RUN BABY RUN: Voeding is snelheid

Beeld: Joyce Bongers

Natuurlijk. Er zit wel iets van waarheid in. Hoe lichter je bent, hoe minder kilo’s je tijdens het hardlopen mee hoeft te slepen, hoe makkelijker het hardlopen is. Maar dit geldt alleen als je daarnaast ook genoeg energie binnen krijgt om je lichaam te blijven voeden zodat het zijn werk naar behoren kan blijven doen. Er zijn grenzen en ga je daar overheen, dan levert dit uiteindelijk problemen op. Ik denk dat de meeste weldenkende mensen dit begrijpen. Toch krijgen jonge vrouwelijke sporters nog regelmatig te horen dat ze beter zouden presteren met een paar kilootjes minder.

Althans, dat is in Amerika het geval. Hoe het in Nederland zit, zou ik niet durven zeggen. Het kan heel goed dat er in Nederland een trainer rondloopt met het verknipte idee dat je met voedingsrestrictie ineens de sterren van de hemel gaat lopen. Ik ken die trainer niet. Als een trainer, of wie dan ook, me nu zou vertellen dat ik af moest vallen zou ik zeggen ‘dat bepaal ik zelf wel’, maar als je me dat als zestienjarige verteld had? Dan was er een groot probleem geweest.

Het overkwam Mary Cain, het snelste meisje van Amerika, totdat ze ging trainen bij Nike’s Oregon Project. In 2012, toen Mary zestien jaar oud was, liep ze al de sterren van de hemel en nam coach Alberto Salazer (van het Oregon Project, de oude coach van Sifan Hassan) contact met haar op. In 2013, amper zeventien jaar oud, loopt ze haar eerste Diamond League wedstrijd. Een paar maanden later staat ze in de 1500 meter finale van de WK in Moskou. Een wonderkind is het, dat voor haar leeftijd bizarre tijden loopt. In 2014 verhuisd ze naar Portland om te studeren en fulltime te trainen bij coach Salazer, een jaar later is er niet veel meer van haar carrière over. Haar coach vertelde haar dat ze niet meer dan 52 kilo (ze is 1.70) mocht wegen en om er zeker van te zijn dat ze niet zwaarder werd, moest ze in het bijzijn van al haar teamgenoten op de weegschaal.

Keihard trainen, weinig eten en een lichaam dat nog vol in ontwikkeling is. Het sloopte Mary niet alleen fysiek, maar ook mentaal (ze begon zichzelf te snijden), ze had naar eigen zeggen iedere wedstrijd aan de start al verloren, omdat ze in haar hoofd alleen maar met haar lichaam bezig was. Niet veel later stopte Mary met trainen en verhuisde terug naar New York. Ze was al drie jaar niet ongesteld geweest en had vijf botten gebroken (wanneer je zo weinig eet dat je menstruatie uitblijft heb je een verhoogde kans op osteoporose, botontkalking).

Dit is de korte samenvatting van Mary’s verhaal, bekijk de hele aangrijpende video over Mary hieronder.

Toen ik vorig jaar trainde als een topatleet viel ik in drie maanden tijd tien kilo af. Dat was voor mijn omgeving best een schok, maar ik voelde me er ontzettend goed bij. Ik kon meer eten dan ooit, terwijl de kilo’s ervan af vlogen. Niet gek, ik ging van gemiddeld tweeënhalf uur sporten per week, naar ruim tien uur per week. Daarnaast daagde ik mijn lichaam ook veel meer uit, met verschillende soorten trainingen, waardoor mijn lichaam nog harder aan het werk werd gezet. Die kilo’s verloor ik omdat ik hard trainde, niet omdat ik de intentie had om af te vallen. Ik heb nooit honger geleden. Of nou ja.. soms had ik na een training wel enorme trek, maar dan at ik wat en dan was mijn lichaam weer gevuld. Ik ben dan ook nooit mijn menstruatie verloren, dat ging juist alleen maar beter. Mijn lichaam kwam door het sporten juist in balans.

Ik denk dat je als hardloper niet te veel bezig moet zijn met je gewicht. Gewoon lekker trainen, drie goede maaltijden waarin geen calorie er een teveel is en als je tussendoor trek hebt, dan eet je wat. Hongersignalen negeren lijkt mij het stomste dat je kunt doen. Je wordt niet sterker van trainingen, je wordt sterker van het herstel van de trainingen die je doet. Als je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan je lichaam niet optimaal herstellen en wat heeft trainen dan überhaupt nog voor een nut. Als je lang genoeg traint en goed eet, komt je lichaam vanzelf in balans en krijgt het jouw ideale vorm. En die ideale vorm is voor iedereen anders, dus vergelijk jezelf vooral niet met anderen.

Voeding = herstel, kracht, energie = snelheid.

En het belangrijkste geniet ervan :)

Liefs,

Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. november 13, 2019 / 14:51

  OMG it is horrible what happened to Mary …
  I love your healthy attitude to food!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 2. Rosalie
  november 13, 2019 / 15:21

  Wow, wat een indrukwekkende video. Knap dat ze dit heeft gedaan. Als Nike slim is, dan huren ze haar in als consultant om de training op een juiste manier in te richten.

 3. Brenda
  november 13, 2019 / 15:50

  Aanrader m.b.t. sportvoeding voor vrouwen: het boek ‘ROAR’ van Dr. Stacy Sims!

 4. Teha
  november 13, 2019 / 16:14

  Zo maf. Ik heb vannacht gedroomd van jou. Ik was aan het klagen over mijn gewicht en mijn lijf en jij zei tegen mij dat ik niet zo moest zeuren want dat het allemaal prima was. Grappig toch dat dan nu deze vlog komt?

  • Annemerel
   Auteur
   november 13, 2019 / 16:32

   Hahahaha dat is zeker grappig. Van mij mag je af en toe best wel even zeuren hoor, als je maar weet dat het uiteindelijk allemaal prima is ;-)

 5. Yvonne
  november 13, 2019 / 16:16

  Wat vreselijk! Een tijdje terug vertelde Elis Ligtlee een soortgelijk verhaal in het programma Meer dan goud. Na de olympische titel in het baanwielrennen heeft ze om ongeveer dezelfde reden haar carrière beëindigd.

  • Annemerel
   Auteur
   november 13, 2019 / 16:32

   Jaaa dat heb ik ook gehoord, niet het programma gezien, maar wel op de radio over gehoord. Gaat dus niet alleen over hardlopen.

 6. LIes
  november 14, 2019 / 13:28

  Hee was benieuwd of je de documentaire ‘Gamechangers’ op Netflix hebt gezien, en wat je er van vond?

 7. Vera Boekelman
  november 14, 2019 / 13:58

  Heftig hoor! Voeding en sport gaan natuurlijk hand in hand. Gek genoeg staan er honderden (dan niet meer) artikelen online over hoe je kunt sporten en afvallen, maar bijna niet hoe je met sporten kunt aankomen. Hier ben ik dan zelf weer geïnteresseerd in. Trainend voor m’n halve marathon ging ik steeds meer afvallen, iets wat ik juist helemaal niet wilde. Heb je daar toevallig nog tips voor? :-) Behalve ‘meer eten’ dan natuurlijk.

 8. -
  november 15, 2019 / 08:18

  Mooie en sterke blog, dankjewel voor het delen. Wat een verschrikkelijk verhaal van Mary, voor mij pijnlijk herkenbaar. Na 5 jaar al geen menstruatie te hebben, ben ik nu gelukkig harder aan het strijden dan ooit om dat weer te veranderen. Wat fijn dat je voeding zo functioneel ziet, en ook om van te genieten. Deze blog inspireert me! Liefs!

 9. Daniëlle
  november 17, 2019 / 23:20

  Mooi geschreven en helemaal waar!

 10. Do.
  december 9, 2019 / 22:08

  Dankjewel voor deze blog! Heel fijn om te lezen. Voeding kan zoiets ‘gevoeligs’ zijn. De manier waarop je er hier over schrijft, met een bepaalde nuchterheid, is voor mij heel fijn. Thanks daarvoor en keep up the good vibes :)