GETTING MARRIED: I said yes to the dress

Het is niet dat ik mijn hele leven al voorstellingen had van mezelf in bruidsjurk. Maar ik moet toegeven dat ik al voordat Tuur eind september ‘de vraag’ stelde, regelmatig op websites van bruidswinkels te vinden was. Zo begon ik in mijn hoofd een plaatje te vormen van wat ik precies wilde hebben. Ik dacht aan een strak lijfje van kant. Een klein kapmouwtje. Een beetje decolleté, maar niet te veel, want het moet natuurlijk niet ordinair worden. De rok moest strak zitten bij mijn billen, maar mocht naar onderen toe wel iets uitlopen. Uiteindelijk vond ik online een jurk die het gewoon helemaal was. De Milady van Pronovias. Dit was mijn trouwjurk, ik wist het 100% zeker. Dat ik nog naar een bruidswinkel ging om hem te passen, was slechts een formaliteit.

Jullie begrijpen vast dat deze jurk het niet geworden is, anders had ik het plaatje natuurlijk nooit met jullie gedeeld…

Het liep allemaal net even anders dan ik gedacht had. Om de een of andere reden had ik in mijn hoofd bedacht dat een bruidsjurk mij prachtig zou staan. Ik ben redelijk lang, ik heb dezelfde maat als veel bruidsmodellen, witte jurkjes staan mij (zeker in de zomer) best wel goed omdat ik dan door de zon gebruind ben. Als ik dit opschrijf klinkt het allemaal redelijk arrogant, maar ik dacht gewoon echt dat iedere bruidsjurk me goed zou staan en al helemaal de jurk die ik op het oog had.

Maar op die bewuste zaterdagmiddag werd ik even goed op mijn plaats gezet. Samen met mijn moeder, zusje en beste vriendin Laura had ik een afspraak bij een bruidswinkel hier in Den Haag. Ik had nog nooit van mijn leven voet gezet in een bruidswinkel dus toen ik rekken vol met witte jurken zag hangen schrok ik wel een beetje. Hoe ging ik hier in godsnaam iets tussen vinden? Nou, daar hoefde ik me geen zorgen over te maken, want het was dus niet de bedoeling dat ik zelf in die rekken ging kijken. De jurken mochten niet aangeraakt worden. Het voelde een beetje alsof ik in een museum was. Mijn moeder, zusje en Laura begonnen zelfs te fluisteren, wederom, als we in een museum waren.

Na een kopje thee (ik dacht dat we champagne zouden krijgen?) en een gesprek met een verkoopster over waar ik precies naar op zoek was, was ik eigenlijk nog niet heel veel wijzer. Een kwartier later kwam de verkoopster met een aantal jurken weer mijn kant op. Ook met dé jurk, de jurk waar ik in mijn hoofd al ‘ja’ tegen had gezegd. Van mijn zusje mocht ik hem pas passen op het moment dat ik een paar andere jurken gepast had, maar ik besloot hem toch als eerste te passen. Met een beetje hulp van de verkoopster.

Nou, daar gingen we, op lelijke oma pumps van de winkel waggelde ik naar de spiegel toe. En wat ik toen in de spiegel zag was… niet wat ik in gedachte had. De achterkant was prachtig, maar de voorkant? Misschien was het de glitter die er in zat (had ik op de foto’s niet gezien), misschien was het het decolleté, misschien was het al het kant… maar ik voelde me alles behalve aantrekkelijk. Voor de vorm zei ik nog dat we hem zeker gingen onthouden, maar in mijn hoofd dacht ik… shit, dit was echt niet wat ik er van verwacht had.

Wat volgde waren nog drie jurken die voldeden aan mijn wensenlijst. Maar iedere keer werd ik weer teleurgesteld door mijn spiegelbeeld en iedere keer ging er weer een beetje van mijn eigenbeeld verloren. Misschien moest ik niet zo zeuren, moest ik er gewoon aan wennen, misschien was die eerste jurk toch ‘wel leuk’. Misschien moest ik hem nog een keer passen, misschien zou ik met de kennis van nu (een bruidsjurk maakt me niet ineens een topmodel) de jurk wel mooi vinden?

Mijn moeder, zusje en Laura waren inmiddels de winkel ingegaan en hadden voorzichtig tussen de andere jurken gekeken (weet nog steeds niet hoe ze dat gedaan hebben zonder de jurken aan te raken) en ze waren het unaniem eens over een jurk. Het was alleen een heel andere jurk dan ik van te voren bedacht had. Ik mocht hem niet zien. De verkoopster stond er op dat ik hem paste met mijn ogen dicht. Wat nog best een uitdaging was, op een been steen op een pump die totaal niet lekker zit en dan met je ogen dicht een jurk instappen. Ik heb voor minder hete vuren gestaan.

Met mijn ogen dicht werd ik vervolgens naar de spiegel geleid, na drie bijna valpartijen (ik loop nooit op pumps, ik heb nooit lange jurken, laat staan allebei tegelijkertijd en combineer het dan met gesloten ogen) stond ik voor de spiegel. Toen ik mijn ogen opende moest ik lachen, niet alleen omdat ik de jurk mooi vond, maar omdat het zo’n gekke situatie was. Ik zag tranen bij mijn moeder en Laura en toen werd mijn gelach ook al snel een beetje gejank en toen zag ik ook nog tranen bij Roos en nou ja, toen zei ik YES TO THE DRESS.

En nu was het wél tijd voor champagne. En heel veel foto’s, 82 om precies te zijn, die nu allemaal op mijn iPhone staan en die ik met niemand kan delen. Mijn jurk hangt in een kluis van de bruidswinkel, die zie ik rond april weer, als we hem netjes op maat gaan maken. Tot en met de zomer moet ik er voor zorgen dat mijn heupen niet meer dan 3 centimeter breder worden. Een baby-buik past niet in de jurk, want daar heb ik slechts 2 centimeter extra stof. Mijn voorgevel daarentegen, daar mag nog wel wat bij. Maar ik denk dat we dat met een beha op moeten gaan lossen ;-).

Het trouwjurken shoppen was (hopelijk) een once in a lifetime gebeurtenis. Ik vond het zo fijn om dit samen te kunnen doen. Nu zijn er gelukkig drie mensen met wie ik over de jurk kan praten en met wie ik foto’s kan delen. Dat zal ik de komende tijd nodig hebben. 

Liefs,

Annemerel

 

Delen:

17 Reacties

 1. N
  november 12, 2019 / 12:06

  Leuk dat je de jurk hebt en er zo blij mee bent, ben heel benieuwd wat het dan geworden is, want de jurk op het plaatje lijkt me inderdaad heel goed bij je passen, dus ben nieuwsgierig wat het dan wél is, als dit het niet is.. Ik kan me ook echt niet voorstellen dat je in zo’n winkel in één keer een jurk vindt! Het is zo veel! Al die opties! Maar kennelijk kan het dus toch :)

 2. Roos
  november 12, 2019 / 14:10

  LOL Zo herkenbaar. Ik had een waanzinnig elegante eenvoudige jurk gezien met gedrapeerde stof. Ben ik speciaal voor naar een andere stad gereisd en ik zag eruit of ik naar een togaparty ging. Geen gezicht. Maar gelukkig vind je daarna wel een perfecte jurk.

 3. Vera
  november 12, 2019 / 14:12

  Aaargh ik wist dat we geen foto te zien zouden krijgen, obviously, maar ik ben tóch mega benieuwd. Hij zal je vast prachtig staan! Een vriendin van mij had eigenlijk precies dezelfde ervaring: haar droomjurk sinds kleins af aan stond haar totaal niet en ze ging de deur uit met een jurk waarvan ze nooit had gedacht dat dat ook maar een optie zou zijn.

 4. Groep 8;)
  november 12, 2019 / 14:31

  dit is te hilarisch!! arthur is mijn oude gymleraar, verbaast me dat jullie 2 wat hebbe. Passen zo niet bij elkaar, te kansloos dat het leuk is. Heb gelijk vriendinnen geappt, we lachen ons serieus helemaal dood hier!!! whahahahahaha!

  • Annemerel
   Auteur
   november 12, 2019 / 14:40

   Je laat al een jaar lang nare reacties over mijn relatie achter op mijn blog. Beetje raar dat je er nu pas achter komt dat Arthur je oude gymleraar is.

   • november 12, 2019 / 17:43

    Hoi Annemerel,

    Ik heb er echt heel veel respect voor dat jij op zo’n volwassen manier om kan gaan met mensen die zulke reacties achterlaten en dat je er (volgens mij, hopelijk) ook niet te veel mee zit!
    Dan nu mijn reactie op de blog: wat heerlijk, ik hoop dat ik ook ooit zo’n ervaring kan krijgen!

    Liefs
    Eva

   • Debby
    november 13, 2019 / 21:01

    Idd respect Annemerel! Zeer kinderlijke reactie waar jij prachtig mee omgaat :). Beetje raar dat ze na een jaar pas achter is wie Arthur is en al helemaal dat iemand in groep 8 haar gymleraar zo goed denkt te kennen dat ze weet wie er bij hem past laat staan dat ze weet hoe jij bent! Ik lees al heel lang mee en reageer verder nooit maar kon t nu niet laten! Heel veel geluk jullie samen t spat er vanaf en of jullie bij elkaar passen daar kunnen wij allemaal geen antwoord op geven alleen jullie 2 en DAT telt! Ik durf te wedden dat jullie beide prachtig uit zullen zien op jullie grote dag! Geniet van alle voorbereidingen!

  • Rosalie
   november 12, 2019 / 15:14

   Zij of hij is er duidelijk niet volwasser op geworden in al die jaren… En reality check: niemand is geïnteresseerd in jouw mening over hun relatie. Was je zelf soms verliefd op Arthur dat je dit soort berichten plaatst?

  • Teha
   november 13, 2019 / 05:06

   Wat een stomme en onaardige reactie!

   • Teha
    november 13, 2019 / 05:07

    Die eerste bedoel ik van groep 8

 5. lore
  november 12, 2019 / 14:45

  Wat herkenbaar, ik ging ook met een duidelijk beeld deze jurk wil ik en mijn tweelingzus en getuigen kozen mijn ‘echte’ jurk uit de rekken, gelukkig hoefde ik niet met mijn ogen toe te lopen:p
  Nog veel trouw-voorbereidingsplezier en laten we hopen dat we een mooie zomer krijgen (wij trouwen begin juli!)

 6. Eline
  november 12, 2019 / 14:47

  Wat een leuk en mooi verhaal Annemerel!
  Ik heb ervan genoten en ik hoop dat wij volgend jaar de jurk een keer te zien krijgen.
  En kan die trol niet definitief geblokkeerd worden? Die reacties zijn triest én lachwekkend slecht..
  Tot zover mijn bijdrage ;-) Geniet al jaren van je blogs en vlogs.

 7. Rosalie
  november 12, 2019 / 15:17

  Ik had precies dezelfde ervaring. Online had ik allerlei jurken bekeken en besloten welke ik het mooist vond. Toen ik in de bruidwinkel was gaf de verkoopster al aan dat ze twijfelde of ik de jurk wel echt zou willen. Alsnog gepast en hij stond me totaal niet. Vervolgens kwam zij met een andere jurk aangelopen en die klopte 100%. Er was totaal geen twijfel meer, dit was mijn jurk. Dus toen jij schreef dat je je jurk online had gevonden, toen begon ik al wat te gniffelen omdat ik al verwachtte dat je met een andere jurk thuis zou komen. Volgens de verkoopster is dat namelijk meestal het geval. Ik ben heel benieuwd.

 8. Colette
  november 12, 2019 / 15:43

  Leuk! Ben heel benieuwd naar dé jurk! En of het er inderdaad een van Pronovias is geworden! ;) Zelf in 2017 getrouwd in een jurk van dat merk. Nog altijd super blij met die keuze!

 9. Anoniem
  november 13, 2019 / 00:22

  Ah zo super leuk om dit te lezen! Jammer v zo’n suffe puberreactie. Ik hoop dat dit je niet gaat weerhouden om enthousiast over je huwelijksvoorbereidingen te blijven schrijven. Ik volg je al heel lang. Heb niets met hardlopen en toch vind ik het leuk je blogs te lezen en geniet ik extra v zulke blogs.
  Zo benieuwd naar je jurk!

 10. Bianca
  november 13, 2019 / 09:06

  Ik ben zoooo benieuwd wat voor jurk het dan wel is geworden! Ik vind deze van Pronovias ook schitterend! Ik had mijn jurk destijds (in 2000 :-)) op een bruidsshow gezien, helemaal verliefd was ik! Een jurk van Mathyro, deze ook in een bruidswinkel gepast, en het is ook de jurk waar ik in getrouwd ben. Het kan dus wel haha, maar ik heb wel nog veel verschillende jurken gepast, gewoon om te zien hoe dat stond.

  Duurt nog zo lang, tot april, maar gelukkig heb je de foto’s nog waar je mee weg kunt zwijmelen. Spannend!

 11. Jessica
  november 13, 2019 / 09:47

  Geniet!! Xxxx