijn in het product maar tot nu toe altijd hun hand op de knip hadden gehouden en benieuwd waren naar mijn ervaringen. Ik krijg nog steeds dagelijks vragen binnen over of ik misschien een update wil geven. Ik moet zeggen, dat vind ik redelijk lastig want ik gebruik de producten pas tweeënhalve week (en we snappen vast allemaal dat je in tweeënhalve week geen wereld kunt veranderen), maar ik kan natuurlijk wel wat vertellen over mijn eerste ervaringen.

Aller eerst, voor degenen die Olaplex niet kennen…

Olaplex helpt bij het herstel van schade aan (zwavel)verbindingen in je haar. Deze schade heeft je haar bijvoorbeeld opgelopen door het veelvuldig stijlen, föhnen, verven of blonderen van je haar. Zwavelverbindingen bepalen de stevigheid van je haar, wanneer deze breken resulteert dit in zwakker haar dat eerder afbreekt. Hoewel mijn haar qua chemische en thermische behandelingen niet heel veel te verduren krijgt, breekt het natuurlijk niet zonder reden af.

Zeven stappen

Olaplex bestaat uit zeven verschillende stappen. Stap 1 & 2, de bond multiplier en de bond perfector worden bij de kapper gebruikt. De producten worden soms ook aan haarverf toegevoegd zodat het minder schadelijk is voor je haar. Stap 3 is de hair perfector, een masker dat je een keer per week kunt gebruiken. Nummer 4 en 5 zijn de bijbehorende shampoo en conditioner, stap 6 is de bond smoother en werkt als leave-in conditioner. Stap 7 is de bonding oil die moet zorgen voor meer glans en zachtheid en die beschermt tegen hitte.

Stap 1 & 2 heb ik regelmatig bij de kapper gedaan. De vorige keer was ik het vergeten aan te geven bij het maken van de reservering en was er helaas geen tijd voor, maar normaal gesproken kies ik altijd voor een Olaplex behandeling. Zelf heb ik nu geïnvesteerd in stap 3 t/m 6.

Stap 3: hair perfector

Ik heb het masker nu twee keer gebruikt. Het nadeel vind ik dat je haar nat moet zijn voordat je het kunt aanbrengen en dat je het daarna uit moet spoelen. Voor mij betekent dit dus twee keer douchen, wat best wat tijd kost. Aangeraden wordt om het masker minstens 10 minuten te laten zitten, maar online lees ik dat sommigen het zelfs een hele nacht laten zitten. Ik vind een uurtje ook wel voldoende. Ik spoel mijn haar uit, maak mijn haar handdoek droog, breng het masker (rijkelijk) aan en wacht dan een uurtje. Mijn haar voelt zachter en gezonder, maar ik weet niet of dat door het masker komt of door de rest van de verzorging die ik gebruik. Ik denk dat het beiden bijdraagt.

Stap 4: bond maintainance shampoo

Ik ben inmiddels overgestapt op twee-drie keer wassen per week, dat is best wel knap al zeg ik het zelf. De laatste tijd waste ik het zo’n vijf keer per week, maar daarvoor waste ik het minstens zeven keer per week, soms zelfs twee keer op een dag. Ik moet zeggen dat de prijs van de shampoo er wel aan heeft bijgedragen om het minder te gaan wassen, haha. Het mooie is wel, met een klein beetje kom je heel ver. Ik gebruik ongeveer een ‘blauwe bes’ per keer. Ik wrijf de shampoo tussen mijn handen, dan gaat het echt goed schuimen en kan ik het goed verdelen.

Stap 5: bond maintainance conditioner

De conditioner gebruik ik vaker dan de shampoo. Als ik heb hardgelopen spoel ik altijd mijn haar uit na het lopen. Ik verlies nogal wat zweet tijdens het hardlopen en het zout van dat zweet is niet heel goed voor de conditie van je haar. Normaal gesproken waste ik het dan ook altijd, maar nu gebruik ik dus vaak ook alleen de conditioner. Ook hier heb je maar heel weinig van nodig. Wrijf het tussen je handen en de conditioner lijkt zich te vermenigvuldigen. Je moet de conditioner zo’n drie minuten in laten trekken, mijn benen zijn nog nooit zo glad geweest (tijdens het wachten vind ik het scheren van mijn benen een mooi klusje).

Stap 6: Leave-in conditioner

De leave-in conditioner breng ik aan op handdoek droog haar. Ik heb het idee dat mijn haar minder pluizig is en dat de gebroken haren rond mijn haarlijn minder irritant aanwezig zijn (lees: rechtop staan). Ik gebruik hier maar heel weinig van want ik wil niet dat mijn haar te glad en glanzend wordt (het is al best wel glad en glanzig van nature, alleen de haren rond mijn haarlijn en de onderkant kunnen wel wat extra’s gebruiken).

Resultaat?

Zoals ik al zei, met zo’n tweeënhalve week gebruiken kan je nog niet echt verwachten dat de wereld (je haar) compleet veranderd is, maar ik ben wel blij met de resultaten tot nu toe. Mijn haar voelt gezonder aan, lijkt minder dof en de haartjes rond mijn haarlijn springen niet meer alle kanten op. Ik verlies nog steeds wel veel haar iedere dag, maar het is normaal om gemiddeld zo’n honderd haren per dag te verliezen. Bij mij lijkt het misschien veel omdat mijn haren zo lang zijn. Naast dat ik deze producten gebruik, probeer ik mijn haar tijdens het hardlopen ook even niet in een staart te dragen, maar op te rollen in een knot zodat er tijdens het hardlopen minder klitten ontstaan. Daarnaast gebruik ik al een tijdje scrunchies in plaats van elastiekjes, in de hoop dat mijn haar minder snel afbreekt bij mijn elastiekje.

Is Olaplex zijn geld waard? Dat kan ik niet voor jou bepalen. Mijn hele set koop je voor €92,- via Bol.com* Dat is best een hele grote smak geld. Ik denk dat ik er zo’n drie-vier maanden mee doe, dat betekent dat ik zo’n driehonderd euro per jaar aan haarverzorgingsproducten kwijt ben. Voor iemand die tot nu toe alleen maar supermarktshampoo kocht (en dan ook altijd wachtte totdat er zo’n 1+1 gratis actie was) is dat best wel een astronomisch hoog bedrag. Ik vind het het het op dit moment wel waard, maar dat komt ook doordat ik het geld nu had. Als ik echt krap bij kas zou zitten, dan zou ik mijn geld anders geïnvesteerd hebben. Maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe beschadigd je haar op dit moment is. Als jij je haar regelmatig blondeert (met blondeer) en je haar dagelijks behandeld met een föhn en stijltang, heb je wellicht nog meer baat bij de producten. Dus zoals ik al zei, een overweging die je zelf moeten maken, maar ik ben voor nu blij.

Heb jij Olaplex weleens gebruikt? Wat zijn jouw ervaringen? En ben jij team dure shampoo of team supermarkt?

Liefs,

Annemerel

*dit is een affiliate link

Delen:

8 Reacties

 1. Jacqueline
  oktober 7, 2020 / 13:36

  Leuk artikel annemerel, ik gebruik al paar jaar jazz hormony..voor mij eensuper produkt zeker tegen haaruitval en voor stimuleren van de haargroei…ooknietgoed koop maar je doet er 3 maandenmee. Vaak ook aanbiedingen, bv shampoo condiioner lotion en masker voor 76 euro…

 2. oktober 7, 2020 / 13:39

  Tof artikel! Ik wil me langzaam ook wat meer in haarverzorging gaan verdiepen. Ik gebruik nu nog een supermarkt-shampoo. Ik heb sinds kort wel een dure haarolie en supplementen aangeschaft voor mijn haar. Ik kijk even aan wat dat voor me doet. En wie weet stap ik ooit ook nog over op een duurdere shampoo en conditioner. Maar zoals je iets schrijft: het is door de prijs wel iets om over na te denken voor het meteen impulsief te doen.

 3. Debby
  oktober 7, 2020 / 13:49

  Leuk om te lezen :). Ik gebruikte altijd Lush shampoo en conditioner en waste het 2x per week. In april werd ik uitgedaagd door een vriendin om met haar mee de doen te stoppen met haarproducten en alleen met water te wassen :). Dat heb ik van april tm sept gedaan 1x in de week met heet water wassen, ijskoud naspoelen en afdrogen. Verder wel elke dag borstelen met een zwijnenhaar borstel. Vanaf sept ben ik begonnen met 1x per 2 weken wassen en bevalt erg goed! Mijn haar was altijd erg slap en na 3 dagen een vetmandje maar nu na 1,5 week nog veel volume :). Omdat ik nog maar kort bezig ben met 1x per 2 weken is t na 1,5 week we vetter maar niet zo vet al eerst! Ik ben er erg blij mee :)

 4. Bente
  oktober 7, 2020 / 17:03

  Hoi! Ik heb alleen olaplex no 3 gebruikt, nadat mijn haar na maanden in de zon en zee, en vervolgens een te heftige blondeersessie bijna stijl was door de beschadiging (heb normaal gesproken krullen). Misschien een tip: je kan gewoon je haar een beetje nat maken onder de kraan (hand onder de kraan en over je haar strijken) en het product aanbrengen. Zo hoef je niet twee keer te douchen en werkt het alsnog ;) Mijn haar heeft ook heel veel baat gehad bij het schrappen van sulfaten, siliconen ed uit mijn shampoo/conditioner

 5. oktober 8, 2020 / 10:12

  Ik heb deze lijn nog nooit gebruikt, ze zien er goed uit en je hebt er een fijne review over geschreven.

 6. Elvira
  oktober 11, 2020 / 21:18

  Ik laat mijn haar bij de kapper ook altijd met Olaplex behandelen, maar gebruik het thuis niet. Ik heb krullend haar, dus dat vraagt sowieso een andere verzorging. Je kunt eventueel ook veel budget-friendly tips en andere kleine aanpassingen vinden die veel zachter/beter voor je haar zijn onder de ‘curly girl’ movement. Even Googlen of op Facebook in een groep kijken. Dit is niet alleen goed voor krullend haar, maar ook vrouwen (en mannen) met stijl haar hebben hier wat aan – het gaat om minder schadelijke producten en dergelijke voor je haar gebruiken. Ik wrijf het bijvoorbeeld nooit meer droog met een gewone handdoek, omdat dit ontzettend ruw is. Ik heb nu een microvezel handdoek gekocht bij de Action en dat is veel fijner en zachter om je haar mee te drogen. Dat soort kleine tips :) Succes!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 12, 2020 / 08:14

   Thanks voor de tip! Ga er eens naar kijken, want het is wel écht een heleboel geld.

 7. Carina
  oktober 20, 2020 / 19:17

  Ik heb zelf de Keune variant van Olaplex. Stuk goedkoper! Zeker omdat ik eens per jaar mijn haar wel blondeer en al droog haar van mijzelf heb! Stuk goedkoper en werkt net zo goed(in mijn ervaring).

  Verder microvezel handdoek voor je haar doet ook wonderen. :)