GETTING MARRIED: Corona Brides

Laat ik aller eerst mijn medeleven uitspreken met alle bruidsparen die in maart, april of mei van dit jaar van plan waren te gaan trouwen. Volgens mij zijn er – zelfs na de maatregelen die gisteravond werden aangekondigd – nog steeds wel mogelijkheden om in de echt verbonden te worden, maar ik denk dat de kans groot is dat jouw bruiloft niet door kan gaan op de manier zoals je het voor ogen had. Maanden, misschien zelfs wel jaren, heb je de ‘mooiste dag van je leven’ gepland en dan gebeurt er zoiets… wie had dit ooit kunnen voorzien? Ik niet in ieder geval. Films als Pandemic kijk ik bijvoorbeeld niet, want als ik te lang over zo’n film na ga denken raak ik in paniek. Nu heb ik het idee dat we midden in zo’n film leven… in paniek ben ik niet, maar om nu te zeggen dat ik denk ‘goh wat leuk allemaal’ eh… nee. Mijn eigen bruiloft (die over vijf maanden plaats zou moeten vinden) heb ik nog niet verplaatst, maar echt druk aan het plannen ben ik op dit moment ook niet.

Laat ik vooropstellen: Hoewel ik de onzekerheid over dat wel of niet door kunnen van mijn bruiloft best irritant vind, besef ik natuurlijk ook dat het maar iets heel kleins is en dat er veel grotere problemen zijn. Toch wil ik jullie meenemen met de dilemma’s die Tuur en ik op dit moment hebben. Misschien omdat je er zelf ook wel tegenaan loopt en het daarom herkenbaar voor je is.

Wat ik tot nu toe geregeld heb?

– De save the dates

– De jurk

– De schoenen

– Een optie op een locatie

Wat ik nog niet geregeld heb? Heb je even…

– De locatie officieel gereserveerd

– De fotograaf

– Het aanmelden van het huwelijk bij de gemeente

– De bloemen

– De uitnodigingen (wel al contact met ontwerper)

– Tuur’s pak + schoenen

– De ringen

Om heel eerlijk te zijn weet ik even niet hoe (en of) we nu verder moeten plannen. Onze datum lijkt nog ver weg, maar wie zegt er dat alles eind augustus weer back to normal is? Ik wil natuurlijk wel dat onze ouders en mijn oma naar de bruiloft kunnen komen zonder dat ze gevaar lopen besmet te raken. Hoe realistisch is dat? Ik zou het je vandaag niet kunnen vertellen, aangezien de tendens de afgelopen tijd was dat volgende week alles anders is.

De jurk

Ik heb 7 april een afspraak bij de bruidswinkel om mijn jurk op maat te laten maken. Ze schijnen daar vier maanden voor nodig te hebben. Ik maakte deze afspraak twee weken geleden, toen ik nog dacht de Boston Marathon te gaan lopen. Ik maakte me toen zorgen dat ik op 7 april ‘te dun’ zou zijn voor mijn jurk, omdat ik in de piek van mijn training zou zitten. Nu denk ik eerder dat ik op 7 april ‘te dik’ ben voor mijn jurk, op dat mijn bruiloft nu (hypothetisch gesproken) drie weken voor de Boston Marathon is (piektraining dus)(maar ik verwacht niet dat Boston doorgaat, maar ik weet dus ook niet of mijn bruiloft door kan gaan, zie, dit is ingewikkeld). En afgelopen weken heb ik amper gelopen, maar wel genoeg gegeten, als je begrijpt wat ik bedoel.

Normaal zou ik me daar absoluut geen zorgen over maken (en ik moet toegeven dat het nu ook niet echt hoog op mijn zorgen-prioriteiten lijstje staat), maar ja… dit is natuurlijk niet heel handig. Maar dan is het ook nog maar de vraag, kan deze afspraak überhaupt doorgang vinden.. het lijkt me niet echt veilig om je jurk op maat te laten maken in deze tijden. En dan is het natuurlijk ook weer de vraag… gaat die bruiloft eind augustus überhaupt door? Voor iemand die graag plant is dit erg verwarrend allemaal.

De locatie

De trouwlocatie waar we een optie hebben heb ik inmiddels gemaild. We zouden een optie tot begin april hebben, we zouden namelijk begin april de locatie bekijken. Nu gaat dit natuurlijk niet door omdat alle horeca gesloten is. We hebben afgesproken dat ik weer contact met ze opneem op het moment dat horeca weer open mag. Maar ja dan is het natuurlijk wel nog de vraag… kan mijn bruiloft 21 augustus plaatsvinden op de manier zoals ik graag wil, met al mijn geliefden om me heen. Ik denk dat ik voordat ik de locatie überhaupt vast laat leggen, een clausule laat opnemen met ‘gratis annuleren als Corona nog steeds roet in ons eten gooit’ (maar dan natuurlijk in iets meer juridische termen).

Gemeente

We hebben ons huwelijk ook nog niet bij de gemeente aangemeld. Dat gaat digitaal en ik heb gezien dat er nog een groot aantal ambtenaren van de burgerlijke stand voor onze datum beschikbaar zijn. Het liefst zou ik de gemeente bellen, om even te vragen of we kosteloos mogen verzetten in het geval dat wij het niet verantwoord vinden om ons huwelijk door te laten gaan. Ik denk dat we dat wel zouden kunnen doen bij een echt verbod, maar als er geen verbod meer is, maar de situatie is nog steeds niet echt fantastisch, dan weet ik ook niet of ik wil trouwen.

Geld

Ik heb zo’n vermoeden dat mijn inkomen de komende maanden niet veel zal zijn. Al mijn betaalde opdrachten zijn uitgesteld of gecanceld, er zijn tot nu toe geen nieuwe aanvragen en op YouTube is de CPM (het bedrag dat ik per 1000 views krijg) drastisch gedaald. Om je een indruk te geven. In november verdiende ik met een video gemiddeld 25 tot 30 euro, nu is dat rond de 8, 9 euro. Ja daar komt Jan Splinter natuurlijk niet mee door de winter en daar plant Annemerel de Jongh al helemaal geen bruiloft mee. Ik vind het moeilijk om nu geld uit te geven aan mijn bruiloft, aangezien ik niet eens mijn eigen vaste lasten kan betalen met het inkomen dat ik nu heb. In principe doe ik nog steeds hetzelfde werk (misschien zelfs wel iets meer omdat ik nu dagelijks vlog en doordeweeks ook blog), maar ik verdien nog geen 10% van wat ik normaal gesproken verdien. Ik ben hierin natuurlijk absoluut niet de enige, maar je begrijpt vast dat het plannen van een bruiloft nu nog lastiger is.

Goed, het is dus allemaal nogal onzeker. Net zoals alles op dit moment onzeker is. Als je op dit moment een bruiloft aan het plannen bent, of een bruiloft aan het verzetten (I feel you!) dan kan ik je het Instagram account van @betchesbrides aanraden. Dan kom je er achter dat je absoluut niet de enige bent en er wordt voldoende humor gedeeld om ook nog een beetje te kunnen lachen om deze situatie. En lachen is gezond :)

Liefs,

Annemerel

Share:

17 Comments

 1. Renske
  maart 24, 2020 / 12:58

  Hi Annemerel, waarom ga je geen online programma maken? In 10 weken fit (of iets dergelijks) met oefeningen, hardlopen, voeding, ontspanning. Maar ook met dingen delen met elkaar, waar loop je tegenaan met motivatie issues, etc etc. Misschien een idee als inkomstenbron? Nouja, zomaar een ideetje ;). Zie de online programmas overal tevoorschijn komen..

  • Annemerel
   Auteur
   maart 24, 2020 / 13:23

   Hi Renske, Tuur en ik zijn inderdaad een beetje aan het brainstormen hierover. Het ding is alleen… wat je al zegt, je ziet ZOVEEL online programma’s en je wil dan natuurlijk niet iets maken dat je overal kan vinden. Ik moet ook toegeven dat ik even over een drempel moet stappen om geld te vragen, omdat veel mensen nu ook al meer geldzorgen hebben zeg maar. Lastig lastig

   • Simone
    maart 24, 2020 / 14:43

    Hi Annemerel & Renske,
    Wat een goed idee! Je hoort nu veel zzp’ers met de zorg “maar er is al zoveel”, maar ik geloof dat er plek voor iedereen is, juist omdat iedereen een andere doelgroep aanspreekt. Daarnaast zijn er veel mensen die juist zzp’ers in deze tijd een extra steuntje in de rug willen bieden, en op deze manier krijgen ze er ook nog eens zelf wat voor terug.
    Doe ermee wat je wilt, maar misschien helpt t om de stap te durven zetten om de cursus op te zetten!

    Succes!

    p.s. Misschien zijn CelineCharlotte en Jenniefromtheblog nog leuk ter inspiratie voor je (Charlotte motiveert ondernemers & Jennie heeft laatst in minder dan een week 10.000 euro voor haar boomhuisje opgehaald, grotendeels door haar trouwe ‘fanbase’ :))

    • Annemerel
     Auteur
     maart 24, 2020 / 15:16

     Thanks voor je berichtje. Ik ken CelineCharlotte en Jenniefromtheblog inderdaad, ik ga het zeker in overweging nemen.

     • Sanne
      maart 24, 2020 / 16:49

      Ik ben het hiermee eens! Ik ben niet je doelgroep qua hardlopen en fitheid 😂, viel net al haast halfdood op de grond toen ik met m’n dochter ging oefenen met fietsen, maar ik denk zeker dat er ook plek voor jou is in de online wereld. ‘Er is al zoveel’ is niet waar, want ik denk dat er zeker mensen zijn die specifiek jouw informatie willen. Je hebt al zoveel mensen meegekregen in je enthousiasme voor hardlopen, de reizen die je hebt georganiseerd, je boeken etc. Daar kan echt wel een online cursus bij. Zet hem op!

  • Mart
   maart 26, 2020 / 13:33

   Jaa hier zou ik ook voor in zijn hoor :). Of iets als persoonlijke hardloopschema’s? Hoewel dat mogelijk qua hoeveelheid werk niet haalbaar is. Ik hoop bijvoorbeeld zelf in het najaar voor het eerst een halve marathon te lopen, maar de online schema’s die er zijn voelen tot nu toe niet echt passend bij mijn niveau.

 2. Yvonne
  maart 24, 2020 / 13:43

  He Annemerel,

  Ik weet dat een collega van mij een annuleringsverzekering voor haar bruiloft heeft afgesloten (ik wist niet dat het bestond). Dit kan geloof ik tot 3 maanden voorafgaand aan je bruiloft. Hierdoor heeft zij toch wat dingen ‘vastgelegd’, omdat deze kosten nu gedekt zijn.

  Geen idee of de verzekeringen in tijden van Corona dit ook nog afsluiten…maar dacht geef het even mee! :)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 24, 2020 / 15:15

   Thanks voor de tip, ik las dat veel verzekeringsmaatschappijen hier niet meer tegen verzekeren. Ik denk dat ik gewoon afspraken moeten maken met de mensen die we inhuren/locatie dat we kunnen wijzigen indien een bruiloft niet mogelijk is.

 3. Vera
  maart 24, 2020 / 14:56

  Misschien beetje stom om dit als buitenstaander zomaar te zeggen, maar waarom verzetten jullie het gewoon niet tot volgend jaar augustus? Als er toch nog relatief weinig geregeld is… kan je tot die tijd rustig sparen, is hopelijk de Coronacrisis voorbij en kunnen jullie gewoon de bruiloft hebben die jullie ook daadwerkelijk willen. Geen haast, toch? ❤

  • Annemerel
   Auteur
   maart 24, 2020 / 15:19

   Goede vraag :) We hebben daar zo onze (persoonlijke) redenen voor. Een daarvan is bijvoorbeeld dat ik een oma van 88 heb die ik er heel graag bij wil hebben.

 4. Lianne
  maart 25, 2020 / 09:26

  Wow toevallig wij hebben precies dezelfde, toekomstige trouwdatum. Ik herken je verhaal, hoe de wereld erbij staat in augustus is alleen nog maar gissen. Alle voorbereidingen staan bij ons ook, hopelijk voor even, stil. Hopelijk kunnen we straks weer gaan nadenken over schoenen, bloemen en tafelversiering ;) Take care!

 5. Esther
  maart 25, 2020 / 22:13

  Hoi Annemerel, had je niet ook ooit een hardloop app ingesproken? Ik wilde m weer gaan downloaden om deze quarantaine periode zonder files goed te benutten! Ik zou me aanmelden voor een online programma juist zodat ik je/jullie dan financieel ook zou kunnen steunen. (Wij geven juist minder uit met al die gesloten horeca gelegenheden)!

 6. Esther
  maart 26, 2020 / 14:10

  liefde in tijden van corona…
  Bubbels lagen koud, jurk hing klaar…7 april zou onze dag zijn. Jammergenoeg moeten we onze bruiloft verplaatsen.
  Op dit moment zijn wij druk bezig met het zoeken naar een nieuwe datum, hebben we al in de krant gestaan & houden we ons vast aan LOVE WILL NOT BE CANCELLED

  • Annemerel
   Auteur
   maart 26, 2020 / 17:25

   Wat shit! Maar het einde van dit verhaal wordt vast heel mooi. Succes komende tijd!

 7. Mandy
  maart 26, 2020 / 16:26

  Ah wat toevallig! Wij trouwen op dezelfde datum:) Ik verwacht dat deze gewoon door kan gaan, misschien zonder receptie-driezoenen-taferelen, maar daar ben ik niet zo rouwig om. De ontwikkelingen houd ik de komende maand in de gaten, de uitnodigingen bestel ik in mei/juni pas, verwacht dat we dan wel weten hoe en wat.

 8. Aukje
  maart 27, 2020 / 10:16

  Hi Annemerel, weet je hoe het komt dat je inkomsten uit Youtube zo gedaald zijn? Ennn kunnen we als trouwe volgers je ergens mee helpen? (Langer op je site blijven, vaker je video’s bekijken?) Veel succes en sterkte in deze tijd!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 27, 2020 / 10:45

   Lief dat je dat vraagt Aukje!

   Bij YouTube word ik betaald per 1000 views. De advertentieruimte wordt door YouTube verkocht aan adverteerders. Het is een beetje een vraag-en-aanbodsysteem. Als er minder adverteerders zijn, kunnen die adverteerders ‘goedkoper’ inkopen, waardoor ik dus minder geld per 1000 views krijg. Door de coronacrisis zijn veel bedrijven terughoudender met adverteren, waardoor de prijzen dus gedaald zijn.

   Wat je kunt doen om mij te steunen? Gewoon lekker mijn blogs, video’s en Instagram blijven bekijken. Reageren, liken helpt ook (hier krijg ik niet direct geld voor, maar het helpt mij wel hoger in ‘ranglijsten’ te komen waardoor ik zichtbaarder ben voor anderen). Ik ben nog aan het brainstormen of ik misschien iets van een cursus of e-book kan maken, maar wil niet zomaar iets maken en wil er van te voren wel goed over nagedacht hebben. Maar als je dat aan zij schaffen dan steun je me natuurlijk ook.